jelcynek Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Wrażenia z degustacji efektów pracy drożdży. Poważnie muszę to pisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Oczywiście było to żartobliwe. Pierwsze efekty masz już w tym wątku, na więcej musisz poczekać bo drożdże ledwie od 1,5 miesiąca w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Jakby producent udostępnił nieformalną listę jakie są to drożdże9z jakiego browaru pobrane,czy tez od innych producentów drożdży) byłoby łatwiej przewidzieć efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 A to wybacz wihura, myślałem, że był to ton zaczepny . Myślałem, że może komuś już jakaś pszenica wyszła i zapomniał napisać wrażeń. Albo ukrył to w temacie browaru, które czytam po łebkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Zapomniałem o emotikonie Akurat z pszenicy na pewno były wrażenia. Poszukaj. Edytowane 14 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Myślałem, że może komuś już jakaś pszenica wyszła i zapomniał napisać wrażeń. https://pl-pl.facebo...399014300339781Drożdże FM41. Edytowane 14 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Właśnie dostałem fiolkę. Tak zapakowane są drożdże FM do wysyłki: Edytowane 20 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Strasznie duże te zdjęcia, ciężko coś zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Moja pszenica wyszła ciekawa. Mam wrażenie, że nieco zbyt wytrawna, ale to prawdopodobnie wynik zacierania. Mogła mi też trochę uciec temperatura fermentacji - 20 - 24 stopnie. Ale poza tym piwo jest bardzo dobre. Smakuje nawet mojej żonie. jest świetny aromat bananów - generalnie dużo lepiej niż na suchych. No i chyba nigdy nie piłem tak dobrej pszenicy - aczkolwiek próbowałem tylko koncerniaków. Brakuje mi nieco aromatu goździków. On jest ale ukryty za bananami - nie wiem z czego to może wynikać. Z temperatury? Teraz fermentuje wezenbocka na gęstwie, a niedługo będę warzył Dunkel Weizena. Pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Przerwa ferulikowa daje goździki ok 20 min, a najlepiej część pszenicznego słodu na 2h. Ponadto niższa temperatura fermentacji ~17. Ja testuje FM26 Belgijskie pagórki. Narazie tripel dojrzewa, a dubbel w planie. Natomiast wracając na chwilę do ceny, widziałem to komentarze, a że niwewiadome, a że drogie etc. Ja widzę to tak, koszt 27 jest dla mnie adekwatny, ceny Wyeast oszałamiająco dziwne. Gdy na FM zaplanuje i zrobi się 2-3 warki cena za drożdże spada do niskiego poziomu drożdzy suchych. Edytowane 21 Listopada 2014 przez TeDy_beer Wania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dziś zlewałem dry stout na cichą na FM13. Jeśli wierzyć spławikowi i korektom po temperaturze to z 13brix(nastaw mierzony był refraktometrem) zeszło do 2,5blg(dziś pomiar spławikiem) Warunki fermentacji: start w 16°C(LAG 24h), fermentacja 12dni, temperatura stpniowo podnoszona, ostatnie dwa dni 20°C. W trakcie przelewania mimo niskiej temperatury czuć wyraźny aromat owocowy, wiśnie(?). Samo piwo mocno przechmielone bo jakoś mi się pomerdało i na goryczkę poszło x2, jednak jestem ciekaw co z tego wyjdzie po zabutelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Zadałeś z fiolki czy robiłeś starter? U mnie IRA na tych samych drożdżach i fermentowane w podobnych temperaturach również mocno owocowe aromaty dało. Zadawałem z 1l startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 1L starter, kilka wypowiedzi wcześniej masz parametry tego startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Wczoraj zadawałem gęstwę Bawarskiej doliny po pilsie do następnego pilsa, generalnie wystartowało bardzo szybko, szybciej niż 1 pokolenie ze startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 jednak ten spławik jest g... wart, przekłamuje o jakieś 1blg w dół, czyli po tych korektach można by przyjąć że stout zszedł do 3,5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Od tego tygodnia zaczyna się promocja dla 2 szczepy dolnej fermentacji, będa po 20,99 zł (podstawowa cena w sklepie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 a czy ktoś używał już może tych http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm30-bohemska-rapsodia/ (chociaż te chyba są nowe) lub tych http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm31-bawarska-dolina/ do portera bałtyckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Będzie nowy szczep w ofercie FM. Nazwa kodowa narazie do FM52. Na FB trwa kasting na nazwę. Będzie to szczep przeznaczony głównie do produkcji piw w amerykańskich stylach takich jak APA, AIPA itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Witam, pierwsze pytanie, może uzyskam odpowiedz. Przerzuciłem się na większe wybicie z 20 do 40, jak wiadomo te fiolki FM są przeznaczone na warki 20 litrowe. To jak zrobić starter na warke 40 litrową? Dodam, że rozdzielam to na dwa fermentatory. Jedyna opcja to zrobić 2 litrowy starter na dwóch fiolkach i wlać po litrze. Czy te wysokie stężenie drodży w 2 l. starterze, nie spowoduje jakiś efektów ubocznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 To chyba duże uproszczenie że jedna fiolka wystarczy na 20L, jedna fiolka w/g informacji FM zawiera 30 bilionów komórek. Należy przynajmniej zbliżoną ilość sobie namnożyć bo te 30bil. komórek to nie jest nawet liczba zbliżona do niezbędnej ilości na przeciętna warkę(zakładając 20L 12BLG) Proponuję opanować obsługę któregoś z kalkulatorów(BS2 czy online mrmalty czy brewersfriend) i dobierać sobie wielkość startera oraz ilość fiolek pod konkretną warkę. 60bil. komórek w 2l starterze to nie jest jakieś wysokie stężenie do Twoich potrzeb wychodzi że trzeba by zrobić 2L starter 10BLG(mieszadło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) @b.dawid, drobna uwaga w Polsce na mnożnik 109 mówi się miliard nie bilon. Bilon określa 1012. We fiolce jest 30*109 komórek a nie 30*1012. Błąd wynika z nazewnictwa anglosaskiego, gdzie bilion to właśnie 109. Tak jest napisane np. na Wyeastach. Edytowane 6 Marca 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Przepraszam, fakt, sam się już na tym złapałem w innym wątku i zauważyłem że niektórzy na forum także stosują te jednostki zamiennie co może i zapewne wprowadza w błąd. Na stronach z kalkulatorami online i chyba w BS2 są to biliony co w odniesieniu do "naszych" wyliczeń należy rozumieć jako miliard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Pomijając miliardy czy biliony,to po grzyba robić z 2 fiolek,zrób z jednej,opcje są dwie,albo taj jak piszesz,albo robisz 2 startery,po 1-1,5 l (moim zdanie lepsza, nie trzeba dzielić słoika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Jasne panowie. Pytam zwyczajnie, spokojnie. No tak dwa starter, tylko mieszadło magnetyczne mam jedno a koblę 2 litrową też jedną. Najłatwiej to kupić kolbę 5 litrową zrobić 3,7 l. startera, tak mniej więcej podaje kalkulator i mieć z głowy, wlać po połowie i wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 A w słoiku to się nie da zawirować tego jak już koniecznie chcesz użyć mieszadła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się