karkan Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Brawo! I trzymam kciuki Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esesinho Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Jako mieszkaniec Łodzi bardzo się cieszę z takiej inicjatywy, brakuje tu kraftowych browarów. Również trzymam kciuki. Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted July 12, 2015 Share Posted July 12, 2015 Trzymam kciuki za powodzenie projektu i czekam na pierwsze warki Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekw Posted July 13, 2015 Share Posted July 13, 2015 Bardzo sie Cieszę, gratuluje Łukasz, trzymam kciuki Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Mysle ze wielu z nas, piwowarow domowych, wczesniej czy pozniej zaczyna marzyc o zamianie swojego 40 litrowego garnka na cos nieco wiekszego Ty raczej zamieniasz 10-litrowy garnek na coś większego Ale fajnie, że coś takiego robisz, mam nadzieję, że nie zapomnisz o prostych piwowarach domowych Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 Bardzo dziekuje wszystkim za wpis, polubienie tutaj czy na facebooku, ktore bedzie jednym medium gdzie da sie przeprowadzic jakakolwiek akcje reklamowa. Chcialem jednoczesnie zdementowac pogloski dotyczace mojego garnka, otoz jest on 40 litrowy i nie zawaham sie go uzyc Jesli chodzi o piwowarow domowych to chcialbym zeby browar byl dla nich otwarty i nie to w sensie uwarzenia piwa raz na ruski rok + pamiatkowa fotka do albumu, ale bardziej w kontekscie np uzyczania gestwy - w przeszlosci gospodarstwa produkujace piwa dzielily sie swoimi gestwami i to bylo zawsze cos co bardzo mi sie podobalo. Serpiente 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Zazdroszczę i życzę powodzenia oraz liczę, że pojawi się trochę informacji z frontu boju z urzędami, wykonawcami (koszty i te sprawy;) itp w ramach http://www.piwo.org/forum/65-polskie-browary-rzemie%C5%9Blnicze/ Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Powodzenia życzę... I proszę nie zapomnij o forum i wpadaj tutaj od czasu do czasu Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurand Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Powodzenia!! Śledząc portfolio Twojego browaru domowego szykują się super piwka. Czekam z niecierpliwością. Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted July 28, 2015 Author Share Posted July 28, 2015 My tu pitu pitu a zapasy znosnego do picia piwa nikna w zastraszajacym tempie. Warka #86 Saison Warzone: 28.07.2015Skład na 12L:Surowce fermentowalne:Strzegom pilznenski – 2,6 kg Pszenica nieslodowana (kleik) - 0,42 kg Zacieranie:45 min 62-60` -> 15 min 71-70`-> wygrzewDo fermentora trafiło : 10 litrow, OG 15 blg, wydajnosc ok 85 % wg bt Chmiele:Motueka granulat 5g - 60` Motueka granulat 35g - 15` szacowane IBU: ok 24Drozdze: FM Odkrycie Sezonu - gestwa po #85 Komentarz: O skurwesyn, celowalem w 12,5 blg przy wydajnosci 70%, a tu olaboga 86. Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali i czy po wypiciu tego piwa zaczna wypadac mi wlosy, zaczne swiecic w ciemnosci badz wyrosna mi trzy piersi?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali To na pewno zasługa GMO pszenicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pociag Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 O skurwesyn, celowalem w 12,5 blg przy wydajnosci 70%, a tu olaboga 86. Co oni mi do tego wora ze slodem nasypali i czy po wypiciu tego piwa zaczna wypadac mi wlosy, zaczne swiecic w ciemnosci badz wyrosna mi trzy piersi?? A już myślałem, że tylko ja mam takie przygody. Pod koniec zeszłego roku miałem 3-4 warki pod rząd, w których wydajność zdecydowanie skoczyła powyżej 80%. Aż w następnych podniosłem kalkulacje wydajności w BeerSmith. Tym czasem wszystko wróciło do normy i musiałem gotować dłużej żeby osiągnąć założony ekstrakt I jak tu być powtarzalnym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted July 31, 2015 Author Share Posted July 31, 2015 Mysle ze w piwowarstwie chalupniczo-rzemieslniczym ogolnie ciezko o powtarzalnosc, z czym borykaja sie i browary rzemieslnicze. Ale faktycznie nieraz jest to frustrujace. A wczoraj zrealizowalem wreszcie warzenie, ktore chodzilo mi po glowie od dawna czyli podejscie do belgijskiego stouta. Do piwa uzyje szczep Yeast Bay Northeastern Abbey - mialem stara gestwe w lodowce, czesc wzialem i namnozylem na okolo litrowym starterze. Warka #87 Belgijski Stout Warzone: 30.07.2015Skład na 12L: Surowce fermentowalne:Castle Pale Ale – 2,5 kgBiscuit - 0,2 kg Platki owsiane blyskawicznie - 0,12 kg Pszenica nieslodowana - 0,1 kg Carafa III - 110g Czekoladowy - 0,1 kg Barwiacy - 50gZacieranie:60 min 67-65` -> wygrzewDo fermentora trafiło : 11 litrow, OG 14,1 blg, wydajnosc ok 73 % wg bt Chmiele:Bramling Cross granulat 17g 60`Bramling Cross granulat 20g 15`szacowane IBU: ok 25Drozdze: Yeast Bay Northeastern Abbey Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 3, 2015 Author Share Posted August 3, 2015 (edited) Warka #88 Blond Ale Warzone: 02.08.2015Skład na 13L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,3 kg Pszenica nieslodowana - 0,2 kg Carabelge - 90g Zacieranie:30 min 65-63`-> 30 min 68-67 -> wygrzewDo fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 11,8 blg, wydajnosc ok 75 % wg bt Chmiele:Bramling Cross granulat 5g 60`Archer granulat 20g 15`Archer granulat 20g 10` szacowane IBU: ok 20Drozdze: FM50 Klosy Kansas - litrowy starter Edited August 3, 2015 by Lodzermensch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 9, 2015 Author Share Posted August 9, 2015 Warka #89 Saison IPA Warzone: 09.08.2015Skład na 13L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,4 kg Pszenica nieslodowana - 0,6 kg Carabelge - 150g Zacieranie:40 min 66-64`-> 20 min 67-66 -> wygrzewDo fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 13,8 blg, wydajnosc ok 76 % wg bt Chmiele:Motueka granulat 5g 60`Pacific Jade granulat 10g 15`Southern Cross granulat 10g 10` Pacific Jade granulat 13g hop standSouthern Cross granulat 12g hop stand szacowane IBU: ok 40Drozdze: FM Odkrycie Sezonu - gestwa po #85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Jak Ty dajesz radę warzyć w taki upał... ja odpuściłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 9, 2015 Author Share Posted August 9, 2015 (edited) Bardzo prosto, po prostu zaczalem warzenie o 5 rano i uwinalem sie przed upalem Edited August 9, 2015 by Lodzermensch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 11, 2015 Author Share Posted August 11, 2015 (edited) Dzis warzylem warke # 90 ale niestety poleglem na filtracji. W zasypie bylo okolo 20 % zyta plus kilka procent owsa. Niestety mimo podgrzewania zacieru, mieszania, nacinania, dwukrotnego przelewania, dolewania goracej wody w ciagu 2 godzin uzyskalem okolo 3,5 litra filtratu po czym stanelo na dobre. Porazka jest tym wieksza ze czesc piwa byla przeze mnie kwaszona od okolo 3 dni lactobacillusem. Piwo fermentowac mialo na Blaugies (Wyeast 3726). Musialem zrezygnowac, ale pewnie powroce to tej warki za kilka dni tyle, zee juz bez lactobacillusa, ktory pojdzie planowo do gose. Smutek, serce peka na milion kawalkow, czuje sie jakby zdechla moja ulubiona rybka albo chomik Edited August 16, 2015 by Lodzermensch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Szkoda nast razem użyj druciaków od żony z kuchni Nic się nie zatka Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 12, 2015 Author Share Posted August 12, 2015 Druciak mam, gorzej z zona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 16, 2015 Author Share Posted August 16, 2015 Znow warzylem pod Blaugies, znow mialem klopot z filtracja. Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?). Wobec powyzszego skorzystalem z rady kolegi profika i filtrowalem za pomoca druciaka nie-żony. Rezultat takiej filtracji nie byl zachwycajacy i blizej mu bylo do bajorka rodem z Przystanku Woodstock niz klarownego filtratu. Niemniej jednak akcja zakonczyla sie polowicznym sukcesem poniewaz piwo udalo mi sie skonczyc. Postoi dluzej na cichej zeby sie w miare wyklarowalo. Warka #91 Saison (Blaugies) Warzone: 16.08.2015Skład na 12L: Surowce fermentowalne:Soufflet Pilznenski – 2,16 kg Pszenica nieslodowana - 0,52 kg Monachijski - 70g Zakwaszajacy - 40g Zacieranie:60 min 65-> wygrzewDo fermentora trafiło : 10 litrow, OG 12,2 blg, wydajnosc ok 69 % wg bt Chmiele:Sorachi Ace granulat 5g 60`Sorachi Ace granulat 17g 10` szacowane IBU: ok 25Drozdze: Wyeast 3726 - starter 1 L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?) Patrzyłeś czy się nie skręca? też tak miałem, raz się skręcił przy samym początku i później za każdym razem jak się go obciążało słodem przy filtracji to się skręcał i ament. Musiałem wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 (edited) 90 warek jak na jeden oplot to długo. Edited August 17, 2015 by Cichus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 90 warek jak na jeden oplot to długo. Eee tam. Mój skapitulował po jakichś 150 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 17, 2015 Author Share Posted August 17, 2015 Wyglada na to, ze po 90ciu warkach cos stalo sie z oplotem (pozapychal sie?) Patrzyłeś czy się nie skręca? też tak miałem, raz się skręcił przy samym początku i później za każdym razem jak się go obciążało słodem przy filtracji to się skręcał i ament. Musiałem wymienić. Jest poskrecany. Czyli dupa. Dzieki za sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.