nms007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Korzystając z okazji "Długiego weekendu" popełniłem dwie kolejne warki. No i (jeszcze jako amator ) mam kilka pytań odnośnie gotowania brzeczki. A mianowicie: używam taboretu gazowego oraz gara ze stali nierdzewnej z grubym dnem (ok. 40l - zdjęcia tutaj: http://www.piwo.org/...ge__tab__images), ale w obydwu przypadkach nie udało mi się osiągnąć temperatury gotowania wyższej niż 99°C (a kogo bym nie zapytał/przeczytał, to gotowanie podobno ma się odbywać w ponad 100°C ). Czy mam spodziewać się jakichś efektów ubocznych z tego tytułu, czy po prostu zapomnieć o tym i na przyszłość po prostu się tym nie przejmować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Słowa amatora - zapomnij Możesz spróbować z przykrywką, ale nie całkiem zasłoniętą. Alternatywnie z całkiem zasłoniętą, ale co jakiś czas odkrywaj całkowicie, żeby DMSy i inne świństwa mogły odparować. No i te 2 L na 20 by pasowało odparować podczas gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 A widać, że wrze? Jak widać to znaczy, że wrze. I nie chodzi o gejzer tylko o to, żeby ruch na powierzchni było widać. Zabawa z przykrywką jest ryzykowna, bo jak wykipi to się można nie pozbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jeśli brzeczka paruje to spokojnie taka temperatura wystarczy. W ogóle nigdy mi przez myśl nie przeszło, by mierzyć temp, gdy brzeczka już wrzała. Skoro optycznie się gotuje, to ufam prawom natury :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 nie udało mi się osiągnąć temperatury gotowania wyższej niż 99°C (a kogo bym nie zapytał/przeczytał, to gotowanie podobno ma się odbywać w ponad 100°C Wszystko jest w porządku http://www.bryk.pl/teksty/fizyka/procesy_termodynamiczne/13093-zmiany_temperatury_topnienia_i_wrzenia_ze_zmian%C4%85_ci%C5%9Bnienia.html gnotek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Oj panowie fizyka się kłania, temperatura wrzenia cieczy zależy od ciśnienia atmosferycznego Jak wiadomo ogólnie ciśnienie atmosferyczne się waha no i tak temp. wrzenia też przez to. Poczytajcie jest dużo opracowań na ten temat. U mnie często też zdarza się że nie ma 100C ale jak widać wrzenie i parowanie to nie widzę w tym problemu. Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Dzięki panowie za uspokojenie A już myślałem, że trzeba będzie wymienić palnik na mocniejszy . Teraz już wiem, że nie ma się czym przejmować, bo brzeczka faktycznie wrze "wizualnie" i to dosyć mocno . ps. Kolejna pozycja na liście niewiadomych: CHECKED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 ...temperatura wrzenia cieczy zależy od ciśnienia atmosferycznego... i od składu cieczy (w naszym przypadku zawartości cukrów). Jak widać, że wrze to wrze. Co mają powiedzieć górale, gdyby mierzyli temperaturę wrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 A już myślałem, że trzeba będzie wymienić palnik na mocniejszy . Jak nie zmniejszysz mocy na tym palniku to podczas gotowania 50l wyskakuje z gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 99st. C w niczym nie przeszadza. Na początku mojego piwowarzenia nie miałem możliwości zagotowania i brzeczkę chmieliłem w 94-95 st C. DMSu nie było, a piwa wyszły nawet dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 może być jeszcze błąd termometru ,nie ma chyba opcji że by na taborecie nie zagotowała się taka ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Co mają powiedzieć górale, gdyby mierzyli temperaturę wrzenia? U mnie wrze przy 94-96°C, w zależności od pogody (a dokładniej do stanu barometru), ale się nie załamuję , ważne że "bulba". Edytowane 12 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 [...] ale się nie załamuję , ważne że "bulba". dokładnie, a u mnie właśnie jest apogeum bulbania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 U mnie jeden termometr (elektroniczny bagnetowy) podczas wrzenia brzeczki pokazuje 100,5 - 100,9°C , drugi z IKEA nie przekroczył 99°C (niestety dokładność 1°C). W każdej innej temperaturze pokazują tą samą różnicę wskazań, zatem przyjąłem że obydwa lekko przekłamują. Mieszkam około 80 metrów n.p.m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mieszkam około 80 metrów n.p.m. U mnie dorzuć jeszcze 610 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mieszkam około 80 metrów n.p.m. U mnie dorzuć jeszcze 610 zjedź warzyć do kopalni, będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 A ja tam mam podczas gotowania 105 0C - oczywiście termometr mi przekłamuje, bo aż takiej depresji nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się