WiHuRa Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Kolejna degustacja podwójna. Może piwa nie z depozytu ale od znajomych piwowarów z okolic. Peated Semi Lager (@FurioSan) i WBS (@quraqus) bestylowe piwo, dwuletnie, podobno torfowe Aromat: PSL: głównie estrowy, landrynkowe cukierki, minimalne fenole na odległym planie, bardziej takie pieprzowe, nie kojarzą mi się z torfem, mdła nuta w tle WBS: jakbym otwórzył słoik miodu, są także lekkie estry w wersji brzoskwini i rodzynek, nuty słodowe - karmelowe, fenole na niskim poziomie nie kojarzą mi się z torfem Wygląd: PSL: Złoty kolor, lekko opalizuje, bujna biała piana opada do kożuszka WBS: Pomarańczono bursztynowy kolor, idealnie klarowne, piana potężna (piwo przegazowane), grubopęchrzykowa, opada do kożuszka Smak: PSL: estrowy, jest podbudowa słodowa, czuć tu nutę torfową, finisz łodygowy, gorzki na końcu mdły, alkohol rozgrzewa w przełyku WBS: słodowości praktycznie brak, poteżna dawka łodygowej goryczki zabija kubki smakowe Goryczka: PSL: wyraźna, długa, zalegająca, łodygowa, trawiasta WBS: bardzo wyraźna, bardzo długo zalegająca, łodygowa Odczucie w ustach Oba piwa przegazowane, ściągające, cierpkie Ogólnie: Miał być torf a prawie nie było. PSL: Hmm Lager? Za dużo estrów, brak przede wszystkim balansu w smaku, wszystkie elementy smakowe są obok siebie, następują jedno po drugim zamiat się przeplatać, słaba jakoś goryczki, mdły finisz WBS: Aromat nawet przyjemny, owocowo miodowy, nie zapowiada on poteżnej goryczki, którza niszczy całkowicie balans piwa. Dzięki Panowie za piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ale mam już pomysł na drobną modyfikację receptury w stronę większej ilości "ciała";) A przeszkadza Ci to ? Dla mnie było idealnie. Piwo mimo swojego ekstraktu było rzeskie i świetnie pijalnie. Podniesienie ciała może to zachwiać. Choć oczywiście, można dąrzyć do perfekcji Poza tym podniesienie ciała w tym piwie to raczej niuans niż drastyczna zmiana. Np. inna temperatura fermentacji może wpłynąć na jego odbiór (np. gdy będzie więcej estrów w smaku). Dlatego raczej na Twoim miejscu zostawiłbym tak jak jest a jedynie spróbował powtórzyć tą recepturę z tak dobrym skutkiem i sprawdził czy brak ciała rzeczywiście ponownie Ci przeszkadza. Druga sprawa, Nie należy patrzeć tylko na samo odfermentowanie. Niektóre szczepy potrafią pozstawić więcej ciała (mimo takiego samego odfermentowania) więc np. sama zmiana drożdży może już wpłynać na Twoją recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 urodziła mi się córeczka i było świętowanie gratulacje :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Witam wszystkich. Z magazynu korzystałem pierwszy raz i pierwszy raz pisze recenzje piwa, nie mam jeszcze tak wyrobionych kubków smakowych jak koledzy wiec opisy będą nadzwyczaj ubogie za co autorów piw przepraszam. Zostawiłem 2 piwa Full Aroma Hops i pobrałem IRA gr000by i Dubbel Belgijski Browar Biały Strug. Niestety degustacja piwa odbyła się po kilku degustacjach innych piw (urodziła mi się córeczka i było świętowanie). Raz, gratulacje. Dwa, wybaczam bo pierwszy raz korzystałeś, ale następnym razem prosze o akutalizację listy bezpośrednio po zabraniu piw z depozytu. Aktualna lista jest zawsze kilka postów wyżej, trzeba ją sobie odszukać, skopiować oraz odjąć to co się wzięło, zaś dodać to co się wstawiło. Zatem: Dodano: Browar Piwko - Full Aroma Hops x 2 Zabrano: Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRA Browar Biały Strug - Dubbel Belgijski (FM26 Belgijskie Pagórki) (między czasie RapTom wziął rezerwowanego wcześniej 100% Peated Lager) Aktualna lista: Browar BrewHammer - Mild The Wizard Browar BrewHammer - Mild The Wizard Browar BrewHammer - Centennial Pils Browar Złotowieniec - Weizen Browar Rychlak i Syn - Biały Kruk Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Cztery Łapy - Oatmeal stout Browar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier) Browar Piwo Pitne - Pywo (pils) Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński) Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.) Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRA Browar Biały Strug - Dubbel Belgijski (FM26 Belgijskie Pagórki) Browar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zostawiłem dziś Browar Wojen - Żytnie IPA x2 Aktualna lista: Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Biały KrukBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Dubbel Belgijski (FM26 Belgijskie Pagórki)Browar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Wojen - Żytnie IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz S. Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Witam, dziś skorzystałem pierwszy raz. Przywiozłem: 3x Russian Imperial Stout 26 Blg 3x Rye IPA 17 Blg Zabrałem: 1x Browar Biały Strug - Dubbel Belgijski (FM26 Belgijskie Pagórki) 1x Browar Rychlak i Syn - Biały Kruk Aktualna lista: Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Pozdrawiam Tomasz Syty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Pobrałem dziś: Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Degustacja RISa najwcześniej jesienią Aktualna lista: Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Chyba nie do końca aktualna Wczoraj około 17 dodałem 2 x Polskie Ale a zabrałem 2 piwa w tym jedno Twoje piwo Wojen Zabrałem: Browar WOJEN Rye IPA Sebastian120 FAH Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Lusterko87 skoro nie aktualna to zaktualizuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Wygląd: bursztynowe, mętne, piana drobna szybko opada do kożuszka. Aromat: nie czuje cytrusów, raczej taki aromat angielskiej IPY, słodowy, lekko karmelowy, może delikatnie estrowy. Smak: fajna lepkość i treściwość, wysycenie średnie pasuje. Dobrze odfermentowane. Goryczka długa i trochę zalegająca, mi nie pasuje, zbyt ziołowa i herbaciana. Ogólne odczucie: całkiem fajne i bardzo pijalne jak na 17Blg i 7% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zabrałem RIS'a i Rye IPA Wojena. Dałem Abbey IPA (bardziej Abbey niż IPA) i własnoręcznie wędzony porter bałtycki. Lista: Browar BrewHammer - Abbey IPA Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Browar Wojen - Rye IPAPiana - z początku drobna, obfita, lecz po chwili się dziurawi Barwa - bursztynowa, mętna (piwo było wstrząśnięte nie mieszane gdy jechałem na rowerze, a nie odczekałem żeby się sklarowało) Aromat - słodkie owoce, owoce tropikalne, żywica, cytrusy, żyto, kwiaty Smak - żywica, owoce tropikalne, nieco żyta, goryczka średnio wysoka, pod koniec łyka czuć alkohol, wysycenie wysokie, szczypiąceWrażenia ogólne: dobre IPA, aromat ładny, z wieloma akcentami, przez odczucie alkoholowej goryczki piwo pije się trochę wolniej.Dzięki za piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Lista: Browar BrewHammer - Abbey IPA Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Lusterko87 lista powinna być aktualna tzn. oprócz tych piw które daliśmy kasujemy tez te które wzięliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Wstawiłem: Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Pobrałem: Browar BrewHammer - Abbey IPA Browar Piwo Pitne - Hrabia Zdzisław (lager wiedeński) Browar Biłgoraj - Russian Imperial Stout Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Wojen - Żytnie IPA Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Jakby ktoś miał ochotę na któryś z tych stylów, które wrzucałem pojedynczo to dajcie znać - nie chciałem za bardzo monopolizować depozytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Browar Marcin44 - Barley Wine/Burton Ale Aromat: Cały aromat średnio-intensywny, nie narzekał bym na bardziej wyraźny. Na pierwszym planie aromat melanoidynowy, przypieczonej skórki od chleba, przechodzący nawet w lekko popiołowe i palone nuty. Dalej wyczuwalne są aromaty ciemnego karmelu, orzechów, lekko miodowe, suszone owoce (śliwki, wiśnie) pojawiają się dopiero w tle - generalnie troszkę ich tu brakuje. Alkohol w aromacie bardzo dobrze ukryty, objawia się w lekko likierowych nutach. Wygląd: Piwo sprawia wrażenie ciemnobrązowego, dopiero pod światło okazuje się, że ma bardzo ładną ciemnorubinową barwę. Jest lekko mętne, zamglone. Piana pojawia się przy nalewaniu z odpowiedniej wysokości, jest kremowobiała, utrzymuje się dłuższą chwilę i opada do obrączki. Nie osiada na szkle, po zamieszaniu pokalem osiadają za to bardzo ładne łzy, jak przy cięższych winach (porto). Generalnie sam wygląd sugeruje ciężar gatunkowy trunku. Smak: Akcenty ciemnego karmelu, orzechowe, lekko popiołowe, intensywne melanoidyny tworzą razem zgraną całość. W tle wyczuwalna również miodowość, czerwone owoce, suszone śliwki. Piwo jest słodkie, miodowe, alkohol dobrze ukryty, ładnie uzupełnia warstwę smakową akcentami likierowymi. Goryczka jest wyraźnie wyczuwalna, wpływa na wzrost pijalności (choć piwo ma mocno degustacyjny charakter). Jedynym mankamentem smaku, trochę podobnie jak aromatu, jest brak wyraźniejszych akcentów owocowych, ale taki już widać charakter tego piwa (poszło raczej w stronę akcentów ziemistych, lekko popiołowych, pieczonej skórki chlebowej). Goryczka: Jest całkiem wyraźna, typu ziemistego, ziołowego, niemal kontruje solidne słodowe akcenty, nie zalega. Odczucie w ustach Piwo niemal bez gazu, pije się bardziej jak ciężkie wino - jest lepkie, wyklejające, likierowe, wybitnie degustacyjne. Ogólnie: Piwo bardzo degustacyjne, dostarcza sporej ilości wrażeń, głównie z zakresu akcentów orzechowych, delikatnie popiołowych, melanoidynowych. Troszkę brakuje owocowości i nieco intensywniejszego aromatu. Ogólnie jakbym miał określić jego charakter to nazwałbym go np. górnofermentacyjnym potrójnym koźlakiem Dziękuję za możliwość degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Skoro jedno moje piwo wziął Michał a drugie Lusterko to lista na pewno jest nieaktualna. Saksowałem moje piwo, Michał jak możesz to zaktualizuj listę jak będziesz miał chwilę. Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ja wrzuciłem liste kasując to co wziąłem i dodając to co dałem, Lusterko wrzucił nieaktualną. Następnym razem Lustreko skopiuj całą liste i wprowadź zmiany, bo jak każdy będzie pisał że coś wziął i coś dodał, to po kilku takich postach już się robi mętlik. Tym razem zrobię to za Ciebie...Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Zabrałem: Browar WOJEN Rye IPA Sebastian120 FAH Zakładam że Sebastian120 FAH to Browar Piwko FAH, bo innego FAH nie widzę, a na liście nie ma browaru Sebastian120. No i widzisz, już pojawiła się jedna nieścisłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian120 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Piwko to ja. Sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zostawiłem dziś Browar Wojen - Pils x2 Browar Wojen - Marcowe x2 Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Home Ja2 Brewery - Canis Majoris (AIPA 14,5 blg.)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Browar Wojen - Pils Browar Wojen - Pils Browar Wojen - Marcowe Browar Wojen - Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Zabrałem moją AIPA Canis Majoris, gdyż zbyt długo była w depozycie i podejrzewam, że straciła swoje walory. Zostawiłem: SMOOTH AIPA x2 Jest to AIPA 15,5 blg. chmielona na zimno Citrą, Amarillo, i Iungą. Jak do tej pory najbardziej udane moje piwo, zachęcam do pobierania póki świeże. Zabrałem: Browar Wojen - Pils Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Aktualna lista: Browar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Mild The WizardBrowar BrewHammer - Centennial PilsBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Browar Wojen - Pils Browar Wojen - Marcowe Browar Wojen - Marcowe Home Ja2 Brewery - Smooth AIPA Home Ja2 Brewery - Smooth AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Dałem Smoked Baltic Porter, pobrałem Smooth AIPA. Utylizuje swoje stare piwa z dwóch powodów, nie są ciekawe i lepiej żeby depozyt mieścił się w jednej skrzynce, tak jest wygodniej. Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic PorterBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Browar Wojen - Pils Browar Wojen - Marcowe Browar Wojen - Marcowe Home Ja2 Brewery - Smooth AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Wziąłem Wojena Pils i ja2 AIPA. Wystawię pewnie swojego Witbiera. Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar Złotowieniec - Weizen Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3 Browar Cztery Łapy - Oatmeal stout Browar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier) Browar Piwo Pitne - Pywo (pils) Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRA Browar Biały Strug - Black IPA v.2 Browar Piwko - Full Aroma Hops Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA) Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Śląski Emigrant - Polskie Ale Browar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę ) Browar Green Fox - Belgian Dubbel Browar Green Fox - Belgian Quadrupel Browar Wojen - Marcowe Browar Wojen - Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Pils - Browar Wojen Aromat: słodowy, aldehyd octowy, nuta słodu pilzneńkiego, w tle lekko ziołowy/korzenny Wygląd: piana biała, grubopęcherzykowa, opada do kożuszka, lekko klei się na szkle, idealnie klarowne Smak: głównie słód, chmiel w wersji korzennej, w smaku również jest aldehyd Goryczka: wyraźnie zaznaczona, ziołowo łodygowa, zalegająca Odczucie w ustach: pełne, wysycenie idelane, finisz szorstki Ogólnie: Z wszystkiego najbardziej wybija się dość nieprzyjemna goryczka która niestety trochę meczy, przez co piwo traci na pijalności. Na etykiecie widzę Magnum, mocne chmielenie nim na goryczkę zawzwyczaj daje dość specyficzną, moim zdaniem, szorsktą goryczkę, łatwo także z tym chmielem przesadzić, parę gram za dużo zrobi sporą różnicę, do tego jeśli była twarda woda to mógł powstać taki efekt. Edytowane 3 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Dzięki Wojtek za recenzje. W jakim stopniu jest ten aldehyd. Spijam Właśnie kega z tym pilsem i o ile butelka wydawała mi się dość czysta w profilu jak i w goryczce to wersja z kega jest znacznie gorsza co nie znaczy zła. Nie wiem czy piwo ma gorszy okres, dopiero co się nagazowało, stało w 3-5 oC. Aldehyd to oznaka infekcji lub zbytniego natlenienia, lub po prostu smak młodego piwa. Infekcji nie podejrzewam, z natlenieniem uważałem, a mam różne opinie co do wersji z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi