bambo-5 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Na butelkowanie to ja chyba nigdy ochoty nie mam szczerze mówiąc, ale jak nie masz ochoty na zacieranie to może warto przesunąć w czasie przecież to ma być przede wszystkim frajda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 o ma być przede wszystkim frajda Must... Brew... Beer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jutro jakieś bezstylowe Ale :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ja dla odmiany wczoraj uwarzyłam dwa -Single hop na Mosaic i American Wheat na gestwie po Us-05 Mam w planie warki na S-33- Belgijskie pale-ale ,Altbier i Kolch ,tylko nie wiem jak to zrobić z tą fermentacją? np Alta ,gdzie zalecana jest 16-17 stopni,a leżakowanie w temp.ok.5 stopni ,czy Kolcha ,gdzie cichą i leżakowanie zalecają poniżej 10 stopni.U mnie na dziś w domu jest 18-20stopni ,a w piwnicy 10-12stopni.Nie wiem ,czy nie lepiej uwarzyć jakiegoś bittera na S-04 i na gęstwie jakieś [Jakie??] jasne i nie mocno goryczkowe?? Może ktoś z Was warzył bittera na amerykańskich chmielach i może podać mi recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Miałem warzyć piwo na Wielkanoc, ale spadło mi ostatnio spożycie i warzę dopiero jutro. Zamiast na Wielkanoc będzie na majówkę. Single-hop Simcoe z dodatkiem trawy cytrynowej i curacao. Edytowane 28 Marca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 W planie grodziskie. Kosztowałem piwa na wędzonym słodzie na spotkaniu u Karczmarza i nie popadłem w zachwyt, ale może trzeba się go opić, coby go docenić. Zaplanowałem na pszenicznym z Weyermann'a - ponoć jest wędzony delikatnie, więc będę się "wędził" małymi kroczkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Dziś mam zamiar uwarzyć piwo domowe z zasypu 1kg grysu kukurydzianego (4zł na wagę) i 3kg pilzneńskiego słodu. Z browaru z Kielc pamiętam „kukuryźniki”, tak je wszyscy nazywali, jestem ciekaw mojego eksperymentu. Drożdże California Lager, gęstwa. Dam znać co mi wyjdzie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Jutro pierwszy witbier. Sam nie przepadam za pszenicami, ale skoro męczą mnie, że wit to fajny jest, a że i gęstwa belgijska w słoiku stoi, to niech im tam będzie, się zrobi. Tzn ja zrobię. Poleci do tego skórka ze świeżej pomarańczy i z cytryny, i co tam się jeszcze sypie? Kolendrę? Może niedużo. Taką zwykłą, sklepową sypnę. I niech ma. Ona. Wita. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bbar Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jutro druga warka. Tym razem Dry stout z gotowca. trzymajcie kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A ja dziś ześrutowałem 5kg plisa i jutro jadę z Full Aroma Hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jutro warzę 40L IPA. Potem to podzielę na 2 fermentory: w jednym AIPA z drożdżami WLP051 California Ale V(WY1271) a w drugim belgijskie IPA z drożdżami WLP550 (WY3522) plus syrop invertowany z 0.45 kg cukru Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jutro warzę 40L IPA. Potem to podzielę na 2 fermentory: w jednym AIPA z drożdżami WLP051 California Ale V(WY1271) a w drugim belgijskie IPA z drożdżami WLP550 (WY3522) plus syrop invertowany z 0.45 kg cukru Koniecznie podziel się wrażeniami z degustacji porównawczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Jutro mam zamiar uwarzyć bezstylowca (pilz + bursztym) z niesłodowaną porcją żyta kleikowanego. Drożdże California Lager, gęstwa ciepła bo wcześniej na cichą poprzedni bezstylowiec pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 moje plany na pojutrze: klasyczna belgiska blondyna Trapisci wysokiej grawitacji póki co spisują się na medal, 3 dubble i wit. Po blondynie będą mieli okazję się wykazać w a'la duvelu i a'la quadruplu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wczoraj/dziś przedostatnia warka z serii na US-05 Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Roggen - 12-13° Best Bitter - 11-12° Summer Ale - 11-12° American Amber - 12-13 Start za 5 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Bardziej to plany świąteczne niż piwne . Dziś przygotowaliśmy z LP mięso a jutro rano nabijemy w kiełbaśnice i później już moja robota - wędzenie. Chciałem przed Wielkimi Dniami piwko uwarzyć ale chyba nie dam rady czasowo. Zakończył bym super drożdże California Lager. Kukuryźnika jutro zawiozę znajomym. Fajny sikacz wyszedł więc bez obaw mogę nim kogoś poczęstować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dzisiaj Grodziskie, w piątek Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jutro Cascadian Dark Ale, na birofilię Nareszcie. Mam nadzieję, że wyjdzie mega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Generalnie na Świętach w planach są: APA, American Premium Lager i Hefe Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jutro umycie butelek-znajd tzw wartościowych i świętowanie, może piwko pszeniczne albo kukuryźnik wieczorkiem. Luzik świąteczny na max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A ja jestem zmuszony zrobić piwo z brewkitu, ponieważ wszedłem w posiadanie takowego, bynajmniej nie drogą kupna. No nic, porównamy jak smakuje w porównaniu do prawdziwego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A ja jestem zmuszony zrobić piwo z brewkitu, ponieważ wszedłem w posiadanie takowego, bynajmniej nie drogą kupna. No nic, porównamy jak smakuje w porównaniu do prawdziwego piwa. Zawsze mozesz uzyc brewkit do wzmocnienia jakiegos super gestego porters,barley wine itp Sent from my GT-I9100 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Rozdasz znajomym, nie ma problemu, chętnie na dwie butelki się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 A ja jestem zmuszony zrobić piwo z brewkitu, ponieważ wszedłem w posiadanie takowego, bynajmniej nie drogą kupna. No nic, porównamy jak smakuje w porównaniu do prawdziwego piwa. doprawiony np. amerykańskim chmielem przechodzi gładko przez gardło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się