WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Belgijski szczep o bardzo silnym charakterze przyprawowo-owocowym. Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 18-24°C Stopień odfermentowania: 72-76% Flokulacja: wysoka Tolerancja alkoholu w piwie: 12% ABV Szczep polecany do piw w stylach: Blond, Dubbel, Tripel, Belgian Dark Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. beleg Opublikowano 30 Września 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Opiszę swoje doświadczenia z tym szczepem a że był to mój pierwszy kontakt z drożdżami płynnymi opiszę na przykładzie 5 warek jak się ten szczep zachowuje. Wybór padł na "belgię" bo wcześniej poza kilkoma kupnymi piwami i kilkoma domowymi robionymi na T-58 nie miałem kontaktu z belgijskimi szczepami i chciałem spróbować tutaj swoich sił Na początek o samym opakowaniu kto kupował od Fermentum Mobile ten już wie ale mnie zaskoczyła jakość opakowania. Fiolkę dostałem zapakowaną sztywno w "etui" ze styropianu w którym znajdowała się bliźniacza fiolka ale z zimną wodą. Drożdże zamawiałem pod koniec lipca w krótkiej przerwie między upałami. Producent i/lub sklep starają się o kondycję grzybów. Jak przystało na płynne dzień przed planowanym warzeniem popełniłem starter 10 BLG (120g DME w 1,2l wody przygotowany wg zaleceń). Po 24H drożdże opanowały kolbę: Zaplanowałem 5 kolejnych warek w stylu belgijskim tak aby wypróbować je w kilku zasypach: 1 pokolenie BPA zadałem starter w całości 2 pokolenie BPA II i dubbel warzone w jednym dniu zadana gęstwa bezpośrednio po zlaniu BPA. 3 pokolenie BIPA gęstwa po zlaniu BPA II i tygodniowa gęstwa użyta do Belgian Stout Poniżej tabela przedstawiająca schemat zacierania odfermentowanie, itp. Objaśnienie do tabeli: W kolumnie zacieranie wytrawne w moim przypadku oznaczało w 4 przypadkach 40 min. 62C i 30 min. 72C na słodko natomiast 25 min 62C i 45 min 72C Jak można zauważyć stopień odfermentowania piwa przy wytrawnym zacieraniu znacznie przekracza podane przez producenta 72-76% jedynie przy zacieraniu słodkim fermentacja utrzymuje się w widełkach. Moim zdaniem nie jest to złe bo styl belgijski powinien się charakteryzować wytrawnością ale nie wodnistością a jak widać można tym sterować temp. zacierania. Następna sprawa dotyczy czasu fermentacji. Przy ekstrakcie początkowym wynoszącym 16 BLG i więcej czas fermentacji jest dość długi wg mnie, zwłaszcza że fermentacja przebiegała w pomieszczeniu ze stałymi 21-20C czyli środkowe zakresy podane przez producenta. Ze względu na brak możliwości pomiaru temp. piwa nie byłem w stanie określić temp. w wiadrze. Przedostatnia sprawa to flokulacja i tutaj napiszę że choć jestem początkującym piwowarem (ledwie ponad 20 warek) to po 10 dniach po przelaniu na klarowanie piwo jest klarowne jak "kryształ". W tej chwili w butelkach mam BPA i BPA II ale klarowność jest już "koncerniaka". Ostatnia sprawa czyli wrażenia smakowe których w tej chwili za wiele nie podam bo piwo ledwie zabutelkowane albo się jeszcze klaruje w wiadrach ale przy butelkowaniu BPA i BPA II nie omieszkałem popróbować i moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne i dobrze rokujące na leżakowanie. Młode BPA i BPA II w zapachu czysta "belgijskość" i żadnych zapachów siarkowych, czuć lekko owocowość i delikatnie na drugim planie przyprawy. W smaku słodowość, karmelowość(delikatna) trochę suszonych owoców (rodzynki morele) i wycofane przyprawy (pieprz) ale bardzo delikatne w porównaniu z 3 piwami jakie piłem na T-58 gdzie pieprz masakrował całość tutaj można powiedzieć że jest finezyjnie . Kolejne moje wrażenia opiszę za 2-3 miesiące jak piwa leżakując ułożą się, zwłaszcza dubbel i stout. Po jednym piwie z warki kapsluję w bezbarwne butelki, za jakiś czas pokażę wam klarowność wszystkich warek. Tutaj link do mojego tematu: http://www.piwo.org/topic/12430-browar-bonifacy/?p=364451 Edytowane 30 Września 2015 przez beleg pan_czarny, Igorrodz, mina obelżywa i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Podobno to są odpowiedniki Belgian Ardennes z Wyeasta, prawda to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Podobno to są odpowiedniki Belgian Ardennes z Wyeasta, prawda to? Fermentują mi właśnie BPA i podobnie pachną oraz prawie tak samo się zachowują Przy 19 litrach 14 blg liżą pokrywę fermentora, więc raczej to one. Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Mi zastartowały po jakichś 12 godzinach. Stoją w 18-20°C. Przy 24l 13Blg w ciągu pierwszych 48 godzin dwa razy musiałem czyścić pokrywę, tacy z nich spacerowicze. Zapach podczas fermentacji mocno estrowy, w całym pokoju dawało owocami. Dzisiaj zrobiłem pomiar i w ciągu tego tygodnia zeszły do 3,5Blg, więc pewnie niedługo skończą. W piwie czuć lekko estry, z pałętającymi się gdzieś w tle przyprawami. Więcej napiszę, jak już będzie gotowe Update 1: Dzisiaj butelkowałem, mam katar więc nic niestety nie powiem o smaku. Piwo po 2 tygodniowej burzliwej zeszło z 13 do 2 przy zacieraniu w 66°C. Więcej powiem jak się nagazuje Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Właśnie je zadałem do 24 litrów niecałe 13blg. Zaczynam nisko 15-16C, żeby im nie odbiło od początku. Problem jest taki, że jutro po południu wyjeżdzam i piwo będzie żyło swoim życiem. Jedyne co to z raz na dobę dostanę relację o temperaturze i osoba sprawdzająca będzie mogła ewentualnie zmienić temperaturę na sterowniku. Zrobilibyście w takim wypadku blow-offa już od początku profilaktycznie? Jak zaczną wychodzić jak mnie nie będzie to trochę słabo, ale z drugiej strony łudzę się, że jak będa miały na początku chłodniej to się opanują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Dwa wiadra zadawałem tymi drożdżami, 17-18°C otoczenia, po 25l, zostały we wiadrze (nie używam rurki, tylko rozszczelnione wieko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Dorzucę coś od siebie: FM26 Belgijskie Pagórki dają czadu. O ile w Belgijskim Bursztynie nie miały pola do popisu (fermentator 30l, piwa 20l) i zrobiły pianę ledwo na 2 litry, tak w Trzech CiemnoZłotych Blondynkach wyszły z fermentatora na pokrywę - starty około 0,5l piwa. Piana po zafermentowaniu opadła, jest jej około 4-4,5 litra nad piwem, już nic nie ucieka. Piwo pachnie pięknie, będę musiał dorzucić jeszcze 1-2 warki na tych drożdżach przed końcem sezonu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Poczyniłem Belgian Pale Ale na tych drożdżach, temp. otoczenia 19-20°C - 10 dni, 4 dni w 23°C. Odfermentowały z 12 do 2,5blg. Piana bardzo wysoka, blow-off założony od początku, ale piana "tylko" lizała pokrywę (20l piwa w fermentorze 30l). Aktualnie gęstwa zadana do Saisona 15 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 A mi jak na złość dwa na trzy startery w tym roku nie chciały ruszyć. Pierwszy starter - na dubbla wystartował bez problemu po ok 10-12 godzinach w 18 stopniach. Pozostałe dwa po dwóch dniach na mieszadle ani drgneły. Ostatecznie nic strasznego się nie stało - miało być tripel ipa, skorygowałem recepturę o 120 gram chmielu i wyszły pyszne imperialne aipy:) Miał ktoś podobne problemy? Drożdże z jednego sklepu, chyba jedyne takie przypadki jakie miałem z fm. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Po czym wnosisz, że nie wystartowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) U mnie fermentacja przebiegła bardzo spokojnie. Piana niska (nie wiem, czy kiedykolwiek miałem w fermentorze tak małą pianę), po 5 dniach zaczęła już opadać. Po 13 dniach zmierzyłem ekstrakt. Drożdże odfermentowały z 18blg do 3,5. Aromaty głównie estrowe, ale w smaku piwo jest też wyraźnie fenolowe. Poczekam jeszcze kilka dni i zlewam na cichą. Edit: drożdże dojadły ostatecznie do 2 blg. Edytowane 12 Października 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 U mnie piana zawsze obfita, a robiłem na nich sporo piw. Do tego mocno polecam te drożdże do fermentacji zakwaszanych brzeczek, nie mają problemów przy bardzo kwaśnych piwach. Dały mi również fajny efekt w piwach, które po fermentacji głównej dostawały brett bruxellensis. Ogólnie mój najulubieńszy produkt od FM, bardzo często po nie sięgam, od lekkich blond/saisonów po quadruple. Fermentowane ze startem w 18-20C dają fajny belgijski profil z przyjemnym balansem fenoli i estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 U mnie we wszystkich piwach - wit, BPA, dubbel - na początku w aromacie, ale tylko w aromacie, lekki aceton. Z czasem zanika zupełnie, więc to raczej nie infekcja. Ktoś ma podobne obserwacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 po lekkim otworzeniu nakrętki dosłownie wylazły z fiolki ... miał ktoś takie doświadczenia ? przedłużać namnażanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Mi tak wyszły fm53. Jednak poza bonusem "wycieczkowym", wszystko elegancko odfermentowalo (starter 24h ręcznie mieszany, brzeczka 26l 12blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Czy ktos mial problem z nagazowaniem przy tych drozdzach? Po trzech tygodniach w temp. pokojowej ledwo sykniecie i nic gazu. Na dnie butelki bardzo malo mocno zbitego osadu, chyba jeszcze nigdy nie mialem az tak malo drozdzy w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 po moich przygodach z tymi drożdżami ostatecznie ostro ruszyły, pierwsze 2-3 dni dosłownie wrzało, ale nie miały zamiaru wyjść z wiadra. Obecnie (4dzień) uspokoiły się, piana ok 2 cm, pewnie za 2 dni pierwszy pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Czy ktos mial problem z nagazowaniem przy tych drozdzach? Po trzech tygodniach w temp. pokojowej ledwo sykniecie i nic gazu. Na dnie butelki bardzo malo mocno zbitego osadu, chyba jeszcze nigdy nie mialem az tak malo drozdzy w butelkach i jak nagazowało się ? czeka mnie rozlew za kilka dni i zastanawiam się czy nie dodać trochę gęstwy z fermentującego aktualnie blonda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Nagazowało się, ale długo to trwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 moje krótkie spostrzeżenie po 3 warkach z rzędu na tych drożdżach: bardzo nie lubią wysokich temperatur, w przedziale 19-21 stopni dają genialne belgijskie smaki i obłędne aromaty, oczywiście ze startem w 18 stopniach. powyżej 23 stopni dały mi smród rozpuszczalnika i lakieru, również w smaku (mimo to zabutelkowałem, może z czasem zniknie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Belgijskie tak mają że przed 3 miesiącami nie warto nawet próbować, nawet sesyjne 13. To co jest rozpuszczalnikiem i etrem, wręcz acetonem potrafi dojrzeć do fajnych smaków po 3 czy 6 miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 moje krótkie spostrzeżenie po 3 warkach z rzędu na tych drożdżach: bardzo nie lubią wysokich temperatur, w przedziale 19-21 stopni dają genialne belgijskie smaki i obłędne aromaty, oczywiście ze startem w 18 stopniach. powyżej 23 stopni dały mi smród rozpuszczalnika i lakieru, również w smaku (mimo to zabutelkowałem, może z czasem zniknie). Absolutnie się nie zgodzę. W 27 stopniach bardzo fajne BGSA mi wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Czy gęstwa po FM26 nada się do saisona czy tez lepiej użyć MJ M29 French Saison? Duża będzie różnica? Piwo będzie fermentowane w aktualnej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 mj nie znam ale belgijskie pagórki z saisonem mają niewiele wspólnego Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się