WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jakoś Cię wcisnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jakoś Cię wcisnę Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Można wędzić skiełkowany jęczmień lub pszenicę torfem? Testował ktoś w wędzarni swojej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Przedwczoraj przyszedł słód whisky, wersja 30-45ppm w smaku i zapachu to mocne doznania Będzie jednak mała zmiana co do drożdży (Wyeast 2565). Mam właśnie w garażu dla nich idealną temperaturę, 13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Warka w fermentorze (link do zapisków), czekam na start fermentacji. Niestety wyszło tylko 13,2°Blg a nie zakładane 15°Blg. Wyjątkowo zacierałem na lenia (90min) i być może stąd ta mniejsza niż zwykle wydajność lub też słód ten nie jest tak ekstraktywny jak zwykły pilzneński a tak sobie założyłem. W każdym razie wędzonką nieźle waliło Edytowane 16 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) W każdym razie wędzonką nieźle waliło Jeszcze jedno info bo właśnie wyszedłem z łazienki w której zostawiłem dzisiejsze moje ciuchy. W łazience czuć wędzonką, ciuchy walą dymem conajmniej jakbym był na ognisku lub też grillował. Jest moc Edytowane 16 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 moc to by miało z zasypem Strong Scotch Ale jak tylko temp mi podskoczą to zabieram się za warzenie siekiery na wędzące torfowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 No takiego przełomu to tylko zazdrościć. Czekamy na efekty końcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dziś 5 dzień fermentacji, w garażu 14°C, piana wciąż jest, fermentacja w tej temperaturze pewnie jeszcze potrwa. Lekkie odsunięci wieka i niuch nosem do fermentora .... zapach od drożdży zniknął a pojawił się torf - torf niszczy nozdrza! 100% torf i tylko torf - jestem wniebowzięty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dziś 5 dzień fermentacji, w garażu 14°C, piana wciąż jest, fermentacja w tej temperaturze pewnie jeszcze potrwa. Lekkie odsunięci wieka i niuch nosem do fermentora .... zapach od drożdży zniknął a pojawił się torf - torf niszczy nozdrza! 100% torf i tylko torf - jestem wniebowzięty! Nie przesadzaj z wąchaniem fermentującego piwa bo obawiamy się o Twoje nozdrza WiHuRa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Taki fetysz, co zrobisz p.s. Lubie też wahać siarę z fermentujących lagerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dziś 5 dzień fermentacji, w garażu 14°C, piana wciąż jest, fermentacja w tej temperaturze pewnie jeszcze potrwa. Lekkie odsunięci wieka i niuch nosem do fermentora .... zapach od drożdży zniknął a pojawił się torf - torf niszczy nozdrza! 100% torf i tylko torf - jestem wniebowzięty! !!! Czekam na wyplatę i zamawiam słody! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wihu, jak już zrobisz to torfowe to piszę się na 1 butelczynę jako tester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wpisze Cię na listę rezerwową bo już mam komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Rozdałeś już cały jeszcze nie gotowy zapas? Szacun Też się muszę zabrać za jakieś ciekawe piwa co by się powymieniać z bardziej doświadczonymi Mam nadzieję że piwko bedzie w 100% udane czekam na recenzje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Mam nadzieje, że gdzieś uda mi się załapać na "mały łyczek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Nie no, całości nie rozdałem. Limitem było pół warki, w tym część dla dla lokalesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dopiero teraz odkryłem ten watek. Wiele razy robiłem z 100% wędzonego, ale nigdy na 100%whisky, Wojtek szacun. Potwierdzam, że ten słód może dawać efekt podkładów kolejowych, ale raczej w połączeniu z ciemnymi. Dobrze, że nie chmieliłeś hamerykanami, ja tak zrobiłem i chmiel całkowicie zamaskował wędzonkę. Weź na KKPD to po degustujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Dobrze, że nie chmieliłeś hamerykanami, ja tak zrobiłem i chmiel całkowicie zamaskował wędzonkę Co prawda nie miałem takiego planu, żeby chmielić to Ameryką, ale trochę mnie to zdziwiło, że chmiel potrafił zakryć wędzonkę. Spodziewałbym się zupełnie odwrotnego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ja też już po warzeniu, u mnie słód whisky z Brewferm, 12,5°Blg, drożdże Wyeast Scottish Ale. Co ciekawe, podczas warzenia zapach dymu niezbyt intensywny (większy był przy zwykłej wędzonce), to brzeczka już ostro daje, wręcz zapach gumy czy jakiegoś smaru ale może się ułoży bo FFT po 3 dniach już pachnie bardziej stonowanie i dymiono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Dla chcących warzyć piwa wędzone (nie tylko te 100% torf) polecam poczytać artykuł z BYO, który kolega niedawno przetłumaczył: http://www.piwo.org/topic/13013-artykul-byo-smoked-beer-piwa-wedzone/ Poza samą teorią wędzenia słodu na własną rękę jest parę pożytecznych rad co do samej kompozycji piwa (woda, słód, chmiel). W kwestii mojej warki - piana opadła, fermentacja chyba już zakończona, narazie nie mierzę ekstraktu i nie będę przelewał na cichą bo niby po co. W następnym weekend butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 A widzisz, przypomniało mi się, że na cichej mam coś takiego : Wędzone: 3kg wędzony stary+o5 monach +110 karmel ciemny Strzegom. Wędzony miał 3 lata więc efekt słabszy będzie niż na nowym ale z tego co widzę jest ok. Jakoś nie widzę tych piw bez dodatku czegoś na przyciemnienie. Monacha dałem bo więcej wędzonego nie miałem. Jeszcze jedno, piwa na tych słodach nie mają tej boczkowej wędzonki, której nie lubię, nawet jak jest ich większość w zasypie. Takie zrównoważone "sesyjniaki" raczej wychodzą. I było z kega w Zielonej Górze w Hauście. Moim zdaniem nie dobre, choć w tej wersji widać było doskonale czego można sie spodziewać po takich piwach. Szkoda czasu i gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) A ja dziś swoje zabutelkowałem. I wiem że to będzie stała pozycja w moim browarze. Aromat powala. W smaku jest łagodnej ale jest bardzo dobrze. Edytowane 9 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 W najbliższym czasie założe wątek 'Klub fascynatów piw wędzonych' . WiHura, zostaniesz prezesem . Wczoraj warzyłem wędzonkę, po zakończeniu fermentacji zdam relację w moich zapiskach, tu też będzie kopia oraz w temacie SCHLENKERLA wg ogólnych danych Leszcza, dopasowałem co miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Faktycznie, słód ten daję całkowicie inną wędzoność. Jeśli ktoś jest fanem whisky a'la wymienionych z pierwszego posta to dokładnie to są te aromaty. Zero boczkowości, szynkowości itp. tylko podkłady, apteka, szpital i dentysta. W smaku dochodzi jeszcze coś w rodzaju ziemistość i popiołu z ogniska. Prawda, że pięknie ? Niestety piwo jest lekko mętne ale jak domniemam do kwestia drożdży bo Wyeast 2565 mają niską flokuację. Piwo będzie refermentowane w 13°C więc za 3-4 tygodnie pierwsza próba degustacyjna. Edytowane 10 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się