Ray Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Chlorek wapnia minimalnie zakwasza, musiałbyś go dużo dać. To czemu Brewferm sprzedaje to w butelkach po 100 ml i zaleca stosowanie po kilka ml ? Może dlatego, że chlorku wapnia nie daje się żeby regulować pH tylko żeby zwiększyć ilość wapnia i chlorków w wodzie (wapń potrzebny do prawidłowego działania enzymów i drożdży, gdy jest go za mało mogą pojawić się problemy z klarowaniem a chlorki wpływają na odczuwanie słodowości i pełni piwa). Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ludzie... Kwas mlekowy. Kosztuje z 15 złotych za litr. Gdzie mogę kupić w tej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) . Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Zazwyczaj kupując na allegro płacimy także za przesyłkę, chyba że pojedziemy do Szamotuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 ja zamawiałem razem ze słodami 100ml 14zł może cena i niezbyt konkurencyjna ale licząc że na warkę idzie 10ml to na 10 warek wystarczy ,a za przesyłkę płacić już dodatkowo nie trzeba dodatkowo jak ktoś kosmetyki robi można używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ludzie... Kwas mlekowy. Kosztuje z 15 złotych za litr. Gdzie mogę kupić w tej cenie? Ja mam w WarChemie. W Krakowie też pewnie jest jakiś sklep z odczynnikami chemicznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 W jaki sposób obliczacie ilość kwasu mlekowego potrzebnego do obniżenia pH? I czy takie paski się nadadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 W jaki sposób obliczacie ilość kwasu mlekowego potrzebnego do obniżenia pH?I czy takie paski się nadadzą? Metodą prób. Paski nie będą dobre za duża rozbieżność 1-14pH Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 W temacie pasków może Undeath coś napisać, jeśli może. Dał kiedyś u siebie link na allegro, paski do ph spraw dziewczyn, podobna skala jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 No to się chyba zdecyduję na: 0.5 - 5.0 + 5.5 - 9.0 160 sztuk za 12zł Może ktoś ich używał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Jeszcze nie stosowałem ani chlorku, ani gipsu. Kiedy dodajemy te specyfiki? Na samym początku po zasypaniu słodu do wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Jeszcze nie stosowałem ani chlorku, ani gipsu. Kiedy dodajemy te specyfiki? Na samym początku po zasypaniu słodu do wody? Dokładnie tak dodajemy je do wody przed wsypaniem słodów. Wracając do pasków widzę, że byłem wywołany do tablicy O te do pochwyi też jest dobrze. Ogólnie paski z zakresem od 4-7 pH wystarczają. Można też paski nabyć tanio w sklepach zoologicznych z akcesoriami akwariowymi. EDIT: nie ten link Choć jak tak patrzę te są jakieś mniej dokładne niż te co ja miałem. U mnie skala co 0.2 pH a tu co 0,5 pH... ale co zrobić ewentulanie poszukać po akwarystycznych. Edytowane 3 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Dokładnie tak dodajemy je do wody przed wsypaniem słodów. tutaj coder pisze, że gips się słabo rozpuszcza w czystej wodzie a wikipedia twierdzi, że jeszcze gorzej w ciepłej idąc tym tropem czy nie powinno się wrzucać gipsu po zasypaniu słodu do wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Co do soli wapnia używanych w piwowarstwie to najgorzej rozpuszcza się węglan wapnia (kreda), w rozpuszczalności pomaga woda gazowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Półtorej godziny będzie się rozpuszczał, da radę. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Czy kwas mlekowy trzeba rozcieńczyć przed dodaniem do zacieru czy właśnie w zacierze się rozcieńczy ? Jakie ilości mniej więcej się stosuje ? Ok. 10 ml na docelową warkę 20 l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Nie rozcieńcza się, a ilość użytego kwasu zależy od pH jaki masz oraz pH do jakiego dążysz. U mnie do zacieru nie dodaję kwasu bo ładnie ustawia mi się sam na dobrym poziomie, natomiast do wody do wysładzania idzie 5-6 ml na 18-20 litrów w zależności od zmian w wodzie. I tak i siak trzeba kupić paski pH i robić pomiar co 2,3 ml kwasu aż do odpowiedniego poziomu jaki chcesz osiągnąć potem po kilku już modyfikacjach będziesz lał już na oko. Edytowane 9 Lutego 2015 przez Undeath Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dopóki wodociągi nie przełączą ujęcia na inną SUW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Dzięki Undeath . Nie oczekiwałem odpowiedzi o konkretną ilość - raczej na zasadzie czy ok. 10 ml / warkę 20 l czy 1 litra ( żartuję ) Czy jest jakaś optymalna wartość pH dla zacieru czy zależy od stylu piwa ? To samo pytanie jeśli chodzi o wodę do wysładzania . Zamówiłem elektroniczny miernik pH z możliwością kalibracji i z Automatyczną Kompensacją Temperatury . Na paskach sprawdzę czy ma sens czy dać psu do zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Quentin w wiki masz wszystko napisane: http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Ja staram się nie schodzić poniżej pH 5,3, natomiast wodę do wysładzania ustawiam na poziomie 5,3-5,4 pH. Te elektroniczne mierniki trzeba co jakiś czas kalibrować niestety, bo będą przekłamywać pomiar, ale kto co lubi. Mi tam paski odpowiadają kupiłem słynne już do pochwy i jeszcze paczki do tej pory nie skończyłem, choć nie oszczędzam ich. Teraz co powiem czas tylko kontroluje wodę i zacier czy wszystko jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Nie działa ten link , ale wiem o co chodzi bo czytałem już o tym http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody . Jest tam to dość mocno fachowo opisane . Liczyłem na uproszczenie , bo jak sam napisałeś "potem po kilku już modyfikacjach będziesz lał już na oko " Edytowane 11 Lutego 2015 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Hejka, odkopię temat, żeby nie zakładać nowego. Na allegro nie widzę kwasu spożywczego. A, że myślę o zakwaszaniu zacieru i wody oraz o użyciu kwasu do czyszczenia sprzętu, pytanie jest czy użylibyście wersji rolniczej do celów spożywczych? http://allegro.pl/galvet-kwas-mlekowy-50-jasny-zakwaszacz-5-kg-i5631370284.html za te cenę mam 6x mniej w TB, więc kusi. może ktoś zna różnice w sposobie wytwarzania i pokusi się o komentarz? dzięki EDIT: sorry, ale zawineło mi się ograniczenie do kategorii ogrodowej. dlatego nie mogłem znaleźć spożywczego. ale pytanie pozostawiam - z czystej ciekawości Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Kwas spożywczy a do celów rolniczych to to samo, tylko ten jest słabszy. Normalnie jest 75% a tu mamy 50% więc trzeba dać go troszkę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Hejka, odkopię temat, żeby nie zakładać nowego. Na allegro nie widzę kwasu spożywczego. A, że myślę o zakwaszaniu zacieru i wody oraz o użyciu kwasu do czyszczenia sprzętu, pytanie jest czy użylibyście wersji rolniczej do celów spożywczych? http://allegro.pl/galvet-kwas-mlekowy-50-jasny-zakwaszacz-5-kg-i5631370284.html za te cenę mam 6x mniej w TB, więc kusi. może ktoś zna różnice w sposobie wytwarzania i pokusi się o komentarz? dzięki EDIT: sorry, ale zawineło mi się ograniczenie do kategorii ogrodowej. dlatego nie mogłem znaleźć spożywczego. ale pytanie pozostawiam - z czystej ciekawości Tylko po co Ci 5L? Będzie strasznie nieporęczny. Ja w sklepie chemicznym kupiłem 1L fosforowego 85% za ok. 25zł - litr to i tak za dużo jak na potrzeby piwowarskie (zważywszy na fakt, że do przeciętnej jasnej warki dodaję ok. 8ml). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Tylko po co Ci 5L? Będzie strasznie nieporęczny. Tak jak pisałem - również do czyszczenia. Jeśli dobrze się orientuje to do pełnego wody fementatora muszę dodać ok. 350ml 80% (1%), więc litr mi wyjdzie już przy trzech wiadrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się