Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) I-szy Konkurs Piw Historycznych-dyskusja, uwagi, etc Kiełkuje we mnie od dłuższego czasu, bo kategorie na konkursikach oficjalnych ograne, sędzie i żuri wątpliwe fachowo i doświadczeniowo i w ogóle warto zacząć od carte blanche. Idea prosta-konkurs stricte piwowarski, poniżej kategorie, nagrody od Jury-skład ustalany będzie, może jacyś sponsorzy się też ockną. Konkurs stricte nowy, wymagający, i gwarantujemy, że nie będzie żadnym przepychanek odnośnie receptur, karencji warzenia itd, bo chodzi o prestiż i sławę, a nie kupczenie. Przechodzę więc do meritum, kategorie trzy (jedna kategoria de facto open): 1) Burton Ale, burtońskie, protoplasta mocnych piw górnej fermentacji Aromat: Potężny, bardzo intensywny i bogaty. Nuty win tokajskich, starego porto, wiśni, bakalii, suszonych śliwek. Aksamitny, alkohol wyczuwalny, ale nie w stopniu przeszkadzającym. Nuty słodowe orzechowo-karmelowe, w starszych wersjach czekoladowe, odcienie lekko rumowe od cukrów. Estry pożądane-czerwone owoce, dojrzałe jabłka, maliny, rabarbar, estry niepożądane-cytrusowe, ostre. Chmiel niekoniecznie musi być wyczuwalny w aromacie, nie powinien dominować, ale równoważyć słodycz. Słodowość średnio-wysoka do bardzo intensywnej, estrowość średnio-niska do średnio-wysokiej. Wygląd: gęste, w zależności od okresu od bursztynowego do odcieni bardzo ciemnego, prawie czarnego brązu. Praktycznie przypomina syrop, względnie ciężkie wino sherry o ciemno-orzechowej szacie. Długie łzy, klejące, od przejrzystego do mętnego. Solidna struktura. Piana lekka, albo minimalna, brak piany nie dyskwalifikuje piwa. Smak: Przebogaty, głęboki, niesamowicie złożony. Nawet młode piwo ma już ogromny potencjał i feerię aromatów. Słodki, solidnie słodowy, mocno estrowy-orzechy laskowe, czekolada, goryczka chmielowa wyczuwalna najpóźniej i nie zaburzająca odbioru słodyczy, trawiasto-korzenna, kwiatowo-ziemista, średnio-niska do średnio-wysokiej; balans zawsze przesunięty w stronę słodowości. Wszelkie nuty ciemnych owoców jak najbardziej pożądane, kierunek starych, mocnych win południowych, ze szczególnym naciskiem na wiekowe porto. Dopuszczalny lekki octan etylu. Piwo gładkie, niesamowicie ciężkie, do dłuższej degustacji. Alkohol wyczuwalny na poziomie jednocyfrowym przez to wydawać się może, że piwo nie ma aż takiej mocy, ale nie powinien być gryzący lub dominujący. Odmiany beczkowe pozbawione nut alkoholowych, za to bardziej syropowate. Niedopuszczalna zbytnia alkoholowość, wodnistość, dominanta goryczki nad słodowością, nuty cytrusowe, orzeźwiające (stąd nacisk na użycie chmieli europejskich). Tekstura: Aksamitna, gęsta, mająca cechy bardzo słodkiego i ciemnego sherry albo rocznikowego porto. Nagazowanie może być w zależności od wieku nikłe lub średnie. Ogólne wrażenia: Protoplasta prawdziwych mocnych piw. Bez burtońskiego nie byłoby większości z nich. Bezpośredni przodek barley wine, tam też należy doszukiwać się podobieństw. Komentarz: Jako styl przestał istnieć. Namiastki, typu Winter warmer czy jednocyfrowe strong Ale nie oddają w pełni czym było burtońskie. Niektóre współczesne barley wines można wyprowadzić od Burton Ale. Historia: Piwo sięga czasów XIII-ego wieku, kiedy było piwem konwentowym. W historii można wyodrębnić trzy okresy. Burton jasno orzechowy słodki, niesamowicie mocny, popularny na dworze carskim (długo przed porterem) Burton ciemniejszy i bardziej chmielony (słodszy od bittera, mniej chmielony niż IPA), namiastki powojenne czyli de facto zwykłe Strong Ales. Surowce: Bazą jest zawsze słód jasny, do tego różnorodne cukry trzcinowe i miód, dopuszczalne karmelizowanie słodu, korekta barwy słodami karmelowymi, brown, amber i czekoladowym, a zwłaszcza cukrami trzcinowymi i miodem. Tradycyjne odmiany chmielu europejskiego, potrójnie chmielenie (w tym na zimno). Woda twarda, najlepiej siarczanowa z Burton-upon-Trent. Drożdże górnej fermentacji posiadające dużą tolerancję na alkohol. Podstawowe informacje: 20 blg-34 (wyższe dopuszczalne) ,5-11 blg IBUs: 30-60 ABV: 9-13% Przykłady komercyjne: brak, z piw, które były kiedyś Burton Ale można wymienić Marston's Owd Rodger, Theakston's Old Peculier, Taylor's Ram Tam, Young's Winter Warmer, Smile's Heritage czy Fuller's 1845, warto zaznaczyć, że wszystkie z nich są raczej słabe, a podobieństwa kończą się na barwie i w pewnym stopniu na aromacie. 2) Small Beer, małe piwko, piwo stołowe, cienkusz Aromat: wyraźnie chmielowy, dopuszczalne i zalecane chmiele cytrusowe-współcześnie, wówczas raczej kwiatowo-korzenne chmiele angielskie lekko słodowy. Mniej estrowy niż ale, nuty owocowe dopuszczalne w stopniu umiarkowanym. Jeśli piwo jest warzone z porterów, etc nuty właściwe porterom dopuszczalne, ale piwo nie jest porterem, więc nie musi posiadać wszystkich cech danego stylu, jeśli piwo jest warzone jako entire small powinno zachować słodowy profil, ale nie tak wyrazisty jak w ale, nuty lekko karmelowe dopuszczalne, mające na cele podkreślenie słodowego charakteru piwa Wygląd: jasne jak jaśniejsze odmiany sherry, albo bardzo jasne, klarowne i połyskujące, obfita piana. Smak: przyjemny, orzeźwiający, wyraźnie goryczkowe, ale mniej pełne słodowe niż bitter, choć nie do końca wodniste. Nuty słodkie mogą pochodzić od użycia lukrecji, ale nie powinny być zbyt wyeksponowane, piwo raczej wytrawne, w kierunku mocno wytrawnego. Tekstura: lekka, ale piwo może być mocno nagazowane. Ogólne wrażenia: jeszcze nie piwo, ale już nie woda, zwane niekiedy „Re-boiled water” . Komentarz: Warzone w czasach, kiedy nic nie miało się zmarnować w browarze, również głównie w domach na własne potrzeby. Przestało istnieć końcem XIX wieku. Historia: typ piwa (beer) jaśniejszego od ale i mocniej chmielonego, a początkowo w przeciwieństwie do ale, chmielonego w ogóle, ale bardzo słabego. Ekwiwalent wody, również dla kobiet, dzieci i młodzieży, piwo stołowe do lekkich posiłków, nieposilne, za to orzeźwiające. Warzone najczęściej w lecie, mające krótki termin spożycia, nie przeznaczone do dłuższego przechowywania, czasem butelkowane. Pogardliwie zwane "bomb-clink". Surowce: Powstaje jako 3-4 piwo z danego stylu (1-sza ekstrakcja daje piwo właściwe, druga piwo średniej jakości a późniejsze small beer), ewentualnie jako efekt fermentacji małej ilości słodu jasnego lub mieszanki słodów jasnych i bursztynowych, wówczas zwane Entire Small-piwo takie jest mocniejsze i lepszej jakości. Obficie chmielone, aby spełniało swoją rolę orzeźwiającą. Niski ekstrakt początkowy ma dawać piwo mające przeciętnie 1-3% (w porywach do 4%). Przykład: Pierwsza ekstrakcja słodów na porter daje 23,5 blg i jest to Triple Stout porter, druga 16 i jest London porter, trzecie 10 i jest to Keeping Porter, a od każdego kolejnego można liczyć już table beer, które już nie jest porterem, stąd wniosek, że small beer możemy uwarzyć z każdego piwa. Dodatek lukrecji wskazany, dodatek cukru jest opcjonalny. Podstawowe informacje: 3-7blg, 1-3blg IBUs: -30 ABV: 1-4% Przykłady komercyjne: od biedy St. Edmund’s Golden Beer, ewentualnie prędzej Anchor Small beer 3) London Porter Aromat: głęboki, wielowymiarowy. Prym wiedzie czekolada, kakao, wiśnie, bakalie, nie brak też nut kwaśnych. Chmiel niewyczuwalny. Nuty przyprawowe-wanilia, cynamon wskazane, ale niekonieczne, estrowość usytuowana między winną owocowością, a oznakami zaoctowania. Alkohol niewyczuwalny. Alkoholość i zbytnia chmielowość niepożądane. Wygląd:. Nieprzejrzysty, ciemnobrązowy, ale nie czarny, leciutka piana, brak piany nie jest wadą Smak: gęste, kwaskowate, słodowość typu czekoladowego, paloność, wytrawne i posilne. Lekka goryczka na finiszu. Tekstura: aksamitna, nagazowanie w zależności od pierwotnego nagazowania. Przy butelkowaniu zaleca się dawać mniej cukru do refermentacji Ogólne wrażenia: piwo degustacyjne, złożone, wytrawne, a smaczne. Komentarz: sukces warzenia polega głównie na odpowiedniej proporcji w zmieszaniu. Historia: Najsłynniejszy i najpopularniejszy przykład porteru, warzonego głównie w Londynie. Londyńskie portery charakteryzowały się dodatkiem całej masy przypraw, w tym szkodliwych, co w zupełności można zastąpić po prostu przez leżakowanie w beczce dębowej Surowce: Mieszanka trzech słodów jak na zwykły porter angielski. 1 część piwa leżakowana w beczce aż do osiągnięcia nut kwaśnych i jak najniższego odfermentowania (min. pół roku), po zlaniu z beczki zmieszana z 2 częściami piwa młodego i zabutelkowana jako całość. Zarówno część beczkowa jak i część młoda same w sobie mają być niesmaczne, wręcz niepijane. Dodatki w postaci cukrów trzcinowych (w różnej formie), przyprawy typu lukrecja, imbir, cynamon mogą być użyte jako zgodne z wykładnią historyczną. Chmiel jest dodatkiem trzeciorzędnym, w procesie leżakowania w dębinie redukuje się w dużym stopniu, sugerowane odmiany europejskie kwiatowo-korzenno-ziemiste. Podstawowe informacje: 16blg, 5blg IBUs: ? ABV: -6.2% (dopuszczalne wyższe) Przykłady komercyjne: na pewno nie London Porter Fullers'a Zasady konkursu: a) jak się ustali data, to do wtedy słać, miejsce oceny Rzeszów naturalnie b) 3 flaszki ( 3 x 500ml) lub 4 x 330ml, w każdym razie tak żeby było powyżej litry c) żadnych eliminacji, ile przyjdzie, tyle pójdzie, szacunek przede wszystkim, nikt nie będzie pokrzywdzony, bo nie miał możliwości startować d) żadnego wpisowego, kieruje nami szczerość i uczciwość i nie będziemy drzeć kasy niewiadomo za co e) metryczki w czasie krótszym niż tydzień, solidna firma-solidni ludzie f) w skład komisji wejdą osoby, które nie świecą blaszkami, nie kupowali sobie tytułów, ale przemawiają przez nich lata doświadczeń nie tylko w piwowarstwie, praktyki, i pokory. g) i takie tam,; do ustalenia Ma być hiperprofesjonalnie, ale na looz'ie. Edytowane 10 Października 2014 przez Bogi Porter, Fidel, amap i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 f) w skład komisji wejdą osoby, które nie świecą blaszkami, nie kupowali sobie tytułów, ale przemawiają przez nich lata doświadczeń nie tylko w piwowarstwie, praktyki, i pokory. Jak rozumiem tu chodzi o sędziów certyfikowanych przez PSPD (ewentualnie BJCP)? Bo jak tak, to taki tekst jest zwyczajnie obraźliwy. I w czym to doświadczenie ma za nich przemawiać jak nie w piwowarstwie (czy raczej w sensorycznej ocenie piwa)? W układaniu kostki brukowej, w projektowaniu silników czy poezji śpiewanej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Nie rozumiesz. Chcesz-masz, wystaw piwo (piwa). Nikt nie jest zmuszany. "Janie, czy byłeś w Paryżu? Owszem, Panie Hrabio. A czy kupiłeś mi tytuł księcia? Naturalnie, sobie też kupiłem, bo tanio przedawali". .... Są ludzie, którzy RZEKOMO znają się tylko na piwie, są ludzie, którzy znają się na wszystkich aspektach produkcji-tzw. trunkotwórstwie (bo na piwie świat się nie kończy, a do oceny trunków należy posiadać rozległą wiedzę, a nie cukać się czy cherry to sherry albo wykazywać indolencją w stosunku do winiarstwa, bez którego aspektów pewnych piw ocenić się nie da, itp kwiatki, że nie wspomnę o kole smaków whisky). Aha, odnośnie Szanownych Państwa z PSPD, czy szermujących jakimiś konotacjami wiążącymi z BJCP, nikt się nie pokwapił w żaden sposób skontaktować, nie zostały poczynione żadne propozycje, porady, czy wskazówki tudzież przy okazji podane (mimo, że temat jest raczej widoczny i już wcześniej tworzyłem kategorie), dosłownie "znikąd pomocy, znikąd nadziei", ale nie żyję w "nieopisanej grozie" i "sił mi nie brak" ("Czarnoksiężnik z krainy Oz"), toteż nie wymagaj ode mnie, żebym ja dosłownie naganiał tychże, skoro z tej strony jest całkowity brak zainteresowania tematem. Edytowane 4 Września 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 A tak w przybliżeniu, kiedy odbędzie się konkurs? Bardzo podoba mi się formuła konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Nie rozumiesz. Chcesz-masz, wystaw piwo (piwa). Nikt nie jest zmuszany. A nie można napisać regulaminu (zasad konkursu itp.), który by nikogo nie obrażał, koniecznie trzeba po kimś pojechać? PS Nie mam nic przeciwko konsumenckim konkursom, nawet uważam, że jest ich o wiele za mało w porównaniu do profesjonalnych. PS 2 Jak się ktoś naprawdę zna na piwie, to ma odpowiednią wiedzę o różnych gatunkach piwa i dodatkowa znajomość winiarstwa nie jest aż tak potrzebna, moim zdaniem edit: Jeszcze piszesz o pokorze a te posty to wprost ociekają pokorą Edytowane 4 Września 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Myślę, że zima byłaby odpowiednia, ale to muszę obgdać-na dniach będą bardziej szczegółowe informacje podane. Konkurs jest sprawiedliwy, a) żadnych opłat-w końcu największą opłatę ponosi uczestnik, żeby wysłać piwo, do czego on więc ma dopłacać, jako juror nie jestem chyba nędzarzem, żeby sępić, bo nie mam szkła czy diabli wiedzą czego, b) żadnych eliminacji, le dobrych piw przepadło, bo było rzekomo za dużo-to, co komisja nie jest w stanie tyle skosztować?, wolne żarty żadnego przeciągania otrzymania metryczek-jest zobowiązanie, piwo czy jakikolwiek inny trunek ocenia się nie bieżąco i to jest gotowe, wystarczy to przepisać (tak było przy konkursie kontuszówek, tak było przy konkursie nowicjuszy nalewkarskich-tak przynajmniej robiliśmy to my, juror ma ZOBOWIĄZANIE wobec uczestników, a oni też oczekują, że dostaną konstruktywną krytykę, a nie będą czekać w nieskończoność jak ktoś się czuje obrażony, to chyba tylko ten, kto w swoich konkursach podchodził do tych spraw z nonszalancją, ucinaniem skrzydeł (vide eliminacje) i w ogóle miał gdzieś uczestników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 b) żadnych eliminacji, le dobrych piw przepadło, bo było rzekomo za dużo-to, co komisja nie jest w stanie tyle skosztować?, wolne żarty Nie chodzi o to ile jest w stanie skosztować. Chodzi o to, że jak skosztuje 20 to wyniki mogą być... niezbyt miarodajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 A w przypadku piw tak niszowych, wręcz niemodnych, myślisz ile przyjdzie? Podczas konkursu kontuszówek ocenialiśmy 16 sztuk, podczas konkursu miodów w 2010 43 miody dla chcącego, nie ma nic trudnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że termin konkursu będzie dość istotny, ponieważ taki piwo jak Burton Ale musi sobie poleżakować pewien czas, żeby jak najlepiej oddać swój potencjał. Chociaż zgaduję, że obecność kategorii Barley Wine w Konkursie Mikołajkowym w Krakowie może wpłynąć dodatnio na frekwencję Edytowane 4 Września 2014 przez Green Fox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Termin musi być wymyślony z głową-jeśli już zaczęły się jakieś próby burtońskie, to na tę zimę, będą na styk, choć jeszcze potencjalnie powinno czekać, jeśli jeszcze nie, to spokojnie może to być następna zima za rok. Trzy kategorie to i tak w sam raz, naturalnie każdy może startować we wszystkich trzech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 London Portera według wytycznych to raczej nikt nie zdąży zrobić 1 część piwa leżakowana w beczce aż do osiągnięcia nut kwaśnych i jak najniższego odfermentowania (min. pół roku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jak będzie wakat to zgłaszam się na sędziego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Mnie lekka kategoria się podoba. Regulamin to radziłbym sprecyzować, teksty o blaszkach itp są niefajne. Przy stole zasiądą bywalcy podsklepowi i konkurs będzie klapą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Muszę przyznać, że pomysł mi się podoba, chociaż faktycznie do zimy może być za mało czasu na uwarzenie tak mocnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jak będzie wakat to zgłaszam się na sędziego Będę miał spotkanie robocze z drugim sędzią, na pewno tak zacną kandydaturę rozważymy i ustalimy te kwestie około-jurkowe. Mnie lekka kategoria się podoba. Regulamin to radziłbym sprecyzować, teksty o blaszkach itp są niefajne. Przy stole zasiądą bywalcy podsklepowi i konkurs będzie klapą. Regulamin się doprecyzuje. Jacy bywalcy podsklepowi? To będzie konkurs pełną gębą, a nie ochlaj party w bramie obok. Muszę przyznać, że pomysł mi się podoba, chociaż faktycznie do zimy może być za mało czasu na uwarzenie tak mocnego piwa. Dlatego to też weźmiemy pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Na razie tak mi po głowie chodzi najwcześniej marzec 2015. Burton'a bym sugerował warzyć już dziś, natomiast ogólnie pojęty London Porter może być warzony np. za miesiąc/dwa-z doświadczenia wiem, że to piwo będzie szybciej. Small beer warto uwarzyć góra tydzień-dwa przed ostatecznym startem konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Zacna inicjatywa:) Akurat Burtona mam w najbliższych planach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 I bardzo słusznie Więcej szczegołowych informacji odnośnie dat, wysyłki, tego, owego postaram się podać w następnych tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Ustaliliśmy wczoraj, że sędziów będzie 3-ech (gratulacje dla WiHuRy!), zaś konkurs odbędzie się w zimie 2015, żeby był czas na spokojnie uwarzyć i doleżakować. Wszelkie kwestie dotyczące kategorii proszę kierować do mnie, postaram się we wszystkim pomóc. Edytowane 13 Września 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 sprecyzuj datę bo 2015 ma dwie zimy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Pewnie styczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się