kentaki Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Składniki: ok. 3 kg papryki słodkiej, czerwonej i ostrej chili (proporcje wg. gustu i tolerancji na kapsaicynę , ja zastosowałem piri-piri, fatali i habanero) ok. 1 kg cukru żelującego (3:1 lub 2:1 jaki uda się dostać) ok. 0,5 kg cukru (dla dosłodzenia, ale można dodać miód) ok. 1L wody Wykonanie: Ze słodkiej wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Z ostrej odcinamy ogonki i jak się da to też usuwamy nasiona. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Papryki gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godz., redukujemy ewentualny nadmiar wody. Całość blenderujemy, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. mieszając by się nie przypaliło i przekładamy do czystych słoiczków. Można jeść łyżkami , dodawać do sosów czy mięs, smarować chlebek lub gorzką czekoladę. Usiu i Roboraff 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Potwierdzam, że dżemik jest genialny. Idealnie nadaje się do mięs na zimno i wędlin. Idealnie pikantny. Bardzo mi smakował z gorzką czekoladą tak jak mi Kentaki zasugerował. Pewnie sam zrobię taki według powyższego przepisu, bo ten słoiczek co dostałem bardzo szybko "topnieje". PS. Dodatkowo dżemik robi u mnie w lodówce za pułapkę na teściową, która uwielbia słodkie i nie znosi ostrych przypraw. Mam nadzieję że zobaczę tą minę jak go spróbuje myśląc że to zwykły dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazik Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Też jestem wielbicielem takiego dżemiku dostałem słoiszek od Beaty Michna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dżemik schodzi jak woda przy imprezach jest nieocenionym atrybutem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Zwłaszcza na tych co zgrywają twardziela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Zobaczyć ich miny , bez cenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noke Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Bardzo wyrafinowany smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 W tych 3 kg jakie dałeś proporcje poszczególnych papryk? Jaka wyszła ostrość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Ostrych było ok. 100-200g, ale to zależy od użytych papryczek. Wyraźnie pali z dwóch stron , ale można jeść łyżeczką . Następnym razem zrobię o wiele ostrzejsze, bo tolerancja na kapsaicyne wzrosła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Wykonanie: Ze słodkiej wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Z ostrej odcinamy ogonki i jak się da to też usuwamy nasiona. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Papryki gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godz., redukujemy ewentualny nadmiar wody. Całość blenderujemy, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. mieszając by się nie przypaliło i przekładamy do czystych słoiczków. Robiłem wczoraj bo sezon w pełni i mam kilka praktycznych uwag: 1. jak się da za dużo wody to gotujemy bez przykrycia, i tak się rozgotują a szybciej woda się zredukuje. 2. cukry dodajemy przed blenderowaniem, tuż przed końcem redukowania , łatwiej się rozpuszczą. 3. wegetarianie mogą zastosować agar 4. warto skosztować przed słoiczkowaniem, czy jest odpowiednio ostry i ewentualnie jeszcze do "pieklić" Tym razem wyszedł mi bardziej rzadki ale za to łatwiej się wyjada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 to ja mam inny przepis: ostre papryczki czosnek cukier ocet spiryt. proporcje wg gustu, ale to paprykowe ma być. więc: dużą ilość chilli miksujemy z 1 ząbkiem czosnku i cukrem np. 2-3 łyżki. Zostawiamy przykryte na tydzień w ciepłym miejscu, czasem warto przemieszać. po ok.tygodniowej fermentacji dodajemy octu celem zabicia fermentacji. rodzaje składników, wg upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Wczoraj zrobiłem swój pierwszy dżem z chilli, jednak dokonałem małej modyfikacji składników i zastąpiłem część papryki słodkiej truskawkami. Jak dla mnie wyszło bardzo dobrze, zużyłem w sumie: 1kg Chilli (kupiona w Auchan, czerwona podłużna) 1,2kg czerwonej papryki słodkiej 750g mrożonych truskawek 1kg cukru żelującego 2:1 na oko z 300-400g cukru zwykłego Wyszło bardzo fajnie, i na pewno różne warianty tego dżemiku będę powtarzał. Co ciekawe, zasmakował nawet osobom, które nie mają szczególnie wysokiej odporności na kapsaicynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Papryki już są, więc stanąłem przy garze. W tym sezonie czerwona i mięsista pomidorowa i czerwone jalapeno. Jest fajny balans aż w oczy szczypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Bardzo dobry sos chilli wychodzi z przepisu Kwasiora. Może to nie dżem, ale polecam. https://m.youtube.com/watch?v=c4tZE7MdQI0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Jutro kupuję paprykę i szykuje dżemik. czy macie jakieś sugestie co do poniższego przepisu. Jakie są proporcje papryki ostrej do słodkiej. Składniki: ok. 3 kg papryki słodkiej, czerwonej i ostrej chili (proporcje wg. gustu i tolerancji na kapsaicynę , ja zastosowałem piri-piri, fatali i habanero) ok. 1 kg cukru żelującego (3:1 lub 2:1 jaki uda się dostać) ok. 0,5 kg cukru (dla dosłodzenia, ale można dodać miód) ok. 1L wod Edytowane 14 Września 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Proporcje są bardzo indywidualne, musisz sam skosztować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Zrobiłem tak:https://www.facebook.com/browarundeath/posts/178047035936919 Wczoraj spróbowałem na szybko łyżeczkę, dla mnie jest idealnie dla żony jest za ostro Poszło około 800-900 g Cayenne i 8 papryczek jalapeno na 3 kg papryki. Jeżeli będziesz używał ostrzejszych chilli niż cayenne i jalapeno to moim zdaniem odpowiednio mniej. Habanero użyłbym maks 10 papryczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Dzięki dzisiaj działam, czy papryczki ostre oczyściliście z pestek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Dzięki dzisiaj działam, czy papryczki ostre oczyściliście z pestek? Nie Nie chciało mi się z Cayenne jest trochę pitolenia, z jalapeno wyciągnąłem bo potrzebowałem nasionka. Z Habanero też dość łatwo wyciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Dżemik zrobiony jutro degustacja, zostało mi jeszcze 1,5 Kg ostrej papryki z której planuje przygotować Sambal oelek za którym przepadam. proporcje – 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)– sok z 1 limonki– 2 łyżki brązowego cukru– 2 łyżki octu ryżowego– 2 ząbki czosnku– 3 łyżki oliwy Strona z której pochodzi przepis Sambal Oelek Edytowane 16 Września 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 warzyły około 1 kg I co teraz? Pierwszy raz w historii forum chyba ktoś kogoś opitoli za RZ, a nie Ż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Oryginalny przepis skopiowany z podanej strony. Edytowane 16 Września 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ważne żeby był jadalny, ja już opędzlowałem słoiczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Jest potężnie. Zrobiłem dzisiaj juz drugą wersję. Pierwsza jak w przepisie 3 kilo czerwonej plus dwa 7 poty żółte - 15g, 3 bishop crowny - 55g i 4 lemon dropy - 25 g. Troszkę słabo zredukowałem, ale po tygodniu w lodówce zaczyna gęstnieć. Tyle chilli dało całkiem fajny poziom ostrości - chillihead nie pogardzi, ale ci normalni też mogą zjeść. Dzisiaj zrobiłem wersję ostrzejszą. 2 kilo zielonej papryki baaaardzo porządnie zredukowane i do tego 1 bhut jolokia chocolate, dwa 7 poty żółte, 5 aji white, 2 bishopy, 1 jamaican hot czerwony, 3 malutkie aribibi gusano i jeden lemon drop. Tu wrzuciłem tylko 0,5 kg cukru żelującego oraz dla ciekawszej konsystencji część papryki pokroiłem w malutką kostkę i gotowałem osobno 15 minut, dodane po blendowaniu. W obu przypadkach ostrą paprykę dodawałem na ostatnie pół h gotowania. Na ciepło było przepyszne i super wygląda w wersji zielonej. Muszę tylko poczekać z osądem ostrości, bo skusiłem się na dosłownie naparstek jolokii i nic już nie czułem Czekam na resztę zbiorów i do trzeciej wersji planuję dodać jakieś owoce, chyba brzoskwinie. I koniecznie bhuta. Dzięki kentaki za genialny przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 A ja dodam jeszcze, że u siebie zamiast cukru zelującego użyłem po prostu żelatynę Nie trzeba na dobrą sprawę tego przydrogiego cukru żelującego, który i tak jest mieszanką żelatyny i cukru. Wczoraj miałem testy do obiadu dżemu, konsystencja dżemowa gęsta ale łatwo się nabiera. Ostrość wyszła u mnie na niskim poziomie choć dla małżonki jest za ostre. Bardzo fajny i przyjemny, do pracy zabrałem sobie go na kanapki Aromat dość słaby (jednak habanero z swoją owocowością by się przydało) Cayenne dość neutralne jest aromatycznie i pachnie po prostu paprykowo Mam około 10 kolejnych habanero właśnie dojrzały to może się skusze jeszcze na wersję z habanero. Drugą rzeczą lubię trochę kwaśniejsze takie dżemiki - dodam z 2 cytryny albo łyżkę kwasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się