litany Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam, Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwko, z zestawu startowego brew-kit Mam pytanko, Czy istnieje jakiś alkoholomierz co mierzy ostateczną zawartość alkoholu w piwie?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zawartość alkoholu można oszacować w piwie za pomocą cukromierza-koniecznie nabądź, gdzie od początkowej wartości blg odejmujes końcową i dzielisz przez stałą 1,938. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 no wlasnie to jest ten problem ze nie odczytalem poczatkowej... po 5 dniach zeszlo mi do 0 na cukromierzu stad moje pytanie czy da sie jakos inaczej to oszacowac, sprawdzic Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Sprawdź cukromierz w czystej wodzie w 20 st. C - powinien wskazywać 0. Zejście do 0 jest mało prawdopodobne, ze względu na obecność w ekstraktach cukrów niefermentowalnych. Brewkity przeważnie schodzą do 1-2 Blg. Jak nie sprawdzałeś początkowego Blg, to teraz zawartość alkoholu możesz jedynie oszacować na podstawie instrukcji dołączonej do brewkita i ilości dodanego cukru/ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Napisz składniki i ilość dolanej wody, a z dużą dokładnością można wyliczyć ekstrakt początkowy. A z tym pomiarem równym zero to tak jak kolega wyżej pisał, mało prawdopodobne, koniecznie sprawdź balingomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 no mam dwa, jeden pokazywal 0 a drugi 1 koncentrat : http://allegro.pl/piwo-domowe-koncentrat-piwa-draught-54-90-zl-i3873934739.html 1 kg cukru, 23l wody wszystko robione jak w instrukcji(pierwsze moja wareczka) Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) 23 l wody dolanej? Czy tyle wyszła objętość brzeczki? Ok, jak objętość to: Masa cukru w brewkicie: 1,7*0,8=1,36 kg (przyjmuję zawartość 80% jak w ekstraktach WESa, choć nie zdziwiłoby mnie, gdyby była mniejsza). Całkowita masa cukru: 1,36+1=2,36 kg Objętość brzeczki: 23l Zawartość cukru: 2,36/23=10,3 blg Z tego co piszesz to objętość powinna wyjść trochę większa niż 23l, czyli możesz założyć że masz 10 blg. Faktycznie, mogło zejść do tego 1 blg ze względu na użycie cukru. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez paddy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 taka wyszla objetosc, pierwsze rozpuszczone 1 kg cukru w 2 litrach wody, dodany ekstrakt i dolalem 20l wody p.s. jeden cukromierz w wodzie pokazuje 0, drugi mniej więcej -2... czyli zakładam że faktycznie zeszło do około 1 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czyli wracając do Twojego pierwotnego pytania, po refermentacji możesz uzyskać około 5% alkoholu objętościowo. Smak takiego piwka to już sam ocenisz, ja tylko na koniec polecam Ci (jeśli póki co masz zamiar robić brewkity) użycie ekstraktów niechmielonych zamiast cukru. A jak masz garnek przynajmniej 10l to proponuję samemu chmielić ekstrakty :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 spoko, spoko dopiero raczkuje w tym temacie:) plesni zadnej nie mam w butelkach, lekki osad z drozdzy na dnie, wiec jestem pozytywnej mysli i za dwa tygodnie otwieram i probuje Dzieki za pomoc P.S. Jestem z Bielska, wiec jak coś przyjade na nauke do Ciebie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Heh, ja też jestem cały czas początkującym :-) Póki co jestem ciągle na etapie ekstraktów słodowych niechmielonych, do zacierania muszę skompletować sprzęt ale to chyba dopiero na jesień. Także jak się nauczę już warzyć z zacieraniem to wtedy można już coś pokazać, brewkity i ekstrakty to prosta procedura :-) Polecam filmiki Kopyra z warzeniem z ekstraktów, jeśli jeszcze nie widziałeś. Dosyć długie ale praktycznie wszystko wyjaśniają. A tymczasem życzę udanej degustacji i samych udanych warek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 jeden cukromierz w wodzie pokazuje 0, drugi mniej więcej -2... to musisz sobie przypomnieć którym mierzyłeś Do tego co wskazuje -2 po prostu musisz dodawać do odczytu +2 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Wpisujemy miasta? Skoczów, a od paru lat Łączka. A do tematu - sam jestem w początkowej fazie tego hobby, ale już wiem, że pomiar jest bardzo ważny - ten przed zadaniem drożdży i po fermentacji. Obecnie używam refraktometru i od siebie dodam, że przed pomiarem również należy go skalibrować (z refraktometrem mam styczność od około 10lat). Ważna też jest temperatura badanej próbki i jej czystość - szczególnie przy areometrze uważamy na pęcherzyki powietrza itp. No i jeszcze wypada mi dodać (zgodnie z duchem tego forum) - porzuć kity, skompletuj sprzęt i zacieraj. Zabawa jest o niebo lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Do tego co wskazuje -2 po prostu musisz dodawać do odczytu +2 Blg albo delikatnie pukać nim np.o blat tak że by kartka się przesunęła i pokazywał na wodzie 0 z puszek można robić bez mierzenia blg jeśli nie musisz wiedzieć ile alko jest w piwie Zabawa jest o niebo lepsza dla jednych zabawa ,a dla innych nie bardzo bawienie się z 6 godzin przy garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Tu jest alkoholomierz, który mierzy od 0 do 10 % http://www.gomar.waw.pl/pl/produkty/alkoholomierze-termoalkoholomierze/alkoholomierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Takim czymś to można zmierzyć zaw. alkoholu w wodzie, w piwie nie da poprawnego wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jeśli dysponujesz areometrem i refraktometrem to możesz policzyć BLG nastawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Ja miałem przyjemność pomierzyć wszystkie swoje piwa pod względem alkoholu na takim urządzeniu: http://www.anton-paar.com/pl-pl/produkty/szczegoly/density-meters-dma-generation-m/ Jedyny problem to cena tego urządzenia, ale po znajomości mogę Ci załatwić za ok 40 tys. pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jeszcze jeden dzień i byłyby wskrzeszenie tematu po równo 3 latach. Jeśli dysponujesz areometrem i refraktometrem to możesz policzyć BLG nastawne. Ale skoro temat już wskrzeszony. Dysponując areometrem i refraktometrem możemy od razu policzyć abv. A ekstrakt początkowy chyba liczy się wtedy pośrednio z tego abv. Tutaj była ogółem dyskusja o różnych metodach określanie %abv w piwie http://www.piwo.org/topic/22787-wymra%C5%BCane-piwo-a-zawarto%C5%9B%C4%87-alkoholu/page-2?do=findComment&comment=427620 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Do tego co wskazuje -2 po prostu musisz dodawać do odczytu +2 Blg albo delikatnie pukać nim np.o blat tak że by kartka się przesunęła i pokazywał na wodzie 0 z puszek można robić bez mierzenia blg jeśli nie musisz wiedzieć ile alko jest w piwie Zabawa jest o niebo lepsza dla jednych zabawa ,a dla innych nie bardzo bawienie się z 6 godzin przy garze Bez przesady, prostą warkę da radę w 3h zrobić bez większego problemu. 1h zacieranie, ze 30min wysładzanie i 60min gotowanie Mi ostatnimi czasy zajmuje max 3,5h. Więc z tymi 6cioma przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nawet przy założeniu, że masz już ześrutowane słody dolicz czas nagrzania wody do zacierania oraz czas ogrzewania brzeczki do zadania chmielem. Gorącą brzeczkę też musisz schłodzić, by zadać drożdże. I to też przy założeniu, że masz dwie kadzie lub worek filtracyjny. Mnie zawsze z myciem i śrutowaniem zajmuje nie mniej niż 6 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Przy odrobinie wprawy czasowo wygląda to tak, przy jakimś standardowym ale: Ogrzanie wody, zasyp - 15 minut, zacieranie na lenia - 60 min, filtracja ciągła - 30 minut, gotowanie - 90 minut (co przefitruję natychmiast trafia na palnik - ogólnie jest tu jeszcze pewna rezerwa, bo mam mało efektywną kuchenkę, dobry taboret pozwoliłby ukraść parę minut), chłodzenie i transfer do wiadra - 30 minut. - razem: 22 5minut. Mieszczę się w 4 godzinach z umyciem garów. Można skrócić, jeśli ktoś ma a) cieplejszą wodę w kranie b) zaciera w kadzi filtracyjnej albo chociaż odbywa w niej przerwę w 72C c) dyskusyjne, ale znam jednego: stosuje herbatkę chmielową a gotuje krócej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 filtracja ciągła - 30 minut, gotowanie - 90 minut (co przefitruję natychmiast trafia na palnik - ogólnie jest tu jeszcze pewna rezerwa, bo mam mało efektywną kuchenkę, dobry taboret pozwoliłby ukraść parę minut), Niestety tutaj schodzi mi najwięcej, ułożenie złoża to conajmniej 15 minut, następnie wysładzanie, całość minimum godzina lub więcej następnie podgrzanie i zagotowanie całego zacieru to kolejne minimum pół godziny i dopiero od tego momentu liczę czas gotowania (gdy w garnku mam zakładaną ilość brzeczki) więc dla mnie czasy nieosiągalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Przy odrobinie wprawy czasowo wygląda to tak (...) - razem: 225 minut. Mieszczę się w 4 godzinach z umyciem garów. Można skrócić, jeśli ktoś ma a) cieplejszą wodę w kranie b) zaciera w kadzi filtracyjnej albo chociaż odbywa w niej przerwę w 72C c) dyskusyjne, ale znam jednego: stosuje herbatkę chmielową a gotuje krócej... Przy chłodzeniu cieplejsza woda wydłuża chłodzenie Znam takiego co tylko FWH i chmiel na zimno Zmotywowałeś mnie i zmierzę w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Przy odrobinie wprawy czasowo wygląda to tak (...) - razem: 225 minut. Mieszczę się w 4 godzinach z umyciem garów. Można skrócić, jeśli ktoś ma a) cieplejszą wodę w kranie b) zaciera w kadzi filtracyjnej albo chociaż odbywa w niej przerwę w 72C c) dyskusyjne, ale znam jednego: stosuje herbatkę chmielową a gotuje krócej... Przy chłodzeniu cieplejsza woda wydłuża chłodzenie Znam takiego co tylko FWH i chmiel na zimno Zmotywowałeś mnie i zmierzę w najbliższym czasie. cieplejsza w czerwonym kranie, ja mam instalację nastawioną na 40C, choć można by więcej. Co do gościa, którego znasz to rozumiem, że z Białej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się