Tadzik Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 U mnie wesoło wyszło, z 22°blg zeszło poniżej 2 co daje 11% z hakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 10,7% Belgian IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 A jak to wyliczyłeś ? Empirycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Tripel 18BLG - 8,1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Moje "największe" jak dotąt piwo to był chyba mój Double Imperial Porter IPA, uwarzone z okazji urodzin mojego synka prawie 4 lata temu. Miał ok. 1.120 OG, ok 11-12% ABV. Uwarzyłem go na ok. 11kg 2row + słody specjalne + ok. 10% brown sugar (warka 20L). Gotowanie 120 minut. Do fermentacji użyłem 100% świeżej gęstwy z drożdżami Chico i po 7 dniach przeniosłem to na inną nową gęstwę (podwójna fermentacja "burzliwa"). Dziś, po 3 I pół latach w piwie nie czuć już chmieli (Chmielone jak IPA amerykańskimi odmianami). W sumie teraz piwo ma smak przypominający koniak albo port (właściwie bardziej port). Piwo jest naprawde doskonałe. Edytowane 25 Lipca 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Najmocniejszym piwem jakie udało mi się zrobić do tej pory to IPA, 15,5 blg - 6,4% Edytowane 30 Lipca 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Do fermentacji użyłem 100% świeżej gęstwy z drożdżami Chico i po 7 dniach przeniosłem to na inną nową gęstwę (podwójna fermentacja "burzliwa"). Dziś, po 3 I pół latach w piwie nie czuć już chmieli (Chmielone jak IPA amerykańskimi odmianami). W sumie teraz piwo ma smak przypominający koniak albo port (właściwie bardziej port). Piwo jest naprawde doskonałe. Ciekawy pomysł. Jak widzę jeszcze baaaaardzo mało wiem o warzeniu Jakich drożdży użyłeś do drugiej fermentacji? I co wniosła podwójna fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Za namową zasady wskrzeszam temat. Wheat Wine 22.5° Blg - zeszło do 3.5° Blg Zasyp: Słód Pszeniczny - Weyermann® - 5 kg Słód Pilzneński - IREKS - 3.5 kg Słód Pszeniczny - IREKS - 2 kg Słód Carawheat - Weyermann® - 1 kg Słód Zakwaszający - IREKS - 0.2 kg Łuska jęczmienna - 0.1 kg Zacieranie jednotemperaturowe w lodówce na wytrawnie gotowanie 90' FWH - Pacyfic Gem 14,2% AK 25 g 60' - IUNGA 11,9% 25 g 60' - Palisade 7,5% 25 g 15' - Galaxy 15,1% 50 g 10' - Mech irlandzki - 2 łyżeczki 0' - Palisade 7,5% 25 g Drożdże: gęstwa Wyeast 1728 - Scottish Ale™ fermentacja w temperaturze otoczenia około 19° C zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Czekam na wyniki burtońskiego, może będzie się czym pochwalić? Edytowane 5 Września 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Skoro już tutaj zajrzałem Barley Wine. Blg początkowe: 30 Blg końcowe: 8 co daje jakieś 13,75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Moje najmocniejsze piwo powstało w tym roku, gruit Mamut z 20.5 Blg zszedł do chyba 3.5, w czasie refermentacji jednak przyszło gorące lato i drożdże się obudziły i dojadły do 1, co, jak można wywnioskować odpowiadało dodaniu jakichś 0.5 kg cukru do refermentacji - butelki zaczęły wybuchać ale nie zrażając się (piwo w smaku było ok) zabutelkowałem je ponownie i niedawno próbowałem, może w smaku jest zbyt puste i nie ma kontry dla alkoholu, ale pożyjemy - zobaczymy, coś więcej będzie można wywnioskować pewnie dopiero w zimie. Blg razem z cukrem do refermentacji dodawanym dwa razy wyniosło ok. 21.5 Blg, co daje ok. 10.6% alkoholu. Wynik nie jest może imponujący, ale chodzi tu bardziej o stopień odfermentowania niż o wynik końcowy. Edytowane 5 Września 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Budex, jak Ty liczysz alkohol, bo ja ze wzoru najczęściej polecanego na forum, co daje w Twoim wypadku 30-8/1,938 = 11,35 %, może źle liczyłem do tej pory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 milk stout 23 blg (2 blg laktoza) tylko na słodach, zeszło do 5 blg na jednej paczce drożdży, co daje nieco ponad 9%. Musiałem jednak po 3 miesiącach otworzyć około 30 butelek i zadać gęstwe po dubblu bo nagazowanie było zerowe... obecnie trwa obserwacja czy drożdże nie dojadają czegoś więcej niż surowiec do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Ja widzę pewien problem, a mianowicie przy proporcjach wody do słodów 3,5:1 bez wysładzania mamy ekstrakt ok. 19 Blg. W lodówce turystycznej zacierałem w proporcji mniejszej niż 2,5:1, na upartego można by gęściej. Zawsze też można przedłużyć gotowanie. No i nie musisz wysładzać - możesz przefermentować tylko brzeczkę przednią. Edytowane 5 Września 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Moje wheat wine było praktycznie bez wysładzania ( około 1-2l bo walnalem się przy odmierzaniu ). Wydajność wyszła około 60% a zakładałem okolice 70%. Zacieralem w 30 litrach niecałe 12 kg śruty. Następnym razem ( bo będzie ) zacieranie będzie na gęsto + wysładzanie ( na raty 1 raz ). Po odebraniu przedniej z zasypu i 'zatarciu' pół kilo karmelu oraz 0.7kg palonych uzyskałem jeszcze 23l 12.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Moje 79/1 z 28 blg zeszło do 1 blg. Dzisiaj butelkowałem Rumiankowe 90/3 z 32 blg zeszło do 2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Budex, jak Ty liczysz alkohol, bo ja ze wzoru najczęściej polecanego na forum, co daje w Twoim wypadku 30-8/1,938 = 11,35 %, może źle liczyłem do tej pory ? W przypadku piw powyżej 20°Blg lepiej przyjąć inny wzór, czyli podzielić przez 1,6. Tak właśnie zrobił Budex, choć i tak zapomniał dodać połówkę procentu na refermentację Czyli jego barley ma ok. 14,25% alko. Fajnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Czyli wg tego wzoru piwo rumiankowe od Crocco ma 19% alko no to szacun, ciekawe czy się nagazuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 To zły wzór, nie ma poprawki na przełamanie cukromierza ze względu na alkohol. Takie piwa trzeba liczyć jak wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Moje 79/1 z 28 blg zeszło do 1 blg. Dzisiaj butelkowałem Rumiankowe 90/3 z 32 blg zeszło do 2 . Złooooooo Budex, jak Ty liczysz alkohol, bo ja ze wzoru najczęściej polecanego na forum, co daje w Twoim wypadku 30-8/1,938 = 11,35 %, może źle liczyłem do tej pory ? W przypadku piw powyżej 20°Blg lepiej przyjąć inny wzór, czyli podzielić przez 1,6. Tak właśnie zrobił Budex, choć i tak zapomniał dodać połówkę procentu na refermentację Czyli jego barley ma ok. 14,25% alko. Fajnie... Dokładnie z tego wzoru. Ktoś (wena?) podawał tutaj ten wzór. Spodobał mi się i zacząłem z niego korzystać przy mocarzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Najmocniejszym moim piwem, wciąż fermentującym, będzie Barley wine. Ekstrakt startowy 25°Blg, ale po dodaniu ekstraktów i cukru szacuję to na 45°Blg +/-2° (dodawane w czasie fermentacji, więc błędy pomiaru... się sumują). Aktualny ekstrakt według spławika to 15°Blg, według refraktometru 23°Brix (w przeliczeniu 7,4°Blg)... wynik ABV w zależności od wzoru: (45 - 15) / 1,938 = 15,48 (45 - 15) / 1,6 = 18,75 (OG - FG) / 0,0075 = (1,20362 - 1,059661) / 0,0075 = 19,18 A gdyby tak dla wyników refraktometru (im chyba nie ufam): (45 - 7,4) / 1,938 = 19,4 (45 - 7,4) / 1,6 = 23,5 (1,20362 - 1,028616) / 0,0075 = 23,33 Do tego trzeba będzie dodać cukier na refermentację. No i na cichej wciąż nieśmiało bulka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Najmocniejszym moim piwem, wciąż fermentującym, będzie Barley wine. Ekstrakt startowy 25°Blg, ale po dodaniu ekstraktów i cukru szacuję to na 45°Blg +/-2° (dodawane w czasie fermentacji, więc błędy pomiaru... się sumują). Aktualny ekstrakt według spławika to 15°Blg, według refraktometru 23°Brix (w przeliczeniu 7,4°Blg)... wynik ABV w zależności od wzoru: (45 - 15) / 1,938 = 15,48 (45 - 15) / 1,6 = 18,75 (OG - FG) / 0,0075 = (1,20362 - 1,059661) / 0,0075 = 19,18 A gdyby tak dla wyników refraktometru (im chyba nie ufam): (45 - 7,4) / 1,938 = 19,4 (45 - 7,4) / 1,6 = 23,5 (1,20362 - 1,028616) / 0,0075 = 23,33 Do tego trzeba będzie dodać cukier na refermentację. No i na cichej wciąż nieśmiało bulka... Jakie drożdże obsługują tego potwora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Aktualny ekstrakt według spławika to 15°Blg, według refraktometru 23°Brix (w przeliczeniu 7,4°Blg)... wynik ABV w zależności od wzoru: (45 - 15) / 1,938 = 15,48 (45 - 15) / 1,6 = 18,75 (OG - FG) / 0,0075 = (1,20362 - 1,059661) / 0,0075 = 19,18 Żeby było jeszcze ciekawiej to BS dla takiego odfermentowania pokazuje 20,6% alk v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Bez badania labo się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 albo wziąć próbkę i przedestylować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się