elroy Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Podaj receptury *, dodam rzecz jasna do bazy medalowych piw na wiki Raz jeszcze gratulacje * - znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Coder moja woda kranowa jest prawie jak destylowana, różnice są na tyle małe, że prawdę mówiąc pomijalne. Fajnie bo można uwarzyć każde piwo, przy stosownej ilości soli. Dla uzupełnienia danych oto jest jej skład: Hardness 30.5mg/L Cations Calcium 12.2 mg/L Magnesium 1.80 ug/L = 0.0018mg/L Sodium 3.6 mg/L Anions Carbonate - calculated - 18.3mg/L Sulphate 3mg/L Chloride 10.3 mg/L AA Marynki nie pamiętam! Ale zeszłoroczny zbiór. Pozatym % utylizacji od gara do gara na tyle się różni, że zapewne i tak nie ma to większej różnicy Co do słodu, to klasyczny słód crystal z Simpsons, nie wiem jaki kolor! Taki jak zawsze Co do przepisu,wygrał Bitter na Marynce. Czyli nie ma co się wstydzić Polskich chmieli do brytyjskich piw! Tradycyjny styl angielski wygrało piwo nie dość na polskich chmielach to na szkockich drożdżach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Co do przepisu,wygrał Bitter na Marynce. Czyli nie ma co się wstydzić Polskich chmieli do brytyjskich piw! Tradycyjny styl angielski wygrało piwo nie dość na polskich chmielach to na szkockich drożdżach! Tak, to herezja. A już zupełnie namieszałeś mi w światopoglądzie co do polskich chmieli. Już postanowiłem, że nie będę ich używał, bo dają marne efekty, a tu taki bitter. I jeszcze szop007 poczęstował mnie w Cieszynie świetnym lagerkiem na magnum i lubelskim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Co do przepisu' date='wygrał Bitter na Marynce. Czyli nie ma co się wstydzić Polskich chmieli do brytyjskich piw! Tradycyjny styl angielski wygrało piwo nie dość na polskich chmielach to na szkockich drożdżach! [/quote']Tak, to herezja. A już zupełnie namieszałeś mi w światopoglądzie co do polskich chmieli. Już postanowiłem, że nie będę ich używał, bo dają marne efekty, a tu taki bitter. I jeszcze szop007 poczęstował mnie w Cieszynie świetnym lagerkiem na magnum i lubelskim... Smak końcowego piwa, to co jest istotne, mój drogi Watsonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Dostałem zwrotne arkusze ocen Bittera. Sędziowie określili smak piwa jako chmielony tradycyjnym chmielem brytyjskim, więc spokojnie Marynkę można używać jako zamiennik chmielu, który daje zmieniste? (earthy). Piwo uzyskało 38 punktów (oceny cząstkowe to 37 i 39) Do tego dzisiaj uwarzyłem Cream Ale, starałem się trzymać receptury z Brewing Classic Styles czyli Modyikacja wody (woda jak na lagera) czyli 0,6g do słodu gipsu piwowarskiego 1,2g gipsu do gara 0,6g siarczanu magnezu do gara 2,5g chlorek wapnia do gara. Zasyp 2kg słód Pilzneński 2kg słód Pale 0,4kg płatki kukurydziane 0,4kg cukru Zacieranie 90 minut w 65°C. Wysładzanie na raty. Gotowanie 90 minut Chmielenie 15g 7,5%AA (112.5GPH) Premiant na 90 minut gotowania 20g 7,5%AA (150GPH) Premiant na ostatnią minutę. Wydajność wyszła kiepska, z tego zasypu zaledwie 12°Blg . Po raz kolejny dostałem źle ześrutowany słód. Będę musiał wszystkie słody śrutować w domu ,bo ciężko utrafić w to co założyłem. Ale na szczęście jest dokładnie tyle co w książce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Dostałem zwrotne arkusze ocen Bittera. Sędziowie określili smak piwa jako chmielony tradycyjnym chmielem brytyjskim, więc spokojnie Marynkę można używać jako zamiennik chmielu, który daje zmieniste? (earthy). Piwo uzyskało 38 punktów (oceny cząstkowe to 37 i 39) A ja wydaje pieniądze na brytyjskie chmiele ... Dobrze wiedzieć. Marynkę przywozisz z Polski czy jest to dostępny chmiel w Szkocji? Chodzi mi o to czy Brytyjczycy znają tą odmianę? Może sędziowie się doszukali pewnych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Dostałem zwrotne arkusze ocen Bittera. Sędziowie określili smak piwa jako chmielony tradycyjnym chmielem brytyjskim' date=' więc spokojnie Marynkę można używać jako zamiennik chmielu, który daje zmieniste? (earthy). Piwo uzyskało 38 punktów (oceny cząstkowe to 37 i 39)[/quote']A ja wydaje pieniądze na brytyjskie chmiele ... Dobrze wiedzieć. Marynkę przywozisz z Polski czy jest to dostępny chmiel w Szkocji? Chodzi mi o to czy Brytyjczycy znają tą odmianę? Może sędziowie się doszukali pewnych rzeczy Ten akurat kupiłem w Szkocji. Jest to mało znana odmiana, popularyzuje je jak mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Cream ale Po tygodniu na burzliwej piwo powędrowało z dodatkiem żelatyny na cichą, jakoś o nim zapomniałem na ponad tydzień. Pozlałem piwo do butelek z dodatkiem 80g cukru na 20 litrów piwa. Piwo była bardzo klarowne, więc dodałem odrobinę suchych drożdży S04 by mieć pewność, że się nagazuje. Pozatym nie ma co się oszukiwać S04 dają zwarty osad na dnie butelek. Co ułatwi mi życie w przyszłości. Pomiar gęstości wyszedł zaledwie 1.004 ale w temperaturze poniżej 20°C ,więc zapewne ma odrobinę więcej. Czyli piwo wyjdzie wytrwane, o dziwo teraz tego w smaku jeszcze nie czuć. Za to wychodzi aldehyd octowy i zapachy pochodzące od kukurydzy. Te same co w niektórych piwach przemysłowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 American IPA Modyfikacja wody mała ćwiertka łyżeczki gipsu piwowarskiego (by podnieść ilość wapnia w wodzie do minimum 50ppm) Zasyp 4800kg Pale Malt 500g Carahell (30EBC) Malt 250g Monachijski jasny 80g Amber (100EBC) Malt Zacieranie 90 minut 65°C . Chmielenie 23g 16%AK (368GPH) Herkules na 90 minut gotowania. 33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 10 minut 33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 5 minut 33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 2 minuty 20g 14% (280GPH) Chinook na ostatnie 2 minuty Drożdże Dwutygodniowa gęstwa US05 w ilości 200ml Wyszlo mi 20 litrów 15,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Ale ze mnie idiota. Wczoraj lapalem sie za glowe zastanawiajac sie dlaczego wydajnosc jest taka niska. Dzisiaj zdalem sobie sprawe, ze odwazajac slody 2+2.8 nie daje 5.8kg... Wiec wydajnosc wyszla jak nalezy, tylko gapa ze mnie. Zatem zmieniam zapiski i zmniejszam ilosc slodu pale z 5800 na 4800g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 ja też tak miałem ostatnio... zapomniałem dodać paczki płatków i się dziwie że wyszło 11 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 DrożdżeDwutygodniowa gęstwa US05 w ilości 200ml Coś za duży tych drożdży albo gęstwa taka rzadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 DrożdżeDwutygodniowa gęstwa US05 w ilości 200ml Coś za duży tych drożdży albo gęstwa taka rzadka Tak mi wychodzi z kalkulatora Mr Malty dla drożdży o żywotności 65%, piwie hybrydowym i 0,2 hektolitra o gęstości 15,5 Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Tak mi wychodzi z kalkulatora Mr Malty dla drożdży o żywotności 65%, piwie hybrydowym i 0,2 hektolitra o gęstości 15,5 Plato Tyle, że AIPA to Ale a żywotność po 2 tygodniach 71%. PO dwóch tygodniach gęstwa jest już moim zdaniem zbita na maks i wybrałbym raczej thick yreast niż domyślne ustawienia. W takim przypadku tylko 85ml wychodzi. Edytowane 16 Października 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Tak mi wychodzi z kalkulatora Mr Malty dla drożdży o żywotności 65%' date=' piwie hybrydowym i 0,2 hektolitra o gęstości 15,5 Plato[/quote']Tyle, że AIPA to Ale a żywotność po 2 tygodniach 71%. PO dwóch tygodniach gęstwa jest już moim zdaniem zbita na maks i wybrałbym raczej thick yreast niż domyślne ustawienia. W takim przypadku tylko 85ml wychodzi. No tak, ale ja odlewam piwo, dolewam wody mieszam dokładnie i odmierzam gęstwę. W takim wypadku jak najbardziej ustawienia domyślne są na miejscu. Bo inaczej odmierzałbym gęstwę na łyżki. Co do opcji hybryd, chcę zobaczyć czy faktycznie US05 dadzą naprawdę czysty profil bez żadnych szczególnych posmaków. Tak naprawdę by mieć 100% kontroli nad tym ile dodać drożdży należało by zrobić badanie, żywotności i ilości komórek na ml. A do tego nie mam mikroskopu... jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 No tak, ale ja odlewam piwo, dolewam wody mieszam dokładnie i odmierzam gęstwę. W takim wypadku jak najbardziej ustawienia domyślne są na miejscu. Bo inaczej odmierzałbym gęstwę na łyżki. No to wszystko wyjaśnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 American IPA Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru na 18L. Piwo dłużej niż zwykle przetrzymane na cichej fermentacji... pachnie czarną porzeczką i grejpfrutem, a smakuje bardzo ciekawie. Na tym etapie jestem z piwa bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie jak się nagazuje. Mam nadzieje, że z tym nie będzie problemu, bo w sumie piwo było prawie całkowicie klarowne. FG wyszło coś koło 1.010, czyli 2°Blg ,czyli mocne odfermentowanie, zakładane 7% alk. Cream Ale Wiele błędów popełniłem z tym piwem. Po pierwsze jest zbyt mineralne w smaku. Ilość soli powinna być minimalna, bo w tak czystym smakowo piwie wszystko wyłazi na wierzch i czuć minerały i surową kukurydzę w smaku. Czyli to był ostatni raz jak używam kukurydzy do warzenia piwa, od dzisiaj jest tylko słód + jeśli trzeba cukier. Generalnie nie pasuje mi ten posmak. Zaskakująco mało poziom estrów, albo są dobrze przykryte innymi smakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Niezwyczajny Bitter Modyfikacja wody: Gips piwowarski dodany do słodu 4.1g Gips piwowarski dodany do kotła 8.3g sól kuchenna dodany do kotła 2.8g siarczan magnezu dodany do kotła 3.1g Chlorek wapnia dodany do kotła 4.4g Słody 3kg słód pale 0,5kg słód crystal 0,04kg słód czekoladowy 2,6litra wody na 1 kg słodu. Temperatura początkowa wody 73°C . Zacieranie 1h w 67°C. Wysładzanie na raty, odebrałem około 28L brzeczki Chmielenie 13g Hercules 16%AA na 60 minut 35g EKG 7%AA na 20 minut 50g Chinook 12%AA na 2 minut Chłodzenie i napowietrzenie jak zwykle. Zadane 1,5L starterem Wyeast Themes Valley. Płynną część startera odlałem i zadałem tylko tak 100ml z osadem drożdżowym SG Uzyskałem około 23L brzeczki 1.034 (8.5°Blg ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Pierwszy test AIPA. Jeszcze nie nagazowany jak należy (tutaj może mu zająć dobry miesiąc), ale smaczne piwo to będzie. Bitter zszedł do 1.008, dzisiaj przelałem piwo na cichą. Themes Valley są coś oporne by się sklarować. Tydzień czy dwa na cichej dobrze temu piwu zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Właśnie wprowadziłem do BS Twoją recepturę z Wiki na Best Bitter. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Best_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) Tegoroczna Marynka ma powiedzmy 8-9% alfa. Zakładając chmielenie jak w recepturze: 35g Marynka 60 minut 25g Marynka 20 minut 40g Marynka 10 minut wychodzi poteżne IBU - około 70-79. Sporo za dużo jak na bittera. Wychodzi na to że musiałby zmniejszyć ilość w gramach o połowę żeby zmieścić się w stylu (max 40 IBU). Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Bym skorygwal tylko pierwsza dawke. Zamiast 35g odpowiednio mniej. A dwie ostatnie wartos I skorygowal nieznacznie albo wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Po długiej cichej w koncu zebrałem sie na zabutelkowanie bittera. Pierwsze smakowanie wyszło ciekawe, chmiel chinook do tego smaki słodów ciemnych i słodkość crystal. Zobaczymy jak będzie smakować po nagazowaniu i leżakowaniu. 21 litrów piwa wylądowało w butelkach z 70g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Eksperymentalny Ale. Modyfikacja wody 12g gipsu piwowarskiego (pół na pół zacieranie i gotowanie) 2g chlorku sodu 6g siarczanu magnezu Zasyp 3,9 Pale Malt 0,25kg Monachijski 0,1kg Amber Zacieranie. Stosunek wody do słodu ok. 4:1. Temperatura zacierania około 68°C. Zacieranie 30 minut + 10 minut mashout.Na koniec zacierania dodałem wody by podnieść temeprature do 74C i po 10 minutach zacząłem filtacje. Ogólnie kadź zacierna była wypełniona do samej krawędzi. Filtracja bez wysładzania. Gotowanie 10 minut bez chmielu 25g 12%AA Magnum - na 60 minut gotowania 30g 3%AA Styrian Goldings na 25 minut 20g 3%AA Styrian Goldings na 15 minut 50g 3%AA Styrian Goldings na 2 minuty Poczekałem 15 minut przed przeniesieniem do chłodzenia. Chłodzenie i reszta jak zwykle. Napowietrzenie mieszalnikiem do farb. Zadane starterem 1,5L drożdżami BrewLab Yorkshire 2 Wyszło mi 23L brzeczki około 11,2°Brix (10.8*Plato). Co daje wydajność powyżej 70% (liczona po brytysku). Jestem bardzo dzwiwiony wydajnością, bo myślałem, że będzie dużo mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Przygotowuje właśnie słody na jutrzejszą podwójną warkę. Mam zamiar uwarzyć bittera i milda w jeden dzień. Słody Mild 2kg Pale 0,5kg monachijski 0,2kg crystal 120 0,2kg czekoladowy Słody Bitter 3kg Słód pale 0,3kg crystal 0,04kg czekoladowy. Ześrutowane .... ufffff obok czyszczenia sprzętu i butelek eden z najgorszych elementów tego hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Eksperymentalny Ale. Piwo zakończyło fermentację na 77% odfermentowania, czyli raczej wysokie, na szczęscie piwo jest nachmielone mocno, więc w miarę mocne odfermentowanie mu nie zaszkodzi. Zacieranie pół godzinne nie różni się niczym od tego godzinnego. Drożdże BrewLabs Yorkshire 2 w miarę mocno odfermentowują i mają w miarę czysty profil. Fermentacja 18-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się