Skocz do zawartości

"100% peated ale" czyli 100% torfu w piwie


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Też pokusiłem się o 100 % torfu w piwie na podstawie receptury kolegi WiHuRa. po 6 tygodniach od butelkowania wygląda tak :

A smakuje super, kable palone i świeży asfalt. Piwo, które jest tylko dla mnie:drinks::okey:, nikomu w domu nie smakuje :)

5b0329011f27e_IMG_20180521_220805(Kopiowanie).thumb.jpg.b3f42c9e23bdd8afcc2744eb1fd3824c.jpg

Edytowane przez darekvideo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Temat mnie mocno zainspirował. Zwłaszcza, że uważam że jedyna słuszna ruda na myszach to Laphroaig ? A piwo torfowe chodzi za mną od początków mojej przygody z piwowarstwem - czyli od miesiąca.

 

Czy ktoś z Was próbował zrobić 100% torfiaka na drożdzach FM51 Grodzie Dębowe? 
Jestem w trakcie przygotowywania mojej 7 warki - tj. wariacji na temat Grodzisza (właśnie ze słodami wędzonymi torfem) i będę miał gęstwę po tych drożdżach. Pomyślałem sobie, że może to być lepsza alternatywa dla suchych Danstar Nothingam, których planowałem użyć pierwotnie. 

Ponieważ moja receptura na 100% Peated zakłada 18-18,2 BLG zależy mi na głębokim odfermentowaniu i nie wiem jak sprawdzi się tutaj gęstwa (ew. czyste) FM51?

 

BTW - właśnie w piekarniku opieka się 0,61kg słodu CM mocnego (30-45ppm). Pięknie pachnie, tylko obawiam się, że jak Żona wróci to nie będzie taka zachwycona ?

 

pozdr,

tmk

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć, WiHuRa i pozostali torfiści!

 

Po popełnieniu rok temu piwa ze znacznym udziałem słodu wędzonego torfem na wiosnę tego roku uwarzyłem swojego pierwszego 100% torfiaka, zresztą jest to sm/sh, wg receptury własnej. Z tego pierwszego byłem b. zadowolony, a pierwsza degustacja tego drugiego w ten weekend :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto był 15 czerwca w Warszawie na FPD 2019 być może miał okazję próbować mojego 100% Peated (10,5°Blg, około 4% alkohol). Miny degustujących były bezcenne, od euforii do "odrzucania" nosa :D Mimo tak "trudnego" piwa wiele osób, które próbowało go po raz pierwszy było zaskoczone pijalnością tego piwa, diabeł nie okazał się wcale taki straszny ;)  Na FDP piwo zajęło 121 miejsce na około 270 piw, z dobrą ilością punktów i wysoką średnią - można powiedzieć że to sukces patrząc na taki typ piwa. 

 

Aktualnie racze się ostatnimi butelkami, które zostały mi po festiwalu. W planie już kolejna warka bo jakżeby inaczej.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uaktualniłem pierwszy post o info o drożdżach oraz listę słodów torfowych (nie było Viking Malt). Ostatnia moja wersja 100% Peated fermentowana była WLP007 English Dry. Drożdże świetnie zagrały w tym piwie - faktycznie wytrawne drożdże chyba lepiej sprawdzają się w tym piwie. Na pewno nie poleciłbym drożdży, które nie konsumują maltotriozy (np. S-04) - dodatkowa słodycz w tym piwie nie jest pożądana.

 

A u mnie w browarze czas na kolejne 100% Peated, surowce już czekają. Będzie to 8 warka w tym projekcie. Tym razem powrót do słodu Castle Malting bo ostatnie wersje robiłem praktycznie tylko i wyłącznie na słodzie od Fawcett. Zastanawiałem się na drożdżami, które dałyby solidną wytrawność i wybór padł na Lalbrew Nottingham (wysokie odfermentowanie). W garażu mam jeszcze 14-15°C więc fermentacja w tych niższych zakresach (te drożdże pracują nawet w 10°C). Warzenie zapewne w następny weekend.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.04.2020 o 10:40, WiHuRa napisał:

Ostatnia moja wersja 100% Peated fermentowana była WLP007 English Dry. 

Będę chyba teraz robił serię piw na WLP001. Testowałeś je może w ?% Peated, bo mnie kusi skosztować kabli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Kolejna wersja 100% torfu na tapecie! Dość spontanicznie zrobiłem 2 dni temu 1l starter z 1g suszonych płatków z drożdży Oslo. Podziękowania od kolegi z grupy Kveik Polska za przesłanie drożdży. Co prawda to było już ponad 1,5 roku temu ale nie było okazji się za nie zabrać, przez ten czas płatki leżały z zamrażalniku. Temperatury nie ma zbyt wysokich, zaczynam od 23°C i tej okolicy będzie cała fermentacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, WiHuRa napisał:

Kolejna wersja 100% torfu na tapecie! Dość spontanicznie zrobiłem 2 dni temu 1l starter z 1g suszonych płatków z drożdży Oslo. Podziękowania od kolegi z grupy Kveik Polska za przesłanie drożdży. Co prawda to było już ponad 1,5 roku temu ale nie było okazji się za nie zabrać, przez ten czas płatki leżały z zamrażalniku. Temperatury nie ma zbyt wysokich, zaczynam od 23°C i tej okolicy będzie cała fermentacj

No to jak zaczniesz na kveikach to butelek zaczyna brakować.

A moja najstarsza gęstwa to miała dokładnie dziś 80 dni i ostatnią łyżkę dziś zużyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

100% Peated na kveikach Oslo wyszedł jak się okazało bardzo dobrze, profil drożdży z trudem przebijał sie przez torf :D Butelki rozlałem wyjątkowo do 1l PET i jeszcze na wiosnę 2022 kończyłem ostatnie butelki, to było ponad rok od warzenia. To piwo świetnie utrzymuje formę, zwłaszcza jak się trzyma w lodówce (wolniej się utleni).

 

W planach jubileuszowa, moja 10 warka w tym projekcie. Chyba ponownie uprażę trochę słodu peated (5-10% zasypu) i zrobię trochę inną kolorystycznie wersje.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Pojawił się w PL, chyba jeszcze w zeszłym roku (2022), nowy słód torfowy ze słodowni Crisp. Mocno wędzony, do 50 ppm. Ostatnio był dostępny w CP (aktualnie brak, stan na lipiec 2023): https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/heavily-peated-malt-3-5-ebc-50-ppm-crisp-5-kg

 

Zrobiłem swoje ostatnie 100% peated właśnie na tym słodzie i to jest sztos! Jednocześnie, gładki w smaku jak Fawcett, mocny w aromacie jak Castle Malting. Jeśli ponownie będzie dostępny, polecam zakupić i spróbować! Moim zdaniem aktualnie najlepszy słód torfowy jaki się pojawił na naszym rynku.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.