zbyszek73 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 tylko czasu malo a chciałoby się więcej i częściej i po nocach się śni elroj to do ciebie przydałoby sie na forum taka opcja szybkiej wiadomości mozna by sobie swobodniej pogadać to propozycja odemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Po co myć flaszki? Ja już od 2 lat nie zrobiłem butelki piwa. Leję do KEGów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 przydałoby sie na forum taka opcja szybkiej wiadomości mozna by sobie swobodniej pogadać to propozycja odemnie Przerabialiśmy to już Nie będzie takiej opcji. Ale nie wydaje mi się, żeby ktoś był specjalnie skrępowany w dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 szkoda taka opcja to fajna sprawa na pogaduchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Wczoraj dostałem pocztą trochę chmieli: 1lb (0.45kg) willamette 1lb żatecki 1lb cascade 1lb citra (nowe chmiele) Do tego mam jeszcze ok. 0.5lbs cascade i 0.5lbs centennial plus różne pozostałości po innych chmelach. Chyba muszę zabrać się za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ja też mam drożdzy i chmieli ostatnio tak dużo, że nie wiem czy się wyrobię. Patrząc że niektóre fermentują prawie miesiąc to ciężko będzie się wyrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Mnie sie skończył drugi worek pilsa. Waham się, czy dalej robić na castle pils, czy przejść na wyermann bohemian - bedę teraz robił trochę niemieckich i czeskich lagerów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Coder powiedz mi czym różnią się słody podstawowe jasne różnych firm. Chodzi mi o pilzeński Litoweva, Wyermanna, Castle Malting Belgi czy lagier Warminstera. Pytam nie tylko z ciekawości ale i jak by wyszło praktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Trudno wyczuć róznice, bo są bardzo subtelne, ja nie daję rady. U mnie to sie opiera bardziej na osobistych animozjach: wyszedł mi kiespki pils na słodzie weyermanna, to go przestaję używać ; ktoś zachwalał pod niebiosa pils Brewfermu, to kupuję worek itp. Powiadają, że belgijskie słody są łagodniejsze od niemieckich. Noonan pisze, że kontynentalne (niemieckie, czeskie) ozime są lepsze niż jare z wybrzeża (belgijskie, angielskie). Słodowane na klepisku lepsze niż bębnie. Ale podejrzewam, ze tak naprawdę to wszystko jedno, nie sposób obecnie kupić marny słód pilzneński (w Europie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Mi się też tak wydaje że to jedna zorta, tylko metka firmy się liczy i za to się płaci. Różnice pewnie są, ale znikome jak dla mnie (nie piszę tu o specjalistach w tej dziedzinie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Trudno wyczuć róznice, bo są bardzo subtelne, ja nie daję rady. U mnie to sie opiera bardziej na osobistych animozjach: wyszedł mi kiespki pils na słodzie weyermanna, to go przestaję używać ; ktoś zachwalał pod niebiosa pils Brewfermu, to kupuję worek itp. Powiadają, że belgijskie słody są łagodniejsze od niemieckich. Noonan pisze, że kontynentalne (niemieckie, czeskie) ozime są lepsze niż jare z wybrzeża (belgijskie, angielskie). Słodowane na klepisku lepsze niż bębnie. Ale podejrzewam, ze tak naprawdę to wszystko jedno, nie sposób obecnie kupić marny słód pilzneński (w Europie). Ja bardzo ceniłem słody z BalticMaltu z Gdańska. Nie miałem żadnych technicznych problemów z tym słodem, ale to było dawno temu. Teraz mam dostęp tylko do słodów bazowych z Simpsons Malt w rozsądnej cienie, co prawda mogę sobie sprowadzić prawie każdy dostępny w UK, ale cena 2 krotnie wyższa, więc specjalnie nie upieram się na to by warzyć na innych markach. Pozatym jeśli na słodzie jaki ja używam minibrowary zdobywają nagrody, to znaczy że słód nie może być zły, jedyne moje umiejętności mogą nie wyciągać całego dobra z nich. Jedyna istotnia różnica to w gatunku lager jest prawie bez smaków słodowych, pilzeński jest troszeczkę bardziej intensywny w smaku. Za to tzw Finest Pale Malt jest strasznie aromatyczny. Aby wyczuć różnice w słodach bazowych (i prawdę mówiąc w większości gatunków chmielu) trzeba mieć już zdolności. Przeciętny X-siński moim zdaniem nie zauważy zasadniczej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć No jak tam, buszuje ktoś po forum w nocy? U mnie 16 dni jak nie miałem alkoholu w ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć U mnie 16 dni jak nie miałem alkoholu w ustach. Wyrazy głębokiego współczucia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć No jak tam, buszuje ktoś po forum w nocy? U mnie 16 dni jak nie miałem alkoholu w ustach. Chory jesteś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć Cześć U mnie 16 dni jak nie miałem alkoholu w ustach. Wyrazy głębokiego współczucia :) dziękuje, ale nie jest tak źle ostatnio mi się już wydawało ze muszę pić, choć nie smakowało dalej lałem w siebie teraz zrobiłem sobie mała przerwę .... że tak powiem bez terminową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 to ja wypiję Twe zdrowie Bieloku i u mnie by się coś takiego przydało , abstynencja 2 tyg pod hasłem "ratujmy zapasy " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 ostatnio mi się już wydawało ze muszę pić, choć nie smakowało dalej lałem w siebieteraz zrobiłem sobie mała przerwę .... że tak powiem bez terminową Ja to sobie tłumaczę w ten sposób, że muszę opróżnić butelki przed rozlewem kolejnej warki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć. U mnie butelek dostatek - pustych. Ale właśnie warzę piwo więc będzie można coś znowu zapełnić. Wieśka w pracy, Krzyś śpi a ja się rządzę w kuchni. Aż kusi żeby wyciągnąć butelkę zimnego piwa z lodówki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć. Aż kusi żeby wyciągnąć butelkę zimnego piwa z lodówki ;-) Nie powstrzymuj się .Idź na całość !!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć. U mnie butelek dostatek - pustych. Ale właśnie warzę piwo więc będzie można coś znowu zapełnić. Wieśka w pracy, Krzyś śpi a ja się rządzę w kuchni. Aż kusi żeby wyciągnąć butelkę zimnego piwa z lodówki ;-) Dzisiaj uwarzyłem Szkockie Mocne Ale, udało się wycisnąć 25°Blg ,no i kilkanaście litrów cienkusza +trochę cukru i wyszło 13,3°Blg Teraz dopijam Stouta i idę spać .Jutro (dzisiaj) może znowu coś namieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 A ja wreszcie uśpiłam Młodą i mogę się spokojnie piwa napić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 a ja siedzę w pracy.... i piję herbatę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Herbata dobra jest. Choć na nią przedkładam kawę zbożową Dori gratulację - młoda coraz późnej chodzi spać :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Dori gratulację - młoda coraz późnej chodzi spać Nie ma czego gratulować, ostatnio rzadko chodzi spać przed północą Ciekawe po kim to ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Cześć Nie ma czego gratulować, ostatnio rzadko chodzi spać przed północą Ciekawe po kim to ma heh.... zapewne po rodzicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się