Vami Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Tak, odtłuszczone ekstra ciemne. Brzeczka miała smak bardzo gorzkiej czekolady. Ostatnie warzenie przed urlopem. #65 - Fairytale (Rosemary Rosanke) 16 l, 30 IBU Zasyp: 1,6 kg - Strzegom pale ale 0,4 kg - płatki żytnie błyskawiczne 0,4 kg - Weyermann grodziski 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30 0,2 kg - Strzegom melanoidynowy 0,1 kg - Strzegom barwiący Chmiel: 17 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa) Dodatki: Świeży rozmaryn (kilka gałązek) Drożdże: Fermentum Mobile Grodzie Dębowe (gęstwa po #62) Zacieranie: 10` - 51°C (+ 5,8l) 30` - 67°C (+ 4l) 15` - 78°C (+ 5,8l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 7,7l Gotowanie: 60` - chmiel 10` - rozmaryn Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12,0 Brix Przed gotowaniem: 9,6 Brix Po gotowaniu: 11,0 Brix Kwach [*] Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 #62 trafiło do butelek, 1,6 Blg, 3,15% ABV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #64 w butelkach. Zszedł do 5,8 Blg. ABV = 5,4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #63 w butelkach. Zeszło do.... 0,5 Blg! ABV = 6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 #59 (RIS) w butelkach. Zszedł do 10. ABV = 10%. #65 (Rosanke) niestety kwach => kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 #65 (Rosanke) niestety kwach => kanał Najwyższy czas na NaOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 #65 (Rosanke) niestety kwach => kanał Najwyższy czas na NaOH Nigdy w życiu. Za bardzo cenię sobie swoje zdrowie. Już o tym rozmawialiśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) #65 - Hoppe For The Future? (Lemongrass IPA) 16 l, 77 IBU Zasyp: 4 kg - Strzegom pale ale 260 g - Strzegom karmelowy 30 Dodatki: 200 g - cukier biały 39 g - trawa cytrynowa, świeża 20 g - trawa cytrynowa, suszona Chmiel: 100 g - Sorachi Ace (US 2014, granulat, 12% aa) 50 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa) Drożdże: 11 g - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 60` - 64°C (+12,8 l) 10` - 78°C (+ 9 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 3 l Chmielenie: 60` - cukier + 10 g Sorachi Ace 40` - 10 g Simcoe 30` - 10 g Sorachi Ace 20` - 10 g Simcoe + trawa cytrynowa 10` - 10 g Sorachi Ace 0` - 10 g Simcoe Whirlpool przed zadaniem drożdży - po 20 g obu chmieli Na zimno 7 dni - 50 g Sorachi Ace Wskazania refraktometru: Brzeczka przednia (bez cukru): 13,7 Brix Przed gotowaniem (bez cukru): 12,9 Brix Gęstość ostateczna (z cukrem): 15,8 Brix 18.08 poszło z chmielem na cichą bez pomiaru blg i przelewania 25.08 zabutelkowane. Zeszło do 7,7 Brix, po korekcie 2,5 Blg. ABV = 7,25%. Wrażenia: Piwo pamiętam jako mocno zdominowane przez Sorachi Ace, co w połączeniu z trawą cytrynową dało świetny efekt. Zdecydowanie udana receptura, do powtórzenia. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) #66 - Mud Blood (Brown Wheat & Rye Ale) 15 l, 55 IBU Zasyp: 1,8 kg - Strzegom pszeniczny 1 kg - Strzegom karmelowy żytni 1 kg - Strzegom pale ale 520 g - Strzegom monachijski I 100 g - Strzegom barwiący Chmiele: 100 g - Mosaic (US 2014, granulat, 12% aa) 50 g - Marynka (PL 2014, granulat, 10,5% aa) Drożdże: 10 g - Mangrove Jack`s British Ale M07 Zacieranie: 10` - 52°C (+8,1 l) 40` - 64°C (+4,1 l) 10` - 76°C (+8,7 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 3 l Chmielenie: 60` - nic 40` - 10 g Marynki 30` - 10 g Marynki 20` - 10 g Marynki 10` - 10 g Marynki 0` - 10 g Marynki Na zimno - Mosaic na 7 dni Wskazania refraktometru: Przed gotowaniem: 14,1 Brix Gęstość ostateczna: 15,5 Brix 25.06 poszło z chmielem na cichą przy 3,5 blg 2.09 poszło w butelki. Zeszło do 7,5 Brix (po korekcie 2,3 Blg), co dało 7,2% alkoholu. W smaku jest bardzo tropikalne, aż dziwne, bo do gara poszła tylko Marynka, a Mosaic tylko na zimno. Wrażenia: Piwo z odpadów, a wyszło udane. Żytnia gęstość, chmielowy aromat (zmienny: na świeżo tropikalny, potem coraz bardziej przechodzący w nuty naftowe), odpowiednia goryczka. Od strony słodowej ciut orzechowe. Czasami przypadkiem wychodzą fajne rzeczy Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) #67 - Save Tokelau (New Zealand Session IPA) Jako że są już nowe chmiele z Nowej Zelandii, zeszłoroczną tradycją trzeba uwarzyć sesyjne IPA na tychże. 15 l, 70 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pale ale 140 g - Strzegom karmelowy 30 Dodatki: 200 g - cukier biały Chmiele: 100 g - Wai-iti (NZ 2015, granulat, 2,3% aa) 100 g - Motueka (NZ 2015, granulat, 6,6% aa) 100 g - Waimea (NZ 2015, szyszka, 15,1% aa) Drożdże: 11 g - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 15` - 52°C + 6,4 l 35` - 63°C + 3,2 l 10` - 78°C + 7 l Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 6 l Chmielenie: 60` - po 10 g każdego z chmieli + cukier 20` - 10 g Waimei i Motueki, 15 g Wai-iti Whirlpool - 30 g Waimei i Motueki, 25 g Wai-iti Na zimno 7 dni - po 50 g każdego z chmieli Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12.1 Brix Przed gotowaniem (z cukrem): 10.9 Brix Po gotowaniu (z cukrem): 12.6 Brix 7.09.2015 - zabutelkowane przy 2,5 Blg = 5,55% ABV Edytowane 7 Września 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) 14.09.2015 #68 - Free From The Chain Gang (Imperial Porter) 15 l, 45 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom monachijski 2,5 kg - Strzegom wiedeński 0,4 kg - Strzegom czekoladowy jasny 0,2 kg - Strzegom czekoladowy ciemny Chmiel: 50 g - Centennial (US 2014, granulat, 8,5% aa) Drożdże: Alcotec Vodka Star Turbo Yeast Zacieranie: 10` - 52°C + 9,1 l 35` - 69°C + 6,7 l 15` - 78°C + 8 l Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5,2 l Gotowanie: 150` - nic 60` - 20 g 25` - 15 g 0` - 15 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia - 16,3 Brix Przed gotowaniem - 15,7 Brix Po gotowaniu - 21,8 Brix 24.09 dodano płatki dębowe maczane w białoruskiej wódce 6.10 zabutelkowano przy ~8,5 blg (~7,7% abv) Wrażenia: W aromacie (drożdże? płatki?) coś w rodzaju warzyw połączonych z nutą ogniskową. Poza tym niezłe, ale jednak to przeszkadza. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Jednak dziś zabutelkowałem #65. Zeszło do 7,7 Brix, po korekcie 2,5 Blg. ABV = 7,25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 #66 poszło w butelki. Zeszło do 7,5 Brix (po korekcie 2,3 Blg), co dało 7,2% alkoholu. W smaku jest bardzo tropikalne, aż dziwne, bo do gara poszła tylko Marynka, a Mosaic tylko na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) #69 - Old Hops Die Hard (Double IPA) Podwójna IPA na starych europejskich chmielach, chmielona mocno na aromat (ciekawi mnie ile go w nich zostało), dodatkowo bez... słodu pale lub pilzneńskiego! Taki eksperyment 16,5 l, 70 IBU Zasyp: 2,5 kg - Strzegom wiedeński 2 kg - Strzegom monachijski Dodatki: 0,5 kg - cukier trzcinowy (demerara) Chmiele: 200 g - Dana (SLO 2013, szyszka, 7,9% aa) 150 g - Fuggles (UK 2014, granulat, 4% aa) Drożdże: 11 g - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 10` - 54°C + 9l 35` - 66°C + 5l 15` - 78°C + 8l Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 6l Chmielenie: 120` - cukier 70` - 50 g Dana + 30 g Fuggle 25` - 10 g Dana 10` - 10 g Fuggle Whirlpool - 40 g Dana + 10 g Fuggle Na zimno - po 100 g 9 dni Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 15,1 Brix Przed gotowaniem (z cukrem): 14,7 Brix Po gotowaniu (z cukrem): 18,8 Brix 21.09 rozlew, FG 3,5 Blg, 8,5% ABV. Wrażenia: alkoholowe, skarpetowe, stary chmiel to zły chmiel Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 #67 w butelkach. Zeszło do 2,5 Blg, czyli 5,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Jak z intensywnością tych świeżych nowozelandczyków przy rozlewie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Przy rozlewie bardzo przyjemnie No ale nawaliłem ich sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 #59 - Vampire Kiss (Russian Imperial Stout) Drożdże: Gozdawa Turbo 1410 I co z tego wyszło? Były już przeprowadzane beta testy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 O stary, rewelacyjny RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 A coś ciekawego dały od siebie te drożdże? Jaki profil? Jakieś konkrety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Nawet jeśli, to zostały przykryte gęstością, kleistością i ostrością papryczek. Ich cel był taki, by zmierzyć się z wysokim ekstraktem. Nie naprodukowały żadnego syfu - i o to chodziło. Piwo jest masakrycznie kleiste, szklanka po wypiciu wygląda jakbyś wysmarował ją masłem, a w gębie z jednej strony masz olej silnikowy, a z drugiej ogień od Naga Morich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Próbowałeś już tej Lemongrass IPA? Czuć tę trawę? Jako punktu odniesienia możesz użyć Cymbopogonu z Artezana jeśli piłeś. Gdzie kupiłeś świeżą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Też jestem ciekaw jak ta trawa wypadła. Oskaliber ... świeżą można dostać w większości marketów wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Próbowałeś już tej Lemongrass IPA? Czuć tę trawę? Jako punktu odniesienia możesz użyć Cymbopogonu z Artezana jeśli piłeś. Gdzie kupiłeś świeżą? Ostatnio w biedrze po 3 zł była, a tak to w lidlu jak tydzień azjatycki jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) Póki co jeszcze alkohol się nie ułożył za dobrze, natomiast w smaku na ok. 10 osób próbujących jedna wyczuła cytrynową nutę, a poza tym od Sorachi Ace jest trochę kokosa i koperku. Trawa suszona była z CP, a świeża z Biedry. Edytowane 12 Września 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się