Skocz do zawartości

Dżem z chili


kentaki

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

ok. 3 kg papryki słodkiej, czerwonej i ostrej chili (proporcje wg. gustu i tolerancji na kapsaicynę :D , ja zastosowałem piri-piri, fatali i habanero)

ok. 1 kg cukru żelującego (3:1 lub 2:1 jaki uda się dostać)

ok. 0,5 kg cukru (dla dosłodzenia, ale można dodać miód)

ok. 1L wody

Wykonanie:

Ze słodkiej wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Z ostrej odcinamy ogonki i jak się da to też usuwamy nasiona. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Papryki gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godz., redukujemy ewentualny nadmiar wody. Całość blenderujemy, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. mieszając by się nie przypaliło i przekładamy do czystych słoiczków.

 

Można jeść łyżkami :lol: , dodawać do sosów czy mięs, smarować chlebek lub gorzką czekoladę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, że dżemik jest genialny.

Idealnie nadaje się do mięs na zimno i wędlin. Idealnie pikantny.

Bardzo mi smakował z gorzką czekoladą tak jak mi Kentaki zasugerował.

Pewnie sam zrobię taki według powyższego przepisu, bo ten słoiczek co dostałem bardzo szybko "topnieje".

 

PS. Dodatkowo dżemik robi u mnie w lodówce za pułapkę na teściową, która uwielbia słodkie i nie znosi ostrych przypraw. Mam nadzieję że zobaczę tą minę jak go spróbuje myśląc że to zwykły dżem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Ostrych było ok. 100-200g, ale to zależy od użytych papryczek. Wyraźnie pali z dwóch stron :lol: , ale można jeść łyżeczką :). Następnym razem zrobię o wiele ostrzejsze, bo tolerancja na kapsaicyne wzrosła :smilies: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Wykonanie:

Ze słodkiej wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Z ostrej odcinamy ogonki i jak się da to też usuwamy nasiona. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Papryki gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godz., redukujemy ewentualny nadmiar wody. Całość blenderujemy, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. mieszając by się nie przypaliło i przekładamy do czystych słoiczków.

Robiłem wczoraj bo sezon w pełni i mam kilka praktycznych uwag:

1. jak się da za dużo wody to gotujemy bez przykrycia, i tak się rozgotują a szybciej woda się zredukuje.

2. cukry dodajemy przed blenderowaniem, tuż przed końcem redukowania , łatwiej się rozpuszczą.

3. wegetarianie mogą zastosować agar

4. warto skosztować przed słoiczkowaniem, czy jest odpowiednio ostry i ewentualnie jeszcze do "pieklić" :P

Tym razem wyszedł mi bardziej rzadki ale za to łatwiej się wyjada :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja mam inny przepis:

ostre papryczki

czosnek

cukier

ocet spiryt.

 

proporcje wg gustu, ale to paprykowe ma być. więc:

dużą ilość chilli miksujemy z 1 ząbkiem czosnku i cukrem np. 2-3 łyżki.

Zostawiamy przykryte na tydzień w ciepłym miejscu, czasem warto przemieszać.

po ok.tygodniowej fermentacji dodajemy octu celem zabicia fermentacji.

rodzaje składników, wg upodobań.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wczoraj zrobiłem swój pierwszy dżem z chilli, jednak dokonałem małej modyfikacji składników i zastąpiłem część papryki słodkiej truskawkami.

 

Jak dla mnie wyszło bardzo dobrze, zużyłem w sumie:

1kg Chilli (kupiona w Auchan, czerwona podłużna)

1,2kg czerwonej papryki słodkiej

750g mrożonych truskawek

1kg cukru żelującego 2:1

na oko z 300-400g cukru zwykłego

 

Wyszło bardzo fajnie, i na pewno różne warianty tego dżemiku będę powtarzał.

Co ciekawe, zasmakował nawet osobom, które nie mają szczególnie wysokiej odporności na kapsaicynę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Jutro kupuję paprykę i szykuje dżemik.

 

czy macie jakieś sugestie co do poniższego przepisu.

 

Jakie są proporcje papryki ostrej do słodkiej.

 

 

Składniki: ok. 3 kg papryki słodkiej, czerwonej i ostrej chili (proporcje wg. gustu i tolerancji na kapsaicynę :D , ja zastosowałem piri-piri, fatali i habanero) ok. 1 kg cukru żelującego (3:1 lub 2:1 jaki uda się dostać) ok. 0,5 kg cukru (dla dosłodzenia, ale można dodać miód) ok. 1L wod
Edytowane przez tomasznet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem tak:https://www.facebook.com/browarundeath/posts/178047035936919

 

Wczoraj spróbowałem na szybko łyżeczkę, dla mnie jest idealnie dla żony jest za ostro :D Poszło około 800-900 g Cayenne i 8 papryczek jalapeno na 3 kg papryki. Jeżeli będziesz używał ostrzejszych chilli niż cayenne i jalapeno to moim zdaniem odpowiednio mniej. Habanero użyłbym maks 10 papryczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dzisiaj działam, czy papryczki ostre oczyściliście z pestek?

 

Nie :P Nie chciało mi się z Cayenne jest trochę pitolenia, z jalapeno wyciągnąłem bo potrzebowałem nasionka. Z Habanero też dość łatwo wyciągnąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dżemik zrobiony jutro degustacja, zostało mi jeszcze 1,5 Kg ostrej papryki z której planuje przygotować Sambal oelek za którym przepadam.

 

proporcje

 

– 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)
– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy

 

 

Strona z której pochodzi przepis

Sambal Oelek

Edytowane przez tomasznet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest potężnie. Zrobiłem dzisiaj juz drugą wersję. Pierwsza jak w przepisie 3 kilo czerwonej plus dwa 7 poty żółte - 15g, 3 bishop crowny - 55g i 4 lemon dropy - 25 g. Troszkę słabo zredukowałem, ale po tygodniu w lodówce zaczyna gęstnieć. Tyle chilli dało całkiem fajny poziom ostrości - chillihead nie pogardzi, ale ci normalni też mogą zjeść.

 

Dzisiaj zrobiłem wersję ostrzejszą. 2 kilo zielonej papryki baaaardzo porządnie zredukowane i do tego 1 bhut jolokia chocolate, dwa 7 poty żółte, 5 aji white, 2 bishopy, 1 jamaican hot czerwony, 3 malutkie aribibi gusano i jeden lemon drop. Tu wrzuciłem tylko 0,5 kg cukru żelującego oraz dla ciekawszej konsystencji część papryki pokroiłem w malutką kostkę i gotowałem osobno 15 minut, dodane po blendowaniu. W obu przypadkach ostrą paprykę dodawałem na ostatnie pół h gotowania. Na ciepło było przepyszne i super wygląda w wersji zielonej. Muszę tylko poczekać z osądem ostrości, bo skusiłem się na dosłownie naparstek jolokii i nic już nie czułem  :D

 

Czekam na resztę zbiorów i do trzeciej wersji planuję dodać jakieś owoce, chyba brzoskwinie. I koniecznie bhuta. Dzięki kentaki za genialny przepis  :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dodam jeszcze, że u siebie zamiast cukru zelującego użyłem po prostu żelatynę :P Nie trzeba na dobrą sprawę tego przydrogiego cukru żelującego, który i tak jest mieszanką żelatyny i cukru. Wczoraj miałem testy do obiadu dżemu, konsystencja dżemowa gęsta ale łatwo się nabiera. Ostrość wyszła u mnie na niskim poziomie choć dla małżonki jest za ostre. Bardzo fajny i przyjemny, do pracy zabrałem sobie go na kanapki :) Aromat dość słaby (jednak habanero z swoją owocowością by się przydało) Cayenne dość neutralne jest aromatycznie i pachnie po prostu paprykowo :)

 

Mam około 10 kolejnych habanero właśnie dojrzały to może się skusze jeszcze na wersję z habanero. Drugą rzeczą lubię trochę kwaśniejsze takie dżemiki - dodam z 2 cytryny albo łyżkę kwasku.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.