kopyr Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Poprawiliśmy interpunkcję i "podobne video". Miłego ' date=' kto jeszcze nie widział.[/quote']Fajnie się zapowiada. Ale trzeba szybko linki poprawić na jestempiwowarem.pl bo wyświetla się "że wideo usunięte przez użytkownika". A bo to elroy robił i nie skonsultował ze mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Aha zapominałem napisać, że to "bujanie" areometru jest mocno nieprofesjonalne No ale to klip piwowarów amatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Pierwsza liga. Niecierpliwie czekam na dalszy ciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Aha zapominałem napisać, że to "bujanie" areometru jest mocno nieprofesjonalne No ale to klip piwowarów amatorów A dlaczego? Trzeba wkładać, tak żeby się nie bujał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi, że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi, że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli. Ma to sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi' date=' że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli.[/quote']Ma to sens. Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi' date=' że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien' date=' to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli.[/quote'']Ma to sens. Browar to nie apteka No ale warto wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Właśnie, ciekawych rzeczy się człowiek przy okazji dowiaduje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Cześć, Sam zwiastun jest już mistrzowski i ten podkład... Idealny Gratulacje wszystkim, którzy włożyli wkład i trud w powstanie tego filmu Miło się to ogląda. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi, że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli. I dla tego przed odczytem warto aerometrowi zrobić "bączka" czyli wprawić go palcami w szybki ruch wirowy prawoskrętny Trailer jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Mam takie spostrzeżenie: wg mnie piwowarzy otwierający piwo na stojąco wypadają bardziej przekonywająco A poza tym podoba mi się muzyka w zwiastunie Niecierpliwie czekam na pełną wersję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi' date=' że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli.[/quote']I dlatego przed odczytem warto aerometrowi zrobić "bączka" czyli wprawić go palcami w szybki ruch wirowy prawoskrętny "Bączka" robić warto z powodów przeciwnych: chodzi o oderwanie z powierzchni areometru pęcherzyków dwutlenku węgla, które mają skłonność tam powstawać. Te pęcherzyki, działając niczym boje wyporowe, z kolei mogą zawyżyć wskazanie (areometer staje się po prostu lżejszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Teoria mówi, że gdy areometr się buja i na chwilę zanurza bardziej niż powinien, to na jego trzpieniu ponad powierzchnią badanego płynu zostaje niewielka ilość cieczy, przez co zmienia się masa urządzenia i teoretycznie może on pokazać błędny odczyt (areometr staje się po prostu cięższy). Przynajmniej tak mnie uczyli. a o ile może przekłamywać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Mam takie spostrzeżenie: wg mnie piwowarzy otwierający piwo na stojąco wypadają bardziej przekonywająco Dzisiaj pokazywałem znajomym i wszyscy zgodnie twierdzą, że Gregorio w 0:14 wypadł najfajniej Ten strzał z kapsla i cały kufel piany jest świetny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dzisiaj pokazywałem znajomym i wszyscy zgodnie twierdzą, że Gregorio w 0:14 wypadł najfajniej Ten strzał z kapsla i cały kufel piany jest świetny Tak, ale przyśpieszony rozbiegany wzrok Staśka też jest znakomity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dzisiaj pokazywałem znajomym i wszyscy zgodnie twierdzą' date=' że Gregorio w 0:14 wypadł najfajniej Ten strzał z kapsla i cały kufel piany jest świetny [/quote']Tak, ale przyśpieszony rozbiegany wzrok Staśka też jest znakomity Znaczy Waldiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 a o ile może przekłamywać ? O wartość na tyle niewielką, że można ją spokojnie pominąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 a o ile może przekłamywać ? O wartość na tyle niewielką' date=' że można ją spokojnie pominąć [/quote'] Z moich doświadczeń mogę powiedzieć że średnio nawet o 2°Blg. Podczas jednego ze szkoleń doszedłem do wniosku że im sprzęt musi być czysty (szorowany płynem) właśnie zanieczyszczenia niewidoczne na to wpływają (sam kiedyś tylko płukałem sprzęt po użyciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tak, ale przyśpieszony rozbiegany wzrok Staśka też jest znakomity Na wszelki wypadek obejrzałem zwiastun jeszcze dwa razy, żeby się upewnić, ale to chyba nie byłem ja. Znaczy Waldiego? Zapewnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Z moich doświadczeń mogę powiedzieć że średnio nawet o 2°Blg. Podczas jednego ze szkoleń doszedłem do wniosku że im sprzęt musi być czysty (szorowany płynem) właśnie zanieczyszczenia niewidoczne na to wpływają (sam kiedyś tylko płukałem sprzęt po użyciu). ale żeby o 2 blg ?? U mnie jak cały czas pływa w brzeczce i oklei się drożdżami to o tyle nie oszukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Błąd pomiaru wynoszący 2 °Blg to przy piwie 12 °Blg ponad 16,5%. To raczej nie możliwe, nawet temperatura nie ma aż takiego wpływu na pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 ale żeby o 2 blg ?? Może postaram się uporządkować. Zwiększenie ciężaru areometru (a tym samym błąd na minus) przez zbyt głębokie zanurzenie rzeczywiście dla nas nie ma znaczenia. Nasze pomiary nie muszą być aż tak dokładne a ponadto nie pracujemy z cieczami lepkimi jak i lepkość w miarę odfermentowania spada - cukier, upraszczając, zamienia się w alkohol więc niewiele się na trzpieniu "powiesi". Natomiast jeśli chodzi o błąd na plus przez przyklejanie się pęcherzyków CO2 i wynoszenie przyrządu to przyuważyłem, że w ciągu kilku-kilkunastu sekund podniósł się o ok. 0,5-1°Blg. Pewnie gdyby zaczekać dłużej wyskoczył by o te 2°Blg. Jest to na tyle szybko, że dając sobie czas na przyglądnięcie można popełnić dość duży błąd. Na pewno znaczenie ma w takim przypadku czystość szkła. Ponadto jeśli lagera leżakującego w temp. ~0°C podgrzać nawet nie do 20°C ale o te kilkanaście stopni pięknie nam zacznie wydzielać się dwutlenek i łapać na aerometr. Pisałem o tym w wątku o reftaktometrze pytając czy odgazowujecie próbki przed pomiarem (w zasadzie tak to powinno się robić) - może tym razem ktoś odpowie... pzdr PS Wątek się nieco rozdwoił... zaraz wydzielę do osobnego - elroy Tego się nie da wydzielić sensownie.... Proszę nie pisać już na temat areometru w tym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Tak' date=' ale przyśpieszony rozbiegany wzrok Staśka też jest znakomity [/quote']Na wszelki wypadek obejrzałem zwiastun jeszcze dwa razy, żeby się upewnić, ale to chyba nie byłem ja. Wniosek jest prosty - za rzadko się widujemy, że aż Cię mogłam pomylić z kimś innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Aha zapominałem napisać' date=' że to "bujanie" areometru jest mocno nieprofesjonalne No ale to klip piwowarów amatorów [/quote'] A dlaczego? Trzeba wkładać, tak żeby się nie bujał? Łotewer ! Jeśli mogę dorzucić swoje pół grosza, bujający się aerometr jako scena otwierająca klip jest rewelacyjny, wspaniały, genialny !! I proszę twórców, jeśli można, idźcie tą drogą, którą idziecie !! Klipy które Was zainspirowały do zrobienia swojego (naszego ?), te klipy z juesej, są fajne, ale to że Wasz jest w innym klimacie, zupełnie nieramotny, z kopem, dynamiczny to jest też fajne. To, że nastrój klipu będzie inny to okazja, żeby powstało coś więcej niż polska wersja tego co już jest za granicą. Aż żal teraz, że się nie wpisałem na listę kastingową, ale tak z 2 warkami na karku to nie wypadało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się