Skocz do zawartości

Piwowar, alkoholizm i jak chronić zdrowie.


Tomassino

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Alien844 napisał(a):

Mhmmm no mi tak smakuje domowe piwo w lecie iż masakra w okresie jesień- zima już nie .

Jesienią i zimą popijam Imperial Stouty, Doppelbocki, Weizenbocki, Barley Wine i inne lekkie piweczka. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Alien844 napisał(a):

Mhmmm no mi tak smakuje domowe piwo w lecie iż masakra w okresie jesień- zima już nie .

 

Smakować smakuje, ale z wiekiem imprez mniej. Jakbym zaczął warzyć na studiach to pewnie spożycie by wzrosło.

Zimą to wiadomo, że pragnienie mniejsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

 

Smakować smakuje, ale z wiekiem imprez mniej. Jakbym zaczął warzyć na studiach to pewnie spożycie by wzrosło.

Zimą to wiadomo, że pragnienie mniejsze.

Tu jest problem iż robię lekkie piwa, pije się je jak oranżadę w takim okresie jedno za drugim połykam.

Sklepowego piwa to zawsze pierwsze pół na pragnienie szło a później ledwo drugą połówkę piłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wraz z chłodnymi dniami przyszedł spadek spożycia piwa a nawet postój  :)

Jednak ciepło plus dobre piwko powodowało takie spożycie :)

Muszę spróbować zrobić piwo z małym procentem żeby w głowie nie szumiało po wypiciu dużej ilości, pewnie większe spożycie wróci wraz z ciepłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Alien844 napisał(a):

Muszę spróbować zrobić piwo z małym procentem żeby w głowie nie szumiało po wypiciu dużej ilości, pewnie większe spożycie wróci wraz z ciepłem.

https://www.brewerspublications.com/products/session-beers-brewing-for-flavor-and-balance

https://piwo.org/forums/topic/787-książki-piwowarskie/?do=findComment&comment=470113

Bardzo przyjemna książka lansująca tezę, że piwa niskoalkoholowe - sesyjne, są solą piwowarstwa w ogóle.

Jak dla mnie za wysokie widełki przyjęła ale książkę polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, zasada napisał(a):

https://www.brewerspublications.com/products/session-beers-brewing-for-flavor-and-balance

https://piwo.org/forums/topic/787-książki-piwowarskie/?do=findComment&comment=470113

Bardzo przyjemna książka lansująca tezę, że piwa niskoalkoholowe - sesyjne, są solą piwowarstwa w ogóle.

Jak dla mnie za wysokie widełki przyjęła ale książkę polecam.

Średnio u mnie z angielskim a widzie iż nie ma tłumaczenia na polski:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.