Gość Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jak najchlodniej fermentowaliscie tymi drożdżami? Funkcjonują jako tak w 9-10°C? Przerwa diacetylowa jest konieczna? I czy dają dużo siarki? Nie wiem czy na cicha nie wrzucić kształtki miedzianej.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Koelsha się nie lageruje?Lageruje się, ale nie mam warunków do lagerowania, poza tym musiałem rozlać piwo przed świętami. Po miesiącu od butelkowania jest tylko trochę wyklarowane, ale nieprzyjemny aromat znikł szybko. Jak najchlodniej fermentowaliscie tymi drożdżami? Funkcjonują jako tak w 9-10°C? Przerwa diacetylowa jest konieczna? I czy dają dużo siarki? Nie wiem czy na cicha nie wrzucić kształtki miedzianej.Ja nie schodziłem poniżej 13°C otoczenia. Jeżeli chodzi o siarkę, to wydaje mi się, że jest jej sporo, ale jestem za mało doświadczony, żeby wyrokować w tej kwestii (może źle to oceniam albo zestresowałem drożdże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja nieco ponad tydzień temu popełniłem alta na tych drożdżach. Drożdże zadane do 18 litrów brzeczki 12 BLG bezpośrednio z fiolki (1 miesiąc do końca terminu przydatności). Całość wstawiona do lodówki z temperaturą ustawioną na 15 stopni. Pierwsze "bulknięcia" wody w rurce po około 36 godzinach. Fermentacja ruszyła na dobre po około 60 godzinach. Po 10 dniach od zadania drożdży pojawiła się siarka. Mam nadzieję, że zejdzie. Pytanie z serii głupich: ile może potrwać fermentacja burzliwa? Zacierane w 63 stopniach przez 40 minut i 30 minut w 72 stopniach. Nie zamierzam sprawdzać BLG zanim bulkanie nie ustanie i dlatego pytam z ciekawości tych, którzy mieli do czynienia z tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Jak nie będziesz zlewał na cichą to zostaw na 3 tygodnie i butelkuj, jak z cichą to burzliwa 2 cicha 1 i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Raczej nie zlewam piw na cichą. Ale myślę, że po 3 tygodniach bym się trochę bał lać w butelki. Zresztą - sprawdzę BLG jak już bulkanie ustanie :-) Mimo wszystko dobrze wiedzieć, że to nie będzie aż tak długi czas jak myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 To dłużej chciałeś ?, ja zawsze butelkuję po 3 tygodniach (bez cichej) i jest gut,fakt, że końcówka fermentacji jest jakiś 16-20sC ,nie używam kompletnie balingomatra na żadnym etapie, po 3 tygodniach co Ci powie, że piwo przefermentowało i tyle, jak będziesz miał przegaz to w 99% z infekcji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Bardzo ciekawe drożdże, mój Kölsch na tych drożdżach FM42 zajął 3 miejsce w szczecińskim konkursie piw domowych 2018 ( na 41 zgłoszonych piw ). Polecam te drożdże !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Bardzo ciekawe drożdże, mój Kölsch na tych drożdżach FM42 zajął 3 miejsce w szczecińskim konkursie piw domowych 2018 ( na 41 zgłoszonych piw ). Polecam te drożdże !!!Podzieliłbyś się szczegółami nt. warunków fermentacji? Startowałem w tym samym konkursie, też na FM42, ale m.in. ze względu na estrowość i siarkowość nie przeszedłem eliminacji. Fermentowałem w zakresie od 16°C do 14°C (domyślam się, że za wysoko) i nie lagerowałem, a Ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 23 godziny temu, vmario napisał: Dnia 6.04.2018 o 05:51, rayavaldek napisał: Bardzo ciekawe drożdże, mój Kölsch na tych drożdżach FM42 zajął 3 miejsce w szczecińskim konkursie piw domowych 2018 ( na 41 zgłoszonych piw ). Polecam te drożdże !!! Podzieliłbyś się szczegółami nt. warunków fermentacji? Startowałem w tym samym konkursie, też na FM42, ale m.in. ze względu na estrowość i siarkowość nie przeszedłem eliminacji. Fermentowałem w zakresie od 16°C do 14°C (domyślam się, że za wysoko) i nie lagerowałem, a Ty? Witaj, fermentacja od 14 do 18 °C, a potem lagerowanie przez miesiąc w temperaturze 8 °C. Na pocżątku był bardzo kwiatowy w zapachu i smaku a potem złagodniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Koledzy, czy ktoś jest w stanie tak w telegraficznym skrócie porównać doświadczenia z FM42 do WY 2565 (Kolsch) - tych drugich używałem kilka razy, jestem bardzo zadowolony z efektów (fermentuję nimi w temp. 14-15°C) jednak jest często problem z ich dostępnością. Ostatnio radzę sobie już poprzez bank (trzymam kilka probówek w soli fizjologicznej) jednak na przyszłość fajnie byłoby mieć jakąś alternatywę. Z tego co wyczytałem wyżej to FM42 mają problem z klarownością jednak jest to dla mnie sprawa drugorzędna. Jakieś jeszcze widoczne różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) 38 minut temu, PawelW napisał: Koledzy, czy ktoś jest w stanie tak w telegraficznym skrócie porównać doświadczenia z FM42 do WY 2565 (Kolsch) - tych drugich używałem kilka razy, jestem bardzo zadowolony z efektów (fermentuję nimi w temp. 14-15°C) jednak jest często problem z ich dostępnością. Ostatnio radzę sobie już poprzez bank (trzymam kilka probówek w soli fizjologicznej) jednak na przyszłość fajnie byłoby mieć jakąś alternatywę. Z tego co wyczytałem wyżej to FM42 mają problem z klarownością jednak jest to dla mnie sprawa drugorzędna. Jakieś jeszcze widoczne różnice? Z mojego doświadczenia, piwa na nich wychodzą bardziej "ciężkie" podkreślają słodowość w piwie, WY 2565 daje bardzo rześki lekki owocowy profil. Nie mogłem tego osiągnąć na FM42, bardziej im do WY German Ale niż do Kolsch (w sumie też tak piszą na stronie Fermentum). Ale ogólnie fajne drożdże, choć nie takie jak WY2565. I też ubolewam nad tym, że w tej chwili ciężko o 2565. Nie miałem na nich problemu z klarownością. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 2 godziny temu, vettis napisał: bardziej im do WY German Ale Jako że jestem fanfanatykiem German Ale , fermentuję właśnie serie i moim zdaniem niepodobne, bardziej czysty (nijaki mają profil smakowy) ,są fajne na swój sposób, ale jak mi się wyrodzą to kupuję germance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 To takie małe uzupełnienie,jasne piwo układało się w lochu ( jakieś 10sC) 3 miesiące i jest ok, w końcu przeszkadzające smrodki znikły, wcześniej cały czas się coś pałętało, raczej nie chodzi o drożdże tylko słód, 2 grodziskie nie miały tego, dało się to pić dużo wcześniej, dalej twierdze, ze germańce lepsze,ale te też nie są złe , po porostu nie mają tych fajnych estrów w stylu winogron z papy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Czyli trzeba nisko zacierac żeby z 12 do 2 zjechały? Np w 65 st będzie ok? Już niedługo rozkręcam fiolkę tzn Kolsche na wiosnę. Czyli w 16 st C fermentowac jak pszenicę? U mnie to 13 st C przy ścianie wiadra. Chyba nie ma sensu niżej producent nakazuje widełki jak w zwykłych ejlach. Edytowane 6 Marca 2023 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Czyli trzeba nisko zacierac żeby z 12 do 2 zjechały? Np w 65 st będzie ok? Już niedługo rozkręcam fiolkę tzn Kolsche na wiosnę. Czyli w 16 st C fermentowac jak pszenicę? U mnie to 13 st C przy ścianie wiadra. Chyba nie ma sensu niżej producent nakazuje widełki jak w zwykłych ejlach. Celuj w 62C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 No k***a no nie. Lager jasny z tego wyszedł - aż się obejrzałem czy otworzyłem właściwą butelkę. Odfermentowanie maks z 12 do 3 tylko przerwa maltozowa. No to dalej tłuczemy lagery, jedne właśnie zakończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się