leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 leon, to możemy się na czekoladowe wymienić, bo moich też nie da się wypić Na szczęście oba odpadły w domowej preselekcji, więc katowania sędziów nie było Jakby nie patrzeć, sporo się nauczyłem, tzn. wiem czego nie robić na przyszłość Hehe ja resztę warki "podrasowałem" różnymi aromatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) A poofftopuję Nigdy nie robiłem czekoladowego ale co najbardziej wam przeszkadzało w waszych piwach,że tak narzekacie? Zdecydowanie za mało czekoladowe i w aromacie i w smaku. Próbowałem z ziarnem kakaowca jak i z karobem...Za wzorzec stawiałem sobie S.Smith "Organic Chocolate Stout". Edytowane 12 Marca 2015 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ale przecież przecież za mało czekolady to nie wada aby w kanał lać, po prostu nie jest w stylu Myślałem że te ziarna czy kakao jakieś dziwne posmaki po fermentacji dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 To trzeba dzisiaj otworzyć butelczynę czekoladowego i w celach szkoleniowych zabrać się za szukanie wad Przynajmniej był "fun" przy eksperymentach i choć trochę nauki człowiek wyciągnął z eksperymentów z kakao. Gratulacje dla finalistów, a jak dla mnie kategorie open zawsze są ciekawe. Kordas, racja zawsze to jakieś nowe doświadczenie na przyszłość. Najlepiej uczyć się na własnych błędach. Dla mnie, (w związku z tym, że eliminacji nie przeszedłem), największą wartością jest właśnie możliwość zweryfikowania kilku teorii, z których część sprawdziła się u mnie, a część nie. W sumie trzeba było zrobić jeszcze selekcję, przed zapakowaniem piwa, warka została wybrana na podstawie walorów aromatycznych z wiadra podczas rozlewu. Może będzie można założyć nowy temat na forum po konkursie, bo jak dla mnie kakao, czekolada itp. to ciekawe surowce, które z racji zawartości tłuszczu budzą obawy, a na pewno każdy ma jakieś ciekawe wnioski ze swoich eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalsrem Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja dodawałem kakao i w smaku i zapachu czuć czekoladę, natomiast piana to kompletna porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 kultura prowadzenia konwersacji ze strony organizatorów powinna być przykładem dla innych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja zrobiłem dwie warki i najchętniej bym je w kanał puścił tylko kasy i czasu straconego szkoda. Współczuję sędziom, że musieli tego próbować a tak w ogóle to Gratuluję finalistom A tak wydałeś na dwie warki, na opłatę za konkurs i jeszcze opłatę za przesyłkę. Niezła logika Swoją drogą nie pojmuję, piwo Ci nie smakuję, wypijesz tylko dlatego, że szkoda wylać, ale wysyłasz je na konkurs Miałem też to napisać, ale się powstrzymałem, nie rozumiem jak można wysyłać piwa, z których nie jest się zadowolonym. Obrażasz ciężką pracę organizatorów i sędziów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Nie wiem jakim cudem udało mi się zakwalifikować do finału czekoladowego, prawdopodobnie pozostałe miały gigantyczne wady. Ostatnio się nawet zastanawiałem co zrobić z taką iloscią tego piwa, prawdopodobnie porozdaje bo sam tego nie ogarnę No chyba, że wygram to chętni sami się znajdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Sporo osób tak robi, piwo jest wadliwe ale nie wiedzą jaka wada, a nie mają żadnego sędziego w okolicy żeby pomógł, to wysyłają na konkurs, ja tego nie krytykuję. Zresztą piwem wadliwym można tez wygrać, wystarczy że inne będą gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja zrobiłem dwie warki i najchętniej bym je w kanał puścił tylko kasy i czasu straconego szkoda. Współczuję sędziom, że musieli tego próbować a tak w ogóle to Gratuluję finalistom A tak wydałeś na dwie warki, na opłatę za konkurs i jeszcze opłatę za przesyłkę. Niezła logika Swoją drogą nie pojmuję, piwo Ci nie smakuję, wypijesz tylko dlatego, że szkoda wylać, ale wysyłasz je na konkurs Miałem też to napisać, ale się powstrzymałem, nie rozumiem jak można wysyłać piwa, z których nie jest się zadowolonym. Obrażasz ciężką pracę organizatorów i sędziów. Ok. ja mam tylko nadzieję, że Ty nigdy nie wysłałeś piwa, z którego nie byłeś w pełni zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Nie wiem jakim cudem udało mi się zakwalifikować do finału czekoladowego, prawdopodobnie pozostałe miały gigantyczne wady. Ostatnio się nawet zastanawiałem co zrobić z taką iloscią tego piwa, prawdopodobnie porozdaje bo sam tego nie ogarnę No chyba, że wygram to chętni sami się znajdą Sporo osób tak robi, piwo jest wadliwe ale nie wiedzą jaka wada, a nie mają żadnego sędziego w okolicy żeby pomógł, to wysyłają na konkurs, ja tego nie krytykuję. Zresztą piwem wadliwym można tez wygrać, wystarczy że inne będą gorsze i właśnie po cześci to motywowało moją decyzję o dostarczeniu piwa na konkurs... tak jak pisałem wcześniej, miałem kontakt z kilkoma piwowarami warzącymi Czekoladowe na Konkurs i też nie byli w 100% zadowoleni ze swoich prób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Opłata konkursowa idzie na konto OT, tak więc warto wpłacić i nie jest żal. Przesyłki nie płaciłem bo i tak byłem w Szczecinie ale dzięki, ze się martwisz o moje finanse co do piwa to wielu piwowarów narzekalo na swoje warki i pomimo tego wysłało to co szkodziło i mi spróbować? Raczej na konto PSPD Edytowane 12 Marca 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Oj tam panowie dajcie spokój. Ja tam też wysyłam bo jeszcze mi się nie zdarzyło bym był w 100 % zadowolony z piwa. Zawsze można zrobić lepiej. leon i ZZZabioreCiButy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Ja zrobiłem dwie warki i najchętniej bym je w kanał puścił tylko kasy i czasu straconego szkoda. Współczuję sędziom, że musieli tego próbować a tak w ogóle to Gratuluję finalistom A tak wydałeś na dwie warki, na opłatę za konkurs i jeszcze opłatę za przesyłkę. Niezła logika Swoją drogą nie pojmuję, piwo Ci nie smakuję, wypijesz tylko dlatego, że szkoda wylać, ale wysyłasz je na konkurs Miałem też to napisać, ale się powstrzymałem, nie rozumiem jak można wysyłać piwa, z których nie jest się zadowolonym. Obrażasz ciężką pracę organizatorów i sędziów. Co za naiwność. Skoro wysyłasz tylko piwa z których jesteś zadowolony to IMHO - albo pupa z Ciebie a nie sensoryk, albo jesteś geniuszem i wszystkie twoje piwa są bez wad! ED: kontynuując twoja logikę: wysłałem 3 piwa z których nie bylem w pełni usatysfakcjonowany na konkursy i zdobyły kolejno V, VI i VIII miejsce, czyli autorzy tych 20++ piw które były za mną to w ogolę powinni się wstydzić, bo jak moje nie były bez wad to ich to już w ogolę! Naprawdę dajcie sobie na luz z taki komentarzami... Edytowane 12 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy leon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja zrobiłem dwie warki i najchętniej bym je w kanał puścił tylko kasy i czasu straconego szkoda. Współczuję sędziom, że musieli tego próbować a tak w ogóle to Gratuluję finalistom A tak wydałeś na dwie warki, na opłatę za konkurs i jeszcze opłatę za przesyłkę. Niezła logika Swoją drogą nie pojmuję, piwo Ci nie smakuję, wypijesz tylko dlatego, że szkoda wylać, ale wysyłasz je na konkurs Miałem też to napisać, ale się powstrzymałem, nie rozumiem jak można wysyłać piwa, z których nie jest się zadowolonym. Obrażasz ciężką pracę organizatorów i sędziów. Co za naiwność. Skoro wysyłasz tylko piwa z których jesteś zadowolony to IMHO - albo pupa z Ciebie a nie sensoryk, albo jesteś geniuszem i wszystkie twoje piwa są bez wad! ED: kontynuując twoja logikę: wysłałem 3 piwa z których nie bylem w pełni usatysfakcjonowany na konkursy i zdobyły kolejno V, VI i VIII miejsce, czyli autorzy tych 20++ piw które były za mną to w ogolę powinni się wstydzić, bo jak moje nie były bez wad to ich to już w ogolę! Naprawdę dajcie sobie na luz z taki komentarzami... Rozpętałem burzę, to ją zakończę. Przede wszystkim to tylko moje zdanie, moje zdziwienie wynikające z takiego postępowania. Nikogo nie oceniam, nikomu nie mówię jak ma żyć Druga sprawa, ja też w zasadzie nigdy nie jestem na 100% zadowolony ze swoich piw, ale jest kolosalna różnica między tym, że jesteś nie do końca zadowolony, a postępowaniem, gdzie chcesz piwo wylać w kanał, ale szkoda, Ći pieniędzy i roboty, to jakoś tam dopijesz, a mimo tego wysyłasz na konkurs. Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja dodam ze swojej strony, że każdy z piwowarów ma różny stopień umiejętności sensorycznych, i to że nie każdy musi wyczuć wady występujące w swoim piwie. U mnie jestem pewien zapachu i smaku czekolady, więc jestem pewien że piwo odpadło z powodu wad - gdy próbowałem jeszcze nie do końca nagazowane piwo to wad nie znalazłem. Nie zakładam, by coś rozwinęło się tak szybko w butelce trzymanej w piwnicy, więc raczej za cienki sensorycznie jestem . Co innego wysyłać piwo, które ma ewidentną wadę, której nie sposób przeoczyć (np. kanaliza), a co innego wysyłać piwo, które nam nie smakuje - np. ja wystawiłem dyniowe, mimo iż mi nie smakowało, ale inne osoby miały zdanie odmienne. Tak czy siak, mój pierwszy konkurs i porównując z opiniami na temat niektórych konkursów, jak dla mnie organizacyjnie SKPD jest bardzo fajnie zorganizowany, więc chwała organizatorom i osobom wspomagającym za wkładaną pracę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja zrobiłem dwie warki i najchętniej bym je w kanał puścił tylko kasy i czasu straconego szkoda. Współczuję sędziom, że musieli tego próbować a tak w ogóle to Gratuluję finalistom A tak wydałeś na dwie warki, na opłatę za konkurs i jeszcze opłatę za przesyłkę. Niezła logika Swoją drogą nie pojmuję, piwo Ci nie smakuję, wypijesz tylko dlatego, że szkoda wylać, ale wysyłasz je na konkurs Miałem też to napisać, ale się powstrzymałem, nie rozumiem jak można wysyłać piwa, z których nie jest się zadowolonym. Obrażasz ciężką pracę organizatorów i sędziów. Co za naiwność. Skoro wysyłasz tylko piwa z których jesteś zadowolony to IMHO - albo pupa z Ciebie a nie sensoryk, albo jesteś geniuszem i wszystkie twoje piwa są bez wad! ED: kontynuując twoja logikę: wysłałem 3 piwa z których nie bylem w pełni usatysfakcjonowany na konkursy i zdobyły kolejno V, VI i VIII miejsce, czyli autorzy tych 20++ piw które były za mną to w ogolę powinni się wstydzić, bo jak moje nie były bez wad to ich to już w ogolę! Naprawdę dajcie sobie na luz z taki komentarzami... Rozpętałem burzę, to ją zakończę. Przede wszystkim to tylko moje zdanie, moje zdziwienie wynikające z takiego postępowania. Nikogo nie oceniam, nikomu nie mówię jak ma żyć Druga sprawa, ja też w zasadzie nigdy nie jestem na 100% zadowolony ze swoich piw, ale jest kolosalna różnica między tym, że jesteś nie do końca zadowolony, a postępowaniem, gdzie chcesz piwo wylać w kanał, ale szkoda, Ći pieniędzy i roboty, to jakoś tam dopijesz, a mimo tego wysyłasz na konkurs. BuDeX, tak naprawdę to ja zacząłem to się ustosunkuje w końcowej przemowie źle się wyraziłem pisząć w "kanał" nie chodziło mi o to, iż piwo było zepsute i nieznośne do picia. Po prostu czytając opis stylu a raczej wymagań konkursowych odnośnie tego stylu, uważałem i uważam, że nie jest zgodne z tym co zakładałem w projekcie i tym co oczekują organizatorzy. Po zatym miałem dwa podejścia z różnymi surowcami niesłodowanymi, czytałem wiele wątków zarówno tu jak i na zagranicznych forach, stad moja frustracja w stosunku do mojego piwa i chęć wylania go w kanał; tym bardziej (IMO), styl czekoladowy nie jest czymś wielce szczególnym jeżeli chodzi o doznania sensoryczne co jeszcze bardziej podkręca śrubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 a co innego wysyłać piwo, które nam nie smakuje - np. ja wystawiłem dyniowe, mimo iż mi nie smakowało, ale inne osoby miały zdanie odmienne. Tak czy siak, mój pierwszy konkurs i porównując z opiniami na temat niektórych konkursów, jak dla mnie organizacyjnie SKPD jest bardzo fajnie zorganizowany, więc chwała organizatorom i osobom wspomagającym za wkładaną pracę! ja tak miałem ze Światęcznym na IV Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych, mi nie smakowało kompletnie, zmęczyłem dwie butelki, a piwo weszło do finału zajęło 9 miejsce. Cała warka rozeszła się migiem... Co do SKPD, Chwała i Cześć Organizatorom ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Koźlaka najłatwiej porównać z (wg mnie) pysznym piwem z Bambergu -Urbock. Podobno raz w roku jest wykonywane, tak mi w sklepie powiedziano. 11zł ale warte swej ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Koźlaka najłatwiej porównać z (wg mnie) pysznym piwem z Bambergu -Urbock. Podobno raz w roku jest wykonywane, tak mi w sklepie powiedziano. 11zł ale warte swej ceny Jeśli masz na myśli Urbocka ze Schlenkerli, to właśnie on był podany jako piwo kalibracyjne (i będzie także w finale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Tak. Fajny, gęsty, lekko słodki wędzonek Edytowane 13 Marca 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Śpicie? Nie? To łapcie wyniki drugiej części eliminacji! Pumpkin Ale 1. Łukasz Hałasik 2. Sworowski/Pronobis/Nalepa 3. Maciej Osiński 4. Paweł Teodorczyk, Paweł Świdniewicz 5. Jacek Stachowski 6. Paweł Żywiecki 7. Zbigniew Hajdyła 8. M.Krynicki/P.Ziębowicz 9. Michał Stefaniak 10. Bartłomiej Michałuszko 11. Michał Barancewicz 12. Mariusz Bysrtyk 13. Arkadiusz Wenta 14. Artur Słowik Rye IPA 1. Marek Zdanowicz 2. Arkadiusz Lewicki 3. Łukasz Białas 4. Andrzej Miler 5. Przemek Godek, Przemek Pietrzak 6. Bartłomiej Tętlewicz 7. Bartłomiej Michałuszko 8. M.Krynicki/P.Ziębowicz 9. Paweł Łopata 10. Marcin Jędrzejewski 11. Grzegorz Durtan 12. Łukasz Rymkiewicz Edytowane 14 Marca 2015 przez bimbelt Maryh 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 a poziom ... delikatnie mówiąc jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 W dyniowych zadziwiająco wysoki. W żytnich zadziwiająco niski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Czego brakowało w żytnich ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi