Vami Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) #29 poszedł do leżakowania z mocno opiekanymi płatkami whisky, które nasiąknęły Jackiem Danielsem. W obu fermentorach odfermentowało do 6 Blg. Niech teraz sobie nabiera charakteru. Edytowane 29 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Czas na ostatnie warzenie z obecnych surowców i mały eksperyment. Pale ale z płatkami żytnimi i owsianymi z dodatkiem jagód jałowca i mięty, chmielone oceanicznymi odmianami z nowego zbioru. Zrezygnowałem też z chmielenia zacieru i zamiast tego tę porcję wrzucę do niechłodzenia. #34 - Silkworm (Pacific Rye Oatmeal Pale Ale) Oczekiwane parametry: 13 litrów, 12 Blg, 53 IBU, bardzo jasna barwa Zasyp: 2 kg - słód pilzneński Optima 0,4 kg - płatki żytnie błyskawiczne 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne Chmiele: 50 g - Kohatu 2014 /szyszki/ 50 g - Galaxy 2014 /granulat/ Przyprawy: 20 g - suszone jagody jałowca 9 g - suszona mięta zielona Zacieranie: Infuzyjne w 69 stopniach, 90 minut, 10 litrów wody Filtracja i wysładzanie: 25 gram Kohatu jako FWH 9 litrów wody w systemie 4,5-4,5 Gotowanie: 60` bez dodatków 10 ` jałowiec i mięta 25 gram Galaxy do chłodzenia na balkonie po godzinie od wyłączenia grzania Na zimno: 25 gram obu chmieli Edycja: Parametry zgodne z założeniem, nawet prawie 12,5 Blg. Konsystencja błota, w aromacie przede wszystkim mięta! Do wężyka ciągle wpadały jagody jałowca (tak, wiem, woreczki...), więc postanowiłem przelać z gara do fermentora przez sitko. Mam nadzieję, że nie będzie infekcji. Sitko wyparzyłem. 28.11.2014 W aromacie mięta dominuje wszystko, w smaku pojawia się jałowiec i jego cierpkość. Odczucie niczym ziołowy płyn do ust lub gardła, porządna goryczka. Piwo smaczne, ale następnym razem dam mniej przypraw Edytowane 28 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 #22 - Real Nigga (Black IPA) Kilka słów na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) #31 i #33 poszły na cichą #30 i także, z płatkami (mocno opiekane + Jack Daniels) #32 niestety do kanału - kwas #34 na cichej W czwartek/piątek będę butelkował #31 Edytowane 12 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 #31 w butelkach. 13,66 litra trafiło do 26 butelek 0,5 i jednej 0,66. Nagazowanie ok. 1.4. Zeszło do 2 Blg, co dało niecałe 6% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Coś mi się źle policzyła objętość chyba, bo do butelek #34 trafiło zaledwie 7,5 litra. W szyszkach chmielowych i chmielinach zostało sporo, ale nie aż tyle Niemniej jednak, Nagazowanie jakieś 2.8 vol, więc mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Do butelek trafiła też połowa (1 fermentor z Danstar Nottingham) porteru bałtyckiego #29. Zszedł do 7 Blg, co dało ok. 7% alkoholu. 75 gram cukru, będzie nagazowanie solidne. 12 litrów. Edytowane 21 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Drugi fermentor #29 (Saflager) także w butelkach. 12,5 litra, także zeszło do 7. Tu będzie mniejsze nagazowanie, około 2,4 vol CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Trafił i RIS do butelek. 10,5 litra. Nagazowanie 2.7 vol. Zeszło do 6, czyli 10% alk. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ile Ci schodzi warzenie małych warek? Zastanawiam się czy nie robić mniejszych, ale więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 4-6 godzin bez chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ha! Z balkonu zabralem karton piw, ktore wystawilem tam dawno temu, a tam: Holy Udders, Ashtray Heart, Bohemka i dwa Honey Badgery. Po 9 miesiącach w Holy Udders smak nadal bardzo dobry, jednak nieco gazu za dużo się stworzyło i było całe szkło piany. W Bohemce po 3 miesiącach nadal czuć aromaty chmielowe o_O. To byla wersja fermentowana w temperaturze balkonowej - ta pokojowa nie miala aromatu juz po miesiacu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) #32 - Operacja Bielik (Polish Pale Ale) Zakładane parametry: 13 litrów, 13 blg, 45 IBU, 6 SRM Zasyp: 3 kg - Optima pale ale 0,2 kg - Optima karmelowy jasny 20-40 EBC Zacieranie: W 12 litrach wody o temperaturze 62 stopni - ma być mega wytrawnie 60 minut Filtracja i wysładzanie: Tradycyjnie oplot, na wysładzanie 12,5 litra wody Chmielenie: FWH - 75 gram (po 25 Sybilla + Marynka + Lubelski) Whirlpool - 75 gram (po 25 Sybilla + Marynka + Lubelski) Na zimno - 150 gram (po 50 Sybilla + Marynka + Lubelski) Chmiel w tegorocznych szyszkach Drożdże: SafAle US-05 Otrzymałem 12 blg, ale znacznie więcej niż 13 litrów. W 18 l fermentorze po napowietrzeniu tylko zlewając z góry ledwo domknąłem wieko. Lekką ręką jest 15-16 litrów. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Temperatura przy fermentorze 17,5 stopnia :wub: Niech jeszcze potrzyma mroz te 2tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) #33 - Tax Haven (Pacific IPA) Zakładane parametry: 13 litrów, 17 blg, 70 IBU, 8.5 SRM Zasyp: 4 kg - Optima pale ale 0,2 kg - Optima karmelowy jasny 40-60 EBC Zacieranie: 12,5 litra wody, 65 stopni przez 60 minut Filtracja i wysładzanie: Oplot + 13 litrów wody Chmielenie: FWH - 75 g (Rakau + Motueka + Cascade po 25 g) Whirlpool - 75 g (Rakau + Motueka + Cascade po 25 g) Na zimno - 150 g (Rakau + Motueka + Cascade po 50 g) Zbiór 2014, granulat Drożdże: Safale US-05 5.12.2014: Wyszło zaledwie 13 blg, ale... juz przy napowietrzaniu piana wyszla z fermentora, wiec zamiast 13 litrow jest ok. 18 o_O. Nie wiem jakim cudem nie odparowalo to, ale cóż.. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) #35 - Atomic Gnome (Pacific Imperial IPA) Zakładane parametry: 13 litrów, 21 blg, 80 IBU, 12,7 SRM Zasyp: 5 kg - Optima pale ale 0,3 kg - Optima karmelowy jasny 100-150 EBC Zacieranie: 19 litrów wody, 60 minut w 70 stopniach Filtracja i wysładzanie: Oplot + 6,5 litra Chmielenie: FWH - 100 g (50 Wai-Iti, po 25 Waimea i Kohatu) Whirlpool - 100 g (50 Wai-Iti, po 25 Waimea i Kohatu) Na zimno - 150 g (po 50 Wai-iti, Waimea i Kohatu) Drożdże: Safale US-05 Wyszło 19 blg Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) #36 - Unbowed (American Barleywine) Zasyp: 7 kg - Optima pale ale 0,3 kg - Optima karmelowy jasny 20-40 EBC 0,3 kg - Optima karmelowy jasny 40-60 EBC 0,2 kg - Optima karmelowy jasny 100-150 EBC Zacieranie: 25 litrów wody, 80 minut w 66 stopniach Filtracja i wysładzanie: Oplot, 14 litrów do wysładzania Chmielenie: FWH - 75 g (po 25 Chinook, Centennial, Mosaic) Whirlpool - 75 g (po 25 Chinook, Centennial, Mosaic) Na zimno - 150 g (po 50 Chinook, Centennial, Mosaic) Gotowanie przez ponad 5 godzin, odparowało do jakichś 15-16 litrów, 23,5 blg Drożdże: Safale US-05 Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zacieranie: 19 litrów wody, 60 minut w 70 stopniach Czemu w takiej wysokiej temperaturze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Żeby było bardziej pełne To imperial. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Żeby było bardziej pełne To imperial. Może i imperial, ale imperial IPA. IPA z założenia powinna być wytrawna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 #32 - Operacja Bielik (Polish Pale Ale) w butelkach. Zeszło z 12 do 3, dając 4,8% alkoholu. Zabutelkowałem z 64 gramami cukru do 23 butelek o pojemności 0,5l, czyli nagazowanie w granicach 2,25 - dolne widełki stylu APA. Próbka przy butelkowaniu bardzo jasna. Pachnie ziołowo, goryczka niezła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Czas na ostatnie warzenie w tym roku. Po kilku w miarę stylowych piwach przyszedł czas na eksperyment - pszeniczne drożdże do smasha simcoe/pale ale + dodatkowe trzy syropy (w gruncie rzeczy cukier, ale liczę, że pozostanie trochę posmaku). #37 - New Year's Revolution (India Non Weizen) Bez zakładanych parametrów, ale ze 13 litrów jak zwykle chcę do fermentora posłać. Zasyp: 3 kg - Optima pale ale Dodatki: 430 ml - syrop sosnowy 430 ml - syrop aroniowy 355 ml - syrop klonowy Chmiele: 100 g - Simcoe Zacieranie W 12,5 litra wody, wsyp przy 50°C, podgrzanie do 70°C (za mocno się zagrzało), schłodzenie do 65°C i przetrzymanie godzinę Filtracja i wysładzanie Oplot + 6,5 l wody Chmielenie i dodatki: Simcoe: 20 g na FWH 10 g na 60` 20 g na 0` Syropy na 0` Na zimno: 50 g Simcoe Drożdże: Gozdawa Bavarian Wheat Wyszło ok. 16-17 litrów 15 blg. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 #33 - Tax Haven - w butelkach. Zeszło z 13 do 2, dając 5,9% alkoholu. Do refermentacji poszło 70 gramów cukru na 25 butelek 0,5 l i jedną 0,3. Nagazowanie 2,1 vol. Straty przy chmieleniu na zimno wyniosły 2,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 #37 na cichej z 50 gramów Simcoe. W aromacie nuty weizenowe póki co. Ciekawe co powstanie z tego połączenia z Simcoe. Jutro butelkuję #35 i #36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 #35 poszło do 20 butelek 0,5 l z 50 gramami cukru. Nagazowanie 2,15 vol CO2. Zeszło do niecałych 4, więc uzyskałem ok. 8,5% alkoholu. #36 poszło do 17 butelek 0,33 l, 1 butelki 0,355, 1 butelki 0,2 i 10 butelek 0,5 l z 61 gramami cukru. Nagazowanie 2,1 vol CO2. Zeszło do 5, więc uzyskałem ok. 10,5% alkoholu. Można spokojnie jechać do Pragi, a po powrocie butelkować #37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się