crosis Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Wiadomo, że mamy młodą populację sędziów i sensoryków. Wiadomo, że błędy będą. Wydaje mi się jednak, że jeden błąd popełniamy u podstaw: łączenie sensoryki z kursem sędziowskim. Sensoryka to podstawa: tak. Trzeba nauczyć się wykrywać cechy piwa, umieć je prawidłowo opisać, określić natężenie oraz zidentyfikować, czy są wadami, czy nie. A także nauczyć się w jakich stylach co one mogą oznaczać. To ABC. Dopiero potem można szkolić się na sędziego. Wtedy trzeba nauczyć się oceniać piwo jako całość, rozkładać kompozycję cech na te główne i potem, bazując na ich występowaniu i natężeniu oceniać całość piwa. Po metryczkach z moich konkursów wydaje mi się, że wielu sędziów tego nie robi. Idzie na zasadzie: a, jest X, no to wada, ciach, bum, koniec. Brak jest oceny piwa i brak jest też informacji zwrotnej. Z tym, że nie mam pretensji - wiadomo, że to musi przyjść z czasem. To, co mnie martwi wynika bardziej z tego, że organizacja odpowiedzialna za wydawanie certyfikatów ma to w tyłku. Dagome 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Dodatkowo są blogerzy, jak ten facio od Piwnego Garażu. Może im można dać się wykazać? Ten facio od lipca ubiegłego roku opracowuje metryczki z pewnego konkursu. Więc na pewno wiele się dowiesz o swoim piwie Oj przepraszam, ja dostałem w grudniu ps Konkursy konsumenckie to jeszcze większa ściema Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Dodatkowo są blogerzy, jak ten facio od Piwnego Garażu. Może im można dać się wykazać? Ten facio od lipca ubiegłego roku opracowuje metryczki z pewnego konkursu. Więc na pewno wiele się dowiesz o swoim piwie Oj przepraszam, ja dostałem w grudniu ps Konkursy konsumenckie to jeszcze większa ściema Nie brałeś udziału w tym konkursie, więc nic nie mogłeś dostać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 (edited) Przykład Rye AIPA w Szczecinie gdzie piwa z ostatnich miejsc w metryczkach miały wypisane wyraźne infekcje, a rozbieżność punktowa było ponad 30 pkt!! Krzysiek, to że sędziowie strasznie cię "skrzywdzili", nie daje ci podstaw do publikowania nieprawdziwych informacji. Piwo z ostaniego miejsca w Rye IPA w metryczce ma napisane co następuje: "Piwo nie ma wyznaczników stylu, jest utlenione, zbyt alkoholowe i zbyt słodkie. Źle przeprowadzona fermentacja." Marcin to tylko przykład był nie mam pretensji do Ciebie bo konkurs przebiegł wzorowo. Nie mam też żalu i nie uważam się za skrzywdzonego, że odpadłem w eliminacjach, moje piwo było nie najlepsze, miało alkohol w aromacie, który nie pod pasował sędzią... Mnie dziwi tylko wielka rozbieżność między piwami finałowymi. Przeczytaj dokładnie co napisałem, "piwa z ostatnich miejsc" , więc też wkleję cytat z metryczki z jednego piw finałowych: Aromat: Kwaśne, utlenione, kiszone ogórki, kapusta. Mocny kwas izowalerianowy dominujący w aromacie. Smak: Kwaskowate, słodkie z małym charakterem żytnim. Wykazuje oznaki zakażenia i starości. Piwo na granicy stylu. Druga sprawa: Zdarzało się w historii naszych konkursów, że jakieś piwo weszło do finału mimo wyraźnej wady. Mogło to jednak wynikać z zarówno z błędu sędziów, błędu w kodowaniu, jak i "trafionej" butelki. Świat nie jest zero-jedynkowy - sytuacje losowe zdarzają się w konkursach tak samo jak w życiu. Jako organizator dokładam starań, by wszystko przebiegało jak najlepiej, ale nie wszystko jestem w stanie przewidzieć. Oczywiście zdaję sobie sprawę z możliwości błędów organizatorów, a także trefnej butelki, dlatego to był przykład. Natomiast wiem, że się zdarzały takie sytuacje już nie raz, czytałem już kilka metryczek takich, stąd wyrażam na ten temat zaniepokojenie. Druga sprawa sam brałem udział w eliminacjach do konkursów i widziałem to z praktyki gdzie był wyraźny nakaz przepuszczenia 10 piw choć tak naprawdę do finału powinno się dostać 5-6 Do tego mam zarzut, a nie do konkursu w Szczecinie. Powtórzę jeszcze raz, wytyczne do konkursów są nie dokładne i nie przewidują wielu sytuacji! Edited April 2, 2015 by Undeath siwiutki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Czesław, z tym grodziskim to był jakiś błąd. Jakie miałeś metryczki z obu konkursów? Kompletnie różne. Jakby chodziło o dwa zupełnie inne piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwochłon Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić systemu wykluczającego pomyłki przy kodowaniu próbek. Np. piwowar przy rejestracji online do konkursu otrzymywałby z systemu kod piwa (nieznany sędziom oczywiście), który sam naklejałby na butelkę. Maryh 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
corsano Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić systemu wykluczającego pomyłki przy kodowaniu próbek. Np. piwowar przy rejestracji online do konkursu otrzymywałby z systemu kod piwa (nieznany sędziom oczywiście), który sam naklejałby na butelkę. A co w momencie kiedy piwowar jest jednocześnie sędzią w innej kategorii Myślę, ze pomyłki w kodowaniu to jest jakiś promil ze wszystkich zgłaszanych piw o ile wogóle się zdarzają Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwochłon Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Miałem przynajmniej jeden przypadek, którego nie potrafię wytłumaczyć inaczej niż pomyłką przy kodowaniu próbek, bo niezależnie od kwalifikacji, wrażliwości sensorycznej czy stanu psychofizycznego sędziów nie dało się w tym piwie stwierdzić cech wyszczególnionych w metryczce (a były tam one bardzo wyraźnie zaznaczone). Gdybym był organizatorem to chciałbym mieć taki automatyczny system kodowania, choćby dla własnej wygody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Bardzo dobry pomysł moim zdaniem. Mariusz pomyśl ile by Ci odeszło pracy przy naklejaniu kodów na kapsle. A co w momencie kiedy piwowar jest jednocześnie sędzią w innej kategorii Ale co to przeszkadza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
corsano Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 (edited) Miałem przynajmniej jeden przypadek, którego nie potrafię wytłumaczyć inaczej niż pomyłką przy kodowaniu próbek, bo niezależnie od kwalifikacji, wrażliwości sensorycznej czy stanu psychofizycznego sędziów nie dało się w tym piwie stwierdzić cech wyszczególnionych w metryczce (a były tam one bardzo wyraźnie zaznaczone). Ja miałem kilka takich przypadków Jak w każdej "dyscyplinie" sędziowie popełniają błędy. A nie mamy zawodowych sędziów Edited April 2, 2015 by corsano Link to comment Share on other sites More sharing options...
corsano Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Bardzo dobry pomysł moim zdaniem. Mariusz pomyśl ile by Ci odeszło pracy przy naklejaniu kodów na kapsle. Kodowanie to jest chwila. Największy problem jest z rozpakowaniem A co w momencie kiedy piwowar jest jednocześnie sędzią w innej kategorii Ale co to przeszkadza? A wtedy dojdzie do podejrzeń, że piwowar może ingerować w kategorię gdzie jest jego piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Kodowanie jest tak banalnym procesem, że szkoda gadać. Wystarczy numerować piwa przy przyjmowaniu i rozpakowywaniu, a potem prosta apka w accessie czy webowa, która skojarzy piwowara, piwo, i wygeneruje kod. Dla ułatwienia można to wydrukować na gotowych naklejkach. Z tego co wiem, konkurs przy WFDP jest obsługiwany aplikacją napisaną przez piwowara na wordpresie. I działa idealnie, mailuje, haftuje, usuwa ciąże i krawaty wiąże Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 No dobra, a czy są choćby jakieś predykcje co do miesiąca, w którym konkurs miałby się odbyć? zbynieks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 (edited) No dobra, a czy są choćby jakieś predykcje co do miesiąca, w którym konkurs miałby się odbyć? Tutaj i/lub tutaj trafiłem na takie info: ...Browar zaproponował jego organizatorom przeniesienie czerwcowego konkursu do Cieszyna. Najprawdopodobniej odbędzie się on przy okazji Święta Trzech Braci - wyjaśnia biuro prasowe Grupy Żywiec. Święto Trzech braci jest w tym roku w terminie 19-21.06, więc praktycznie termin konkursu byłby ten sam. Ale myślę że dość istotne w powyższym cytacie jest to "Najprawdopodobniej"... Tak czy inaczej, na wszelki wypadek nie skreśliłem jeszcze urlopu zaplanowanego na 19.06. Edited April 3, 2015 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Dori na facebooku stwierdziła, że to mało prawdopodobne żeby był w Cieszynie. Hmm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 (edited) Mnie ta destynacja (Cieszyn) nawet by bardziej odpowiadała, bo mam tam rodzinę i mogę się przespać. A więc jestem za. Edited April 3, 2015 by Robin Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Dori na facebooku stwierdziła, że to mało prawdopodobne żeby był w Cieszynie. Hmm... Może w czeskim Cieszynie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 (edited) Organizatorem tego wydarzenia było Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, a jego głównym sponsorem była Grupa Żywiec. Jakie to piękne. Teraz wychodzi na to, że to PSPD utopiło Birofilia, podczas gdy rok temu Skitof i Czes (Sadownik), przekonywali wszystkich, że Birofilia to GŻ, a KPD to PSPD. Oczywiście to, że nawet na blachach z zeszłego roku nie było logo PSPD to zwyczajny "mały błąd" wydawało się wtedy faktycznie "małe". A teraz - wyszło szydło z worka. Skitof, warto byłoby odnieść się do informacji z tego artykułu: http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,17699753,Milosnicy_piwa_do_Zywca_juz_nie_przyjada__Koniec_atrakcji.html#ixzz3WE6x4Lz5 Edited April 4, 2015 by crosis zgoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Crosis, link płatny. Wklej inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Z zasady dziennikarzom nie wierzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Crosis, link płatny. Wklej inny. Za dużo GW czytasz i wyczerpałeś limit. Nic ciekawego tam nie ma, narzekanie burmistrza Żywca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Crosis, link płatny. Wklej inny. A co za sztuka sobie opłacić Piano i być na bieżąco? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 U mnie się wyświetla ale może to po znajomości GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted April 5, 2015 Share Posted April 5, 2015 Przypadkiem znalazłem fotkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted April 5, 2015 Share Posted April 5, 2015 Jak się nie myśli i przenosi temat z Almy do TESCO, to potem jest tak jak przewidywane: kiepsko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now