WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Karpacki Oddział Terenowy PSPD organizuje akcję pod kryptonimem "Beczka". Poszukujemy do udziału jeszcze 2-3 piwowarów/piwowarki z terenu "podkarpackiego".Szczegóły inicjatywy:- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - aktualnie jest już 7 osób- gruba składa się na zakup beczki po whisky i organizuje transport - zakup przewidywany na wrzesień-październik, koszt zakupu beczki 225l (około 250 zł) zostanie rozłożony na uczestników akcji- na dzień dzisiejszy beczkę przewozimy do Leżajska (Leżajsk i leżakowanie pasują do siebie)- uczestnicy warzą u siebie w domach Russian Imperial Stout 26°Blg, okres warzenia roboczo określony na październik-listopad- po zakończonej fermentacji grupa spotyka się w Leżajsku i napełnia beczkę- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie)Jeśli dla kogoś warzenia piwa o gęstości 26°Blg wydaje się wyzwaniem to oczywiście udzielimy wszelakiego, niezbędnego wsparcia merytorycznego.Od uczestnika akcji wymagane jest odpowiednia organizacja - uwarzenia w domu piwa w określonym przedziale czasowym (październik-listopad, warka 20l), oraz dwie wizyty w miejscu składowania beczki.Zapraszam chętne osoby z terenu podkarpacia to wzięcia udziału w akcji, zostało tylko kilka miejsc, na chętnych oczekuję do połowy września. Zgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym, pewnie gdzieś pod koniec września, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji. Edytowane 7 Lipca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Pomysł rewelacyjny, szkoda że tak daleko. Chyba trzeba będzie coś w dolnośląskiem pomyśleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 - uczestnicy warzą u siebie w domach Russian Imperial Stout 26°Blg, okres warzenia roboczo określony na październik-listopad - po zakończonej fermentacji grupa spotyka się w Leżajsku i napełnia beczkę przewidujecie badania wykrywajace infekcje? szkoda byłoby zmarnować 250l RISa...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dlatego też będzie to RIS, 10-12% alk. ma zminimalizować ryzyko. Samą ocenę dobrze byłoby zrobić laboratoryjnie ale pewnie skończy się na ocenie "paszczowej". Edytowane 30 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 A naszego RIS będzie można skonfrontować z RIS Artezna, też będzie beczkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Grupa została zawiązana Jeśli ktoś jeszcze będzie zainteresowany, proszę o info na PW - utworzę coś w rodzaju listy rezerwowych. Proszę również mieć na uwadze - choć to na razie tylko mój daleki wybieg w przyszłość - ale akcja (mam nadzieję) będzie regularnie powtarzana, tak więc jeśli nie w tej edycji to w następnej, w następnym roku, będzie można wziąć udział. Nawet mam już pomysł na recepturę. Edytowane 31 Lipca 2013 przez WiHuRa Stolarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Super pomysł! Myślałem, żeby się zapisać, ale warzelnię mam jeszcze w budowie. Pewnie wyrobię się do września, ale muszę ją jeszcze przetestować, nie chciałbym aby mój RIS popsuł całość przedsięwzięcia. Jeśli będzie kontynuacja w przyszłym roku to na pewno się pisze. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Gratulacje wspaniałej inicjatywy .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Super sprawa, ale ja jeszcze czuję się za słaby w "branży" na taką akcję. Może kolejnym razem. Życzę powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Po jakiej whisky ta beczka? Tanio dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze nie wiem, beczka jeszcze nie została kupiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Spotkanie organizacyjne w sprawie akcji 27.09. w Kuźnia Pub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Uwaga, zmiana lokalizacji spotkania, spotykam się 27.09 ale od razu w Starym Browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 RISy wczoraj wylądowały w beczce. Szukam jeszcze kilka osób (3-4) bo mamy rezerwy "beczkowe". Ktoś chętny to proszę o info na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Akcja beczka w czerwcu została zamknięta. Pierwsza taka akcja i pierwsze koty za płoty oraz sporo nowych doświadczeń. W akcji uczestniczyło 10 piwowarów. RIS leżakował w beczce około pół roku w temperaturze nie przekraczającej 16°C (dopiero w czerwcu zaczęła przekraczać tą wartość). Niestety w trakcie leżakowania okazało się że beczka się rozszczelniała (co rusz wycieki) przez co RIS dość się natlenił i złapał wyraźną kwaśność. Być może znaczącą kwestią była zbyt niska wilgotność pomieszczenia. Piwo zostało rozdzielone wśród uczetników, niektórzy butelkowali, nie którzy "pogonili", a niektórzy jeszcze zrobili z tego ... galaretki Ja swoją część zabutelkowałem, piwo ma bardzo ładny zapach, moja żona była zachwycona, ciemne owoce, wanilia itp. W smaku winne, dominuje dość wysoka kwaśność ale nie jest jakaś wykręcająca, w mojej ocenie dość przyjemna, taka jaka powinna być w dobrym lambiku Mam nadzieję, że z czasem w smak wyjdzie również słód. Piwo zabutelkowałem dodając tylko cukru do refermentacji. Po około 2 miesiącach powstał delikatny gaz. Po kilku latach dojrzewania powinno ładnie się nagazować. W planie, jest II edycja tej akcji, trwają na razie poszukiwania lepszej jakości beczki, świeższej. Jak tylko uda się ją znaleźć ruszę z listą chętnych. Być może to będzie beczka po winie, a wtedy w planie może jakieś Chateau ? Edytowane 14 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Mam nadzieję, że z czasem w smak wyjdzie również słód. Tez zabutelkowałem, pomimo kwaśności czekoladkę czuć. Edytowane 14 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) A kiedy próbowałeś ? Ja probowałem gdzieś początkiem września. Edytowane 14 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Ja już z dwa razy próbowałem ostatni raz pewnie w połowie września, nie pamiętam dokładnie. Nie jest to mega jakaś czekolada ale w tle jest dość wyraźna. Edytowane 14 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Tiaaa.... i tak oto chcący/niechcący stworzyliście całkiem nowy styl - RIL (Russian Imperial Lambic) Nie no piwko dane mi było spróbować. Co prawda z różnych względów nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że było przyjemne w odbiorze i pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Lepsza nazwa to Sour Imperial Stout. Lambic to raczej nie jest, brakuje końskiej derki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Winiarz nigdy nie pozbywa się dobrych beczek,... Dobra pewna używana beczka to koszt minimum 500 euro + transport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mówisz o 225-250l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 ile razy można napełnić taką beczkę i uzyskiwać dobre efekty? Wyczytałem gdzieś, że tylko raz. To chyba nie jest prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 No u nas tylko raz bo mamy kwacha jak nic. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 No u nas tylko raz bo mamy kwacha jak nic. No w takim przypadku to zrozumiałe a przy zdrowej fermentacji jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się