jarecky Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Tego lejka z sitkiem nie polecam. Kupiłem z myślą o filtrowaniu granulatu i okazało się totalną porażką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Drobiny chmielu przechodzą przez oczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Chmielenie na zimno w pończosze to raczej słaby pomysł bez obciążenia jej. Do obciążania służą szklane kulki, czasem łyżki i inne sztućce lub kamienie oczywiście wszystko odpowiednio wyjałowione i zdezynfekowane. Ja preferuje osobiście sypanie szyszek chmielu bezpośrednio do piwa i filtracje sitkiem przy rozlewie (zdezynfekowanym sitkiem oczywiście). Dzięki temu chmiel pływa sobie luźno w całym piwie i oddaje w całości aromat piwu a co najważniejsze nie zbija się w grudy. Szyszki bardzo dobrze się filtrują. Osobiście polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecky Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Drobiny chmielu przechodzą przez oczka? Bardziej chodzi o ciągłe zatykanie się sitka.Woda jeszcze przelatuje ale brzeczka nawet bez chmielin potrafi zatrzymać się. Sitko jest zrobione z takich jakby plastikowych kratek i tam chyba występuje takie zjawisko jak w kadziach filtracyjnych browamatora że w dziurkach wytwarza się napięcie powierzchniowe i płyn nie chce przelecieć przez tą dziurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Chmielenie na zimno w pończosze to raczej słaby pomysł bez obciążenia jej. Do obciążania służą szklane kulki, czasem łyżki i inne sztućce lub kamienie oczywiście wszystko odpowiednio wyjałowione i zdezynfekowane. Ja preferuje osobiście sypanie szyszek chmielu bezpośrednio do piwa i filtracje sitkiem przy rozlewie (zdezynfekowanym sitkiem oczywiście). Dzięki temu chmiel pływa sobie luźno w całym piwie i oddaje w całości aromat piwu a co najważniejsze nie zbija się w grudy. Szyszki bardzo dobrze się filtrują. Osobiście polecam. Mam problem z tym chmieleniem na zimno Sztućce, łyżki moga być za lekkie. więc mam zapytanie: Jeśli wsypie chmiel bezpośrednio do fermentatora, to czy mozna zrobić whirpoola łyzką drewnianą tak aby chmiel utworzył stożek? Tylko czy tak mozna? I czy zrobi się stożek z chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Chłopie, przestań kombinować. Złożysz sobie czystą rajstope na rurkę i zlejesz na syrop cukrowy. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 to czy mozna zrobić whirpoola łyzką drewnianą tak aby chmiel utworzył stożek? Tylko czy tak mozna? I czy zrobi się stożek z chmielu ? Oczywiście że można zrobić whirpoola i ułoży się stożek z chmielu. Ale niestety nie z całego - część wciąż będzie pływać w piwie. Bez pończochy się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Kombinuje ze wszystkim jak mogę Ale i tak pończocha wygrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Polecam wszystkim co chcą chmielić na zimno mój sposób: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847 prosty wygodny i bez kombinacji pod górkę. Co do zatapiania woreczka z chmielem polecam kieliszek do wódki, pogotowany chwilę i zdezynfekowany. Jednak chmielenie w pończoszce niesie ze sobą ryzyko zbrylenia się, i tak każdy musi sobie wyrobić swój sposób, ale doradzam też zbytnio nie kombinować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Z tym trzymaniem chmielu na cichej przez ponad tydzień to bym był ostrożny. Z tego co czytałem 3-4 dni spokojnie wystarczą żeby wyciągnąć cały aromat, a przy zbyt długim trzymaniu mogą pojawić się niepożądane efekty. Edytowane 24 Lutego 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Z tym trzymaniem chmielu na cichej przez ponad tydzień to bym był ostrożny. Z tego co czytałem 3-4 dni spokojnie wystarczą żeby wyciągnąć cały aromat, a przy zbyt długim trzymaniu mogą pojawić się niepożądane efekty. Nie zgadzam się. Jakie niepożądane efekty ? Trzymałem chmiel kilka tygodni, w kegu nawet kilka miesięcy i nic się nie działo. Piwo pachniało chmielem tak jakbyś sprawdzał zapach chmielu prosto z pudełka. Sprawdź sobie jak chmieli się np. AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Polecam wszystkim co chcą chmielić na zimno mój sposób: http://www.piwo.org/...140#entry207847 prosty wygodny i bez kombinacji pod górkę. w środę przetestuję. zawsze chmieliłem w woreczku, teraz poszło luzem i się zastanawiałem nad tym i już mam rozwiązanie. za każdym razem używasz nowej pończochy? Edytowane 24 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Nie od parunastu warek mam cały czas tą samą pończochę, napisałem to też w tekście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 nie czytałem, oglądałem fotki. dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Nie zgadzam się. Jakie niepożądane efekty ? Trzymałem chmiel kilka tygodni, w kegu nawet kilka miesięcy i nic się nie działo. Piwo pachniało chmielem tak jakbyś sprawdzał zapach chmielu prosto z pudełka. Sprawdź sobie jak chmieli się np. AIPA. No i spoko... ja czytałem tu i ówdzie o trawiastości przy zbyt długim chmieleniu na zimno. Temperatura ma ponoć na to wpływ. Sam z kolei nie zauważyłem dużej różnicy między chmieleniem przez 4 dni i przez tydzień, więc nie widzę powodu przetrzymywania chmielu dłużej niż te 5-6 dni jeśli nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mam pytanie do swojej Imerial IPY, brakło mi 1°Blg do planowanej gęstości - zamiast 18° otrzymałem 17° (przy gotowaniu niestety ciut się ulało). Dla mnie jest to tylko jeden stopień, który chyba nic nie zmieni w gotowym piwie, ale może się mylę. Może pomiędzy 17 a 18 jest zdecydowana różnica w smaku, pełności. Alkoholu będzie też mnie, o ok. 0,5% (zamiast 8,3% planowane jest 7,7%) dla mnie też żadna różnica przy tej ilość . Wczoraj zastanawiałem się, czy nie dołożyć jeszcze cukru (potrzeba jeszcze ok. 200g co podniesie ekstrakt do planowanego), a jest na to ostatni moment, bo drożdże zaczynają już powoli wyhamowywać. Pytanie: Czy warto; Czy ten 1°Blg wprowadzi jakąś istotną zmian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Dałeś już 440g cukru na etapie gotowania i uważam, że jest to wystarczająco duży dodatek. Kolejna porcja cukru, fakt podniesie Blg ale może także wnieść już inne, nieciekawe posmaki. Lepiej zostaw jak jest. Edytowane 20 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Lepiej zostaw jak jest. I tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 A czy rozważałeś dodanie ekstraktu? Drożdże i ich praca to chyba nie problem - jak wyhamują i im dorzucisz węgli, to zapewne ruszą ponownie i przejedzą papu - tyle, że nieplanowo wydłuży Ci się fermentacja. Tak czy siak jak to w życiu bywa - czasem lepiej nie kombinować, bo można przekombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Co ja mam powiedzieć ? Warzyłem wczoraj coffee milk stouta, miał być 14blg, a mi wyszło 20l 18blg dolałem wody rozrzedzając do 16 i tak zadałem drożdże. Niestety w tej chwili nie miałem drugiego fermentora żeby rozdzielić Co wyjdzie to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Taki ekstrakt Ci wyszedł po dodaniu laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 A czy rozważałeś dodanie ekstraktu? Nie posiadam na stanie, a nie będę specjalnie zamawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Taki ekstrakt Ci wyszedł po dodaniu laktozy? Nom, choroba zapomniałem o laktozie że też wpływa na blg Już sobie policzyłem, dodając 700g laktozy na 23l brzeczki, podbiłem blg o jakieś 1,7 - czyli nie jest źle. Czyli gęstość mam zakładaną około 14blg Edytowane 21 Maja 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się