kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 British Ale Yeast Uniwersalny szczep suchych drożdży, polecany do szerokiej gamy piw w stylu brytyjskim, włączając piwa o wysokiej zawartości ekstraktu początkowego. Opis szczepu Neutralny szczep drożdży górnej fermentacji przeznaczony zwłaszcza do lekkich piw typu ale, sprawia, że piwa nie będą zbyt rozwodnione lub mało treściwe. British Ale Yeast nadają aksamitną gładkość i umiarkowaną treściwość z neutralnym drożdżowym aromatem i smakiem co jest pożądaną cechą w przypadku lekkich angielskich piw. Szczep ten również sprawdza się dobrze przy fermentacji wysokoekstraktywnych piw, w których pożądany jest dobry balans słodowy wzbogacony nutami orzechowymi, przyprawowymi i ziemistymi pochodzenia chmielowego i słodowego. Drożdze te są w niewielkim stopniu podatne na autolizę, co przy wysokim stopniu flokulacji sprawia, że są idealnym wyborem zarówno do piw beczkowych jak i tych kondycjonowanych w butelkach. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 16-22°C Odfermentowanie: 4 Flokulacja: 5 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 5 Obserwacje z przebiegu fermentacji Generalnie szybko startują (12-24 godz.), tworząc obfitą pianę. Szeroki zakres temperatur fermentacji umożliwia ich skuteczną pracę w temperaturze nawet do 12 stopni C. i jako neutralny szczep jest doskonałym wyborem do piw delikatnych, lekko słodowych oraz słodowo zrównoważonych piw ale od średniej do wysokiej zawartości alkoholu. Ten szczep angielskiego pochodzenia ma niewielką tendencję do produkowania estrów w przypadku fermentacji poniżej 23 stopni C. Powyżej tej temperatury estry mogą dominować. Zaobserwowane cechy Charakterystyka aromatu Aromaty chmielowe i słodowe będą przywodziły na myśl nuty orzechowe, delikatnie przyprawowe z wyczuwalną startą skórką pomarańczy. Estry będą prawie niewyczuwalne w średnioekstraktywnych piwach fermentowanych poniżej 20 stopni C. Charakterystyka smaku Piwa fermentowane na tych drożdżach będą wytrawne lecz w przypadku lekkich piw nie będą one wodniste. Kwasowość będzie na niskim poziomie, a odczucia na podniebieniu w czasie spożywania, będą gładkie, delikatne, bez nadmiernego efektu ściągającego. Wysoce flokujący i żywotny, niepodatny na autolizę szczep jest wyśmienitym produktem do zastosowania przy dojrzewaniu w beczkach i butelkach. Piwa o wyższej zawartości alkoholu Estry będą na delikatnie wyższym poziomie w piwach wysokoekstraktywnych, wnosząc do bukietu dominujące aromaty dojrzałego jabłka i gruszki z delikatną nutą banana. Piwo będzie wytrawne, z delikatnie słodowym finiszem. Alkohol powinien być rozgrzewający, nie ostry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Warzył ktoś już coś na nich i może podzielić się swoim doświadczeniem? Właśnie sprawdziłem test FFT Milda i trochę mnie przeraziło, że zeszły z 9° aż do 1°Blg. Miałem nadzieję na płytsze odfermetowanie. I teraz się zastanawiam czy użyć je jak początkowo planowałem do Whisky Stouta, który ma jednak być dosyć treściwy, czy jednak użyć S-04. Coś więcej o moich wrażeniach napiszę po rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Zależy jak zatarłeś. I czy termometr jest wiarygodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Narazie tyle co mogę o nich powiedzieć to to, że są szybkie. Wystartowały mi w 6-7 godzin. Przerobiły z 12,5 do 3 w 4 dni. Może i krócej... Więcej o samym piwie na nich wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Więcej o samym piwie na nich wkrótce. Szuwar71. Możesz napisać coś więcej nt piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 U mnie zjadły z 13 do 3 przy zacieraniu 62* - 40, 72* - 30min. Dobry wynik, bez odchyłów, gęstwę zadałem w piątek do Milk Stoutu i smród z wiadra jest niesamowity! Wiem, że zapachy mogą być różne i nie należy zwracać szczególnej uwagi, ale ten smród jest arcyokrutny! jak z bagna wali Ktoś miał podobne doświadczenia? Gęstwa startuje również bardzo szybko, w kilka godzin po zadaniu już hulało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 U mnie żadnych nieprzyjemnych zapachów nie było. Mild 9°Blg (zeszło do 1°Blg), zadane uwodnionymi - stosunkowo długi start fermentacji. Whisky Stout 17°Blg (zeszło do 4°Blg), zadane gęstwą - start dosyć szybki, jak już wzięły się do roboty to bardzo intensywnie, trzeba było założyć blow-off tube bo wychodziły na na zewnątrz i mocno schładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wczoraj zabutelkowałem Best Bittera robionego jako rozruch przed Barleywine na tych drożdżach. Z poczatkowych 10,5 -11 blg dojadły do 2. Przy zlewaniu drożdzy na dnie stosunkowo mało (w porównaniu do tego co widziałem przy np. us-05, s-04), zbite w bardzo trwałą gęstwę bo nawet przy pochyleniu fermentora aby zlać koncówkę czapa praktycznie się nie poruszyła, moim zdaniem wielki plus bo na prawdę można zlać piwo do ostatniej kropli. Młode piwo smakuje na razie dobrze, wyczuwam lekkie podobieństwo do London Prode jednak bardziej z jakąś morelą, brzoskwinią. Bitter był fermentowany w 17 st, teraz barleywine tak samo. przy bitterze lag przy starcie średni, barleywine z gęstwy ruszył praktycznie od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Mam z nimi dylemat, może ktoś tutaj mnie ostatecznie przekona do którego piwa ich użyć, zamiast s-04: Scottish export 80 czy robust porter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Do obu będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Poszły do robusta. W życiu tak zbitych drożdży nie miałem, fermentor do góry dnem mogłem obrócić po zlaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Bardzo fajne drożdże. Kilka miesięcy robiłem na nich Milda i dały w nim bardzo fajne orzechowe posmaki. A ostatnio popełniłem na nich Robust Smoked Plummy Portera. Zacierany w 66,5C przez 90 minut. Z 14,04BLG zeszły do 2,99BLG. Mega dobrze wyeksponowały wędzonkę i śliwkę wędzoną. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Odfermentowanie 74% w temp. otoczenia ok. 18 stopni. Jak z nagazowaniem u was? Osad po burzliwej bardzo zbity, po cichej prawie zaden, boje sie ze bedzie problem z gazem, tak jak przy s04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Odfermentowanie 74% w temp. otoczenia ok. 18 stopni. Jak z nagazowaniem u was? Osad po burzliwej bardzo zbity, po cichej prawie zaden, boje sie ze bedzie problem z gazem, tak jak przy s04. Z jakie powodu te obawy? Drożdże pomimo klarownego piwa dalej w nim są, tylko trzeba im dać odpowiednio dużo czasu na refermentacje - cierpliwości. I Vami czytam już, któryś tam twój post i raczej nie reaguje w takich sprawach ale mam prośbę zacznij stosować Polskie znaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Polskich znakow nie stosuje w internecie od zawsze. Nigdy ich nie stosowalem i nie mam zamiaru. Stara szkola Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Polskich znakow nie stosuje w internecie od zawsze. Nigdy ich nie stosowalem i nie mam zamiaru. Stara szkola Pozdrawiam. Agent James Bond powiedział : 'nigdy nie mów nigdy' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Polskich znakow nie stosuje w internecie od zawsze. Nigdy ich nie stosowalem i nie mam zamiaru. Stara szkola Pozdrawiam. Kłamstwo Na cichej: Na burzliwej: #43 - Dzień Sznura (Anarchoindividual Oatmeal Stout) Plan: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Czy wytwarzają one wysoką pianę podczas fermentacji?Wyszło mi więcej brzeczki niźli zakładałem i zastanawiam się czy przygotować się na spacery drożdży po mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 U mnie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Zadałem nimi wczoraj Oatmeal Stouta 12,5 BLG, wrzuciłem je ok. godziny 21:30. Na tę chwilę (czyli po 8 godzinach) na powierzchni brzeczki jest tylko bardzo cienka warstwa piany i nic więcej. Czy wszystko jest ok? Do tej pory używałem zwykle M44 i one bardzo szybko zaczynały robotę. Dodam, że temperatura w pomieszczeniu z fermentorem to 22 C. EDIT: niepotrzebnie panikowałem Wróciłem z pracy przed 16 i piwo bulgocze aż miło. Drożdże pięknie się rozhulały. Edytowane 27 Października 2015 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 A co powiecie na taki Obrazek w 2 dobie? Martwić się czy dać im jeszcze czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Po 70 godzinach od zadania 1 paczki drożdży na 19l 9°Blg nawet śladu fermentacji (48h w 14°C, potem w 20°C), rekord startu fermentacji przebiły mi co najmniej o 48h, wliczając w to też moje lagery Edytowane 28 Marca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam, właśnie robię piwo na tych drożdżach. Z 12,5 zeszły do 3 BLG. Zastanawiam się, czy oczekiwać-przy ich stopniu fermentacji na jakieś wielkie zejście? W ogóle co znaczy stopień odfermentowania wysoki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Dokladnie tak jak myslisz. Drozdze 'schodza' nisko. Wyzeraja wszystkie fermentowalne cukry Edytowane 7 Listopada 2016 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Zawsze mnie zastanawia co oznacza końcowa gęstość średnia lub mała. No bo mała to niby ile- 1 BLG? A gęstość średnia 3-4 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się