Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

#29 poszedł do leżakowania z mocno opiekanymi płatkami whisky, które nasiąknęły Jackiem Danielsem. W obu fermentorach odfermentowało do 6 Blg. Niech teraz sobie nabiera charakteru.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na ostatnie warzenie z obecnych surowców i mały eksperyment. Pale ale z płatkami żytnimi i owsianymi z dodatkiem jagód jałowca i mięty, chmielone oceanicznymi odmianami z nowego zbioru. Zrezygnowałem też z chmielenia zacieru i zamiast tego tę porcję wrzucę do niechłodzenia.

 

#34 - Silkworm (Pacific Rye Oatmeal Pale Ale)

 

Oczekiwane parametry: 13 litrów, 12 Blg, 53 IBU, bardzo jasna barwa

 

 

Zasyp:

2 kg - słód pilzneński Optima

0,4 kg - płatki żytnie błyskawiczne

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

 

Chmiele:

50 g - Kohatu 2014 /szyszki/

50 g - Galaxy 2014 /granulat/

 

Przyprawy:

20 g - suszone jagody jałowca

9 g - suszona mięta zielona

 

Zacieranie:

Infuzyjne w 69 stopniach, 90 minut, 10 litrów wody

 

Filtracja i wysładzanie:

25 gram Kohatu jako FWH

9 litrów wody w systemie 4,5-4,5

 

Gotowanie:

60` bez dodatków

10 ` jałowiec i mięta

25 gram Galaxy do chłodzenia na balkonie po godzinie od wyłączenia grzania

 

Na zimno:

25 gram obu chmieli

 

Edycja:

Parametry zgodne z założeniem, nawet prawie 12,5 Blg. Konsystencja błota, w aromacie przede wszystkim mięta! Do wężyka ciągle wpadały jagody jałowca (tak, wiem, woreczki...), więc postanowiłem przelać z gara do fermentora przez sitko. Mam nadzieję, że nie będzie infekcji. Sitko wyparzyłem.

 

 

28.11.2014

opsqxLv.jpg

 

W aromacie mięta dominuje wszystko, w smaku pojawia się jałowiec i jego cierpkość. Odczucie niczym ziołowy płyn do ust lub gardła, porządna goryczka. Piwo smaczne, ale następnym razem dam mniej przypraw ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 i #33 poszły na cichą :)

 

#30 i także, z płatkami (mocno opiekane + Jack Daniels)

 

#32 niestety do kanału - kwas

 

#34 na cichej

 

W czwartek/piątek będę butelkował #31

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się źle policzyła objętość chyba, bo do butelek #34 trafiło zaledwie 7,5 litra. W szyszkach chmielowych i chmielinach zostało sporo, ale nie aż tyle ;) Niemniej jednak, Nagazowanie jakieś 2.8 vol, więc mocne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do butelek trafiła też połowa (1 fermentor z Danstar Nottingham) porteru bałtyckiego #29. Zszedł do 7 Blg, co dało ok. 7% alkoholu. 75 gram cukru, będzie nagazowanie solidne. 12 litrów.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ha! Z balkonu zabralem karton piw, ktore wystawilem tam dawno temu, a tam: Holy Udders, Ashtray Heart, Bohemka i dwa Honey Badgery.

 

Po 9 miesiącach w Holy Udders smak nadal bardzo dobry, jednak nieco gazu za dużo się stworzyło i było całe szkło piany.

 

W Bohemce po 3 miesiącach nadal czuć aromaty chmielowe o_O. To byla wersja fermentowana w temperaturze balkonowej - ta pokojowa nie miala aromatu juz po miesiacu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 - Operacja Bielik (Polish Pale Ale)

 

Zakładane parametry: 13 litrów, 13 blg, 45 IBU, 6 SRM

 

Zasyp:

3 kg - Optima pale ale

0,2 kg - Optima karmelowy jasny 20-40 EBC

 

Zacieranie:

W 12 litrach wody o temperaturze 62 stopni - ma być mega wytrawnie

60 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

Tradycyjnie oplot, na wysładzanie 12,5 litra wody

 

Chmielenie:

FWH - 75 gram (po 25 Sybilla + Marynka + Lubelski)

Whirlpool - 75 gram (po 25 Sybilla + Marynka + Lubelski)

Na zimno - 150 gram (po 50 Sybilla + Marynka + Lubelski)

 

Chmiel w tegorocznych szyszkach

 

Drożdże:

SafAle US-05

 

Otrzymałem 12 blg, ale znacznie więcej niż 13 litrów. W 18 l fermentorze po napowietrzeniu tylko zlewając z góry ledwo domknąłem wieko. Lekką ręką jest 15-16 litrów.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 - Tax Haven (Pacific IPA)

 

Zakładane parametry: 13 litrów, 17 blg, 70 IBU, 8.5 SRM

 

Zasyp:

4 kg - Optima pale ale

0,2 kg - Optima karmelowy jasny 40-60 EBC

 

Zacieranie:

12,5 litra wody, 65 stopni przez 60 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot + 13 litrów wody

 

Chmielenie:

FWH - 75 g (Rakau + Motueka + Cascade po 25 g)

Whirlpool - 75 g (Rakau + Motueka + Cascade po 25 g)

Na zimno - 150 g (Rakau + Motueka + Cascade po 50 g)

 

Zbiór 2014, granulat

 

Drożdże:

Safale US-05

 

 

5.12.2014:

 

Wyszło zaledwie 13 blg, ale... juz przy napowietrzaniu piana wyszla z fermentora, wiec zamiast 13 litrow jest ok. 18 o_O. Nie wiem jakim cudem nie odparowalo to, ale cóż..

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 - Atomic Gnome (Pacific Imperial IPA)

 

Zakładane parametry: 13 litrów, 21 blg, 80 IBU, 12,7 SRM

 

Zasyp:

5 kg - Optima pale ale

0,3 kg - Optima karmelowy jasny 100-150 EBC

 

Zacieranie:

19 litrów wody, 60 minut w 70 stopniach

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot + 6,5 litra

 

Chmielenie:

FWH - 100 g (50 Wai-Iti, po 25 Waimea i Kohatu)

Whirlpool - 100 g (50 Wai-Iti, po 25 Waimea i Kohatu)

Na zimno - 150 g (po 50 Wai-iti, Waimea i Kohatu)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Wyszło 19 blg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 - Unbowed (American Barleywine)

 

Zasyp:

7 kg - Optima pale ale

0,3 kg - Optima karmelowy jasny 20-40 EBC

0,3 kg - Optima karmelowy jasny 40-60 EBC

0,2 kg - Optima karmelowy jasny 100-150 EBC

 

Zacieranie:

25 litrów wody, 80 minut w 66 stopniach

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot, 14 litrów do wysładzania

 

Chmielenie:

FWH - 75 g (po 25 Chinook, Centennial, Mosaic)

Whirlpool - 75 g (po 25 Chinook, Centennial, Mosaic)

Na zimno - 150 g (po 50 Chinook, Centennial, Mosaic)

 

Gotowanie przez ponad 5 godzin, odparowało do jakichś 15-16 litrów, 23,5 blg

 

Drożdże:

Safale US-05

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 - Operacja Bielik (Polish Pale Ale) w butelkach. Zeszło z 12 do 3, dając 4,8% alkoholu. Zabutelkowałem z 64 gramami cukru do 23 butelek o pojemności 0,5l, czyli nagazowanie w granicach 2,25 - dolne widełki stylu APA.

 

Próbka przy butelkowaniu bardzo jasna. Pachnie ziołowo, goryczka niezła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na ostatnie warzenie w tym roku. Po kilku w miarę stylowych piwach przyszedł czas na eksperyment - pszeniczne drożdże do smasha simcoe/pale ale + dodatkowe trzy syropy (w gruncie rzeczy cukier, ale liczę, że pozostanie trochę posmaku).

 

#37 - New Year's Revolution (India Non Weizen)

 

Bez zakładanych parametrów, ale ze 13 litrów jak zwykle chcę do fermentora posłać.

 

Zasyp:

3 kg - Optima pale ale

 

Dodatki:

430 ml - syrop sosnowy

430 ml - syrop aroniowy

355 ml - syrop klonowy

 

Chmiele:

100 g - Simcoe

 

Zacieranie

W 12,5 litra wody, wsyp przy 50°C, podgrzanie do 70°C (za mocno się zagrzało), schłodzenie do 65°C i przetrzymanie godzinę

 

Filtracja i wysładzanie

Oplot + 6,5 l wody

 

Chmielenie i dodatki:

Simcoe:

20 g na FWH

10 g na 60`

20 g na 0`

 

Syropy na 0`

 

Na zimno:

50 g Simcoe

 

Drożdże:

Gozdawa Bavarian Wheat :D

 

Wyszło ok. 16-17 litrów 15 blg.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 - Tax Haven - w butelkach. Zeszło z 13 do 2, dając 5,9% alkoholu. Do refermentacji poszło 70 gramów cukru na 25 butelek 0,5 l i jedną 0,3. Nagazowanie 2,1 vol.

 

Straty przy chmieleniu na zimno wyniosły 2,5 litra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#35 poszło do 20 butelek 0,5 l z 50 gramami cukru. Nagazowanie 2,15 vol CO2. Zeszło do niecałych 4, więc uzyskałem ok. 8,5% alkoholu.

#36 poszło do 17 butelek 0,33 l, 1 butelki 0,355, 1 butelki 0,2 i 10 butelek 0,5 l z 61 gramami cukru. Nagazowanie 2,1 vol CO2. Zeszło do 5, więc uzyskałem ok. 10,5% alkoholu.

 

Można spokojnie jechać do Pragi, a po powrocie butelkować #37.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.