rubezahl Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Dziś niespodziewanie dostałem wielkiego wędzonego karpia. Połowy juz nima Przestań już z tymi karpiami - dopiero co u Josefika ochoty narobiłeś opowiadaniem, że miałeś przywieźć aleee... i jakie to one są pyszne. Tak, czy inaczej, takiego karpia masz zaległego! Przy następnym spotkaniu będziemy egzekwować dostawę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Skrzynia prawie gotowa. Brakuje tylko grzania. Dzieki Bielokowi mam gezalke od piekarnikowego termoobiegu. 2 kW zastanawiam się czy do instalacji składającej się z grzałki, termostatu dodawać jeszcze regulator mocy, a przede wszystkim jaki dać bezpiecznik. Mam 10 A i zastanawiam się czy wywtarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jeśli grzałka ma 2000W to wystarczy. Wzór na prąd w obwodzie moc/napięcie w sieci = amperarz tak po chłopsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Slicznie dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Przedstawiam pare zdjec z budowy. Jak moze pisalem priorytetem jest redukcja kosztow. Jesli kiedys bedzie trzeba wiekszej skrzyni pomysle nad czyms estetyczniejszym. Grzalka bedzie przykrecona do blaszki do pieczenia. Generator po probnym dymieniu sprawil, ze jestem zachwycony. Jeszcze pozostaje kupic zrebki wedzarnicze, wstawic komin z szybrem i wyrzucic go na zewnatrz blaszaka. Edytowane 1 Listopada 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Sprzęcik wygląda fajnie kiedy pierwsze wędzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Do pierwszych wędzonek jeszcze trochę. Niestety robię w wolnych chwilach, a tych u mnie mało. Wydaje mi się, że potrzeba mi, jakiś 3-4 godzin by projekt ukończyć. No i najgorsze jest dotarcie do sklepu ze sprzętem masarskim w Bydgoszczy, bo pracują w nim do godz. 15.30. Gdyby kogoś interesowały dotychczasowe koszty. Profil 13 zł Napowietrzacz do akwarium 56 zł (pewnie dałoby się kupić 10-15 zł taniej). Deska boazeryjna, listwa, cztery śruby 23 zł Przejście rury na kratkę wentylacyjną 9 zł Termostat 37 zł Lampka kontrolna 8 zł Dojdzie puszka hermetyczna z szyną 12 zł Razem 158 zł Sklejka, kawałki blachy, foremka do ciasta, śruby były w domu, więc ich nie liczę, grzałka od termoobiegu od Bieloka (za co jeszcze raz mu dziękuję). Jak widać sam dymogenerator to koszt ok 70 zł plus ewentualne spawanie. Nieco taniej niż borniak. Edytowane 2 Listopada 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) No to prawie koniec. Grzałka działa, termostat tez. Trzeba tylko podłączyć rurę spiro i wypuścić ja na zewnątrz. Z przodu dojdą dwie nogi, tył oprze się zaczepami na scianie garazu. Próba dymienia pokazała, ze rura doprowadzająca dym nagrzewa się, wiec wyciąłem w sklejce większy otwór i nakręciłem na niego regips żaroodporny. edit: rozwieję wątpliwości. Na zdjęciach skrzynia leży na boku. Edytowane 11 Listopada 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Koniec. Wczoraj zrobiłem pierwsza probe, dziś naniosłem poprawki (uszczelnienie silikonem pokrywy) i całość wygląda tak (można by rzec Habemus Papam) To zdjęcie przy maksymalnych obrotach napowietrzacza. Tak wygląda całość. Tutaj patent z szybrem Palenisko Grzałka 2 kW niezłe sobie radzi. A teraz najważniejsze. Link do filmu: https://picasaweb.google.com/sojer.naklo/Beczka#5673817498381432194 od 8 sekundy napowietrzacz na maksymalnych obrotach. Jeden zasyp wiórów wystarcza na ok. 3 godziny porządnego dymienia, czwarta godzina jest raczej symboliczna. A w międzyczasie zacząłem robić coś, do czego zabierałem sie od dobrego roku Edytowane 11 Listopada 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Hmm a co to za dziurawy pagaj ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Pagaj do mieszania zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Hmm a co to za dziurawy pagaj ?? .. w celu wolnego pływania..( pagajowania ) .. Mazurscy ratownicy WOPR oraz Policja wodna otrzymali w tym roku " narządko" do pomiaru prędkości wodniaków . podobny pagaj posiadam, tymczasowo trenuję nim przed sezonem żeglarskim przy zacieraniu portera pozdrawiam Edytowane 3 Grudnia 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ja też mam takiego dziurawego pagaja. Dostałem w prezencie od mojego Ucznia Piwowarskiego. Jeszcze go nie używałem do warzenia, ale wisi przy barze domowym zawsze gotowy do użytku. Np. przykład, żeby komuś przyłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ja też mam takiego dziurawego pagaja. Dostałem w prezencie od mojego Ucznia Piwowarskiego. Jeszcze go nie używałem do warzenia, ale wisi przy barze domowym zawsze gotowy do użytku. Np. przykład, żeby komuś przyłożyć. ...jeśli przy barze wisi , to pewnie służy do " wydawania reszty " :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Plan na dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja mam podobny na jutro. Brawo !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Coś mi kurde napowietrzacz szwankuje. To chyba wina zabrudzonego filtra. Zaraz mu wetknę coś rezerwowego i zobaczymy jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Plan na dziś A mówią, że w Polsce kryzys P.S. Ładnie to tak szczuć bliźnich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Bo jest kryzys. Zamawiałem szynki u sąsiada, miał przywieźć z masarni, w której pracuje. I nic. Brak świń. W piątek mieli bić 120 tuczników, dojechało 80. Kg żywca kosztuje obecnie 6 zł, a nie tak dawno kosztował w okolicach 4. Rok 2011 jest rokiem świńskiego dołka, pewnie za 12 miesięcy rolnicy będą płakać, że jest świńska górka i ceny są niskie... Ja nie wiem co gorsze. Centralne planowanie czy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 No tak... Jakieś 5 wędzeń i dymogenerator zakleił się smołą. Na szybko potraktowałem go taboretem gazowym. Wypaliło sporą część. Trzeba pomyśleć nad jakimś środkiem do płukania po każdym użyciu. Chyba spróbuję z benzyną ekstrakcyjną. Dopiero skończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Plan na dziś Tomku, jak zademonstrowałeś świąteczne śniadanie, to jeszcze pochwal się obiadem W sumie co ta dla takiego chłopa jak Ty takie szyneczki Gdzie się zapchał dymogenerator, na wylocie? Za dzieciaka widziałem jak Tata rurę wydechową od motoroweru zapchaną tak, że ołówek nie wszedł, wyczyścił do połysku korkując wylot i zalewając na noc ługiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Gdzie się zapchał dymogenerator, na wylocie? Za dzieciaka widziałem jak Tata rurę wydechową od motoroweru zapchaną tak, że ołówek nie wszedł, wyczyścił do połysku korkując wylot i zalewając na noc ługiem. Rurka wylotowa była czysta, tak samo dysza. Zapchał się cały poprzeczny profil. Póki co sprawę załatwiłem krótko i treściwie, kładąc dymogenerator na taborecie gazowym rurką w dół. Po 10 minutach grzania większość się wylała lub wypaliła. Myślę nad zrobieniem jakiegoś dojścia rewizyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Zacząłem zadymiać. Na działce stanęła wędzarnia (beczka zabudowana cegłą i kamieniem polnym) z kanałem 1,5 m i paleniskiem w ziemi. W weekend odbyłem pierwsze wędzenie rybek. Już wiem, że w sklepie więcej nie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 No to się wykazałem. Zrobiłem solankę bez soli peklującej. Woda, przyprawy i tyle. 4 dni peklowania, uwędzone, sparzone. No. Szczęśliwie zjadliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 czyli moczyłeś mięso przez 4 dni w wodzie i zjadłeś to później ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się