Tubaris Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, mój Oktoberfest nie fermentuje, minął ponad tydzień czasu. Od razu po uważeniu włożyłem go do wanny z zimną wodą i został schłodzony. Czy przyczyna może być w nieszczelnym fermentorze? Ponieważ gdy naciskam pokrywę fermentora, woda w rurce się podnosi a po chwili jednostajnie opada (cały czas przy naciśniętej pokrywie fermentora). Kilka dni temu zadałem nowe drożdże, lecz do dzisiaj nie widać bulgotania. Pianę lekko na ściankach widać i w sumie tylko na ściankach. Alkohol czuć, dwutlenek węgla także. Jeśli nie zawarłem jakichś ważnych informacji proszę pytać, jest to moje pierwsze ważenie piwa. Pierwsze 2 dni leżał w wannie w zimnej wodzie. Później wyciągnąłem fermentator i leżał w łazience w 22 stopniach przez kolejne 6-7 dni. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Tubaris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 http://www.piwo.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=9407 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Jeśli masz cukromierz to po prostu zmierz zawartość ekstraktu. Temperatura 22C to trochę za wysoka jak na Oktoberfest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 a oktoberfest to nie jest czasem piwo dolnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 No pewnie że jest. Później wyciągnąłem fermentator i leżał w łazience w 22 stopniach przez kolejne 6-7 dni. Kolega się pomylił o jakieś kilkanaście stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubaris Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy mogę coś teraz z tym jeszcze zrobić? Co radzicie? Gdzie mogę przenieść piwo i przechować aby uzyskać pożądaną temperaturę? Mam ogródek, czy wykopanie dołu w ziemi i umieszczenie w nim fermentatora będzie dobrym sposobem? Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Tubaris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 to moje pierwsze ważenie piwa. Waży się za pomocą wagi, a proces produkcji piwa to warzenie przez erzet. Czy mogę coś teraz z tym jeszcze zrobić? Dori już pisała - zmierz ekstrakt. Pianę lekko na ściankach widać i w sumie tylko na ściankach. Alkohol czuć, dwutlenek węgla także. Skoro są ślady po pianie na ściankach fermentora to już pewnie po wszystkim. Pewnie burzliwa już się zakończyła zanim wsypałeś nowe drożdże. Ale bez sprawdzenia ekstraktu to wróżenie z ręki przez telefon. A dwutlenek węgla jest bezwonny, więc go nie wyczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Dodawanie kolejnych drożdży bezsensu, przefermentowało już na pierwszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubaris Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zmierzone, ma 3,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubaris Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej. Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Tubaris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciptongue Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej. Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem. Zakop fermentor w ogródku i postaw krzyż, może przestanie zapodawać bobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Już po ptokach. Zabutelkuj i warz dolniaki zimą, będzie prościej. Mam już butelkować? Dodam, że piwo w zapachu jak i smaku jest bardzo intensywne. Piwo zapodaje gotowanym bobem. Zakop fermentor w ogródku i postaw krzyż, może przestanie zapodawać bobem. @Ciptongue jeśli nie chcesz pomagać to po prostu nic nie pisz. Nie tolerujemy chamstwa na tym forum. @Tubaris możesz już butelkować, bo piwo skończyło fermentację. Jest intensywne, bo fermentowałeś w dużo za wysokiej temperaturze. Zapewne nie będzie wybitne, ale da się wypić. Następnym razem wybierz jakiś styl górnej fermentacji. anteks i Tubaris 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 tak z ciekawości,jakie dałeś drożdże (za pierwszym i drugim razem )i w jakich ilościach ? kiedyś nie kąpało się 2 dni przed świętami jak karp pływał wannie ,a teraz jak wiadro z piwem stoi ,ale tradycje się zmieniają RobertJ i Sethemar 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Tak a propo bobu, to ile gotowałeś brzeczke??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Czy zapach bobu to może być DMS? Chmieliłeś brzeczkę pod przykryciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) wiele tematów wśród początkujących dotyczy błędów zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Nie wiem jaki jest przekaz tematów na wiki, ale może walnąć jakieś świecące banery w dziale piaskownica w stylu: fermentujesz w temp. OTOCZENIA 22 st. C piwo będzie niedobre*, itd. W rzeczywistości fermentacja taka odbywa się w temp. 24-25 st. C i chyba mogę założyć, że jest to główna przyczyna faktu, że pierwsze piwa nie będą zbyt dobre. Nie wiem jak jest z wypisywaniem sugerowanych temp. fermentacji na saszetkach drożdży, czy tam takie głupoty serwują, czy może w zestawach startowych takie brednie, że ejl to ma mieć ponad 20 st. C, a lager to najlepiej 15? Nie jestem zbyt doświadczony, ale zauważyłem, że im niżej fermentuję swoje piwa tym są one lepsze, a podnosząc temp. o 3 st. pod koniec fermentacji znacznie poprawiłem swoje osiągi. Dla początkujących: ejl: 15-18 st. C otoczenia!, nie fermentacji - optimum, poza tymi granicami będzie albo niedofermentowane - granaty, albo estrowe, alkoholowe, rozpuszczalnikowe. Jeśli nie masz takich warunków, tylko 22 st. C wybierz na pierwszy strzał piwo na WB-06, uwarz jakąś pszenicę, na początek z 1/3 słodu pszenicznego żebyś nie był zaskoczony fermentacją. lager: 7-12 st. C otoczenia - powyżej tych temp. profil piwa będzie coraz bardziej ejlowy. Równie ważna jest temp. zadania drożdży. Powinna być zbliżona do temp. fermentacji, bezpieczniej jeśli będzie niższa o 1-2 st. C. i oktoberfest to jest lager, wiedziałeś o tym? Jeśli nie to ok, jeśli tak to nie nazywaj tak tego piwa bo w temp. 24 st. to nawet ejl będzie podły. *oczywiście są style piw, drożdże u których temp >22 st. C to optimum, ale początkujący raczej ich nie warzą. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 ejl: 15-18 st. C otoczenia!, nie fermentacji - optimum, poza tymi granicami będzie albo niedofermentowane - granaty, albo estrowe, alkoholowe, rozpuszczalnikowe. Ejl w 12°C stopniach jest możliwy i nie będzie granatów i niedofermentowania, a to wszystko na drożdżach górnej fermentacji Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jeśli nie masz takich warunków, tylko 22 st. C wybierz na pierwszy strzał piwo na WB-06, uwarz jakąś pszenicę, Niestety na pszenicę to też za dużo czyli 20stC max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się