Sethemar Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Czyli kg slodu na 4-5 litrów wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Tak. Bardzo gęsty zacier to proszenie się o problemy z filtracją, podgrzewaniem (przypalaniem) zacieru i wydajnością. Zaznaczam że śruta i filtrator mają być wydajne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Da się zamówić słód drobniej ześrutowany(nie mam dostępu do śrutownika).? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zadaj to pytanie sklepowi, gdzie będziesz zamawiał; chyba że masz kogoś koło siebie, kto się nie zaznaczył na mapie i będziesz mógł skorzystać z jego śrutownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Chciałbym podpiąć tutaj swoje pytanie odnośnie wydajności zacierania. Czy mogę zrobić zacieranie w stosunku słód:woda=1:2,3? Robię RISa i chcałbym mieć go jak najwięcej a garnek mam tylko 36L... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 słód:woda=1:2,3? lekko nie będzie, ale z moich doświadczeń wynika, że można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z jakimi problemami mogę się spotkać i jak je przezwyciężyć? Przy takim stosunku chyba pH będzie odpowiednio niskie? Jak nie to mam kwas mlekowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zatrzyj na dwa razy po prostu, połowa zasypu na raz i druga połowa na drugi raz. Ja tak robiłem i wyszła mi dobra wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Myślałem jeszcze żeby zatrzeć tylko słody wymagające zacierania a później odebrać część zacieru i dodać pozostałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z jakimi problemami mogę się spotkać IMO, tylko ciężkie mieszanie (ja bym zacierał "na lenia" chyba, że masz wydajne mieszadło). 8kg słodów i 19l wody do "lidlowego" wsypuję i się zaciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Za mieszadło robi imponujące 40cm w bicepsie i nowa łyżka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 lekko nie będzie, ale z moich doświadczeń wynika, że można. Ja zawsze zacieram 1:3 i nigdy nie miałem problemów z filtracją czy wysładzaniem, próbowałem nawet 1:2 ale juz dla mnie za gęsto . Wydajność jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Na szczęści RISa możesz zacierać na lenia. 1:2 to już trochę gęsto, musisz się pilnować z próbą jodową. Mimo to w zacieraniu nie przewiduję problemów, ale zastanów się nad filtracją. Jeśli z racji na gęstość nie zdecydujesz się na grzanie do mash-outu, to zacier będzie bardzo lepki, co w połączeniu z ciężarem może przytykać filtrację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Zwykle zacieram 1:3 a jak wiem, że zasyp może powodować trudności w filtracji to jeszcze więcej wody. Teraz będę miał zasypu 11kg i wychodzi mi ze 25L to max ile zmieszczę w swoim garnku. 1,2 kg w zasypie będą stanowić różne płatki zbożowe. Mam sporo łuski gryczanej więc mogę trochę dać do filtracji. W dyniowym się sprawdziła ale tam nie chodziło o ciężar zasypu tylko o drobiny dyni... Edytowane 27 Listopada 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Robię RISa i chcałbym mieć go jak najwięcej a garnek mam tylko 36L... Kiedy robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 W sobotę. Czyli będę robił jeśli chodzi o precyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 robisz dwa zasypy po 5,5kg każdy osobno w mniej więcej tej samej temperaturze, możesz sobie zrobić 1:3 czy 1:4 nawet i powinno być wszystko ok,po co walczyć z 11kg zasypu w małym wiaderku? odbierzesz brzeczke przednią z jednego zasypu wysłodzisz, brzeczka przednia z 2 zasypu i wysłodziny. A jak masz 2 wiadra z kranikiem to kupujesz drugi oplot i robisz na dwa filtratory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Nie zechce mi się tak bawić. Albo wrzuce wszystko i jakoś to będzie albo zrobie 20% mniej zasypu i mniej piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 ja tylko poddałem pomysł zrobisz jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 W sobotę. Czyli będę robił jeśli chodzi o precyzję. To słabo bo ja planuję też na małym garnku robić barley wine i bym korzystał z doświadczeń. Jak dostanę słody to w sobotę rano zaczynam. U mnie pewnie skończy się na dzieleniu zacierania i filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Warzyłem RISa w garnku 40l 11 kg zasypu, gęstość dokładnie 2,67l/kg problemów nie odnotowałem poza tym, że plastikowe mieszadło z BA mocno się wyginało . Inny projekt - American Barleywine 13,6kg zasypu gęstość 2,17 l/kg, garnek 40l problemy następujące: 1. bardzo ciężko się to mieszało plastik z BA odpada (przedramion to nawet na siłowni dawno tak nie przeorałem ), 2. problemy z równomiernym rozprowadzeniem temperatury (różnice temperatur w różnych miejscach garnka nawet przy solidnym mieszaniu wynosiły szczytowo 2 st C) 3. gęsty zacier utrudnia podgrzewanie, łatwo o przypalenie, na szczęście ja tego uniknąłem 4. znacznie wydłużył się czas oczekiwania na negatywną próbę jodową (60 min maltozowej i aż 60 min dekstrynującej mocno mnie zaniepokoiło, nie wiem czy to przez gęstość ale wydaje mi się że tak) 5. przede wszystkim bardzo trudna, czasochłonna filtracja jedno wiadro z BA nie pomieści tyle złoża, a co dopiero wodę do wysładzania To narazie tyle z tego co pamiętam Gęstość ok. 2l/kg to wyzwanie ale nie jest to nie do wykonania, jaki będzie efekt mojej walki dowiem się za kilka miesięcy. Na przyszłość wyciągnąłem taki wniosek: poniżej 2,5l/kg nie schodzić. amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dzieki za rady. Zrobie 20% mniej RISa żeby mieć lepszy stosunek słodów do wody i żeby nie mieć problemów. Pójdzie później do butelek 0,33L żeby było ekonomicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 W sobotę. Czyli będę robił jeśli chodzi o precyzję. To słabo bo ja planuję też na małym garnku robić barley wine i bym korzystał z doświadczeń. Jak dostanę słody to w sobotę rano zaczynam. U mnie pewnie skończy się na dzieleniu zacierania i filtracji. Robiłem w sobotę zasyp dokładnie 14,3kg (zasyp tutaj) zacierałem i wysładzałem po połowie. Czekam co z tego wyjdzie ale poszło mi sprawnie (6h bez chłodzenia->chłodzę na balkonie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 amorph, robiłem RISa w garnku 30 l i to była prawdziwa mordęga. Miałem dokładnie albo ponad 9 kg ziarna i wszystko poszło do tego 30-litrowego "garnuszka". Stosunek 1:2 - masakra. 2 razy przenosiłem zacier do podgrzania i ponownie na filtrację, wysładzanie było beznadziejne. Nie wiem jaki planujesz zasyp i finalne BLG, ale przy takim naszym typowym sprzęcie nie celowałbym więcej niż w 25 BLG, no chyba, że planujesz użyć cukru podczas chmielenia. Ja nie użyłem. Do dziś się wku*wiam na siebie jak o tym myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 To ja was przebije. 6kg słodów w garnku 14L. Nigdy więcej. Słaba wydajność, ciężko to było nawet wsypać i dobrze wymieszać, no i trochę się przypaliło. Teraz przy mocniejszych piwach wspomagam się ekstraktami lub cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się