Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Skąd wzieliście te 3-4 miesiące ? A kiedy były produkowane ? Przecież nie w październiku 2014 - zakładam, że lipiec/sierpień (może wcześniej), a może początek września - mało istotne - do daty końca listopada i tak jest min. 3 miesiące. Lodzermensch, zgadza się, ale ja rozpatrywałem konkretny przypadek FM i ich opis, z którego wynikałoby, że do "terminu minimalnej trwałości" drożdży jest praktycznie w 100% tyle samo, co w dniu produkcji/pakowania do fiolek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Ja akurat tak nie zrozumialem ich wypowiedzi. Rozumiem je tak jak w przypadku innych drozdzy plynnych : do daty XX zdychaja wolniej, po dacie XX zdychaja szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Dla mnie jest to dość proste i jasno wynika to z zacytowanego FAQ. Producent zakłada termin minimalnej trawłości czyli termin w którym można zadać drożdże bezpośrednio (bo jest ich wtedy jeszcze sporo wedle producenta), zaś po tym terminie bezwzględnie wymagany jest starter. Proste. Drożdże zostały pragowane tuż przed wysylką do sklepów więc sobie policzcie ile to mniej więcej tygodni. Edytowane 30 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Znowu pasowałoby zapytać samych ludzi z FM, bo zaczyna się gdybanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Dla mnie jest to dość proste i jasno wynika to z zacytowanego FAQ. Producent zakłada termin minimalnej trawłości czyli termin w którym można zadać drożdże bezpośrednio (bo jest ich wtedy jeszcze sporo wedle producenta), zaś po tym terminie bezwzględnie wymagany jest starter. Proste. Drożdże zostały pragowane tuż przed wysylką do sklepów więc sobie policzcie ile to mniej więcej tygodni. Akurat nie traktowalbym tego co podaje producent na serio skoro radzi zeby 25 milardow komorek zadawac bezposrednio do brzeczki. No chyba, ze te wszystkie kalkulatory ktore piwowarzy uzywali do liczenia potrzebnych populacji komorek drozdzowych do poprawnej fermentacji okazaly sie wieloletnia bzdura Edytowane 30 Września 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Dla mnie jest to dość proste i jasno wynika to z zacytowanego FAQ. Producent zakłada termin minimalnej trawłości czyli termin w którym można zadać drożdże bezpośrednio (bo jest ich wtedy jeszcze sporo wedle producenta), zaś po tym terminie bezwzględnie wymagany jest starter. Proste. Drożdże zostały pragowane tuż przed wysylką do sklepów więc sobie policzcie ile to mniej więcej tygodni. Wojtek, nie zrozumiałeś jednak o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Wojtek, nie zrozumiałeś jednak o co mi chodzi. A kawe już piłem Akurat nie traktowalbym tego co podaje producent na serio skoro radzi zeby 25 milardow komorek zadawac bezposrednio do brzeczki. Oczywiście, też tego nie polecam. Z każdej saszetki Wyeast robię starter (nawet świeżej), chucham na zimne. Z drugiej zaś strony piwo to taki duży starter, jest przy tym większy lag, ale piwo może wyjść z tego dobre, co pewnie producent już przetestował. Zresztą sam zadałem taką fiolkę bezpośrednio i piwo wyszło mi moim zdaniem świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Pozwolę sobie na krótką opinię: drożdże wchodzą na rynek, piwowarzy je na pewno przetestują - myślę, że wnioski i tak wyjdą najwcześniej za kilka miesięcy, a takie konkretne to dopiero za rok albo jeszcze później. Jak ktoś będzie chciał to kupi, nie będzie chciał to kupi coś innego, albo będzie można się podzielić między sobą gęstwą. Spinanie się nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Filip Paprocki z FM będzie miał swój wykład na temat drożdży na Warszawskim Festiwalu Piwa. Myślę, że osobiście rozwieje część wątpliwości i będzie można go zapytać o szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Drożdże zakupione w hb, starter 1l 10blg, start po 1h. Jedno mogę napisać na pewno, są to najszybciej startujące drożdże jakie miałem. WY w starterze zawsze mają u mnie lag ok 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Swoją drogą drożdże podlegają jakimś prawom autorskim? Niby żywe organizmy, więc nie. Ale z drugiej strony, ktoś je wyselekcjonował, zadbał o czysztość szczepu itd. Te nowe drożdze, to jakiś autorski wynalazek , owoc lat spędzonych w labolatorium, czy raczej drożdze znane wcześniej pod cudzoziemskimi markami, sprzedawane obecnie ze swoiskimi nazwami? A tak naprawdę ochronie prawnej podlegają nazwy właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Drozdze nie sa patentowane jako zywe organizmy, ale w przypadku ingerencji w gen tego organizmu (czyli cos takiego jak GMO) podjeto juz pierwsza probe opatentowania o ktorej slyszalem. Przykladem jest hybrydowy szczep saison laczacy cechy Dupont i Brasserie Thiriez o ktorego patent stara sie firma Omega Yeast Labs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Hehe a jednak są http://esencjesmaku....ebowe-30-ml/474 nie sprawdziłem tego sklepu No niestety nadal wysyłka zablokowana, a u innych brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Pytałeś czy rzeczywiście nie wysyłają? Bo może tylko nie poprawili w opisie Trochę dziwne by to było, że wysyłają wszystkie pozostałe szczepy, a tego jednego nie... Ja dzisiaj dostałem FM41 z alepiwo.pl, za kilka dni test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 w CP są w ofercie http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/fermentum_mobile_fm13_irlandzkie_ciemnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mi już Grodziskie przefermentowało na FM51, startowały ok. 8-10 godzin (choć może i szybciej) a cała fermentacja (ok. 20 st. C) była dość chillout'owa, nie zauważyłem jakiejś wysokiej piany czy intensywnego bulkania czy nawet jakiegoś wyraźnie zaznaczonego startu fermentacji, tak totalnie na luzie, jakby te cukry zjadały jak na kolacji przy świecach a nie w fast foodzie mając 5 minut na posiłek . Póki co piwko jeszcze stoi w fermentorze, zapach jest obłędny, drożdże ładnie zbite na dnie fermentora, trochę tego jeszcze pływa na powierzchni, więc przed rozlewem jakąś małą filtrację przez gazę będzie trzeba zrobić, żeby pozbyć się drobinek z powierzchni. Zobaczymy jak piwko się ułoży w butlach i nagazuje, ale póki co bardzo pozytywnie, na testy smakowe chwilę jeszcze poczekamy :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 w CP są w ofercie Już stary i ślepy jestem, bo nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Czy drożdże można nabyć na miejscu w FM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Jestem akurat w Gdańsku. Wracam w piątek do Katowic. Jeśli są jacyś chętni, to kupię i dostarczę do Katowic i okolic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Drożdże Fermentum Mobile Wichrowe Wzgórza starter 2L 10Blg - widoczny start drożdży ( duża piana) po 2 godzinach. Najszybciej startujące drożdże płynne jakie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 1/3 pojemności fermentora to dla Gwoźdźi i Bananów za mało, nawet przy underpitchingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 1/3 pojemności fermentora to dla Gwoźdźi i Bananów za mało, nawet przy underpitchingu Hehehhe https://www.dropbox.com/s/977v5of5bkqb2j6/Test%20FM41%20Browar%20S%C4%99dzibeer.pdf Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Mają rozmach skurczybyki W moim przypadku był 2litrowy starter na ok. 50l brzeczki fermentowanej w 70l garze. Edytowane 10 Października 2014 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Gwoździe i banany zakupiłem w HB. Może za tydzień uda mi się coś z nimi zrobić. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się