Lodzermensch Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Na rynku jest podobno bardzo duzy problem z tym chmielem - aktualnie jest na niego duzy popyt w USA i nawet piwowarzy w Australii/NZ maja problem z zakupieniem granulatu (szyszki troche jest na rynku). Wiekszosc produkcji zostala sprzedana do zakontraktowanych browarow i wiekszych dystrybutorow w USA. Podobno alternatywa dla tego chmielu ma byc nowa odmiana o nazwie Melba - aktualnie w fazie pierwszych testow w kilku browarach AUS. Ale tak samo pisano o Vic Secret co jednak nie okazalo sie prawda. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Lodzermensch Krzysiek Kąkol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Aktualnie Galaxy z 2014 jest bez problemu dostępny w CP i zrobiłem na nim singla z którego jestem bardzo zadowolony. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Z torebki wersja 2014 pachnie obłędnie, najlepszy chmiel jaki wąchałem do tej pory. Rzucę na cichą do Black IPA, a za 2 tygodnie zrobie na nim Single Hopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Widzę zero odzewu w temacie... Dodam swoje trzy grosze, bo właśnie zlałem piwo z Galaxy 2014 na cichą i wali kocim szczochem, więc chyba za wiele się nie zmieniło. Nachmielę to piwo na zimno na maxa i zobaczymy co z tego wyjdzie, ale bardzo słabo dla mnie on rokuje. Czy ktoś miał coś takiego w tym roczniku? W piwie była infekcja na maksa nie ma co zwalać na chmiel cofam chwilowo to Edytowane 3 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Robiłem american stout chmielonego na zimno galaxy 2014 ale wydaje mi się, że to nie jest dobry wyznacznik W każdym razie piwo aromatycznie było OK. Galaxy z alepiwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Rocznik '14 - APA (90g na 20l) w aromacie słodkie owoce tropikalne, nuty ziołowe i delikatny aromat czarnej porzeczki który ja akurat lubię . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zbiór 2015 - u mnie przede wszystkim marakuja, trochę cytrusów, lekka czarna porzeczka/koci mocz. Daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 SH (Bitter) na tym chmielu. 100g/20l. Dla mnie zbyt słodki aromat owoców tropikalnych, aż lekko mdły. A identycznie zrobiony SH na Vic Secret wyszedł super. Cóż, może Galaxy sprawdzi się lepiej w Stoucie? albo piwach typu Brown/Dark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marco Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Galaxy zbiór 2016 Podczas gotowania na ostatnie 10 minut trafiło 30g, na cichą 40g, nie ma pożądanego zapachu, piwo w stylu Single Hope IIPA, mieliście tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ja tak miałem z amarillo w tamtym roku (totalnie 0 efektu), z jakiego sklepu to chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Zielonkas Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Marcin Zielonkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Zielonkas Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Marcin Zielonkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Mocz, czy czyli kocie siki, czy zaułek urynalny ?. Co do wałków, pewnie robią to sklepy-patent z datami, ale częściej kupują już wywałowane przez hurtowników, ja miałem to pseudo amarillo z alepiwo, bo w życiu nie było to prawdziwe amarillo, to nawet nie stało koło niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukikx Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Jutro będę warzył SH na Galaxy 2016 zakupiony w BA. Podzielę się odczuciami Co do innego australijskiego chmielu kupiłem Enigme 2015 w sklepie BA, uwarzyłem na niej single hop i piwko wyszło bardzo pijalne, w smaku głównie marakuja, mango. Postanowiłem je powtórzyć, ale na Enigmie 2015 kupionej w CP. No i się nadziałem, zero pożądanego efektu w Single hop. Już po otwarciu paczki i wetknięciu nosa coś mi nie pasowało, a w gotowym piwie w ogóle nie czuć w smaku i zapachu tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Zielonkas Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Marcin Zielonkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Zielonkas Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Marcin Zielonkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Witam, Przymierzam się do zrobienia Australian/American Brown Ale i pomyślałem żeby dać właśnie Galaxy z 2016 w takich proporcjach: 10 g na 60 minut 10 g na 20 minut 10 g na wyłączenie palnika Tak na marginesie to według beersmith wychodzi mi, że będzie 26 IBU Myślicie, że ten chmiel się sprawdzi w tym stylu, czy ktoś miał jakieś doświadczenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Sprawdzi się, czemu by nie. Tylko w takich ilościach za wiele go tam nie wyczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 A jakie ilości tego Galaxy sugerujesz żeby był fajnie odczuwalny w smaku i aromacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Z 50g na wyłączenie palnika i drugie tyle na cichą. Chyba, że masz więcej i ma być porządnie chmielowe to można jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Galaxy nadaje się do połączenia z innymi chmielami? Czy przykrywa wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Zależy z jakimi. Jak z równie aromatycznymi chmielami nowofalowymi to się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Cześć, zrobiłem ostatnio White IPA w której użyłem Galaxy 2016, chmielenie wyglądało tak: 200g Citra na flame off, 30.8g Galaxy na zimno, piwko wyszło bardzo fajnie, owoce tropikalne, białe owoce lekkie cytusy. Myślę że Citra + Galaxy to dobry mix ale nie wiem jak się sprawdzi w bardziej wytrawnych i gorzkich piwach. Nie wiem ale się dowiem bo wczoraj nastawiłem West Coast IPA na Cascade, Amarillo, Citra, Simcoe i Galaxy, dam znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Co znaczy 30.8g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi