kubisiemce Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Chce sobie kupić Gozdawe przeniczne na 23 litry z ekstraktem słodowym pszenicznym Gozdawa. Dodatkowo myślałem o tym żeby wziąść to i rozrobić z nektarem bananowym by mieć 23 litry czystego pszeniczniaka i 4 litry pszenicznego bananowego. Najwyżej dodam trochę cukru żeby Blg było 12 w obu. Może ktoś podać proporcje by mieć dodatkowo 4 litry pszenicznego bananowego z brewkitu, ekstraktu i nektaru dodatkowo? gisaikei i dzukekidzuki 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Banany w pszenicznym nie biorą się z bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Wiem, ale chciałem coś dodać, zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Najlepiej jakbyś wytłumaczył jakiego końcowego efektu oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Chyba, że chodzi o takie banany jak w Cornelius bananowy , a to już chyba tylko jakieś sztuczne aromaty spożywcze. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Chodzi mi o piwo pszeniczne bananowe o aromacie z nektaru lub bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 http://allegro.pl/0-kcal-aromat-bananowy-light-0-tluszczu-k151-i4399918546.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 1kg suchego ekstraktu ,1L nektaru bananowego,6L wody ,drożdże ,poczekać dwa tygodnie i wylać do kibla a tak serio to chyba dając coś z kartonu to c wyjdzie kwas,ale to moje zdanie i mogę się mylić sztuczne aromaty często mają dużą zawartość oleju co nie jest wskazane w piwie Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Chodzi mi o piwo pszeniczne bananowe o aromacie z nektaru lub bananów. Mącenie ludziom w głowie nazwą Piwo bananowe przynosi efekty. Charakterystyczną cechą piw pszenicznych jest obecność octanu izoamylu, to on właśnie tworzy aromat bananowy w piwie. Nie ma w nich grama bananów, syropów, czy sztucznych aromatów bananowych. Aromat ten powstaje dzięki odpowiedniemu zacieraniu, odpowiedniej temperaturze fermentacji i właściwie dobranym drożdżom. Edytowane 21 Lipca 2014 przez Jacenty alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Może chodzi o efekt corneliusa bananowego, który imo jest jednym z lepszych smakowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 wow to pojechałeś że aż oczka w rajtuzach mi poleciały ,jedno z lepszych w sumie moja żona kiedyś też miała fazę na nie ,ale jak dla mnie paskudny ulepek i tam raczej soku bananowego nie dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 wow to pojechałeś że aż oczka w rajtuzach mi poleciały ,jedno z lepszych w sumie moja żona kiedyś też miała fazę na nie ,ale jak dla mnie paskudny ulepek i tam raczej soku bananowego nie dali może zamiast soku coś takiego: http://wypiekarnia.pl/aromat-spozywczy-w-proszku-bananowy-5-gram.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) myślałem że piwo w domu robi się po to że by było piwem ,a nie rozszerzoną tablicą mendelejewa Skład:naturalne i identyczne z naturalnymi substancje aromatyczne, maltodekstryna, glukoza, E414 guma arabska, E440 pektyna wlej sobie do szklanki soku bananowego i piwa Edytowane 25 Lipca 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Może chodzi o efekt corneliusa bananowego, który imo jest jednym z lepszych smakowych piw. Boże jedyny.... Może zamiast bawić się w udziwnianie sokami czy aromatami to zatrzyj [nie wiem czy dobrze odmieniłem] słody na przeniczniaka w odpowiedni sposób. jeśli jeszcze nie zacierasz to jest to dobry moment na krok naprzód, który i tak wypada kiedyś zrobić. Ja też kiedyś eksperymentowałem z Brewkitami i sokami [nota bene aby skopiować Corneliusa, ale grapefruitowego] i mogę z cała szczerością powiedzieć: nic dobrego z tego nie wyjdzie. Edytowane 25 Lipca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) to zatrzyj [nie wiem czy dobrze odmieniłem] słody na przeniczniaka w odpowiedni sposób. to nie chodzi o zatarcie że by był aromat bananowy tylko o ilość drożdży (oczywiście tych do piw pszenicznych) i temperaturę fermentacji że by była dobra pszenica najlepiej zacząć w niskiej i stopniowo podnosić że by były mocniej wyczuwalne banan trzeba dać mniej drożdży (underpitching) i zadać je w 12C Edytowane 25 Lipca 2014 przez Gawon Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 myślałem że piwo w domu robi się po to że by było piwem ,a nie rozszerzoną tablicą mendelejewa Skład:naturalne i identyczne z naturalnymi substancje aromatyczne, maltodekstryna, glukoza, E414 guma arabska, E440 pektyna wlej sobie do szklanki soku bananowego i piwa Przeczytaj też skład soków bananowych dostępnych w sklepach. No i ja warze piwo, żeby mi smakowało, a nie żeby było w pełni ekologiczne, koszerne, zgodne z ideologią gender. Po prostu robię na co mam ochotę, za wszelką cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Zapewne masz rację. Nie warzyłem jeszcze przenicznego z zacieraniem, sugerowałem się postem Jacentego Aromat ten powstaje dzięki odpowiedniemu zacieraniu, odpowiedniej temperaturze fermentacji i właściwie dobranym drożdżom. W ogólnym sensie chodziło mi o użycie jakiejś sprawdzonej receptury na piwo pszeniczne z bananowym aromatem. Czyli osiągniecie celu drogą tradycyjną, nie przez dodawanie płynnego banana. Teraz jednak myślę że może to nie być najlepsze piwo na pierwszą warkę z zacieraniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 myślę że większość piwowarów domowych dąży do tego że by piwo było piwem bo pomyj z domieszkami jest dostatek w sklepach więc jeśli komuś smakuje np. Cornelius bananowy to po co go klonować w domu? że by zaoszczędzić 10 czy 20 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 No i ja warze piwo, żeby mi smakowało Nieważne, czy jest dobrze zrobione, ważne że MI smakuje . Ekologiczne warzenie nigdy nie będzie, aż dziwne że nikt nie zgłosił do WWF masowych eksperymentów na żywych organizmach... Po prostu robię na co mam ochotę, za wszelką cenę "Powiedz jakie lubisz piwo, a powiem kim jesteś" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) myślę że większość piwowarów domowych dąży do tego że by piwo było piwem bo pomyj z domieszkami jest dostatek w sklepach więc jeśli komuś smakuje np. Cornelius bananowy to po co go klonować w domu? że by zaoszczędzić 10 czy 20 zł Odnoszę wrażenie że się nie zrozumieliśmy... nie ja sugerowałem dodanie bananowego hokus pokus do piwa. I nie zachęcałem do klonowania Corneliusa. (pisałem że kiedyś tego próbowałem i odradzam). IMHO Piwo warzy się w domu dla zabawy, przyjemności, samospełnienia. Więc, jeżeli komuś sprawia przyjemność skopiowanie jakiegoś piwa, które lubi, to czemu nie? Tyle że proponowana metoda jest IMHO kiepska. kubisiemce Jeżeli jednak chcesz tak mieszać i szukasz proporcji to może poeksperymentuj. W końcu na tym stoi piwowarstwo domowe, a 4 litrów aż tak nie będzie szkoda jak coś nie wyjdzie. Edit: Proponuje sprawdzić zawartość cukrów w nektarze i potraktować jak surowiec do fermentacjii. Tyle że cały na pewno nie zostanie zjedzony, więc trzeba założyć jakąś rezerwę. Jeśli się mylę ktoś mnie poprawi Edytowane 25 Lipca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 chodziło mi o to No i ja warze piwo, żeby mi smakowało, a nie żeby było w pełni ekologiczne, koszerne, zgodne z ideologią gender. Po prostu robię na co mam ochotę, za wszelką cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 skoro dodaje się sliwki suszone np. do portera to może podobnie spróbować z suszonymi bananami? wrzucić to do siateczki jak chmiel i na cichą? może by coś z tego było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Wątpię. Suszone banany to chyba inny smak. Nie są chyba też zbyt aromatyczne. Ale jak mówi stare przysłowie pszczół: nie dowiesz się póki nie spróbujesz. W końcu On chce zrobić tego tylko 4L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 może by coś z tego było Pewnie infekcja Ale dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 To może herbatkę bananową? To będzie bananowanie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się