dellos Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Cześć wszystkim, jestem przedszkolakiem piwnym ale mam plan, rozpocząć produkcję piwa w formie domowego hobby ale bardziej zaawansowanego. Przeglądam i przeszukuję aktualnie wszelkie informacje jak zacząć z małym browarem. Chciałbym wyrabiać piwka z dodatkiem "miodu", gdyż mam własną pasiekę i własny miód. Myślałem, nad miodem pitnym, ale na razie skupić się chcę na zaprojektowaniu domowego browaru (piwnicznego) bym rzekł. Rozważam, też i zapytuję jaka jest przydatność do browaru kotła warzelnego gastronomicznego np: http://allegro.pl/kociol-warzelny-i3387190141.html czy http://sprzedajemy.pl/kotly-warzelne,3469687?source=right czy http://sprzedajemy.pl/kociol-warzelny-parowy-elektryczny,4081592?source=right czy takie urządzenia mają sens w budowie domowego mini browaru ?? Proszę również o podesłanie jeśli są gdzieś online dostępne jakieś książki ABC warzenia piwa itp. jakieś linki mile widziane Pewno takich tematów ja ten jest dużo tutaj ?? Mało tutaj ?? Aaa i co do budżetu, chciałbym w ciągu 3-4mc zainwestować ok. 10,000zł MAX na mały browarek domowy starczy ?? nie starczy ?? Pozdrowienia z Poznania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam kolegę z Poznania! Podstawowe pytanie : ile chcesz warzyć piwa jednorazowo ? Odpowiedź warunkuje to czego potrzebujesz. Natomiast skoro jesteś osobą która jest jak to określiłeś 'przedszkolakiem' to proponuję poczytać wiki , jakąś książkę o piwowarstwie domowym ( mi bardzo pomocne było Domowe warzenie piwa Richarda Lehrl'a choć nie we wszystkim ) i dopiero wtedy zainwestowanie około 300 zł w jakieś dwa 30l fermentory, duży gar i kilka najpotrzebniejszych rzeczy Jednorazowo możesz uwarzyć wtedy około 26-27 litrów. Myślę że dopiero po kilku warkach warto myśleć nad 'grubszymi' inwestycjami. Dodam że uczę się cały czas , mam 25 warek za sobą , 26 w fermentorze a w sobotę 27 ujrzy światło dzienne heh i nie każda z nich była smaczna Gdybyś jednakowoż chciał o tym pogadać przy jakimś piwku to pisz na priv - jestem z Poznania, należę do PSPD i chętnie pomogę, odpowiem na pytania - oczywiście w zakresie skromnie posiadanej wiedzy, względnie wskażę paluchem gdzie jej szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Świetna podpowiedź, za moment coś tam na PW napiszę... fakt, można się spotkać przy browarze i pogadać o... browarze Co do inwestycji to fakt, mam zamiar nabyć kit podstawowy za te 250zł jak widzę w sklepach i zobaczymy co dalej. A kolegi "browar" chętnie bym obejrzał w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Chciałbym wyrabiać piwka z dodatkiem "miodu", gdyż mam własną pasiekę i własny miód. Myślałem, nad miodem pitnym, ale na razie skupić się chcę na zaprojektowaniu domowego browaru (piwnicznego) bym rzekł. Z miodem to sobie daruj, idź lepiej do sklepu i kup Ciechana Miodowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Jeśli masz zamiar zainwestować 10k to masz całkiem sporo możliwości, ja po przerobieniu kilkudziesięciu warek na taborecie przeszedłem na kocioł parowy jak w linku pierwszym, o poj. 150l, ale za dużo niższą cenę,, Zorientuj się tylko czy masz odpowiednią instalację elektryczną itp. bo mój przy max. obciążeniu potrzebuje 18 KW ale może pracować też na 12 i 6. Zaciera się super, zagotowuje bardzo szybko jak na taką ilośc, ale jest to urządzenie które pracjue z parą pod ciśnieniem więc wszystko musi być na tip top. Takiej ilości nie przefiltrujesz już już tak łatwo więc to kolejne wyzwanie, ale jeśli nie będzie to słomiany zapał to nie będziesz żałował.. poza tym dochodzi wydajniejsze chłodzenie , pompa, większe fermentory i startery no i dobry śrutownik.. Po przeczytaniu tego co napisałem chyba jednak na początek proponował bym taboret + gar + inne, obył się z tematem a 9k trzymał na przyszłe inwestycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Pierwszo zacznij od kita. A później ekstrakt i samodzielne chmielenie. A na końcu zacieranie. Na każdym etapie na uczysz podstawowych rzeczy. A nie potrzebne przeczy zawsze możesz sprzedać lub oddać na naszym forum. Zawsze ktoś się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Z miodem to sobie daruj, idź lepiej do sklepu i kup Ciechana Miodowego Albo Dogmę z BrewDoga - znacznie ciekawsze wykorzystanie tego surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Ja polecam jednak zacząć od zacierania, natomiast koledzy słusznie radzą żeby pierwsze kilka warek zrobić w kuchni. Jednak wydawanie 10kzł na coś o czym się nie ma zielonego pojęcia to średni pomysł. Lepiej uwarzyć kilka razy po 20 litrów, opanować proces i jak już będzie wiadomo co i jak to budować coś większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Nie mówiłem, że tam od razu wydam te 10k na mój browar. Nie wiem czemu mam sobie miodowe piwa odpuścić?? Jest z tego jakiś powód?? Bo to jedna z ważniejszych dla mnie spraw. A co do 10k, zawsze myślę, można z kimś w spółę wejść i doinwestować jakiś mały już działający browar, kto tam wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 RIMS, HERMS, a może SPEIDEL? Wiesz, który system najbardziej by Ci odpowiadał? Chyba nie. Trochę od końca zaczynasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 jeśli masz w planach jakieś 10k (w spółce czy bez) to moim zdaniem lepiej było by od początku inwestować w może nie wielki, ale porządny sprzęt. Taborecik gazowy, z termoparą, zapalarką, a nie najtańszy blaszak. Gar 50-70l ze stali nierdzewnej, zamiast emalii (co pojemności nie ma co oszczędzać moim zdaniem - dopłacisz trochę a otwierasz sobie nowe możliwości - w 70l zrobisz warkę 30l jak i 60l), wymiennik ciepłą zamiast chłodnicy zanurzeniowej itp. Jeśli poszedłbyś takim torem zmieściłbyś się myślę w 2k. co do książek , to jeśli to ma być bardziej zaawansowane warzenie - jak to nazwałeś - możesz przeczytać sobie ksiażkę "technologia piwa i słodu" Wolfganga Kunze, ale przed tym jednak lepiej trochę zagłębić się w temacie, bo książka jest bardzo obszerna i bardzo szczegółowa, i bez już wstępnej wiedzy raczej ciężko by Ci było przyswoić zawarte w niej informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Nie wiem czemu mam sobie miodowe piwa odpuścić?? Domowe piwa refermentują w butelce. Miód to cukier - drożdże zrobią z niego alkohol. Pewnie da się w domu zrobić miodowe, ale trzeba będzie pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Nie wiem czemu mam sobie miodowe piwa odpuścić?? Jest z tego jakiś powód?? Bo to jedna z ważniejszych dla mnie spraw Bo miodowe domowe, a te które pewnie znasz z rynku komercyjnego bardzo się różnią w smaku ze względu na użyte technologie (nie wchodząc na ten moment w detale). Możesz w domu warzyć świetne piwa, ale raczej do tych celów szkoda Twojego cennego surowca w postaci miodu. Spotkaj się z kolegą Reynevan to na pewno Ci mocno pomoże w pierwszych krokach:) Gdybym ja był na Twoim miejscu i w tym budżecie, to kupiłbym w którymś ze sklepów zestaw startowy + jakiś zestaw surowców na bazie słodów (albo nawet 2-3. Sklep Ci doradzi jakie w razie czego) - zobaczył o co chodzi i jak to wygląda smakowo i czasowo. Jak masz smykałkę i czas lub dostęp do dobrych fachowców to klon Speidel Braumeister. Fajny kompaktowy sprzęt, myślę, że w 3-4 tysiące się zamkniesz. Tutaj kolega bnp opisał swojego http://www.piwo.org/...m-jak-zbudowac/ Resztę kasy zainwestował w fermentory, chłodzenie etc - jest na co wydawać edit: i jeszcze rada Ostrożnie inwestuj w sprzęt z allegro - to co podałeś, widziałem już w wielu konfiguracjach. Niektóre aukcje wiszą bardzo długi czas i nawet im się stan techniczny polepsza Zmarnujesz kasę, czas, a nie koniecznie będziesz miał z tego użytek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Bo miodowe domowe a te które pewnie znasz z rynku komercyjnego bardzo się różnią w smaku ze względu na użyte technologię (nie wchodząc na ten moment w detale). Na pewno bardzo się różnią - na korzyść domowych. Ja właśnie planuję warkę miodową, jakiś czas temu zrobiłem malinowe i chociaż osobiście nie jestem fanem takich "piw" , to jeśli chodzi o płeć piękną, to Łatwiej i taniej niż na markowe wino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Dzięki za podpowiedzi właśnie sobie poczytam o tym całym braumeister system. Poczytam sobie co tam i jak tam robić można. Co do domowego miodowego się popatrzy co tam da się zrobić z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 RIMS, HERMS, a może SPEIDEL? Wiesz, który system najbardziej by Ci odpowiadał? Chyba nie. Trochę od końca zaczynasz. właśnie czytam o tym... jak będę znał podstawy to przedstawię moje uwagi będę wdzięczny też za pokazanie palcem jakiś ciekawych pozycji i książkowych i internetowych do poczytania. Są w internecie jakieś darmowe PDF'y o warzeniu piwa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Są w internecie jakieś darmowe PDF'y o warzeniu piwa ?? Nie pdf, ale darmowe: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 skupić się chcę na zaprojektowaniu domowego browaru (piwnicznego) bym rzekł. Piwniczny już istnieje:P będę wdzięczny też za pokazanie palcem jakiś ciekawych pozycji i książkowych i internetowych do poczytania. Są w internecie jakieś darmowe PDF'y o warzeniu piwa ?? http://pl.scribd.com/doc/50623938/Wolfgang-Kunze-Technologia-Piwa-I-S%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Tak osbie teraz czytam o tych technologiach... niestety bardzo mało informacji znalazłem nt. Speidel Braumeister'a. Czy oprócz mniejszego rozmiaru ma jakieś inne plusy ?? Bo jak czytałem sobie to skłaniam się chyba w stronę systemu RIMS. No chyba, że jakoś mi się uda dojść czy coś daje ten wymiennik ciepła w systemie HERMS. Warte zachodu jest tworzenie systemu HERMS nad RIMS ?? Bo wydaje mi się, że RIMS jest chyba najpopularniejszy co ?? Dzięki za technologię piwa i słodu, chodź jakość taka sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Spróbuj najpierw coś uwarzyć w wiaderku, bo teraz to chyba szkoda sobie głowy zawracać, jak okaże się, że warzenie piwa to nie twoja bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 niestety bardzo mało informacji znalazłem nt. Speidel Braumeister'a. Tu możesz zobaczyć Speidla w akcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Dzięki za info zaraz oblookam. Kupiłem sobie dziś pozycję Władysław Dylkowski - Browarnictwo mam nadzieję, że coś ta pozycja warta będzie poczytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Coś tam wyciągniesz, ale ta książka ma 35 lat i "trochę" się ruszyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dellos Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 niestety bardzo mało informacji znalazłem nt. Speidel Braumeister'a. Tu możesz zobaczyć Speidla w akcji. Faktycznie system ten ma spore jak widzę plusy a jakie widzę: 1) Jeden zbiornik do wszystkiego 2) Skomputeryzowany system jest tu na plus 3) Mega mało powierzchni to zajmuje... Czy w takim systemie jest coś przemawiające przeciwko niemu ?? W sensie czy warto inwestować czas i pieniądze w tworzenie skomplikowanej rurkologii, pompo i grzałko logii dla systemów RIMS/HERMS ?? Czy jest gdzieś na forum temat Speidel Braumeister vs RIMS/HERMS ?? A co do książki, to stara faktycznie... co z nowych polecacie ?? Co warto zakupić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Czy w takim systemie jest coś przemawiające przeciwko niemu ?? Jest, cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się