Konus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Podobnie jak jest napisane w temacie interesuje mnie jaka jest różnica smakowa, jakościowa pomiędzy tymi drożdżami, czy są jakieś niuanse czy zauważalne różnice? Od początku pracuję na S-04 uważam je za dobre drożdże zwłaszcza kiedy pracują na temp 14-16 stopni. Czy warto dla odmiany próbować US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 http://www.piwo.org/topic/5080-safale-s-04-czy-us-05/ Nim zadasz pytanie, poświęć 2 sekundy i się zorientuj, czy ktoś już go wcześniej nie zadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Wszystko opisane tutaj: http://www.wiki.piwo...tis_Safale_S-04 http://www.wiki.piwo...is_Safale_US-05 pzdr Edytowane 22 Października 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Przepraszam, obiecuję się poprawić w przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Podobnie jak jest napisane w temacie interesuje mnie jaka jest różnica smakowa, jakościowa pomiędzy tymi drożdżami, czy są jakieś niuanse czy zauważalne różnice? Od początku pracuję na S-04 uważam je za dobre drożdże zwłaszcza kiedy pracują na temp 14-16 stopni. Czy warto dla odmiany próbować US-05? Warto. Przekonasz się, że .. żadnej różnicy w smaku nie ma . A o smak nam głównie przecież chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Dzięki Jacenty za prostą, spokojną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jak dla mnie różnica jest. Na korzyść US-05. Oczywiście to kwestia indywidualnych upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Pewnie że jest, S-04 są bardziej estrowe i mają trochę inny profil estrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 4czwórki są u mnie często+gęstwa, 5tki były raz i jakoś nie wracam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Mówiąc konkretnie. Warto próbować. Świat drożdży jest bogaty i różnorodny. Szkoda trzymać się wciąż jednego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Oczywiście to kwestia indywidualnych upodobań. Dokładnie, bo ja bardziej cenię sobie S-04 w porównaniu do S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jeśli by patrzeć na sam profil smakowy to dla mnie też S-04 są lepsze (chociaż oczywiście są też po prostu inne), jednak one są dość trudne w użyciu, często mi przegazowują piwa, potrafią szybko autolizować, US-05 to prawdziwy wół roboczy, powtarzalny, bezproblemowy. Co do próbowania innych drożdży to pewnie że spróbuj, przecież nie będziesz wszystkich piw na jednym szczepie robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 mam za sobą S-23 i Safbrew S-33( do tych już na pewno nie wrócę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Używałem obu kilka razy. Osobiście dużo bardziej lubię piwa z dolnych temperatur S-04, jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, to moim zdaniem fermentacja w zbyt wysokich temperaturach na czwórkach sprawia, że piwo jest niemalże niepijalne i tu lepiej się sprawdzają piątki. A, oczywiście mówiąc w zbyt wysokich temperaturach mam na myśli górną granicę tudzież stopień nad nią. Temperatury saisonowe skreślą jedno i drugie (ale ja generalnie jestem wrażliwy... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Oczywiście, że różnica jest. Mamy do czynienia z dwoma różnymi szczepami drożdży. Najlepiej sprawdzić samemu, bo każdy ocenia je wg. swoich doświadczeń. Dawno nie używałem S-04, ale wspominam je dobrze. Ogólnie mówiąc S-04 dobre są do piw brytyjskich, us-05 do amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się