kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Burton Union Yeast Opis szczepu Sławne dzięki wytrawnym, rześkim i unikalnym słodowo-chmielowym piwom typu Ale, szczep ten został wyizolowany i rozpowszechniony z komercyjnego browaru położonego w sercu brytyjskiego browarnictwa. Burton Union Yeast fermentuje łagodnie i jednocześnie szybko, tworząc lekkie i delikatne estry, nie usuwając jednocześnie słodowego charakteru, czy też treściwości. Średni poziom kwasowości jest zbalansowany przez aksamitną i gładką teksturę piw fermentowanych przy użyciu tego szczepu. Jeśli aromaty słodowe i chmielowe będą mocniejsze, wpływ drożdży będzie znikomy. Chmiel i estry będą dominować (wybijać się) jeśli drożdże zostaną użyte w piwach z jaśniejszym zasypem słodowym. Piwa uwarzone na tych drożdżach szybko dojrzewają, dając świetny produkt już po 3 tygodniach. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 18-23°C Odfermentowanie: 4 Flokulacja: 4 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3 Obserwacje z fermentacji Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany. Szczep ten tworzy w początkowej fazie fermentacji, potężny, gęsty kożuch, często wydostający się z fermentora jeśli nie zapewni mu się dużo wolnego miejsca. Osiąga finalną ekstraktywność w przeciągu tygodnia lub mniej, chyba że brzeczka jest wysoce ekstraktywna. W czasie pracy drożdże te tworzą niewielki, zanikający z czasem zapach siarki. Zaobserwowane cechy Charakterystyka aromatu Można oczekiwać pewnych estrów gruszkowych, truskawkowych lub zbliżonych do kiwi. Fermentację przetrwają czyste delikatne aromaty słodowe i chmielowe. Jeśli aromaty te są intensywne w piwie, cechy aromatyczne tego szczepu drożdży pozostaną w tle. Charakterystyka smaku Czyste, neutralne i gładkie. Piwa na tych drożdżach będą umiarkowanie wytrawne ale jednocześnie nie całkiem pozbawione treściwości. Aksamitna, lekko gładka tekstura, lekka, do średniej treściwość, średnia kwaskowość i przeważnie neutralny aromat i smak powstałe przy użyciu tych drożdży sprawiają, że są one produktem do uniwersalnego zastosowania w przypadku piw Ale. Piwa o wysokiej zawartości alkoholu Bardzo dobry szczep do mocnych piw typu ale, które nie wymagają przeważających estrów owocowych lub słodyczy. Drożdże te dają piwo z dużą dozą treściwości, które jednocześnie nie są ciężkie lub gęste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany. U mnie tak szybko nie było, w niedzielę o 20 zadałem drożdże, piana pojawiła się gdzieś po 42h. Napowietrzyłem raczej dobrze stosując blender z nasadką do ubijania piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Napowietrzyłem raczej dobrze stosując blender z nasadką do ubijania piany. Dla mnie mieszanie takim małym blenderem to własnie bardziej bicie piany niż napowietrzanie. Ale pomiarów nikt nie robił więc do końca nie wiem, takie mam odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 No piana solidna się zrobiła :@ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Czy te drożdże zawsze zbierają się w takie jakby wióry? Sporo takich grubych kawałów pływało po powierzchni w fermentorze po 3 tygodniach fermentacji, a na dnie cała masa wiórów. Mimo, iż zostawiłem w fermentorze 2 litry to i tak dużo mi się ich zassało podczas dekantacji. Dziwnie to wygląda, chyba, że to jakieś zakażenie drożdży. Fermentacja przy 21-22C, więc jednak w ich normie. Myślałem, ze flokulacja będzie nieco zbliżona do Nottinghamów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Nie wiem czy zawsze przelewałem z nich wczoraj na cichą piwo, wyglądały podobnie do tego co piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 U mnie się dobrze zbiły na dnie, tutaj foty podczas rozlewu do butelek. Choć gęstwa zebrana do słoików jest taka trochę rozlazła, ale nie wiórowata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Ciekawe od czego to zależy. Może przy niższych temperaturach się lepiej zbijają? Swojej gęstwy postanowiłem się jednak profilaktycznie pozbyć i raczej prędko nie zaryzykuje powtórki z nimi. Edytowane 29 Października 2013 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Jak dla mnie to ona wygląda całkiem normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Burton Union Yeast ... Obserwacje z fermentacji Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany. Szczep ten tworzy w początkowej fazie fermentacji, potężny, gęsty kożuch, często wydostający się z fermentora jeśli nie zapewni mu się dużo wolnego miejsca. Fermentuję nimi drugą warkę i tak jak przy pierwszej start nie jest szybki.W pierwszej uwodnione drożdże ruszały około 36 godz. (temp ferment. 18stC, co mi wyszło nie wiem bo piwo jest na cichej). W drugiej po 32 godzinach od zadania gęstwy (I-szy zbiór, 5-dniowa) mam dopiero około 1cm piankę. Temperatura też około 18stC. Dla porównania piwo zaszczepione staterem z przeterminowanych US-05 po tym czasie miał pianę wysoką na około 6cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Właśnie teraz na tych drożdżach piwo mi fermentuje. Coś o nich moge napisać Startują bardzo wolno. Była 36 godzina kiedy zaczęła pojawiać się mała pianka. W 48 godzinie z małej pianki zrobiła się duża piana Temp. w pomieszczeniu od 17-20 stopni. Podsumowanie: spokój i opanowanie do tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Czy taki widok po prawie 40godzinach od zaszczepienia jest normalnym widokiem czy zacząć się martwić temp fermentacji 18-19st Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ktoś rozwieje moje wątpliwości ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ktoś rozwieje moje wątpliwości ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Nic złego na zdjeciu nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Właśnie po 48godzinach pojawiła się delikatna piana Chyba najdłużej startujące drożdże z jakimi miałem do czynienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Przecież na tym zdjęciu drożdże już ostro pracują Jak podniosło Ci osady, to znaczy że produkowany jest CO2 (na zdjęciu widoczne są też pęcherzyki) czyli fermentacja leci w najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Niestety, ale te drożdże nie są tolerancyjne, jeśli chodzi o temperaturę. W temperaturach wyższych wytwarzają bardzo dużo rozpuszczalnikowych aromatów. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) A o jakich temperaturach mówisz? Ja ostatnio zrobiłem trzy piwa na nich i też nie jestem do końca zadowolony (chociaż w żadnym nie miałem rozpuszczalnika, temperatura 20-21°C, 20-22°C, 17-20°C), drożdże wolne, odfermentowanie wychodzi sporo niższe niż w 3-dniowym FFT, bittera którego zabutelkowałem dość szybko (smakowo akurat wyszedł całkiem fajnie), to oczywiście się przegazował, jedna butelka już poleciała w kosmos. Co do obserwacji fermentacji, to piana bardzo niska, w pierwszym piwie cały czas miałem taką jak na zdjęciu wyżej, w pozostałych max 1cm. Drożdże oczywiście estrowe, dające piwo wytrawne, w każdym piwie była też lekka kwaskowość, to może być oczywiście od infekcji ale w opisie drożdży jest ta kwaskowość wspomniana, pierwsze piwo idealnie klarowne już przy rozlewie, dwa pozostałe prawie błoto (chociaż przy tych dwóch nie dałem mchu, może to od tego albo standardowo, infekcja ) Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jak głęboko odfermentowują te drożdże? Bo mi FFT zszedł z 18.5 do 5 i stanął. Póki co nie sprawdzałem jeszcze w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) 10,7°Blg --> 3,9°Blg 16,0°Blg --> 4,0°Blg 11,7°Blg --> 2,0°Blg Jak już pisałem, drożdże dość wolne potrafiły mi zjechać w fermentorze niżej niż FFT ale taki wynik jest sensowny, sporo zależy od zasypu i zacierania, pierwsze piwo mi się przegazowało, pozostałe ok. Edytowane 12 Listopada 2015 przez kantor von_Alex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Potwierdzam, że bardzo długo startują. U mnie fermentacja rozpoczęła się po 30 godzinach od zadania uwodnionej saszetki. Długie oczekiwanie rekompensuje wyjątkowo przyjemny zapach towarzyszący ich pracy oraz widok obfitej "czapy" piany w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 U mnie akurat start był normalny (czyli pewnie do 12h) tylko wolno pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czy te drożdże są w stanie pociągnąć 36 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Ruszyły w godzinę od zadania, a pianka delikatna bez buzowania. Mogą okazać się bardzo dobrymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) W planach mam angielski barleywine. Nie mogę znaleźć informacji o tolerancji na alkohol tych drożdży. Mr Malty dla 12 l brzeczki o BLG 26 wylicza mi dziwnie mało - 0,9 paczki. A w plikach MJ znalazłem tylko taką instrukcję - kończy się znacznie niżej niż moje plany. Na stanie mam trzy saszetki więc nie to jest problemem. Bardzo lubię ich profil, pytanie tylko czy uciągną... edit: OK, Brewtoad wykazuje kilka piw powyżej tej granicy na tych drożdżach. Będę teraz miał rozkminkę - MJ79 czy FM 11. Edytowane 26 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się