wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam Szanownych Piwowarów, Mam mały logistyczny problem z gotowaniem w domu i zastanawiam się nad formą chmielenia - fast food chmiel - oznacza to taki niecny plan ... (zaznaczam że jest to moje pierwsze zacieranie - dwie puchy mam za sobą) zacieram infuzyjnie 67 - 68 potem mash out a potem odbieram trochę przefiltrowanej brzeczki ..i do drugiego gara ... tam w mniejszym np 2l gotuje chmieli dolewam to co wyjdzie do głównej warki.... czy tak można ..czy to ma sens...wiem że proces chmielenia wszystkiego wpływa na jego sterylizację ...ale czy tylko to ? dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pomysł niespecjalny, należy chmielić całą objętość brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pomysł niespecjalny, należy chmielić całą objętość brzeczki lepiej chmielić na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) na zimno to na aromat. kiedyś robiłem dwie warki aipa ztym, że jedną chmieliłem już zacier, ale nie wyczułem różnicy Edytowane 14 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie, chmielenie podczas gotowania jest konieczne, a potem można na zimno. Jeżeli masz problem z garem, to podziel proces na dwa mniejsze gary. W przypaku ekstremalnym możesz zagotować całość brzeczki grzałkami el. w fermentorze (gdzieś na forum jest temat z takim wynalazkiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 http://www.wiki.piwo....php/Chmielenie, chmielenie podczas gotowania jest konieczne, a potem można na zimno. Jeżeli masz problem z garem, to podziel proces na dwa mniejsze gary. W przypaku ekstremalnym możesz zagotować całość brzeczki grzałkami el. w fermentorze (gdzieś na forum jest temat z takim wynalazkiem) dziękuje za informację - spróbuje połączone chmielenie 1x goryczka 2x aromat (ciepłe i zimne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 ale po co tak? nie masz gara? opisz dokładniej co chcesz zrobić, bo trochę niejasno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 to nie może się udać, bo jak będziesz chmielił 2 litry i wrzucisz ilość chmielu na 20 litrów, to szybko osiągniesz limit rozpuszczalność alfa kwasów w brzeczce. Później to rozcieńczysz dziesięciokrotnie i zostanie Ci 10-13 IBU - goryczki nie będzie w gotowym piwie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 ale po co tak? nie masz gara? opisz dokładniej co chcesz zrobić, bo trochę niejasno. mam gar i to odpowiedni - ale niestety warunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu - na takim wielkim poziomie.(okap nie wystarcza ...) ..bede dzielił warkę na częsci ...niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 ja zrozumiałem, że kolega nie ma zamiaru gotować pozostałeś części w ogóle? tak się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Tą drugą część i tak musisz zagotować ze względów sanitarnych... więc najlpeiej tak jak pisał korzeń podzielić na 2 części. Jeśli jednak tylko jedną będziesz chmielił pamiętaj o przeliczeniu chmieli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 to nie może się udać, bo jak będziesz chmielił 2 litry i wrzucisz ilość chmielu na 20 litrów, to szybko osiągniesz limit rozpuszczalność alfa kwasów w brzeczce. Później to rozcieńczysz dziesięciokrotnie i zostanie Ci 10-13 IBU - goryczki nie będzie w gotowym piwie wcale. i wszystko jasne.. nie da się zagęcić (bo roztwór się nasyci zbyt szybko) thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 arunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu A masz dostęp do jakiejkolwiek wentylacji lub okna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 ale po co tak? nie masz gara? opisz dokładniej co chcesz zrobić, bo trochę niejasno. mam gar i to odpowiedni - ale niestety warunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu - na takim wielkim poziomie.(okap nie wystarcza ...) ..bede dzielił warkę na częsci ...niestety... kondolencje do warunków. Ja nie mam okapu i jakoś nie widzę problemów. Ale Ty to chyba jesteś studentem i kuchnie masz w przedpokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 arunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu A masz dostęp do jakiejkolwiek wentylacji lub okna? to jest włąsnie główny problem...musiłbym zrobić komin przez kolejne pomieszczenia .... a to nie wchodzi w grę... wyprowadził bym z okapu całą parę... (ale to nieopłacalne - koszt , demontaż , itp ) - czeka mnie chmielenie na raty , lub zmiana lokalizacji... ) tak czy inaczej nie poddam się i warzył będe...a niech pokazuje zęby ... uwarze jej kiedyś jakiegoś lambika to wróci na własciwe tory... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Są czasami przeszkody, które ciężko pokonać, oraz takie nie do pokonania . Życzę tych pierwszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 czeka mnie chmielenie na raty może się mylę, ale jak podzielisz warkę na części i każdą część będziesz chmielił osobno (po kolei) to co by nie było odparujesz +/- tyle samo wody. a ile stracisz czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) kuchnie masz w przedpokoju. wypraszam sobie, ja mam kuchnię w przedpokoju, na szczęście z małym oknem daję rade Edytowane 14 Stycznia 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) kuchnie masz w przedpokoju. wypraszam sobie, ja mam kuchnię w przedpokoju, na szczęście z małym oknem daję rade W mojej warzelniczej historii, gotowałem już w takich warunkach i na takim sprzęcie, że niektórzy nie mogli uwierzyć Wszystko się da, czasami potrzebna jest tylko dobra wola domowników Co do wątku głównego to gotować na raty teoretycznie mógłbyś ale musisz i tak zagotować całość brzeczki, a wtedy warzenie zajmie Ci gdzieś dwa razy więcej czasu i podobną ilość wody wpuścisz w powietrze co przy gotowaniu na raz. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Z kontekstu wypowiedzi to nie para wodna jest problemem tylko LP, a wiadomo, czasami jest to temat nie do przeskoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Nie zagotujesz brzeczki, będziesz miał DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nie zagotujesz brzeczki, będziesz miał DMS. Albo nie będziesz miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ale gotuj. Aby zabić baterie na śmierć. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 ja zrozumiałem, że kolega nie ma zamiaru gotować pozostałeś części w ogóle? tak się nie da. da się to zrobić, nie gotowałem brzeczki przez kilka sezonów, piwa miałem normalnie nachmielone, pijalne, a niektóre wyśmienite . Raz był dms a raz go nie było harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 ja zrozumiałem, że kolega nie ma zamiaru gotować pozostałeś części w ogóle? tak się nie da. da się to zrobić, nie gotowałem brzeczki przez kilka sezonów, piwa miałem normalnie nachmielone, pijalne, a niektóre wyśmienite . Raz był dms a raz go nie było Robi się ciekawie W jaki sposób chmieliłeś, skoro nie gotowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się