coder Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Co jednak w niczym nie zmienia odpowiedzialności za Polskie (Państwowe) pacyfikacje, niszczenie szkolnictwa i wszelkich działań kulturalnych, etnicznych i narodowościowych na pd-wschodnich obszarach II RP w latach 30. Rzezie na Wołyniu nie wzięły się znikąd Przyznam, że trafiłeś na lukę w mojej wiedzy historycznej - jak mogły wyglądać te "pacyfikacje", że uznajesz je za usprawiedliwienie rzezi tysięcy bezbronnych ludzi, z kilkuletnimi dzieciakami włącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Co jednak w niczym nie zmienia odpowiedzialności za Polskie (Państwowe) pacyfikacje, niszczenie szkolnictwa i wszelkich działań kulturalnych, etnicznych i narodowościowych na pd-wschodnich obszarach II RP w latach 30. Rzezie na Wołyniu nie wzięły się znikąd Mimazy, mnie osobiście polityka II RP na Kresach zwyczajnie oburza i brzydze się tym absurdem, który miał tam miejsce. Jednak palenie cerkwi i najazdy wojska ( z reguły w odwecie za akcje terrorystyczne Ukraińców ) nie usprawiedliwiają i nie zmywają winy z sumień ukraińskich za rzeź na Wołyniu. Owszem, byliśmy w pewnym sensie agresywni w tamtym rejonie, wynaradawialiśmy, stworzyliśmy, w pewnych aspektach, z Ukraińców obywateli drugiej kategorii - o tym trzeba mówić głośno. Jednak to samo robili z nami przez ponad sto lat Rosjanie, Prusacy i Austriacy. Nikt by nie wybielał ludobójstwa na taką skalę na przedstawicielach tych narodów, gdybyśmy w odwecie dopuścili się do tak masowej i zorganizowanej zbrodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Mimazy a co to ma wspólnego z "polskimi obozami śmierci" Czy ktoś z nas lub historyków wypiera się działań na kresach w latach 30-tych?Publikuje nieprawdę itg? Niszczenie szkollnictwa a wyciąganie noworotków z brzucha żyjących kobiet to całkiem co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Sa elementy historii za ktore mamy sie za co wstydzic. Ja bym dorzucil te dwa: Zajecie zaolzia w 1938 roku. No i za komuny Udzial wojsk polskich w Czechoslowacji w 1968. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Przyznam, że trafiłeś na lukę w mojej wiedzy historycznej - jak mogły wyglądać te "pacyfikacje", że uznajesz je za usprawiedliwienie rzezi tysięcy bezbronnych ludzi, z kilkuletnimi dzieciakami włącznie. Coder wiele się działo na Kresach. Ukraińcy byli ograniczani w kwestiach kulturalnych - czyli zwyczajnie polonizowani. Najgorszą polityke stosowała endecja ( To co Ziemkiewicz w Uwarzam Rze nazwał "konsekwentną polityką" ) jednak przewrót majowy tym opresyjnym działaniom nadał koloryt absurdu. Ukraińcy z nadzieją przyjęli zmiane władzy, bo Piłsudski obiecywał , że w zamian za lojalność pozwoli na rozkwit kultury ukraińskiej. Tak więc gdy zaczeli budowac szkoły uznał to za brak lojalności - kwadratura koła. Za przejawy oporu polskie wojsko pacyfikowało wioski ukraińskie ( pytanie czy za np. zabicie polskiego ministra dało się zrobic inaczej? ) jednak doprowadziło to do schematu w którym Polska kojarzona była mieszkańcom Kresów z absurdalną biurokracją, podatkami i wojskiem od czasu do czasu wesoło palącym wioski. Inną kwestią było mascowe palenie, burzenie i zamykanie cerkwi... No powiedz coder, czy pałałbys miłością do władzy która niszczy największą świętość w twoim otoczeniu. Kolejne burzenie cerkwi miało odbyc się w 1939 ale ze względu na zbliżającą się wojnę z Niemcami zaniechano tch planów. Ukraińcy byli tez dyskryminowani ekonomicznie np. nie mogli jechać na emigracje zarobkową, sezonową do Francji ( tam tylko wyjeżdżali Polacy ) pozostawała im dużo bardziej mniej atrakcyjna Łotwa. Nie mówiąc już o osadnictwie wojskowym, które poniosło całkowite fiasko i wprowadziło tylko ferment w społecznościach wschodnich ziem II RP. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Zrozumiejmy się dobrze- nie chodzi mi o jakiś rewizjonizm czy rewolucyjną retorykę historyczną, tylko o kontynuację postu #267 Co my Obywatele Polski wiemy o realiach bliskich acz odmiennych geograficznie, albo odmiennych historycznie (choć bliskich geograficznie) Nie chcę też usprawiedliwiać rzezi na Wołyniu, po prostu wojna w Jugosławi też nie wzięła się znikad, to procesy nienawiści narastające pokoleniami, jak w Irlandii Pln, Rwandzie, Palestynie etc... PS zdarzyło mi się remontować cmentarze i cerkwie łemkowskie ni stąd ni z owad wysadzane przez Polskie (sowieckiego zarządu) Wojsko, rozmawiałem też z Tymi których "wichry wojny" mocno potargały tuż po wojnie przed, w trakcie i po akcji "Wisła". Zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Tylko z opisów i reportaży znam historie z obozów selekcyjnych i po zsyłce. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Nie mieli pojęcia http://wiadomosci.onet.pl/wpadka-baracka-obamy,5149930,temat.html slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 efekt takiego nauczania? http://www.debbiesch...ulent-ignorant/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Rozumiem że polscy politycy udają głupków z powodu rozgrywek politycznych. Rozumiem że polska prasa udaje że nie rozumie angielskiego bo liczą na sensacje. Ale smuci mnie reakcja przeciętnego Polaka, który chyba w to autentycznie wierzy. a propos braku wiedzy i dyletanctwa, polecam wszystkim wykład tego AMERYKAŃSKIEGO profesora polskiego pochodzenia. Pierwsza część jest o znajomości historii polski w USA. Wiele tłumaczy. [media=] [/media] Uwaga!! W drugiej połowie jest troche politykowania, więc jeśli ktoś nie chce naciąc sie na polityke polecam wyłączyć Edytowane 14 Czerwca 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 10:20: "Proszę zabrać te dzieci, no proszę natychmiast!" Co wyszło z tego całego incydenu z "polskimi obozami": Obama wyciągnął do Polaków rękę a oni w zamian dźgnęli go nożem w plecy. Przeciwnicy Obamy, Republikanie, jedynie za to Polaków wyśmiali. Ogólnie w tv/gazetach nie widziałem na ten temat nic, z wyjątkiem kilku minut w porannym Fox News, telewizji Republikanów, w którym 3 panie i jeden pan wyśmiali Polaków za to że nie znają języka angielskiego i że są tacy "PC". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Zaproszenie na Marsz Niepodległości: [media]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L9TFAmdA7lo[/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 W tym roku pojawię sie osobiście. Kurcze, ostatni raz byłem na manifestacji w 1989, przy rejestracji NZS-u, a teraz na starość znowu: Precz z ko-muną! Precz z ko-muną! Precz z ko-muną! Faszysta Rasista Homofob 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Precz z ko-muną! Precz z ko-muną! Precz z ko-muną! Trochę surrealistyczne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 co to za kolo z brodą na końcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 ale o co chodzi z tym 1905? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Bawi mnie ta napinka przed 11 listopada marsz niepodległości czy blokada marszu jeden wielki festyn, a każdy z osobna będzie pokazywał, kto jest większym patriotą. Jedni będą krzyczeć "Raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę" a drudzy "precz z faszyzmem" zawsze to samo co roku. Zaczyna to się robić smutne. wiadomości24 będą relacjonowały kto komu dał w pysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Wychodzi na to, że ulica to ostatnie pole do debaty jakie nam pozostawiono. Myślisz, że lubię się ganiać z zomowcami? Nie lubiłem nawet w latach 80, generalnie jestem pokojowo nastawiony do świata. A histeryczna mobilizacja lewaków przeciwko marszowi tylko świadczy o jego ważności. Faszysta Rasista Homofob 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 A histeryczna mobilizacja lewaków przeciwko marszowi tylko świadczy o jego ważności. To samo mozna powiedziec o histerycznej moblilizacji ONR oraz innych organizacjach na krawedzi prawicy i narodowego-socjalizmu. Czy przez to, ze sa to ludzie zwiazani z prawica czyni ich lepszych niz tych po skrajnej stronie lewicy? Ja widze ich w ten sam sposob z tym, ze posluguja sie inna ideologia. Ale tak samo niszczacy wplyw maja na Polske i polskie spoleczenstwo. Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) A histeryczna mobilizacja lewaków przeciwko marszowi tylko świadczy o jego ważności. To samo mozna powiedziec o histerycznej moblilizacji ONR oraz innych organizacjach na krawedzi prawicy i narodowego-socjalizmu. Czy przez to, ze sa to ludzie zwiazani z prawica czyni ich lepszych niz tych po skrajnej stronie lewicy? Ja widze ich w ten sam sposob z tym, ze posluguja sie inna ideologia. Ale tak samo niszczacy wplyw maja na Polske i polskie spoleczenstwo. Ojojoj... histeryczna mobilizacja? A może patriotyczna manifestacja tego, że jesteśmy POLAKAMI - narodem dumnym i wspaniałym, świętując rocznicę odzyskania niepodległości mimo, iż nie żyjemy w NIEPODLEGŁYM kraju, okazanie niezadowolenia z "władzy", która doprowadza co raz bardziej do upadku tego wspaniałego narodu, który niestety niesie więcej i więcej kajdan ubranych w pięknie dobrane słowa... Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby patriotyzm i konserwatyzm/przywiązanie do tradycji i miłość do Ojczyzny komuś zaszkodziło... natomiast lewizna jakby nie patrzeć to źródło obecnego stanu rzeczy na całym świecie czyli D**A zbita i syf dookoła. Do zobaczenia w Warszawie i nie dajcie się policyjnym i rządowym prowokacjom ! Omijajcie ZOMO w cywilu i dumnie maszerujcie! Edytowane 7 Listopada 2012 przez shayboos Faszysta Rasista Homofob i lkulos 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Ciekawe ilu super fanów piłkarskich wetknie teraz swe euro2012chorągiewki w szyby samochodów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 [...] oraz innych organizacjach na krawedzi prawicy i narodowego-socjalizmu.Czy przez to, ze sa to ludzie zwiazani z prawica czyni ich lepszych niz tych po skrajnej stronie lewicy? Ja widze ich w ten sam sposob z tym, ze posluguja sie inna ideologia. Ale tak samo niszczacy wplyw maja na Polske i polskie spoleczenstwo. I tu się zgadzamy, poza tym szczegółem, że socjaliści czy to leninowscy, czy to narodowi,.z definicji nie mogą być związani z prawicą. To takie same lewaki jak bolszewicy, mają bliźniaczo podobną ideologię i metody, i należy ich tak samo tępić. lkulos, slotish, Mariusz_CH i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 [...] oraz innych organizacjach na krawedzi prawicy i narodowego-socjalizmu.Czy przez to, ze sa to ludzie zwiazani z prawica czyni ich lepszych niz tych po skrajnej stronie lewicy? Ja widze ich w ten sam sposob z tym, ze posluguja sie inna ideologia. Ale tak samo niszczacy wplyw maja na Polske i polskie spoleczenstwo. I tu się zgadzamy, poza tym szczegółem, że socjaliści czy to leninowscy, czy to narodowi,.z definicji nie mogą być związani z prawicą. To takie same lewaki jak bolszewicy, mają bliźniaczo podobną ideologię i metody, i należy ich tak samo tępić. Plus ONR. Multikulturowosc i tolerancja Polski byla zawsze naszym wielkim atutem i sila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Co wy z tym onr, widział kto z was żywego oenerowca? W sensie, nie w tvn i nie na zdjęciu w gw. Bo ja mam wrażenie od paru lat, że komuś się ciągle miesza patriotyzm z nacjonalizmem. To tak delikatnie mówiąc. coder, slotish i Faszysta Rasista Homofob 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Ja mam kilku znajomych powiązanych z tą organizacją. Nie wyglądają na wykreowanych przez tefałen łysych oprychów z swastyką na klacie. Przez jakieś śmieszne antify i inne śmieszne organizacje patriotyzm w każdej formie jest tępiony... Tylu ludzi oddało życie dla wolnej ojczyzny i są spychani na margines przez bandę lewaków, homosiów. Nie po to dziadkowie przelewali krew dla takiej "wolności" w ojczyźnie. Niósł pod swym mundurem żołnierz słowa ojca Nigdy nie ustawaj, będzie jeszcze Polska Horytnica shayboos, Mariusz_CH, lkulos i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Ja mam kilku znajomych powiązanych z tą organizacją. Nie wyglądają na wykreowanych przez tefałen łysych oprychów z swastyką na klacie. Przez jakieś śmieszne antify i inne śmieszne organizacje patriotyzm w każdej formie jest tępiony... Tylu ludzi oddało życie dla wolnej ojczyzny i są spychani na margines przez bandę lewaków, homosiów. Nie po to dziadkowie przelewali krew dla takiej "wolności" w ojczyźnie. Niósł pod swym mundurem żołnierz słowa ojca Nigdy nie ustawaj, będzie jeszcze Polska Horytnica No proszę, nie wiedziałem, że na tym forum znajdę kogoś kto Horytnicę zna Do tego jeszcze "Czy widzisz znowu Śląsk sprzedają i ziemię Twą zawłaszcza fryc..." odnośnie naszych separatystów w naszym regionie... Obecnie po prostu patriotyzm kreowany w TV ma być kojarzony z nazizmem i tyle... Z nas robią zwierzęta, a z ZOMO i antify, która będzie w nas rzucać wszystkim co popadnie bohaterów obrony "tolerancji". Lusterko87 i Mariusz_CH 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi