Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) No własnie jem Jeszcze nic nie boli. Nie smierdziało, nie było śliskie, do tego obrobione termicznie. Chociaż kurcze cały czas się zastanawiam, czy czegoś nie pokiełbasiłem. Kojarzy mi się mocno, że sypałem sól, tyle, że mięso nie jest słone jak zwykle. Opcja może być taka, że moczyło się w 1 a nie 2 litrach. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 może ktoś podać jaki dobry sprawdzony przepis na upieczenie czegoś w piekarniku? tylko proszę nie podawajcie ;inków do całęgo forum,tak jak pisałem sprawdzone osobiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Stary, ludowy przepis: „- Napalcie, kumo, w piecu do chleba. Trza dziewczynie zadać na dobre poty, to ją odejdzie. Wdowa napaliła w piecu jak się patrzy i wygarnęła węgle czekając dalszych rozkazów. - No, teraz - rzekła znachorka - położyć dziewuchę na sosnowej desce i wsadzić ją w piec na trzy zdrowaśki." Tadzik i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Stary, ludowy przepis: „- Napalcie, kumo, w piecu do chleba. Trza dziewczynie zadać na dobre poty, to ją odejdzie. Wdowa napaliła w piecu jak się patrzy i wygarnęła węgle czekając dalszych rozkazów. - No, teraz - rzekła znachorka - położyć dziewuchę na sosnowej desce i wsadzić ją w piec na trzy zdrowaśki." Tomku, teraz ludzie (faceci) znają inne sposoby na rozgrzanie dziewczyny. Koledze raczej nie chodziło o pieczoną dziewczynę, chyba że pochodzi z Karaibów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 No dobra.Potrzebny kurczak, przyprawy wg uznania wtarte w kurczaka, butelka piwa. Do miski zaroodpornej wlac pol piwa, reszte wraz z butelka wstawic do tego naczynia, na to nalozyc kurczaka. Piec w jakis 180 stopniach przez godzine - poltorej, czesto polewajac piwem z miski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) To dzisiaj wędzonko słodów Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Jejski FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Sam kiełkowałeś? Jakim gatunkiem drewna wędziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 to my dziś nie słody ale kiełbasę, ser biały i eksperyment z ozorami wieprzowymi, które wyszły nadsondziewanie pyszne. do piwa jak znalazł;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Stawiam wędzarnię.... Jak będzie gotowa dam znak http://www.piwo.org/gallery/image/5620-wedzarnia-1/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Właśnie wczoraj wypalałem beczkę pod wędzarnie słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 rozmawiałem z kolegą bączkiem o zadymieniu słodu pilzneńskiego olchą - ale od dawna go nie było widać pytanie czy ktoś z Warszawy lub okolic zadymia i by mi przygotował 2kg pilzneńskiego wędzonego olchą? oczywiście za słód zapłacę - za robociznę odwdzięczę się w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 W środę będę wędził ser i boczek, jak chcesz to wpadnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Mam pytanie do tych co używają generatora dymu, pytanie smak wędzonek wędzonych dymem z generatora dymu różni się w stosunku do metody tradycyjnej.Pytam bo nigdy nie używałem generatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam pytanie do tych co używają generatora dymu, pytanie smak wędzonek wędzonych dymem z generatora dymu różni się w stosunku do metody tradycyjnej.Pytam bo nigdy nie używałem generatora. A niby czemu ma rużnić się ? Zasada wytwarzania dymu nie wiele różni się . Po prostu bardziej precyzyjnie można wędzić bo ilość i jakość dymu lepsza i lzej to kontrolować . Przynajmniej ja tak mam . Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 No to ok, generator sam robiłeś czy kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Do tych co wędzą wędzonki generatorem dymu.Czym lub jak utrzymujecie odpowiednią temperaturę w wędzarni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Co prawda jeszcze nie wędzę, ale w planowanej wędzarni będzie grzałka z piekarnika sterowana regulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Może znasz jaki to jest typ regulatora i grzałki mam zamiar kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Najtaniej to kuchenką elektryczną można podgrzewać, a termostat to jak najtańszy bo precyzja niewielka jest wymagana. Ot tak, aby tylko mógł załączać moc jaką kuchenka potrzebuje. Choćby taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Do tych co wędzą wędzonki generatorem dymu.Czym lub jak utrzymujecie odpowiednią temperaturę w wędzarni? Ja mam najtańszy grill elektryczny. Ma włącznik z regulacją i to wszystko. Jak coś nakapie czy ścieknie to wyciągasz myjesz i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Gdzie w wędzarni macie usytuowaną grzałkę lub maszynkę,bo jak jest na dole to jak zabezpieczyliście przed kapiącym tłuszczem? Ja mam najtańszy grill elektryczny Jak dużą masz wędzarnie i jaką mac grzania ma ten grill. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Moja biała na święta plus wędzonki. olgierd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Moja biała na święta plus wędzonki. Jeżeli smakują tak jak wyglądają to gratulacje Daj jakieś info jak wędzone, jakim drewnem, w "kibelku" czy w "pomniku" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ani kibel ani pomnik W sumie nie wiem gdzie beczkę zakwalifikować Wędzone drewnem dębowym. 3 h. Peklowane 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się