WiHuRa Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 (edited) Karpacki Oddział Terenowy PSPD organizuje akcję pod kryptonimem "Beczka". Poszukujemy do udziału jeszcze 2-3 piwowarów/piwowarki z terenu "podkarpackiego".Szczegóły inicjatywy:- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - aktualnie jest już 7 osób- gruba składa się na zakup beczki po whisky i organizuje transport - zakup przewidywany na wrzesień-październik, koszt zakupu beczki 225l (około 250 zł) zostanie rozłożony na uczestników akcji- na dzień dzisiejszy beczkę przewozimy do Leżajska (Leżajsk i leżakowanie pasują do siebie)- uczestnicy warzą u siebie w domach Russian Imperial Stout 26°Blg, okres warzenia roboczo określony na październik-listopad- po zakończonej fermentacji grupa spotyka się w Leżajsku i napełnia beczkę- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie)Jeśli dla kogoś warzenia piwa o gęstości 26°Blg wydaje się wyzwaniem to oczywiście udzielimy wszelakiego, niezbędnego wsparcia merytorycznego.Od uczestnika akcji wymagane jest odpowiednia organizacja - uwarzenia w domu piwa w określonym przedziale czasowym (październik-listopad, warka 20l), oraz dwie wizyty w miejscu składowania beczki.Zapraszam chętne osoby z terenu podkarpacia to wzięcia udziału w akcji, zostało tylko kilka miejsc, na chętnych oczekuję do połowy września. Zgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym, pewnie gdzieś pod koniec września, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji. Edited July 7, 2016 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Pomysł rewelacyjny, szkoda że tak daleko. Chyba trzeba będzie coś w dolnośląskiem pomyśleć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 - uczestnicy warzą u siebie w domach Russian Imperial Stout 26°Blg, okres warzenia roboczo określony na październik-listopad - po zakończonej fermentacji grupa spotyka się w Leżajsku i napełnia beczkę przewidujecie badania wykrywajace infekcje? szkoda byłoby zmarnować 250l RISa...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 30, 2013 Author Share Posted July 30, 2013 (edited) Dlatego też będzie to RIS, 10-12% alk. ma zminimalizować ryzyko. Samą ocenę dobrze byłoby zrobić laboratoryjnie ale pewnie skończy się na ocenie "paszczowej". Edited July 30, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 30, 2013 Author Share Posted July 30, 2013 A naszego RIS będzie można skonfrontować z RIS Artezna, też będzie beczkowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 (edited) Grupa została zawiązana Jeśli ktoś jeszcze będzie zainteresowany, proszę o info na PW - utworzę coś w rodzaju listy rezerwowych. Proszę również mieć na uwadze - choć to na razie tylko mój daleki wybieg w przyszłość - ale akcja (mam nadzieję) będzie regularnie powtarzana, tak więc jeśli nie w tej edycji to w następnej, w następnym roku, będzie można wziąć udział. Nawet mam już pomysł na recepturę. Edited July 31, 2013 by WiHuRa Stolarz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolarz Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Super pomysł! Myślałem, żeby się zapisać, ale warzelnię mam jeszcze w budowie. Pewnie wyrobię się do września, ale muszę ją jeszcze przetestować, nie chciałbym aby mój RIS popsuł całość przedsięwzięcia. Jeśli będzie kontynuacja w przyszłym roku to na pewno się pisze. WiHuRa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
goral89 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Gratulacje wspaniałej inicjatywy .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Super sprawa, ale ja jeszcze czuję się za słaby w "branży" na taką akcję. Może kolejnym razem. Życzę powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Po jakiej whisky ta beczka? Tanio dość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 6, 2013 Author Share Posted August 6, 2013 Jeszcze nie wiem, beczka jeszcze nie została kupiona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 16, 2013 Author Share Posted September 16, 2013 Spotkanie organizacyjne w sprawie akcji 27.09. w Kuźnia Pub. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 Uwaga, zmiana lokalizacji spotkania, spotykam się 27.09 ale od razu w Starym Browarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 10, 2014 Author Share Posted January 10, 2014 RISy wczoraj wylądowały w beczce. Szukam jeszcze kilka osób (3-4) bo mamy rezerwy "beczkowe". Ktoś chętny to proszę o info na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 (edited) Akcja beczka w czerwcu została zamknięta. Pierwsza taka akcja i pierwsze koty za płoty oraz sporo nowych doświadczeń. W akcji uczestniczyło 10 piwowarów. RIS leżakował w beczce około pół roku w temperaturze nie przekraczającej 16°C (dopiero w czerwcu zaczęła przekraczać tą wartość). Niestety w trakcie leżakowania okazało się że beczka się rozszczelniała (co rusz wycieki) przez co RIS dość się natlenił i złapał wyraźną kwaśność. Być może znaczącą kwestią była zbyt niska wilgotność pomieszczenia. Piwo zostało rozdzielone wśród uczetników, niektórzy butelkowali, nie którzy "pogonili", a niektórzy jeszcze zrobili z tego ... galaretki Ja swoją część zabutelkowałem, piwo ma bardzo ładny zapach, moja żona była zachwycona, ciemne owoce, wanilia itp. W smaku winne, dominuje dość wysoka kwaśność ale nie jest jakaś wykręcająca, w mojej ocenie dość przyjemna, taka jaka powinna być w dobrym lambiku Mam nadzieję, że z czasem w smak wyjdzie również słód. Piwo zabutelkowałem dodając tylko cukru do refermentacji. Po około 2 miesiącach powstał delikatny gaz. Po kilku latach dojrzewania powinno ładnie się nagazować. W planie, jest II edycja tej akcji, trwają na razie poszukiwania lepszej jakości beczki, świeższej. Jak tylko uda się ją znaleźć ruszę z listą chętnych. Być może to będzie beczka po winie, a wtedy w planie może jakieś Chateau ? Edited October 14, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 (edited) Mam nadzieję, że z czasem w smak wyjdzie również słód. Tez zabutelkowałem, pomimo kwaśności czekoladkę czuć. Edited October 14, 2014 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 (edited) A kiedy próbowałeś ? Ja probowałem gdzieś początkiem września. Edited October 14, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 (edited) Ja już z dwa razy próbowałem ostatni raz pewnie w połowie września, nie pamiętam dokładnie. Nie jest to mega jakaś czekolada ale w tle jest dość wyraźna. Edited October 14, 2014 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Tiaaa.... i tak oto chcący/niechcący stworzyliście całkiem nowy styl - RIL (Russian Imperial Lambic) Nie no piwko dane mi było spróbować. Co prawda z różnych względów nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że było przyjemne w odbiorze i pijalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 Lepsza nazwa to Sour Imperial Stout. Lambic to raczej nie jest, brakuje końskiej derki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Winiarz nigdy nie pozbywa się dobrych beczek,... Dobra pewna używana beczka to koszt minimum 500 euro + transport. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 Mówisz o 225-250l ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 ile razy można napełnić taką beczkę i uzyskiwać dobre efekty? Wyczytałem gdzieś, że tylko raz. To chyba nie jest prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 No u nas tylko raz bo mamy kwacha jak nic. FurioSan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 No u nas tylko raz bo mamy kwacha jak nic. No w takim przypadku to zrozumiałe a przy zdrowej fermentacji jak to wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts