Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Dobra Panowie pokłócili się, wymienili uprzejmości, wyjaśnili sobie wszystko to nie zaśmiecajcie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) czeburaszka710, mimo, że przejaskrawione przykłady do końca mnie nie przekonują (równie dobrze moglibyśmy mówić o zakazaniu strzelania z pistoletu na kapiszony, bo można kogoś zabić ), to na pewno jest dużo racji w tym, co piszesz. Być może nawet spróbuję zrobić kilka warek bez płukania wodą po SS i powalczę z pianą, choć pewnie bez specjalistycznego oprzyrządowania różnicy nie zauważę Stąd też moje podejście - jestem dosyć "energooszczędny" - nie lubię tracić czasu, którego tak bardzo mi na wszystko brakuje, na rzeczy, które nie przynoszą wystarczająco wymiernych efektów Dobra Panowie pokłócili się, wymienili uprzejmości, wyjaśnili sobie wszystko to nie zaśmiecajcie tematu Nikt tu się nie kłóci, tylko kulturalnie dyskutuje Poza tym czy na pewno go zaśmiecamy? Wszakże cała dyskusja dotyczy płukania kranówką po StarSanie - zdecydowanie może się przydać innym. Lepiej powiedz Und czy Ty też płukasz/płukałeś po dezynfekcji, czy nie, to będzie ciekawiej Edytowane 14 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 jak są zdrowe drożdże i wystarczająca ich ilość to myślę , że to z kranówy i tak nie miałoby szans się rozwinąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Undeath, dnia 14 październik 2015 - 08:17, napisał: Dobra Panowie pokłócili się, wymienili uprzejmości, wyjaśnili sobie wszystko to nie zaśmiecajcie tematu Nikt tu się nie kłóci, tylko kulturalnie dyskutuje Poza tym czy na pewno go zaśmiecamy? Wszakże cała dyskusja dotyczy płukania kranówką po StarSanie - zdecydowanie może się przydać innym. Lepiej powiedz Und czy Ty też płukasz/płukałeś po dezynfekcji, czy nie, to będzie ciekawiej Nigdy Każdą wodę która ma kontakt z piwem gotuje przynajmniej 15 minut, do tego woda do przepłukiwania drożdży zawsze jest z małym dodatkiem ClO2 (nawet mineralna z sklepu ale takiej staram się nie używać, odkąd w jednym biterze miałem mega posmaki mineralne). Generalnie nie widzę najmniejszego sensu w płukaniu wodą po dezynfekcji, bo cała robota idzie na marne, już kij z jakością wody, ale widziałem rozebrane nie raz instalacje wodociągowe w domach plus do tego wiem w jakim stanie jest 99% kranów w domach - są to siedliska bakterii i to jest niezaprzeczalne, a szkoda mi mojej pracy na stratę piwa przez taką głupotę. Druga sprawa po co stosować wtedy starsan? Szkoda chemii równie dobrze można wrzątkiem wiadro przepłukać przecież Nie raz też pisałem, że nie należy przesadzać bo i tak każde piwo jest praktycznie zakażone, ale z drugiej strony popełnianie takich głupiutkich błędów może rzutować już na jakości piwa. Z ciekawostek jak myślicie gdzie występuje najwięcej bakterii w waszym domu? Nie sypialnia, ani łazienka, są to zawsze miejsca gdzie przechowywana jest żywność i co najlepsze można tam znaleźć tak dziwne szczepy że bylibyście przerażeni Najgorzej jest w lodówce... Może to i trochę paranoiczne, ale po myciu lodówki ja zawsze ją jeszcze przepryskuje ClO2, bo salmonella to najbezpieczniejsza rzecz z posiewów jakie widziałem. I w powietrzu też właśnie lata pełno syfu w tych pomieszczeniach, ale bakterie przenoszą się na kurzu i w miarę regularne ścieranie jego ogranicza znacznie migracje ich. Edytowane 14 Października 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Najgorzej jest w lodówce A ja słyszałem że najgorzej to jest na gąbce do mycia naczyń - dużo żarcia na niej, często w ciepłej wodzie, wilgotno itp;) Ja tak samo - jak już mam coś płukać (np. wiadra po resztkach piro) to przepłukuję ClO2, kranówki do piwa bym nie wlał, ani nią nie płukał po dezynfekcji... Po to się stosuje środki do dezynfekcji których nie trzeba płukać, żeby później nie płukać. Edytowane 14 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Jakoś nie potrafię zrozumieć koncepcji stosowania środków chemicznych, które nie śmierdzą, można stosować je bez spłukiwania i spłukiwanie ich kranówą. Raz, że jest to dodatkowy krok do wykonania, a dwa że wprowadzamy dodatkowe mikroorganizmy do piwa, które pewnie nie wywołają wyraźnej infekcji w piwie, ale przy którymś pasażu mogą dać o sobie znak - nie koniecznie jako kwach, kibel itp., ale mogą się pojawić inne smaki/aromaty, które mogą się normalnie wziąć z nieprawidłowej pracy drożdży - aldehyd, diacetyl, nieprawidłowe odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Delikatne infekcje mogą dawać nie tylko aldehyd czy diacetyl - delikatna infekcja może skutkować np brakiem piany, mętnością przy braku wpływu na smak, albo też np spłaszczeniem profilu piwa, płaską słodowością lub niewyraźną chmielowością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Jeżeli faktycznie płukanie "kranówką" po dezynfekcji to samo zło, to dlaczego jest to zalecane przez producentów? Stronę wcześniej podałem link do środka do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością i jak byk stoi: spłukać czystą woda pitną. Nie jest przypadkiem tak, że resztki wypłukiwanych środków chemicznych zabezpieczają jeszcze przed infekcją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Jeżeli faktycznie płukanie "kranówką" po dezynfekcji to samo zło, to dlaczego jest to zalecane przez producentów? Stronę wcześniej podałem link do środka do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością i jak byk stoi: spłukać czystą woda pitną. Nie jest przypadkiem tak, że resztki wypłukiwanych środków chemicznych zabezpieczają jeszcze przed infekcją? Jest pewna różnica, której kolega chyba nie za bardzo rozumie... To że ten środek jest do powierzchni mających kontakt z żywnością nie znaczy że nadaje się do kontaktu z żywnością. Po drugie o kant dupy go rozbić właśnie jak trzeba spłukiwać. Po trzecie po co przecierać już raz przetarte szlaki? Są środki tanie i skuteczne stworzone do piwa, więc szkoda czasem ryzykować używając nie znanych. http://www.adsp.pl/produkt,clinex-barren-1l-plyn-dezynfekujacy,943.html Ten środek po sprawdzeniu karty nie nadaje się, bo po primo trzeb płukać po drugie ma dziwny skład, z jakimiś wypełniaczami... Spójrz w kartę: http://www.adsp.pl/data/doc/produkty/943_k_Clinex%20Barren.pdfniby kwas nadoctanowy i soda ale już 100 razy wolałbym używać czystych tych środków (bo same w sobie nadają się do odkażania). Dalej w karcie masz napisane wyraźnie, że jest trujący... Kolejna sprawa producenci drożdży i brewkitów podają że po 4 dniach można zlewać piwo na cichą a po tygodniu do butelek im też uwierzysz? Wiesz jedno producent drugie doświadczenia piwowarów i praktyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Jeżeli faktycznie płukanie "kranówką" po dezynfekcji to samo zło, to dlaczego jest to zalecane przez producentów? Stronę wcześniej podałem link do środka do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością i jak byk stoi: spłukać czystą woda pitną. Nie jest przypadkiem tak, że resztki wypłukiwanych środków chemicznych zabezpieczają jeszcze przed infekcją? pojęcie spożywka bardzo obszerne jak i powierzchni mające kontakt ze spożywką . Można mówić o półkach do transportu pieczywa czy desce do krojenia buraków . My mówimy raczej o piwowarstwie . Dla przemysłu piwowarskiego nadają się określone rodzai preparatów spełniające wymogi pod konkretny cykl produkcyjny uwzględniający też materiał z którym ma mieć kontakt . A jak już mówimy o kranówie to .... npr. dla przepłukiwania rurociągów przy niektórych cyklach produkcyjnych npr. po NaOH czy przepompowywaniu piwa na komercyjnych browarach używana woda mało tego że sterylna to w dodatku odgazowywana lub nasycona CO2 . Odgazowują dla usuwania tlenu , jak byś kto pytał . Edytowane 14 Października 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Cholernie się teraz cieszę, że przypadkiem poruszyłem taki temat Człowiek się uczy całe życie - teraz mogę wyeliminować kolejny błąd, który może wpływać na jakość piwa. Czuję się przekonany To teraz inne pytanie - czy jest w którymś z rodzimych sklepów dostępny StarSan w wersji mniej pieniącej? Na porównywarce widzę, że wszędzie jest tylko ten HB. Akurat powoli mi się kończy, więc może warto by było zamówić ten drugi i nie walczyć przy okazji z pianą, która faktycznie jest odrobinę problematyczna. EDIT: Ok, mam - SaniClean to się nazywało na TB mają chociażby. Edytowane 14 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Wybaczcie, bo ja wciąż czuję głód wiedzy. I proszę bez złośliwości, bo ja naprawdę chcę uzupełnić wiedzę. Rozróżniam dwie rzeczy tj. mycie/sterylizację sprzętu i dezynfekcję bezpośrednio przed użyciem. Jak rozumiem środki wymagające płukania nie nadają się tylko do tej drugiej kategorii? Piszecie, że środki do pow. mającej kontakt z żywnością nie koniecznie oznaczają środki nadające się do piwowarstwa. Ale wg mnie jeśli coś posiada takie przeznaczenie to jednoznacznie nadaje się do każdej powierzchni mającej kontakt z żywnością. Mylę się? Przecież wyjątki musiałyby być wyszczególnione? Druga sprawa to toksyczność tego środka z linka. Czyżby jakikolwiek nierozcieńczony środek do sterylizacji (może z wyjątkiem etanolu, ale to też zależnie od ilości) będzie toksyczny. Przecież ludzie używają sody kaustycznej i żyją. Ba nawet chwalą. Co mi umyka, gdzie leży różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Jak rozumiem środki wymagające płukania nie nadają się tylko do tej drugiej kategorii? Tak. Do mycia może by się nadał. Piszecie, że środki do pow. mającej kontakt z żywnością nie koniecznie oznaczają środki nadające się do piwowarstwa. Ale wg mnie jeśli coś posiada takie przeznaczenie to jednoznacznie nadaje się do każdej powierzchni mającej kontakt z żywnością. Mylę się? Przecież wyjątki musiałyby być wyszczególnione? Nie do końca, bo nikt po prostu nie bada wpływu takiego środka na poszczególne wypadki, a na pewno nie sprawdzają czy nadaje się pod browary. Druga sprawa to toksyczność tego środka z linka. Czyżby jakikolwiek nierozcieńczony środek do sterylizacji (może z wyjątkiem etanolu, ale to też zależnie od ilości) będzie toksyczny. Przecież ludzie używają sody kaustycznej i żyją. Ba nawet chwalą. Co mi umyka, gdzie leży różnica? Soda kaustyczna jest zasadą, pod wpływem kwaśnego piwa się po prostu zdezaktywuje i da ci ohydny aromat w piwie, którego po prostu nie ruszysz. Natomiast kwas naoodctowy jest silnie żrący niby się utlenia do perhydrolu, który aż tak szkodliwy nie jest, ale nie było nigdzie badań na temat jego wpływu na piwo więc po co ryzykować? Różnica największa zawsze jest w ryzyku używania ich, cenie i dostępności, powiem tak nikt ci nie zabroni go stosować, twoje piwo twoje zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Ok, dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Czy wiecie może w którym markecie można kupić czyste naoh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wydaje mi się, że ostatnio będąc w Auchanie widziałem udrażniacz tylko z NaOH w składzie bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 W Castoramach czy innych, za przeproszeniem, Liroyach... u mnie w Mrówce jest w kilogramowych opakowaniach. bart3q i Adek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Ja kupiłem kiedyś w Nomi (jak jeszcze było u mnie we wsi) z firmy Dragon czyste NaOH za 'czy pińdziesiąt' za kilogram. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Dzięki chłopaki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Czy SaniClean zdezaktywuje NAOh? W opisie produktu piszą, że oparty jest na kwasie, czyli w takim wypadku nie muszę bawić się w żadne kwaski cytrynowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Czy SaniClean zdezaktywuje NAOh? W opisie produktu piszą, że oparty jest na kwasie, czyli w takim wypadku nie muszę bawić się w żadne kwaski cytrynowe? Tak było to powtarzane kilkukrotnie. Jedyny minus, że Starsan też może się zdezaktywować, dlatego przed jego zadaniem trzeba dokładnie wiadro przepłukać, żeby nie pozostało większych ilości sody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Jaką temperaturę powinna mieć woda w której mam zamiar rozpuścić NaOH? Wystarczy ciepła czy ma być gorąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Rozpuszczanie NaOH powoduje wydzielanie sporych ilości ciepła. Zależy oczywiście od stężenia jakie chcesz osiągnąć, ale mi np. przy wyrobie mydła podczas rozpuszczania NaOH w wodzie temperatura wzrasta z ok. 15oC do nawet 80oC. Zatem z gorącą wodą bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Zalezy od sytuacji, kegi zasypuje naoh i wlewam wrzatek. Do wiader używam letniej wody i granulatu naoh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Chcę umyć fermentory (standardowe z BA). Zgodnie z tym co wyczytałem w tym wątku planuje przygotować ok 4 litrów roztworu 2-3% NaOH. NaOH mam czyste (98%) kupione w OBI w formie grantulatu. Więc chyba letnia woda wystarczy. A i jeszcze się upewnię. Nie wolno zalewać NaOH wodą prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się