Pierre Celis Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 mniej i bardziej alfa Przede wszystkim muszę zwrócić uwagę, że zajebiście podoba mi się nazwa tego piwa. Lubię jak jest grubo pojechane i bez zbędnej krępacji. Zajebiście ponoć już nie jest przekleństwem, więc uznajmy, że pierwsze zdanie ma mocny przysłówek. O ile dobrze pamiętam. Wracając do meritum – piwa dostałem dzięki uprzejmości Darka. Nie ukrywam, że możliwość spróbowania wersji z i bez płatków była kusząca. Jakaś różnica w końcu musi być. Nie przywiązujcie wagi do piany i wysycenia. Są to jednak edycje mocno bootlegowe. Artezan Samiec Alfa przed dodaniem płatków Piana: Niska, ale tak jak wspomniałem jest to kwestia nagazowania. Drobno pęcherzykowata, brązowa, dosyć trwała i oblepia szkło. Barwa: Absolutnie nieprzejrzyste i czarne jak dobrze przepalone kominy. Zapach: Czekolada, wanilia, kawa, espresso, słody palone. Po ogrzaniu wychodzą dojrzałe brzoskwinie. Smak: Wybitnie pełne, słodkie i mocno słodowe. Niskie wysycenie. Pierwszy akord brzmi przepotężną słodowością i jest elegancko aksamitny. W drugim zaczynają grać ciemne nuty – gorzka czekolada, likier kawowy i wanilia. Finisz pełny, palony, lekko pikantny. Aksamitny jak i cały profil. Alkohol rozgrzewa w żołądku. Już jest dobrze. A skoro lubię whisky/ey/bourbon? Artezan Samiec Alfa Piana: Lepsza niż w poprzedniej wersji, ale to kwestia przypadku. Barwa: Tak samo jak poprzednio. Zapach: Trudno żeby podstawa była inna. Natomiast dodatek płatków po beczce z rudej na myszach dało ciekawą odskocznię, potęgując doznania oraz wzbogacając profil o dodatkowe warstwy. Smak: W drugim i trzecim akordzie pojawiają się wyraźne nuty bourbonu. Tak jak i w przypadku aromatu dodają kolejnej warstwy, elementu wzbogacającego całość. Dodatkowo w tym przypadku finisz jest wyraźnie palono-bourbonowy. Bourbon i whiskey mają o tyle ciekawy profil smakowo-aromatyczny (tak wiem, są różne – generalizuję tutaj dla głównej zasady), że idealnie komponuje się ze stoutami. I Artezanom ta sztuka się udała. Już wersja bazowa Samca Alfa jest porządnym piwem. Natomiast dodatek płatków sprawia, że jest przezacne. We Wrocławiu piłem je parę razy i z chęcią napiję się raz jeszcze. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Po ogrzaniu wychodzą dojrzałe brzoskwinie. , w stout'cie??? po beczce z rudej na myszach Określenie "ruda na myszach" odnosi się tylko do szkockiej whisky, na bourbon'y mówią się najczęściej "kukurydzianka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Te brzoskwinie to pewnie efekt pracy drożdży. Mogą być i w stoucie, co zrobisz, drożdży nie upilnujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Tylko że RIS powinien cechować się "dark fruitiness" i brzoskwinia (w dodatku dojrzała) bardziej przynależy IPA, a w RIS'ie to raczej powinno być uznane za wadę, tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 brzoskwinia (w dodatku dojrzała) bardziej przynależy IPA Brzoskwinia to raczej cecha belgów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 W belgach też, ale chciałem dać przykład bardziej wyrazisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ale to chyba nie jest konkursowa ocena zgodności ze stylem, tylko wpis na blogu o tym czy piwo smakuje czy nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Czyli sugerujesz, że jak jesteś craft'em to możesz popełniać błędy i piwo może mieć wady, a jak jesteś li tylko domowym, to masz warzyć piwa idealne co do wytycznych? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Lekka brzoskwinia w tle w RISie to nie jest jakaś miażdżąca wada, pewnie użyli drożdży belgijskich dlatego tak wyszło. Inna sprawa że widziałeś kiedykolwiek negatywną (bądź nawet przeciętną) recenzję piwa z Artezana u tego Bloggera? Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Ale Pan Blogger sam napisał, że dojrzała (chyba że nie wie co pisze, tak jak w przypadku szkockiej i bourbon'a), więc nie taka lekka. Jeśli słyszę dojrzała brzoskwinia, to skojarzenie każe mi iść w kierunku barack palinki, gdzie nuta brzoskwiniowa nie jest muśnięciem, ale dosłownie fangą w nos. Poza tym, właśnie nie widziałem , stąd mogę chyba wyrażać wątpliwości co do wiarygodności tejże? Edytowane 15 Maja 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 jak jesteś craft'em to możesz popełniać błędy i piwo może mieć wady, a jak jesteś li tylko domowym, to masz warzyć piwa idealne co do wytycznych? Czemu element brzoskwini należy traktować jako wadę? Bo nie ma w opisie BJCP? Czy jakikolwiek browar musi stosować się do wytycznych co do joty, żeby móc określić piwo jakimś stylem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) RIS to dark fruitiness, to czekolada, kakao, cała masa innych nut. Nie w oparciu o bajki BJCP, ale o fakty, brzoskwinia niech będzie w piwie, ale to chmielenie w IPA, w amerykańskich, w belgach, saison'ach itp. Przyczytaj głównę tezę zarzutu. Edytowane 15 Maja 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Brzoskwinia też bywa ciemna Edytowane 15 Maja 2014 przez WiHuRa slotish i Celdur 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ale nie wyglądzie mowa, tylko o aromacie, Wojtek, mam nadzieję, że żartujesz Ciekawe kto pierwszy uwarzy Peach IPA Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Żart dla rozładowania. Nie ma co się spinać o tą brzoskwinię której może tak naprawdę nie ma, co nos to inaczej, trzeba samemu spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Bogi, to trochę kwestia zdefiniowania pojęcia "wada". Można ją definiować jako odstępstwo od wytycznych BJCP, co ma sens w konkursach. Można definiować jako odstępstwo od szeroko pojętej tradycji czy zapisków sprzed wieków. Zakładam że dla bloggera byłaby to wada gdyby mu ta nuta piwa nie pasowała w kontekście reszty aromatów w piwie. Jak trafię na dobrego RISa gdzie wyczuję lekką brzoskwinię, to argument że nie jest to zgodne z jakimiśtam zasadami niespecjalnie wpłynie na moją ocenę piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 trzeba samemu spróbować. Do tego to się właśnie sprowadza. My tych piw nie dostaniemy, a dostają Ci, którzy nawet nie wiedzą co piją albo co czują. I to mnie przeraża, że rośnie nam celebryctwo piwne, a producent tego czy owego o konsumentów nie zadba, tylko karmi tych, od których raczej złego słowa nie usłyszy. A gdzie rzetelność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Jak ma zadbać o wszystkich kilkoma beczkami ? Poza tych jak hurt/detal nie chce wziąć to browar go na siłę nie uszczęśliwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Lepiej zabutelkować niż lać; butelkowe się bardziej sprzedaje, zwłaszcza że lane nie jest wszędzie, tylko w wybranych miejscach; poza tym jakimś cudem znalazły się butelki na blagierów piwnych, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 gadasz tak, bo pewnie dobrego pubu nie masz w pobliżu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Trza bloga założyć, najlepiej pod Warszawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 No, nie mam, jakoś tak wyszło, ale nie musicie przez to traktować nas jak stereotypową "Polskę B". Większość nowości jeśli mam, załatwia kumpel z Wawy, ale też nie wszystkie, to świadczy to bardziej o moim mieście czy o kim innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Oj Bogi akurat nie masz racji z tym, że butelka lepiej się sprzedaje... Akurat lane Artezana schodzi w knajpach na pniu i tak samo Pracowni Piwa, bardziej opłaca im się lać w kegi niż do butelek (koszta są wyższe butelkowania- trzeba mieć linię rozlewniczą). Dla blogerów zawsze jest gratisowa pula piwa przecież to darmowa reklama Samiec Alfa jeszcze był bardzo dobry (pity na WFDP), ale powiem wam że piłem Funky brett, który miał urywać dupę... niestety piwo było mdłe, bez gazu, zapach dość słaby, jak lubię sour ale ten był najsłabszy z polskich kwasów jakie piłem, już lepszy był chatenau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Oni nie mają sensownej rozlewaczki, parę butelek to góra co można nią machnąć i ta sytuacja się nie zmieni dopóki nie odpalą browaru w Błoniu, a i wtedy nie wiem, czy lokalny popyt im pozwoli na rozlew większych ilości w butelki. Artezan to jest manufaktura, nie wiem jakie masz o tym browarze wyobrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) bardziej opłaca im się lać w kegi niż do butelek (koszta są wyższe butelkowania- trzeba mieć linię rozlewniczą). Dla blogerów zawsze jest gratisowa pula piwa przecież to darmowa reklama . U nas nigdy nie było, więc nie mam takiej opinii, może kiedyś się to zmieni. Osobiście wolę kupić parę piw i je wypić, niż kupować lane i ja żłopać na miejscu, zresztą jak wypiję jedno lane takie a takie, to już drugiego raczej nie biorę, tylko inne, więc gdzie tu bardziej się opłaca lane? Reklama, reklamą, ale niech będzie rzetelna w jakimś stopniu, a nie że rzeczony albo pokazuje, że na piwie ma pojęcie takie o, albo na innych rzeczach się nie zna w ogóle, a o piwie nie lepiej. Artezan to jest manufaktura, nie wiem jakie masz o tym browarze wyobrażenie. Pozytywne mam, ale jak chcą być bardziej znani, powinni zadbać o dystrybucję. Nie każdy z nas jest bloggerem, szwendaczem premierowo-festiwalowym, są też ludzie, którzy piwa chcą zakosztować, ale chcą mieć do niego dostęp. Poza tym, dlaczego tylko blagierzy mają mieć piwo za darmo? Można przeznaczyć np. 1 część warki dla osób, które i się znają (a nawet bardziej się znają niż blagierzy) i dodatkowo wystawią ocenę rzetelną, oraz dla tych, którzy naprawdę nie mają dostępu? Edytowane 15 Maja 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się