Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#86.1 Hazy IPA 14,7°Blg | #86.2 Hazy Pale Ale 12,1°Blg

23.01.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,7°Blg | 14,7°Blg

Goryczka:  40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 17L)

2,9kg [70%] pilzneński Viking Malt

0,60kg [15%] pszeniczny Viking Malt

0,60kg [15%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 11,5 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 50min 

Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

16L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 4g CZT 15% gr. 2015

00min po 10g Mosaic, Enigma, Nelson, 20g Zeus, 30g Hallertau Blanc

 

Otrzymałem 17 litrów brzeczki o gęstości 14,6°Brix po korekcie 14,7°Blg. Wydajność 64%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C.

 

86.1 Hazy IPA 10L zadane II pokolenie 60ml Hazy Daze

86.2 Hazy Pale Ale 8,5L 12,1°Blg zadane III pokolenie 60ml FM52

 

Fermentacja burzliwa 13 dni (16-17-18-19-20x5-21x4)

Fermentacja cicha 16 dnia (20x14-2x7) chmielenie na zimno 5dni Hazy IPA po 20g Hallertau Blanc, Enigma, Nelson, Mosaic. Hazy Pale Ale 30g Zeus, 10g Columbus i Centennial.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.  Hazy IPA zjechała do 3°Blg co daje 6,2%. Hazy Pale Ale zjechała do 2°Blg co daje 5,3%. 

 

PODSUMOWANIE

05.02.2020 Oba piwa przelane na cichą bez pomiaru blg.

16.02.2020 Powędrował chmiel na cichą.

19.02.2020 Cold crush.

21.02.2020 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#87 Combo Ale 10,5°Blg 

05.02.2020

 

Eksperymentalna warka, może nie tyle co warka a piwo. Poznańską oszczędnością z każdej warki udało mi się uratować z osadów i chmielin około 0,5-1L brzeczki, która trafiała w pety i do zamrażarki. Zebrało się trochę tego więc wszystko do jednego gara, powstał blend. Drożdże belgijskie, żeby zdominowały trochę profil. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,5°Blg

Goryczka:  ?? IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Gotowanie 15min:

 

Otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 10,4°Brix po korekcie 10,5°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C. Zadano gęstwę II pokolenie FM27. 

 

PODSUMOWANIE

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88.1 English Barley Wine 24,3°Blg | #88.2 Lite Belgian Ale 8,1°Blg

19.02.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 24,3°Blg | 8,1°Blg

Goryczka:  50 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

3,0kg [67%] pilzneński Viking Malt

1,00kg [23%] monachijski II Viking Malt

0,18kg [04%] karmelowy 120

0,13kg [03%] Caraaroma

0,13kg [03%] Special B

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 12 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 70min 

Dolałem 4,5L wrzątku 70°C - 30min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 70min:

FHW 12g Magnum 12% gr. 2018

10min Cukier 200g

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 22,1°Brix po korekcie 22,3°Blg,  z cukrem 24,3°Blg. Wydajność 55%.

 

Z wysłodzin 9L Lite Belgian Ale zadane 60ml gęstwy III pokolenie FM27.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

 

88.1 English Barley Wine 100ml gęstwy FM52 III pokolenie

88.2 Lite Belgian Ale 

 

PODSUMOWANIE

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#89 Milkshake Ale 9,5°Blg

18.02.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,5°Blg 

Goryczka:  16 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,40kg [82%] pilzneński Viking Malt

0,20kg [12%] płatki ryżowe

0,10kg [06%] płatki żytnie

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 40min 

Dolałem 4L wrzątku 70°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 70min:

FHW 6g Iunga 11% gr. 2018

05min Laktoza 300g

 

Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 7,3°Brix po korekcie 7,4°Blg,  z laktozą 9,5°Blg. Wydajność 70%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane 60ml gęstwy III pokolenie Hazy Daze.

Fermentacja burzliwa 8 dni (17-18-19-20-21x4)

 

PODSUMOWANIE

26.02.2020 Przelane na cichą z dodatkiem 850g pulpy z mango

29.02.2020 Poszło na cichą 900g pulpy z ananasa

02.03.2020 Poszło na zimno 30g Citra 2019r.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 Double NEIPA 17,7°Blg

02.03.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 18°Blg 

Goryczka:  10 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,00kg [60%] pilzneński Viking Malt

0,70kg [20%] pszeniczny Viking Malt

0,70kg [20%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9,5 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 45min 

Dolałem 3,5L wrzątku 70°C - 40min

 

Filtracja:

12L 80°C + 4ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 70min:

00min 30g Citra 2019r, Simcoe 2018r

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 17,5°Brix po korekcie 17,7°Blg. Wydajność 58%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane 80ml gęstwy IV pokolenie Hazy Daze.

Fermentacja burzliwa 

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#91 Puławski 10,1°Blg

08.05.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg 

Goryczka:  25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,80kg [80%] pilzneński Viking Malt

0,40kg [20%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9,5 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 45min 

Dolałem 7L wrzątku 70°C - 30min

 

Filtracja:

11L 80°C + 4ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 80min:

30min 5g Chinook granulat 2019

00min 40g Puławski granulat 2019

 

Otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 10°Brix po korekcie 10,1°Blg. Wydajność 59%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane FM52 prosto z fiolki.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#92.1 Citra IPA 18,0°Blg | #92.2 APA 11,5°Blg

20.05.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 18,0°Blg | 11,5°Blg

Goryczka:  70 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

4,60kg [90%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [10%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 13 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66-65°C - 45min 

Dolałem 5L wrzątku 70°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 80min:

60min 15g Citra 12,9% granulat 2019

30min 15g Citra 12,9% granulat 2019

00min 40g Citra 12,9% granulat 2019

 

Otrzymałem 17 litrów brzeczki o gęstości 17,8°Brix po korekcie 18,0°Blg. Wydajność 62%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Citra IPA do 10L zadane 80ml gestwy I pokolenie FM52.

APA do 7L dolewam 3L wody i otrzymuje 10L 11,5°Blg,  zadaje 500ml starter WLP644

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#94 Fruit Gose 12°Blg

25.06.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,00kg [50%] pilzneński Viking Malt

1,00kg [50%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 45min 

Dolałem 2L wrzątku 71°C - 20min

 

Filtracja:

8L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 80min:

60min 4g Iunga 11% granulat 2018

05min 12g sól niejodowana, 13g kolendra, 300g laktozy

 

Otrzymałem 7,5 litrów brzeczki o gęstości 16,8°Brix po korekcie 17°Blg. Wydajność 67%.

Dolewam 3l wody i uzyskuje 10,5L 12°Blg

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

Zadane 80ml gęstwy II pokolenie WLP644

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#95 Gulo/Kveik APA 11,5°Blg

23.07.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka:  40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 20L)

4,00kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 50min 

Dolałem 4L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

17L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

60min 15g Cascade 7% granulat 2019

30min 25g Cascade 7% granulat 2019

00min 25g Cascade 7% granulat 2019

 

Otrzymałem 17 litrów brzeczki o gęstości 14,4°Brix po korekcie 14,5°Blg. Wydajność 64%.

Dolewam 4l wody i uzyskuje 21L 11,5°Blg

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

Zadane  gęstwy OYL-005 Gulo Ale 10,5L

Zadane 3g suchych Kveik Oslo 10,5L

 

Kveik APA burzliwa 8 dnia (23-24-25-26-27-28-28-28), cicha 40g Cascade 

Gulo APA burzliwa 16 dni (21-21-22-22-23x11)

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#96 Kveik Jucy Gose 13°Blg

30.07.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,50kg [75%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [25%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 12 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 70min 

 

Filtracja:

15L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

60min 4g Iunga 11% granulat 2018

05min 13g sól niejodowana, 14g kolendra, 300g laktozy

 

Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 12,9°Brix po korekcie 13°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane  70ml gęstwy II pokolenie Kveik Oslo.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#97 Peated Ale 11,3°Blg

06.08.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12°Blg

Goryczka:  35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00kg [100%] wędzony torfem CastelMalting

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 12 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 70min 

 

Filtracja:

15L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

60min 15g Iunga 11% granulat 2018

 

Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 11,2°Brix po korekcie 11,3°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane  70ml gęstwy II pokolenie Gulo.

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#98.1 Lemon Parsley Ale 11°Blg | #98.2 IPA 15,8°Blg

25.08.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11°Blg | 15,8°Blg

Goryczka:  35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 17L)

4,40kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 11 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 30min 

Dolane 4L wrzątku, temp. 71°C - 30min

 

Filtracja:

17L 80°C + 4ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

40min 8g Iunga 11% granulat 2018

30min 20g Cascade 7,8% granulat 2019

 

Odlałem 7L brzeczki o gęstości 15,6*Brix, po korekcie 15,8°Blg. Rozcieńczyłem 3L wody do 11°Blg.

 

15min hop stand 30g Nelson Sauvin, 30g Willamette

 

Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 15,6°Brix po korekcie 15,8°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane po 60ml gęstwy III pokolenie Gulo.

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#99.1 Amarillo Ale 11,6°Blg | #99.2 Amarillo Kveik 12,9°Blg

25.10.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,6°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 20L)

4,00kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 1 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 12 litrów wody temp. 71°C, po wsypaniu słodów 65°C - 50min 

Dolane 4L wrzątku, temp. 71°C - 20min

 

Filtracja:

19L 80°C + 4ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

60min 10g Amarillo 8% granulat 2019

00min 70g Amarillo 8% granulat 2019 25min hop stand

 

Otrzymałem 18 litrów brzeczki o gęstości 12,8°Brix po korekcie 12,9°Blg. 

Dolałem 2 litry wody i otrzymałem 20 litrów o gęstości 11,6°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane do 10L 60ml gęstwy Ebbegarden Kveik.

Zadane do 10L 60ml Lallemand LalBrew Verdant IPA.

 

Fermantacja burzliwa 11 dni

Amarillo Ale 18-18-19-19-20-21-22-22-21-21-21

Amarillo Kveik 18-19-20-21-22-23-24-24-24-24-24

 

Fermentacja cicha 11 dni

Amarillo Ale 21-21-21-21-21-21-6-6-6-6-6,  8 dni chmielenie na zimno 60g Amarillo

Amarillo Kveik 21-21-21-21-21-21-6-6-6-6-6,  8 dni chmielenie na zimno 60g Amarillo

 

Amarillo Ale zjechało do 2,4°Blg co daje 4,8% i prawie 80% odfermentowania.

Amarillo Kveik zjechało do 2,8°Blg co daje 5,3% i 78% odfermentowania (ostatecznie nie dolałem do tej wersji wody).

 

Oba piwa zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100 Dry Stout 9,1°Blg 

29.10.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,80kg [90%] pilzneński Viking Malt

0,20kg [10%] jęczmień prażony Optima

 

Śrutowanie śruba: 1 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9,5 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66°C - 50min 

Dolane 4L wrzątku, temp. 69°C - 20min

 

Filtracja:

13,5L 80°C

 

Gotowanie 60min:

60min 10g Marynka 8% granulat 2015

 

Otrzymałem 12,5 litra brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane FM54 prosto z fiolki. 40h lag drożdży.

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#101 American Wheat 12,9°Blg 

09.11.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,9°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 22L)

3,00kg [75%] pilzneński Viking Malt

1,00kg [25%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 1 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 11 litrów wody temp. 72°C, po wsypaniu słodów 67°C - 50min 

Dolane 5L wrzątku, temp. 69°C - 20min

 

Filtracja:

22L 80°C

 

Gotowanie 60min:

30min 10g Citra 13% granulat 2019

00min 60g Citra 13% granulat 2019

 

Otrzymałem 20 litrów brzeczki o gęstości 12,8°Brix po korekcie 12,9°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C.

Zadane do 10L 80ml II pokolenie Ebbegarden i do 10L 80ml II pokolenie Lallemand LalBrew Verdant IPA.

 

Fermantacja burzliwa 21 dni

Ebbegarden18-18-19-19-20-21-22-22-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21

Verdant 18-18-19-19-20-21-22-22-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21-21

 

Fermentacja cicha 7 dni

Ebbegarden 21-21-21-21-21-6-6,  6 dni chmielenie na zimno 65g Citra

Verdant 21-21-21-21-21-6-6-,  6 dni chmielenie na zimno 65g Citra

 

American Wheat Ebbegarden zjechało do 2,4°Blg co daje 5,5% i prawie 81% odfermentowania.

American Wheat Verdant zjechało do 2,8°Blg co daje 5,3% i 78% odfermentowania 

 

Oba piwa zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Z powodów zdrowotnych wracam po dłuższej przerwie, nie pamiętam kiedy miałem tak długą przerwę od piwowarstwa domowego. Eksperymentalnie piwo zacierane w thermomixie, gotowane na indukcji.

 

#102 Experimental Light Sour 6,8°Blg 

21.03.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 6,5°Blg

Goryczka:  16 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 1,2°Blg

Alkohol: 3,0%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 9L)

1,40kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: TM6

 

Zacieranie:

Dolane 2L wody temp.

65°C - 25min

70°C - 15min

 

Filtracja:

na oko

 

Gotowanie 60min:

60min 5g Marynka 9% granulat 2018

 

Otrzymałem 3,5 litrów brzeczki o gęstości 16,2°Brix po korekcie 16,5°Blg. 

Dolałem 5 litrów wody i uzyskałem brzeczkę o gęstości 6,8°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane prosto z fiolki FM54

 

Fermentacja burzliwa 14 dni w 20°C otoczenia.

Fermentacja cicha 16 dni w 20°C otoczenia + 500g malin mrożonych i 11ml kwasu mlekowego

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

Zjechało do 2,8*Brix po korekcie 1,2°Blg co daje ok. 3% alko.

 

PODSUMOWANIE:

04.04.2021 Przelane na cichą z dodatkiem 500g mrożonych malin oraz 11ml kwasu mlekowego.

20.04.2021 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#103 Cone Ale 10,1°Blg 

06.04.2021

 

Po prawie 2 latach naprawiłem Klarsteina 30L i został on uruchomiony, na przetestowanie uwarzyłem lekkie ale z wykorzystaniem szyszek chmielu Magnum i Sybilla.

Nie jestem zwolennikiem szyszek, za dużo miejsca zajmują w zamrażarce no i za duże straty przy moich małych warkach. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 1,6°Blg

Alkohol: 4,5%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,10kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 700g 6s/obr.7.

 

Zacieranie:

14L 67°C - 60min 

60g szyszki Magnum '20

 

Filtracja:

4L 80°C

 

Gotowanie 60min:

60min 5g Magnum szyszka '20

10min 2 90°C 65g Sybilla szyszka '20

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 10°Brix po korekcie 10,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 14°C.

Zadane ok 80ml I pokolenie FM54.

 

Fermentacja burzliwa 13 dni : 17-18-19-20x10dni

 

Fermentacja cicha 8 dni : 20°Cx8dni

 

Zjechało do 1,6°Blg co daje 4,5% i 84% odfermentowania.

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

 

PODSUMOWANIE:

22.05.2021 Barwa jasno złota, opalizujące, ale nie mętne, piana słaba, drobno pęcherzykowa. Aromat lekko trawiasty, zielony, albedowy. Goryczka średnio niską, alebedowa, lekko zalegająca. Do grilla może być ;)

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#104 Simcoe Hazy Ale 11,1°Blg 

08.04.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,0°Blg

Alkohol: 4,8%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,10kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 600g 5s/obr.7.

 

Zacieranie:

14L 67°C - 60min 

 

Filtracja:

3L 80°C

 

Gotowanie 60min:

60min 4g Simcoe 14,5% gran. '19

00min 50g Simcoe 14,5% gran. '19

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11°Brix po korekcie 11,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane prosto z fiolki Hazy Ale z FM.

 

Fermentacja burzliwa 11 dni : 17-18-19-20x8dni

Fermentacja cicha : 20°Cx10dni 4°Cx5dni na 10dni 80g Simcoe

 

Zjechało do 2,0°Blg co daje 4,8% i 82% odfermentowania.

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#105 Hazy Zula 10,1°Blg 

21.04.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,3°Blg

Alkohol: 4,1%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,80kg [79%] pilzneński Viking Malt

0,5okg [21%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 600g 5s/obr.7.

 

Zacieranie:

14L 67°C - 60min 

 

Filtracja:

3L 80°C

 

Gotowanie 60min:

60min 10g Saaz 3,5% gran. '19

00min 40g Zula 9,9% gran. '20

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10°Brix po korekcie 10,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane 120ml gęsty  Hazy Ale z FM II pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa 15 dni: 16-17-18-18-20x11dni

Fermentacja cicha 9 dni: 20°Cx5 - 4°Cx4 dni, na ostatnie 7 dni 60g Zula gran. '20

 

Zjechało do 2,3°Blg co daje 4,1% i 77% odfermentowania.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#106 Polish NEIPA 14,3°Blg 

06.05.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,0°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 6,0%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00kg [67%] pilzneński Viking Malt

1,00kg [33%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 600g 5s/obr.8.

 

Zacieranie:

15L 67°C - 60min 

Do zacierania dodałem 3 garście łuski ryżowej

 

Filtracja:

3L 80°C

 

Gotowanie 60min:

60min 10g Saaz 3,5% gran. '19

00min po 15g Zula, Chinook PL, Cascade PL, Izabella, Tomyski gran. '20

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 14,2°Brix po korekcie 14,3°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane 120ml gęsty  Hazy Ale z FM III pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa 12 dni: 17-18-19-20-21-21-22x6dni

Fermentacja cicha 11 dni: 21°Cx7 - 4°Cx5 dni, na ostatnie 10 dni chmiel po 15g Zula, Chinook PL, Cascade PL, Izabella, Tomyski gran. '20

 

Zjechało do 2,9°Blg co daje 6% i 80% odfermentowania.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#107 Rice Oktawia 11,9°Blg 

22.05.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,3°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00kg [85%] pilzneński Viking Malt

0,40kg [15%] ryż

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 500g 5s/obr.8.

 

Zacieranie:

Ryż kleikowałem w 2L wody.

14L 67°C - 60min + 2ml kwasu mlekowego

Do zacierania dodałem 3 garście łuski ryżowej

 

Filtracja:

3L 80°C + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

60min 4g Simcoe 14,5% gran. '19

00min 40g Oktawia 5,7% gran. '20

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 11,9°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

Zadane 100ml gęsty  Hazy Ale z FM IV pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa 16 dni: 17-18-19-20-21x12dni

Fermentacja cicha 16 dni: 21°Cx10 - 4°Cx6 dni, na ostatnie 10 dni 60g Oktawia gran. '20

 

Zjechało do 1,1°Blg co daje 5,7% i 91% odfermentowania.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg.

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
aktualizacja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#108.1 Citrus Kveik 10,5°Blg | #108.2 Juicy Kveik Gose 13,7°Blg

21.06.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,5°Blg / 13,7°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

3,20kg [80%] pilzneński Viking Malt

0,80kg [20%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 500g 5s/obr.8.

 

Zacieranie:

22L 67°C - 60min + 2ml kwasu mlekowego

 

Filtracja:

10L 80°C + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

60min 25g Saaz14,5% gran. '19

Odlałem 11 litrów brzeczki o gęstości 10,4°Brix po korekcie 10,5°Blg. 

Do pozostałej części dodaje 12g soli niejodowanej, 13g kolendra, 400g laktozy gotuje 5min.

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 13,6°Brix po korekcie 13,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

Zadane po 60ml gęstwy  Oslo Kveik.

 

Fermentacja burzliwa

108.1 Citrus Kveik 9 dni 20-21-22-23-24-25-3x25

108.2 Juicy Kveik Gose 9 dni 20-21-22-23-25-26-3x27

 

Fermentacja cicha

108.1 Citrus Kveik 10 dni 7x25-3x4 na dwa dni dodana skórka z pomarańczy, cytryny i limonki

108.2 Juicy Kveik Gose 10 dni 7x25-3x4 na 10 dni dodana pulpa z mango 850g

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.