zico Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam na myśli warkę zrobiona z ekstraktu słodowego WES-a .Z powodów nie zależnych od mojej osoby moja warka pozostała na pastwę losu na jakiś czas coś ok 3-4 tygodnie od momentu kiedy powinna zostać pozbawiona osadu z drożdży i przelana na fermentację cichą . Niestety tak sie nie stało a kiedy w dniu wczorajszym "wsadziłem" swojego nosa do fermentatora no to pierwsze co mnie powaliło to alkohol .Teraz mam pytanie czy warto taki towar butelkować czy w ściek .Nadmieniam że w rurce fermentacyjnej była cały czas woda ( ojciec dolewał) a temeratura nie większa niż 20 °C dori edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Cześć. Zico jak warka się sklarowała i zeszła nisko w okolice 3blg to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Pierwsza sprawa - spróbuj. Jak Cię nie wykrzywi i stwierdzisz, że smakuje piwnie, to ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Jeśli na powierzchni nie ma kożucha i zapach nie przyprawia o odruch wymiotny to butelkuj jak najszybciej. edit: trzy odpowiedzi w ciągu jednej minuty - takie rzeczy tylko na piwo.org Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 ok dzięki za ekspres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zico, RDWHAHB, jak tak robię piwo standardowo, warka powinna być już sklarowana i gotowa do butelkowania, o ile czegoś nie spartaczyłeś z dezynfekcją. Ale pewnie jest OK, bo jakby była zepsuta, na pewno byś to poczuł. Zapach alkoholu oznacza zapewne nadmiar fuzli = za wysoka temperatura fermentacji. A miała rurkę fermentacyjną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Coder rurka była darko a jeśli jest kożuch i co rozumiesz pod tym pojęciem - czy chodzi o syfiastą piane czy coś innego Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Jak pierwszy raz powąchałem moje Brown Ale to powiedziałem głośno do siebie, że "śmierdzi jak g...". Teraz wszyscy mi podkradają - kilka dni mnie nie było i zostało mi 5 butelek, które ukryłem w sobie tylko znanym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Chodzi o taką błonkę, która po ruszeniu lustra piwa zaczyna się kłaczkować. Popatrz na zdjęcia tutaj http://browar.biz/forum/showthread.php?t=79838 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 o qrka chyba będzie grana porcelana ale jutro sprawdzę i zrobie fotki to podyskutujemy jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Zico, RDWHAHB, jak tak robię piwo standardowo, warka powinna być już sklarowana i gotowa do butelkowania,A miała rurkę fermentacyjną? Mi fermentuje już piwko 2 tydzień prawie, gdyż temperatura ma ledwie 17-18 stopni. Mam pytanie Coder. Jaka jest różnica w smaku piwa gdybym nie zlewał na cichą wogóle, tylko potrzymał jeszcze z tydzień i butelkował?? Miało by to taką zaletę iż nie musiał bym przetrzymywać gęstwy w lodówce tylko od razu za tydzien zrobił bym kolejną warkę i zadał gęstwę. Tylko czy bez cichej fermentacji nie będzie piwo zajeżdżało drożdżami zabardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jaka jest różnica w smaku piwa gdybym nie zlewał na cichą wogóle, tylko potrzymał jeszcze z tydzień i butelkował?? Co prawda nie jestem Coder ale wg mnie różnica będzie żadna. Mała dyskusja na ten temat odbyła się tu:http://www.piwo.org/forum/p63395-01-09-2010-08-31-47.html#p63395 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Co prawda nie jestem Coder ale wg mnie różnica będzie żadna. hmm, a czy drożdżom to nazbyt nie zaszkodzi , mam na myśli długie przebywanie w alko. w sumie robię raczej słabe piwka do 4%alko. zaraz przeczytam dyskusję którą zapodałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 hmm, a czy drożdżom to nazbyt nie zaszkodzi , mam na myśli długie przebywanie w alko. w sumie robię raczej słabe piwka do 4%alko. zaraz przeczytam dyskusję którą zapodałeś. Nie powinno nic im zaszkodzić, każde drożdże mają określoną tolerancje na alkohol ale to się odnosi do stężenia a nie czasu przebywania w alkoholu. Powiem tak, z powodzeniem odzyskiwałem drożdże z dolniaków, które stały po 4 tygodnie i nie było żadnych problemów z ich pracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 teraz pomyśl jak kiepskie, zmarnowane i niezdatne do użytku musiały by być drożdże pozyskane z dna butelki komercyjnego piwa (te to się tam wyleżakują), a przecież ludzie odtwarzają z nich kolonie. Nic im nie będzie a z cichej spokojnie możesz zrezygnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się