WiHuRa Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Panowie, nie róbcie off topów. To jest wątek o piwie z 100% użyciem słodu wędzonego torfem a nie jakieś tam pitu pitu BuDeX, Kòpôcz i Mibor 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugemetalfan Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A ja chciałbym podziękować za inspirację. Właśnie popijam 100% peated z Castle Malting 35-40 ppm 15blg, ale na kveikach FM53. Warka z połowy lutego, wiec miała czas by się ułożyć. Jest super, chociaż spodziewałem się czegoś mocniejszego, bardziej w kable. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekvideo Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Też pokusiłem się o 100 % torfu w piwie na podstawie receptury kolegi WiHuRa. po 6 tygodniach od butelkowania wygląda tak : A smakuje super, kable palone i świeży asfalt. Piwo, które jest tylko dla mnie, nikomu w domu nie smakuje Edytowane 21 Maja 2018 przez darekvideo Marsallah i WiHuRa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 I to jest piękne w tym piwie - smakuje tylko twórcy, nikt Ci go ukradkiem nie wypije. daniol88 i Marsallah 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) takie pytanko, czy probował ktoś zrobic to piwo w wersji ultramocnej ? np 20+, 25+ blg ? czy w ogole mialoby to jakiś sens ? (nie znam sie, nigdy nie robilem piw mocniejszych niz aipa 16 blg ) Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 22°Blg. Piwo w odczuciu jest mocno słodowe więc warto użyć szczepu, który głęboko odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmklg Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Temat mnie mocno zainspirował. Zwłaszcza, że uważam że jedyna słuszna ruda na myszach to Laphroaig ? A piwo torfowe chodzi za mną od początków mojej przygody z piwowarstwem - czyli od miesiąca. Czy ktoś z Was próbował zrobić 100% torfiaka na drożdzach FM51 Grodzie Dębowe? Jestem w trakcie przygotowywania mojej 7 warki - tj. wariacji na temat Grodzisza (właśnie ze słodami wędzonymi torfem) i będę miał gęstwę po tych drożdżach. Pomyślałem sobie, że może to być lepsza alternatywa dla suchych Danstar Nothingam, których planowałem użyć pierwotnie. Ponieważ moja receptura na 100% Peated zakłada 18-18,2 BLG zależy mi na głębokim odfermentowaniu i nie wiem jak sprawdzi się tutaj gęstwa (ew. czyste) FM51? BTW - właśnie w piekarniku opieka się 0,61kg słodu CM mocnego (30-45ppm). Pięknie pachnie, tylko obawiam się, że jak Żona wróci to nie będzie taka zachwycona ? pozdr, tmk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 FM51 do 100% peated nie używałem ale myślę że spokojnie mogą się nadać. Tutaj szczep drożdży gra drugie skrzypce. O odfermentowanie można zadbać zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Cześć, WiHuRa i pozostali torfiści! Po popełnieniu rok temu piwa ze znacznym udziałem słodu wędzonego torfem na wiosnę tego roku uwarzyłem swojego pierwszego 100% torfiaka, zresztą jest to sm/sh, wg receptury własnej. Z tego pierwszego byłem b. zadowolony, a pierwsza degustacja tego drugiego w ten weekend :) WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Kto był 15 czerwca w Warszawie na FPD 2019 być może miał okazję próbować mojego 100% Peated (10,5°Blg, około 4% alkohol). Miny degustujących były bezcenne, od euforii do "odrzucania" nosa Mimo tak "trudnego" piwa wiele osób, które próbowało go po raz pierwszy było zaskoczone pijalnością tego piwa, diabeł nie okazał się wcale taki straszny Na FDP piwo zajęło 121 miejsce na około 270 piw, z dobrą ilością punktów i wysoką średnią - można powiedzieć że to sukces patrząc na taki typ piwa. Aktualnie racze się ostatnimi butelkami, które zostały mi po festiwalu. W planie już kolejna warka bo jakżeby inaczej. Edytowane 3 Lipca 2019 przez WiHuRa Stasiek, bielok i Marsallah 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Byłem, piłem i mlaskałem WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Uaktualniłem pierwszy post o info o drożdżach oraz listę słodów torfowych (nie było Viking Malt). Ostatnia moja wersja 100% Peated fermentowana była WLP007 English Dry. Drożdże świetnie zagrały w tym piwie - faktycznie wytrawne drożdże chyba lepiej sprawdzają się w tym piwie. Na pewno nie poleciłbym drożdży, które nie konsumują maltotriozy (np. S-04) - dodatkowa słodycz w tym piwie nie jest pożądana. A u mnie w browarze czas na kolejne 100% Peated, surowce już czekają. Będzie to 8 warka w tym projekcie. Tym razem powrót do słodu Castle Malting bo ostatnie wersje robiłem praktycznie tylko i wyłącznie na słodzie od Fawcett. Zastanawiałem się na drożdżami, które dałyby solidną wytrawność i wybór padł na Lalbrew Nottingham (wysokie odfermentowanie). W garażu mam jeszcze 14-15°C więc fermentacja w tych niższych zakresach (te drożdże pracują nawet w 10°C). Warzenie zapewne w następny weekend. Roboraff i bielok 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 W dniu 14.04.2020 o 10:40, WiHuRa napisał: Ostatnia moja wersja 100% Peated fermentowana była WLP007 English Dry. Będę chyba teraz robił serię piw na WLP001. Testowałeś je może w ?% Peated, bo mnie kusi skosztować kabli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 WLP001 akurat w tym piwie nie ale te drożdże są mi znane. Jak najbardziej nadadzą się do tego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Czy jest jakiś ciemny słód torfowy? Rozważam FESa 100% torf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Czy jest jakiś ciemny słód torfowy? Rozważam FESa 100% torf.Nie ma, musisz sam uprażyć trochę słodu torfowego w piekarniku. Próbowałem, z dobrym skutkiem. teufel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Kolejna wersja 100% torfu na tapecie! Dość spontanicznie zrobiłem 2 dni temu 1l starter z 1g suszonych płatków z drożdży Oslo. Podziękowania od kolegi z grupy Kveik Polska za przesłanie drożdży. Co prawda to było już ponad 1,5 roku temu ale nie było okazji się za nie zabrać, przez ten czas płatki leżały z zamrażalniku. Temperatury nie ma zbyt wysokich, zaczynam od 23°C i tej okolicy będzie cała fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 2 godziny temu, WiHuRa napisał: Kolejna wersja 100% torfu na tapecie! Dość spontanicznie zrobiłem 2 dni temu 1l starter z 1g suszonych płatków z drożdży Oslo. Podziękowania od kolegi z grupy Kveik Polska za przesłanie drożdży. Co prawda to było już ponad 1,5 roku temu ale nie było okazji się za nie zabrać, przez ten czas płatki leżały z zamrażalniku. Temperatury nie ma zbyt wysokich, zaczynam od 23°C i tej okolicy będzie cała fermentacj No to jak zaczniesz na kveikach to butelek zaczyna brakować. A moja najstarsza gęstwa to miała dokładnie dziś 80 dni i ostatnią łyżkę dziś zużyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 No to jak zaczniesz na kveikach to butelek zaczyna brakować.Na szczęście nie używam prawie w ogóle butelek. Głównie keg. Wyjątek to akurat 100% Peated bo nikt oprócz mnie tego się nie chyci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 ja robilem takiego, ogólnie przyjęte bardzo dobrze w kręgu najbliższych ale na kveikach SKARE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 buk to nie torf, skad to porównanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) 100% Peated na kveikach Oslo wyszedł jak się okazało bardzo dobrze, profil drożdży z trudem przebijał sie przez torf Butelki rozlałem wyjątkowo do 1l PET i jeszcze na wiosnę 2022 kończyłem ostatnie butelki, to było ponad rok od warzenia. To piwo świetnie utrzymuje formę, zwłaszcza jak się trzyma w lodówce (wolniej się utleni). W planach jubileuszowa, moja 10 warka w tym projekcie. Chyba ponownie uprażę trochę słodu peated (5-10% zasypu) i zrobię trochę inną kolorystycznie wersje. Edytowane 25 Października 2022 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) Pojawił się w PL, chyba jeszcze w zeszłym roku (2022), nowy słód torfowy ze słodowni Crisp. Mocno wędzony, do 50 ppm. Ostatnio był dostępny w CP (aktualnie brak, stan na lipiec 2023): https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/heavily-peated-malt-3-5-ebc-50-ppm-crisp-5-kg Zrobiłem swoje ostatnie 100% peated właśnie na tym słodzie i to jest sztos! Jednocześnie, gładki w smaku jak Fawcett, mocny w aromacie jak Castle Malting. Jeśli ponownie będzie dostępny, polecam zakupić i spróbować! Moim zdaniem aktualnie najlepszy słód torfowy jaki się pojawił na naszym rynku. Edytowane 31 Lipca 2023 przez WiHuRa vmario, rolek86 i zasada 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja Zastanawiam sie jak kwasowosc w tym piwie jest wyczuwalna i czy wplywa raczej na ulatwienie w odbiorze czy jeszcze wysusza jezyk i bardziej go wykreca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja W tym piwie kwasowość jest na poziomie każdego innego ejla. Bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się