darko Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Wstałem rano i piekę bagietki na śniadanie dla rodzinki, bo oczywiśnie nie kupiliśmy dość pieczywa na święta. Już prawie gotowe, pieknie pachną. Coder, daj przepis. Ja ostatnio robiłem i nie wyszły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Cześć A ja właśnie wróciłem z imprezki u kuzyna na która trafiłem zaraz po pracy. Była rewelacyjna sałatka z kurczakiem, a daniem wieczoru były duszonki Dawno się tak nie najadłem różnych pyszności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 A ja wczoraj byłem na rozpoczęciu sezonu grillowego u Ignaca na stole niczego nie brakowało sałatki, szaszłyki, karkówka i znakomite piwa oczywiście domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 coś widzę że cała Polska wczoraj sezon otworzyła. Ja urządziłem dodatkowo dla chętnych pokaz warzenia, mieliśmy z początku obawy o pogodę, ale gdy się wszyscy zjawili, pojawiło się słońce i zrobiło się ciepło wiec grill był bardzo udany nie zabrakło domowych specjałów, był smalczyk, kiszone ogórki, oraz karkóweczka w genialnej zalewie mojej mamy. No i oczywiście była degustacja każdego piwa jakie mam uwarzone, a gdy takowe się skończyły przeszliśmy do degustacji nalewek Efekt był taki że goście dopiero teraz mnie opuścili, ale za 2 godzinki zjawią się goście rodziców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 no to gratuluję przysmaków i robienia smaka innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Przepis stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 właśnie zacząłem chmielić koniec jest na 0:45 a zacząłem warzyć o 9:00 rano.... ale będę 25 litrów porterka 24 Blg i jeszcze lżejsze piwko w sam raz na czerwiec, ale urobiłem się po łokcie. Spróbowałem warzenia bez mojego wynalazku i... never again Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No to masz niezły czas. Idzie wymięknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Czy ja wiem czy to taki dobry czas? 16 godzin na 2 piwka to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 no to sarkazm był Tu trzeba metody BNP zastosować i czas produkcji skraca się niesamowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz, wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz, wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę. Mając dwa garnki po 29l byłem w stanie uwarzyć z zacieraniem 2 warki po ok 25l w 6 godzin. Obecnie potrzebuję 7 godzin do uwarzenia 1 warki lub 13 do dwóch po ok. 45l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No czas nie tęgi, coś musisz poprawić. Jeśli zastosować kompot chmielowy to proces skraca się radykalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 tak tylko warzyłem Portera, wiec po 1 zacieraniu miałem przednia brzeczkę 20 Blg i cienkusza, i zaczynałem drugą a to stało. Gdybym robił normalne piwo na 2 garnki to bym pierwsze zaczął chmielić a zaczął zacierać drugie. No ale kiedyś trzeba było tego Portera uwarzyć, a uznałem że po 20 warkach to już w sam raz czas na niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 kwestia była tego że nie miałem drugiego garnka żeby chmielić 2 naraz' date=' wtedy bym się uwinął w 12 co by było do przyjęcia... po za tym mi trochę doświadczenia zabrakło i techniki. Jak będę miał drugi gar to następnym razem się w 10 uwinę.[/quote']Mając dwa garnki po 29l byłem w stanie uwarzyć z zacieraniem 2 warki po ok 25l w 6 godzin. Obecnie potrzebuję 7 godzin do uwarzenia 1 warki lub 13 do dwóch po ok. 45l. Już wolę warzyć 100l w 7-8 h Zauważyłem, że nie ma różnicy pomiędzy 50 a 100l, czyli w ilości, natomiast różnica występuje w rodzaju piwa i sposobie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Czy działa Wam gmail, czy też mój operator wymiękł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 u mnie działa wszystkie systemy sprawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Cześć U mnie działa bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Ciągle pada... Sytuacja na Śląsku Cieszyńskim nie wygląda najlepiej. Większość dróg jest nieprzejezdna, mnie dziś nie udało się dotrzeć do pracy, może i dobrze, bo na pewno bym z niej nie wróciła. Mieszkam na szczęście jakieś pół kilometra od rzeki, więc woda z Olzy do nas nie dotrze, ale z powodu opadów i tak cały czas zalewa nam piwnice. Dwie pompy chodzą non stop. Wczoraj w nocy obudziły mnie krople wody spadające z sufitu, na szczęście przeciek był niewielki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Mi też trochę pokapało z sufitu wczoraj. Tak jest jak wieje bardzo silny wiatr i wpycha wodę pod blachę mimo dużego spadku dachu. Dobrze, że było to tylko kilka kropel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 U mnie rzeka sięga wałów a to jej początek. Jak się nie poprawi to elektrownia stanie, bo jak puszczą tam wodę to zaleją ludzi, a z drugiej strony elektrowni jest druga rzeka i tam już las zalany. A parę km dalej już wały przerwały (Zabrze). Nie jest wesoło ale trzeba sobie radzić (A4 też było zalane i inne drogi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 A 500 mln zł na uregulowanie rzek i pogłębianie leży sobie od powodzi we Wrocku w ciepełku. Niejaki Zalewski tym się zajmuje. Już Czesi zapowiadają spuszczanie wody ze swoich zbiorników. Będzie powtórka z 1997r? Pod sąd tych wszystkich debili postawić!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 A u mnie nie pada , wlaściwie to dzisiaj lekko pokropiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Będzie powtórka z 1997r? Nie mieszkałam w Cieszynie w '97, ale co niektórzy mówią, że jest jeszcze gorzej niż wówczas. Olza w Cieszynie wylała. Jest nie do uwierzenia, że jej poziom sięga obecnie 4,5m, gdzie normalnie nie ma chyba więcej niż 45 cm. Pobliski Skoczów jest zalany, a jeszcze grożą, że tama w Wiśle- Czarne może nie wytrzymać naporu wody... Na naszym regionalnym portalu http://gazetacodzienna.pl/ można obejrzeć zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 W Krakowie centrum dzisiaj sparaliżowane, bo zamknęli tunel koło mostu Grunwaldzkiego. Z tego co opowiadał kolega, zostało około 2m prześwitu między taflą wody a mostami. Pada, pada i pada.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się