Skocz do zawartości

Piwowarów nocne rozmowy

dori

Rekomendowane odpowiedzi

Wstałem rano i piekę bagietki na śniadanie dla rodzinki, bo oczywiśnie nie kupiliśmy dość pieczywa na święta. Już prawie gotowe, pieknie pachną.

Coder, daj przepis. Ja ostatnio robiłem i nie wyszły :).

Cześć :)

A ja właśnie wróciłem z imprezki u kuzyna na która trafiłem zaraz po pracy. Była rewelacyjna sałatka z kurczakiem, a daniem wieczoru były duszonki :)

Dawno się tak nie najadłem różnych pyszności :)

coś widzę że cała Polska wczoraj sezon otworzyła. Ja urządziłem dodatkowo dla chętnych pokaz warzenia, mieliśmy z początku obawy o pogodę, ale gdy się wszyscy zjawili, pojawiło się słońce i zrobiło się ciepło wiec grill był bardzo udany :) nie zabrakło domowych specjałów, był smalczyk, kiszone ogórki, oraz karkóweczka w genialnej zalewie mojej mamy. No i oczywiście była degustacja każdego piwa jakie mam uwarzone, a gdy takowe się skończyły przeszliśmy do degustacji nalewek :) Efekt był taki że goście dopiero teraz mnie opuścili, ale za 2 godzinki zjawią się goście rodziców :)

właśnie zacząłem chmielić koniec jest na 0:45 a zacząłem warzyć o 9:00 rano.... ale będę 25 litrów porterka 24 Blg i jeszcze lżejsze piwko w sam raz na czerwiec, ale urobiłem się po łokcie. Spróbowałem warzenia bez mojego wynalazku i... never again :)

kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz, wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę.

kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz, wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę.

Mając dwa garnki po 29l byłem w stanie uwarzyć z zacieraniem 2 warki po ok 25l w 6 godzin. Obecnie potrzebuję 7 godzin do uwarzenia 1 warki lub 13 do dwóch po ok. 45l.

tak tylko warzyłem Portera, wiec po 1 zacieraniu miałem przednia brzeczkę 20 Blg i cienkusza, i zaczynałem drugą a to stało. Gdybym robił normalne piwo na 2 garnki to bym pierwsze zaczął chmielić a zaczął zacierać drugie. No ale kiedyś trzeba było tego Portera uwarzyć, a uznałem że po 20 warkach to już w sam raz czas na niego.

kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz' date=' wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę.[/quote']

Mając dwa garnki po 29l byłem w stanie uwarzyć z zacieraniem 2 warki po ok 25l w 6 godzin. Obecnie potrzebuję 7 godzin do uwarzenia 1 warki lub 13 do dwóch po ok. 45l.

Już wolę warzyć 100l w 7-8 h ;) Zauważyłem, że nie ma różnicy pomiędzy 50 a 100l, czyli w ilości, natomiast różnica występuje w rodzaju piwa i sposobie zacierania.

• 2 tygodnie później...

Ciągle pada...

Sytuacja na Śląsku Cieszyńskim nie wygląda najlepiej. Większość dróg jest nieprzejezdna, mnie dziś nie udało się dotrzeć do pracy, może i dobrze, bo na pewno bym z niej nie wróciła. Mieszkam na szczęście jakieś pół kilometra od rzeki, więc woda z Olzy do nas nie dotrze, ale z powodu opadów i tak cały czas zalewa nam piwnice. Dwie pompy chodzą non stop. Wczoraj w nocy obudziły mnie krople wody spadające z sufitu, na szczęście przeciek był niewielki...

U mnie rzeka sięga wałów a to jej początek. Jak się nie poprawi to elektrownia stanie, bo jak puszczą tam wodę to zaleją ludzi, a z drugiej strony elektrowni jest druga rzeka i tam już las zalany. A parę km dalej już wały przerwały (Zabrze). Nie jest wesoło ale trzeba sobie radzić (A4 też było zalane i inne drogi).

A 500 mln zł na uregulowanie rzek i pogłębianie leży sobie od powodzi we Wrocku w ciepełku. :smilies:

Niejaki Zalewski tym się zajmuje.

Już Czesi zapowiadają spuszczanie wody ze swoich zbiorników. Będzie powtórka z 1997r?

Pod sąd tych wszystkich debili postawić!!

Będzie powtórka z 1997r?

Nie mieszkałam w Cieszynie w '97, ale co niektórzy mówią, że jest jeszcze gorzej niż wówczas. Olza w Cieszynie wylała. Jest nie do uwierzenia, że jej poziom sięga obecnie 4,5m, gdzie normalnie nie ma chyba więcej niż 45 cm. Pobliski Skoczów jest zalany, a jeszcze grożą, że tama w Wiśle- Czarne może nie wytrzymać naporu wody...

Na naszym regionalnym portalu http://gazetacodzienna.pl/ można obejrzeć zdjęcia.