karkan Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Brawo! I trzymam kciuki Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Jako mieszkaniec Łodzi bardzo się cieszę z takiej inicjatywy, brakuje tu kraftowych browarów. Również trzymam kciuki. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Trzymam kciuki za powodzenie projektu i czekam na pierwsze warki Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Bardzo sie Cieszę, gratuluje Łukasz, trzymam kciuki Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Mysle ze wielu z nas, piwowarow domowych, wczesniej czy pozniej zaczyna marzyc o zamianie swojego 40 litrowego garnka na cos nieco wiekszego Ty raczej zamieniasz 10-litrowy garnek na coś większego Ale fajnie, że coś takiego robisz, mam nadzieję, że nie zapomnisz o prostych piwowarach domowych Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Bardzo dziekuje wszystkim za wpis, polubienie tutaj czy na facebooku, ktore bedzie jednym medium gdzie da sie przeprowadzic jakakolwiek akcje reklamowa. Chcialem jednoczesnie zdementowac pogloski dotyczace mojego garnka, otoz jest on 40 litrowy i nie zawaham sie go uzyc Jesli chodzi o piwowarow domowych to chcialbym zeby browar byl dla nich otwarty i nie to w sensie uwarzenia piwa raz na ruski rok + pamiatkowa fotka do albumu, ale bardziej w kontekscie np uzyczania gestwy - w przeszlosci gospodarstwa produkujace piwa dzielily sie swoimi gestwami i to bylo zawsze cos co bardzo mi sie podobalo. Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Zazdroszczę i życzę powodzenia oraz liczę, że pojawi się trochę informacji z frontu boju z urzędami, wykonawcami (koszty i te sprawy;) itp w ramach http://www.piwo.org/forum/65-polskie-browary-rzemie%C5%9Blnicze/ Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Powodzenia życzę... I proszę nie zapomnij o forum i wpadaj tutaj od czasu do czasu Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Powodzenia!! Śledząc portfolio Twojego browaru domowego szykują się super piwka. Czekam z niecierpliwością. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 My tu pitu pitu a zapasy znosnego do picia piwa nikna w zastraszajacym tempie. Warka #86 Saison Warzone: 28.07.2015Skład na 12L:Surowce fermentowalne:Strzegom pilznenski – 2,6 kg Pszenica nieslodowana (kleik) - 0,42 kg Zacieranie:45 min 62-60` -> 15 min 71-70`-> wygrzewDo fermentora trafiło : 10 litrow, OG 15 blg, wydajnosc ok 85 % wg bt Chmiele:Motueka granulat 5g - 60` Motueka granulat 35g - 15` szacowane IBU: ok 24Drozdze: FM Odkrycie Sezonu - gestwa po #85 Komentarz: O skurwesyn, celowalem w 12,5 blg przy wydajnosci 70%, a tu olaboga 86. Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali i czy po wypiciu tego piwa zaczna wypadac mi wlosy, zaczne swiecic w ciemnosci badz wyrosna mi trzy piersi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali To na pewno zasługa GMO pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 O skurwesyn, celowalem w 12,5 blg przy wydajnosci 70%, a tu olaboga 86. Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali i czy po wypiciu tego piwa zaczna wypadac mi wlosy, zaczne swiecic w ciemnosci badz wyrosna mi trzy piersi?? A już myślałem, że tylko ja mam takie przygody. Pod koniec zeszłego roku miałem 3-4 warki pod rząd, w których wydajność zdecydowanie skoczyła powyżej 80%. Aż w następnych podniosłem kalkulacje wydajności w BeerSmith. Tym czasem wszystko wróciło do normy i musiałem gotować dłużej żeby osiągnąć założony ekstrakt I jak tu być powtarzalnym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Mysle ze w piwowarstwie chalupniczo-rzemieslniczym ogolnie ciezko o powtarzalnosc, z czym borykaja sie i browary rzemieslnicze. Ale faktycznie nieraz jest to frustrujace. A wczoraj zrealizowalem wreszcie warzenie, ktore chodzilo mi po glowie od dawna czyli podejscie do belgijskiego stouta. Do piwa uzyje szczep Yeast Bay Northeastern Abbey - mialem stara gestwe w lodowce, czesc wzialem i namnozylem na okolo litrowym starterze. Warka #87 Belgijski Stout Warzone: 30.07.2015Skład na 12L: Surowce fermentowalne:Castle Pale Ale – 2,5 kgBiscuit - 0,2 kg Platki owsiane blyskawicznie - 0,12 kg Pszenica nieslodowana - 0,1 kg Carafa III - 110g Czekoladowy - 0,1 kg Barwiacy - 50gZacieranie:60 min 67-65` -> wygrzewDo fermentora trafiło : 11 litrow, OG 14,1 blg, wydajnosc ok 73 % wg bt Chmiele:Bramling Cross granulat 17g 60`Bramling Cross granulat 20g 15`szacowane IBU: ok 25Drozdze: Yeast Bay Northeastern Abbey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #88 Blond Ale Warzone: 02.08.2015Skład na 13L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,3 kg Pszenica nieslodowana - 0,2 kg Carabelge - 90g Zacieranie:30 min 65-63`-> 30 min 68-67 -> wygrzewDo fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 11,8 blg, wydajnosc ok 75 % wg bt Chmiele:Bramling Cross granulat 5g 60`Archer granulat 20g 15`Archer granulat 20g 10` szacowane IBU: ok 20Drozdze: FM50 Klosy Kansas - litrowy starter Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Warka #89 Saison IPA Warzone: 09.08.2015Skład na 13L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,4 kg Pszenica nieslodowana - 0,6 kg Carabelge - 150g Zacieranie:40 min 66-64`-> 20 min 67-66 -> wygrzewDo fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 13,8 blg, wydajnosc ok 76 % wg bt Chmiele:Motueka granulat 5g 60`Pacific Jade granulat 10g 15`Southern Cross granulat 10g 10` Pacific Jade granulat 13g hop standSouthern Cross granulat 12g hop stand szacowane IBU: ok 40Drozdze: FM Odkrycie Sezonu - gestwa po #85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Jak Ty dajesz radę warzyć w taki upał... ja odpuściłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Bardzo prosto, po prostu zaczalem warzenie o 5 rano i uwinalem sie przed upalem Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzis warzylem warke # 90 ale niestety poleglem na filtracji. W zasypie bylo okolo 20 % zyta plus kilka procent owsa. Niestety mimo podgrzewania zacieru, mieszania, nacinania, dwukrotnego przelewania, dolewania goracej wody w ciagu 2 godzin uzyskalem okolo 3,5 litra filtratu po czym stanelo na dobre. Porazka jest tym wieksza ze czesc piwa byla przeze mnie kwaszona od okolo 3 dni lactobacillusem. Piwo fermentowac mialo na Blaugies (Wyeast 3726). Musialem zrezygnowac, ale pewnie powroce to tej warki za kilka dni tyle, zee juz bez lactobacillusa, ktory pojdzie planowo do gose. Smutek, serce peka na milion kawalkow, czuje sie jakby zdechla moja ulubiona rybka albo chomik Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Szkoda nast razem użyj druciaków od żony z kuchni Nic się nie zatka Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Druciak mam, gorzej z zona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Znow warzylem pod Blaugies, znow mialem klopot z filtracja. Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?). Wobec powyzszego skorzystalem z rady kolegi profika i filtrowalem za pomoca druciaka nie-żony. Rezultat takiej filtracji nie byl zachwycajacy i blizej mu bylo do bajorka rodem z Przystanku Woodstock niz klarownego filtratu. Niemniej jednak akcja zakonczyla sie polowicznym sukcesem poniewaz piwo udalo mi sie skonczyc. Postoi dluzej na cichej zeby sie w miare wyklarowalo. Warka #91 Saison (Blaugies) Warzone: 16.08.2015Skład na 12L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,16 kg Pszenica nieslodowana - 0,52 kg Monachijski - 70g Zakwaszajacy - 40g Zacieranie:60 min 65-> wygrzewDo fermentora trafiło : 10 litrow, OG 12,2 blg, wydajnosc ok 69 % wg bt Chmiele:Sorachi Ace granulat 5g 60`Sorachi Ace granulat 17g 10` szacowane IBU: ok 25Drozdze: Wyeast 3726 - starter 1 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?) Patrzyłeś czy się nie skręca? też tak miałem, raz się skręcił przy samym początku i później za każdym razem jak się go obciążało słodem przy filtracji to się skręcał i ament. Musiałem wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) 90 warek jak na jeden oplot to długo. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 90 warek jak na jeden oplot to długo. Eee tam. Mój skapitulował po jakichś 150 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?) Patrzyłeś czy się nie skręca? też tak miałem, raz się skręcił przy samym początku i później za każdym razem jak się go obciążało słodem przy filtracji to się skręcał i ament. Musiałem wymienić. Jest poskrecany. Czyli dupa. Dzieki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się