GB... Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Można poczekać parę dni http://www.pspd.org.pl/event/walne-zebranie-pspd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ok, coś mam: https://www.facebook.com/PiwnyInformator?ref=ts&fref=ts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 no to masz to samo co wszyscy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) No tak, to nie była informacja dla was, raczej sam sobie odpowiedziałem na własne pytanie . Edytowane 15 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Raczej potwierdzone informacje GŻ wycofało się z birofilii, a konkurs przejmuje Browar Zamkowy w Cieszynie... Tutaj komunikat Prezesa PSPD ich forum: Po wczorajszym moim spotkaniu z przedstawicielami Grupy Żywiec mamy już ich oficjalne stanowisko:- są dwie firmy: GŻ i Browar Zamkowy w Cieszynie. Pewne zobowiązania BZ przejmie na siebie. GŻ w tym zakresie wycofuje się tzn:- nie ma Festiwalu Birofilia- chcą, by konkurs w dalszym ciągu odbywał się- chcą warzyć Grand Championa i finansowo nagrodzić zwycięzcę na takich samych zasadach jak dotychczas- wesprą finansowo konkurs choć pewnie w mniejszym stopniu niż dotychczas (to jeszcze kwestia do negocjacji, najchętniej wesprą polskich sędziów, a w mniejszym stopniu zagranicznych - kosztogennych)- gorzej z kwestiami organizacyjnymi konkursu (miejsce, recepcja piw, eliminacje, finał - to trzeba przemyśleć, choć mam deklarację, że wszystko może być w Cieszynie, przy ich pomocy np. personalnej)- GŻ nie będzie wspierać finansowo Piwowara, choć pewnie w dalszym ciągu będzie wykupywać reklamę zgodną z cennikiem- BZ chętnie w dalszym ciągu będzie z nami współpracował (siedziba, zjazdy, inne), wesprze nasze walne kwotą kilku tysięcy zł (do ustalenia, najchętniej jako zwrot kosztów podróży dla delegatów)- Bracka Jesień ma się odbyć, nasz konkurs porterowy, wręczanie pucharu, i.in. też- BZ chce być browarem craftowym o zupełnie innym profilu niż GŻ Reszta będzie omówiona na walnym 21 marca. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Czy w kategorii 6. Coffee Stout [12-16° Blg] mieści się również Coffee Milk Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Czy w kategorii 6. Coffee Stout [12-16° Blg] mieści się również Coffee Milk Stout? Zależy kto będzie sędziować Dagome i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) W takim razie może odpowiedzi udzieli jeszcze osoba, która będzie sędziować? Edytowane 22 Marca 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Czy w kategorii 6. Coffee Stout [12-16° Blg] mieści się również Coffee Milk Stout? Mieści się. (przygotowywałem opis tej kategorii) watson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Nadal czekamy na szczegółowy opis kategorii. Jest na to szansa przed nastaniem lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Czy pszeniczne wędzone ma być na drożdżach do weizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jeżeli uzyskasz wymagane aromaty (klasyczna bawarska pszenica) na innych drożdżach to nie jest wymagane użycie szczepu do Weizenów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nadal czekamy na szczegółowy opis kategorii. Jest na to szansa przed nastaniem lata? Sam się często zastanawiam... Pomogłem, ile dałem radę. Na resztę nie mam wpływu. Czy pszeniczne wędzone ma być na drożdżach do weizena? Generalnie tak. W ocenie piwa będzie brane pod uwagę występowanie banana i goździka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Sam się często zastanawiam... Pomogłem, ile dałem radę. Na resztę nie mam wpływu. Therion, a podrzuć linka na forum PSPD niech wydadzą w końcu jakiś komunikat odnośnie konkursu bo to trochę nie w porządku wobec piwowarów, którzy mają już np. powarzone piwa na czerwiec, lub mają zamiar warzyć piwa na ten konkurs. Czy data się przesunie albo konkurs się nie odbędzie też nie wiadomo brak informacji na ten temat. Tak samo jak brak opisów i brak regulaminu 2 miesiące zostały tak naprawdę (odliczając 2 tygodnie na eliminacje i kodowanie piw) Czy ciężko PSPD wydać jakikolwiek komunikat oficjalny na temat ich właściwie koronnego i najbardziej prestiżowego konkursu? Przecież sklecenie 5 zdań to 5 minut. Edytowane 30 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Teraz taka moda. Tu chociaż wiadomo jakie będą kategorie, w innych ogłaszane sa miesiąc wcześniej. Regulamin tradycyjnie ogłaszany na poczatku maja ps Z drugiej strony trudno coś ogłaszać gdy nie wiadomo gdzie i kiedy Edytowane 30 Marca 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Po pierwsze nie za bardzo rozumiem, po co komu szczegółowe opisy. Wszystkie style są znane i w wiekszości często warzone. Rozumiem jakby stworzono jakiś styl (hybrydowy), tylko na potrzeby konkursu, to i owszem. Ja nie jestem członkiem, ale trzeba ich zrozumieć. Główny sponsor zrezygnował (to wiemy), usalany jest nowy termin i miejsce (to też wiemy). Póki nie będzie wszystko dopięte, dograne i nie będzie stosownych umów, to co mają pisać. Przecież to nie zależy od PSPD tylko od innych. W tym wypadku od Browaru Zamkowego. Z piwami wszyscy sobie poradzą. Część jest już w piwnicach, część na dniach. Pozostaną tylko aipy. Dajmy ludziom szansę. Niepotrzebne bicie piany nic dobrego nie wniesie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 To nie bicie piany W zeszłym roku odnośnie metryczek to było bicie piany Ja i inni piwowarzy tylko chcielibyśmy wiedzieć oficjalnie czy konkurs się odbędzie oraz dostać ponoć już skończony opis stylów konkursowych. To nie jest tak dużo. Giziu o zmianie głównego sponsora PSPD wiedziało nie od dzisiaj, minął miesiąc odkąd ogłosili że biro nie będzie to kupa czasu. Rozumiem pozostałe pkt. pomimo tego nie żądam konkretnych dat, a jedynie paru zdań wyjaśniający zaistniałą sytuację Normalna instytucja gdy pojawiają się wątpliwości stosuje odpowiednie komunikanty do swoich członków, a także do opinii publicznej. Brak komunikacji nie wychodzi na zdrowie PSPD co widać gołym okiem. Dobra nie dolewam oliwy do ognia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Oczywiście w wielu przypadkach zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Informację ze strony PSPD są skąpe, lub nie ma ich wcale. Strona biedna. Ciągła walka o metryczki, punkty Pucharowe doliczane po miesiącach (bądź wcale), bo komuś się nie chciało ich opracować itp. Inforamcja zapewne będzie, ktoś najpierw musi tylko policzyć czy mu się to opłaca. Co do opisów styli, jeżeli komuś one są tak bardzo potrzebne - to ok, choć w tym wypadku zupełnie nie rozumiem po co. Konkurs zapewne będzie i przy trzech aipach, rekordy zgłoszeń murowane Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Mniejsza z metryczkami, mniejsza z GŻ - krzyż na drogę. Termin można podać nawet tydzień wcześniej i przeprowadzić konkurs na łące w Pszczynie, ale piwa w tydzień nie zrobimy. Z podanych 10 stylów tylko 1 znajduje się w klasyfikacji stylów piwnych wg PSPD, tylko 4 mają opis BJCP lecz z innymi widełkami Blg. Jeśli komisja PSPD ma własne wyobrażenie o stylu piwnym to powinni to określić już pół roku temu, bez względu na zawirowania organizacyjne. Przykładowy dylemat - uwarzyłem tydzień temu IRA 65 IBU. Są takie na rynku ale czy ktoś jest w stanie mi zagwarantować, że nie zrobiłem piwa poza widełkami stylu wg komisji PSPD? Jacyś ludzie w ogóle nad tym pracują czy cały zarząd klapnął bo stracił sponsora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Mniejsza z metryczkami, mniejsza z GŻ - krzyż na drogę. Termin można podać nawet tydzień wcześniej i przeprowadzić konkurs na łące w Pszczynie, ale piwa w tydzień nie zrobimy. Z podanych 10 stylów tylko 1 znajduje się w klasyfikacji stylów piwnych wg PSPD, tylko 4 mają opis BJCP lecz z innymi widełkami Blg. Jeśli komisja PSPD ma własne wyobrażenie o stylu piwnym to powinni to określić już pół roku temu, bez względu na zawirowania organizacyjne. Przykładowy dylemat - uwarzyłem tydzień temu IRA 65 IBU. Są takie na rynku ale czy ktoś jest w stanie mi zagwarantować, że nie zrobiłem piwa poza widełkami stylu wg komisji PSPD? Jacyś ludzie w ogóle nad tym pracują czy cały zarząd klapnął bo stracił sponsora? Ogłoszenie miesiąc wcześniej kategorii nie przeszkodziło uwarzyć Tobie piwa na Kuźnie Piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ogłoszenie miesiąc wcześniej kategorii nie przeszkodziło uwarzyć Tobie piwa na Kuźnie Piwowarów Uściślając - 6 i 1/2 tygodnia, też za krótko ale można było się spiąć Gdyby na Birofiliach był 1 styl do zrobienia to siedziałbym spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Przykładowy dylemat - uwarzyłem tydzień temu IRA 65 IBU. Są takie na rynku ale czy ktoś jest w stanie mi zagwarantować, że nie zrobiłem piwa poza widełkami stylu wg komisji PSPD? wg BJCP IBU 55-85 Nie uważam, że PSPD będzie wymyślało coś nowego, także bądź spokojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zawsze można zerknąć do nowego BJCP 2014. Tam jest sporo informacji. Z tym, że szczegółowymi opisami stylów radzę się nie przejmować, ponieważ mam od jakiegoś czasu wrażenie, że i sami sędziowie nimi się nie przejmują. Na co warto zwrócić uwagę w praktyce - aby piwo było czysto przefermentowane i w większości stylów możliwie intensywne w smaku ( przy zachowaniu jakiegoś tam podstawowego balansu ). Tak więc ścisłe trzymanie się opisów może okazać się w niektórych wypadkach nawet szkodliwe. Ale to tylko takie moje wrażenie. Tak więc warzyć i wysyłać, a ścisłą zgodnością nie przejmować się. Cichus i Łukasz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 O to własnie chodzi. Przykład zeszłorocznej amerykańskiej pszenicy. Moje CDA mimo 80 IBU i drugiego miejsca - dostaje info że za mała goryczka. Piwa klasyczne, każdy zna i opisów nie potrzeba. Nowa fala, jak to nowa fala. Jak pisze Czesław, dobrze odfermentowane, bez wad i intensywne w smaku i aromacie. Na Kuźnie trzymałem się opisu - zrobiłem White IPA z mocną goryczką i smakiem ameryki ale w aromacie to był wit, bez chmielenia na zimno i przepadłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Na Kuźnie trzymałem się opisu - zrobiłem White IPA z mocną goryczką i smakiem ameryki ale w aromacie to był wit, bez chmielenia na zimno i przepadłem. Ech, naiwny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się