Cichus Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: Uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 7% Krótki opis: Nowa odminana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwości. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki. Źródło: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-szyszka/1420-oktawia-szyszka-100g.html?search_query=oktawia&results=1 grandfso 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Browar Olimp szykuje single hopa chmielonego Oktawią. Trzeba będzie obadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 U mnie kończy fermentować polskie ale 10blg SH oktawia, niemniej jednak aktualnie nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć ze względu na chorobę. Pamiętam, że po otwarciu opakowania buchnęło owocami, ale na rozsądnym poziomie, lekkie skojarzenie z hameryko. Na sensoryce parę osób wąchało pozostałe po warzeniu, zamrożone i rozmrożone 20g i pojawiły się opinie o ziołach i tytoniu. Niepokojący podczas chmielenia był smak brzeczki jakby wody gazowanej (jak się człowiek pomyli i zamiast zwykłej zimnej doleje do gorącej herbaty gazowanej), aczkolwiek dopiero co rozmroziłem odchmieliny na starter i nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Tło historyczne: Zrobilem single hopa - polish ale na tym chmielu. Fermentacja ok 2tyg na S-04 w temp. 18oC. Potem 10 dni na cichej w 16oC. W sumie uzylem 200g. oktawii w szyszce. Chmielenie na cicha zrobilem troche inaczej niz ustawa przewiduje - na ostatnie 5 dni fermentacji wrzucilem 100g chmielu (nie chcialem go trzymac na cichej przez 10 dni aby nie wyszla trawiastosc - nie moglem tego okresu skrocic). Po wyciagnieciu tego chmielu czuc bylo duzo miety i swieze jablko. Do celu: Po cichej (podczas rozlewania) wogole nie bylo czuć swiezego jabłka ani mięty tylko dawało to wyrobem winopodobnym z jabłek. Zastanawiam sie czy jest to utlenienie czy moze ten chmiel po prostu tak pachnie w gotowym piwie? Jeśli chodzi o smak to jest dobrze, nie czuc jabola. Natomiast nie wyczuwam praktycznie nic co mogłoby być dodane od tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Z oceną poczekaj, jak piwo się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Nie wiem, czy w przypadku Oktawii również ta prawidłowość znajdzie zastosowanie, ale z doświadczenia wychodzi mi, że polski chmiel, żeby osiągnąć apogeum aromatu potrzebuje 3-4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ok, poczekam i otworze na sylwestra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Hej, czy ktośmógłby mi wytłumaczyć różnice między w/w chmielem Oktawia, a http://www.wiki.piwo.org/Charakterystyka_polskich_odmian_chmielu#Oktawia ? Mówi się, że jest to nowy chmiel, o bogatym aromacie, wyhodowany przez chmielowego kraftowca (jak pisze Browar Olimp). Tymczasem na wiki piszą, że to produkt z 1996 roku uzyskany w IUNG, więc starszy niż iunga? Trochę to dla mnie skomplikowane, czy to jest ten sam chmiel? Co ze zbyszkiem, limbusem, czy zulą - one są w jakiś sposób dostępne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Nie są dostępne w sprzedaży, nie ma jako tako plantacji, jedyna to bank genów instytutu w Puławach jakiejś 200 odmian, także amerykańców. Oktawii też nie ma na rynku, ta mała ilość co się pojawiła w tym roku to chmiel z Puław, także trafił on do minibrowaru w Puławach. Było go na tyle mało, że nie został zgranulowany. Odmiany te nie są nowe, a spora ich część(m. in. Oktawia) ma geny z dzikiego chmielu z terenów byłej Jugosławii. edit: olimp pisze że tego chmielu nikt nie użył w Polsce a tu proszę: https://www.facebook...arTrzyKoronyJSJ Edytowane 10 Grudnia 2014 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Jeśli ktoś potrzebuje, żeby jego piwo pachniało dobrym polskim sadem na kilometr to polecam. Generalnie nie spodziewałem się że będzie to tak mocny aromat, ale może po prostu mój zmysł powonienia nie ma takiej praktyki z owocami tropikalnymi i jak ludzie piszą że mango i cytrusy to mi wychodzi, że "być może" a tu jabłko po prostu zabija. I nie - nie zielone jabłuszko od aldehydu, ale takie piękne jabłko prosto z drzewa. Odpowiednio użyty da rewelacyjny rezultat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Nie ma wpływu na aromat końcowy użycie danej kultory drodżowej? Może przy s-04 bardziej uwydatniają się jabłko i mięta, a przy US jabłko, cytrusy? MAm podobne wrażenia z IUNGą wiele osób mówiło o lekkim, ale zbliżonym do amerykańskich chmieli aromacie. Ja natomiast PIPę sh IUNGa fermentowałem na s-04 i aromat moco daje czarnymi przyprawami - pieprz, ziele angielskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 jaras, jak używałeś ten chmiel, że udało Ci się taki aromat osiągnąc? Jestem bardzo zainteresowany tym chmielem, a fajnie by było zmaksymalizować efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Na warkę 40L 9,5blg poszło 80g chmielu w szyszkach, z tego co pamiętam to wagą proporcjonalnie rosły dawki do czasu gotowania, czyli pewnie z 5g poszło na FWH, 10g na 60', 20-30g na 20' i reszta na flame out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Piję właśnie pierwszą butelkę swojego SH Oktawia. Nie spodziewałem się cudów, zwłaszcza że piwo stało prawie 7 tygodni z chmielem (mea culpa). Jestem jednak bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie jest to amerykaniec, jednak na prawdę daje radę! Określiłbym aromat jako słodko-ziołowy. Faktycznie coś a'la czerwone jabłka z sadu, w połączeniu z ziołami. Ogólnie bardzo ciekawy i zaskakujący. W dobie wszechobecnych cytrusów bardzo miła odmiana. EDIT Goryczki nie oceniam ze względu na bardzo długi czas kontaktu piwa z chmielem i lekką "trawiastość". Edytowane 6 Marca 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Zrobiłem jakiś czas temu smash na oktawii i jest ok. Tak jak Cichus pisze nie jest to amerykaniec, ale aromat spoko. Trochę żałuje, że nie sypnąłem na zimno, ale i tak jest wyraźny i przyjemny aromat jabłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Ja właśnie odpaliłem Żytogrodzisza SH Oktawia, wersję chmieloną na zimno. W zapachu fajnie się połączył chmiel z wędzonką i taki zapach jest co mi osobiście się kojarzy z pieczonymi jabłkami. Lekka trawiastość, ale taka w kierunku soków jabłkowo-miętowych bardziej niż typowej trawy. W smaku fajne jabłko, trochę mięty. Goryczka przyjemna, miętowa, mimo 15 IBU to przy 8 BLG lekko wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Ubiegłoroczny SMaSH ~11BLG pilzno-oktawia do dzisiaj ładnie wchodzi, i wciąż najbardziej przypomina w zapachu drewnianą skrzynkę z jabłkami która postała przez weekend w cieplejszym niż 10°C kantorku. Natomiast dzisiaj przyszło 300 g granulatu 2016, żeby na przełomie 16/17 zmienić się w nieco mocniejsze i nieco bardziej gorzkie piwo. Czy ktoś już zdążył uwarzyć z tegoroczną partią? Jakie wrażenia? Edytowane 29 Listopada 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Chmieliłem kwas, faktycznie jabłka, do kwasu pasuje, ale w piwie to nie wiem, taki jakiś mdły ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Chmieliłem nią Amber Ale. Żadnych jabłek nie wyczuwam. Przyjemny, nienachalny aromat. Niestety nie chmieliłem na zimno.Ogólnie wrażenia pozytywne, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Uważyłem na Oktawi SH 12.6 BLG i IBU 33 bez chmielenia na zimno ( szczegóły w moich zapiskach ). Moim zdaniem bardzo fajny chmiel. W aromacie jest bardzo rześki, słodki, białe owoce. Goryczka przyjemna. Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 W tym roku także kwas (50 g jakieś 3-4 dni), butelkowałem właśnie i jest naprawdę fajnie, jabłka ( a właściwie skórka),nawet gdzieś mi się pałęta róża i trochę limonki jakby, albo cytryny, nie są to mocne zapachy, raczej w drugą stronę, ale mi to pasuje. BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Planuje zrobić Grodziskie na Oktawii, tylko jak chmielić? Warka 30l, Blg 7-8, przy 30g na 60min BS wylicza IBU 20,8. Ile i kiedy jeszcze dołożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Ja właśnie zrobiłem single hoop na Oktawii, dałem 33g na 25l . Piwo przeznaczone dla LP więc nie dużo chmielu. Przy gotowaniu nie było czuć jakiś nadzwyczajnych aromatów. 15g dodane na 30 min i reszta na 5 min. EDIT: Po 6 dniach i sprawdzeniu BLG plus degustacja... Powiem, że dość znacznie przypomina reedsa jabłkowego.. ale te 33g to za mało dał bym z 45-50g. Zobaczymy co będzie w butelkach.. Edytowane 29 Maja 2018 przez Carlito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Tyym razem dałem 100 g na 6 dni do kwaśnego jasnego piwa dla odmiany, i jest naprawdę b.dobrze, podobny efekt miałem dając na cicha biała herbatę, goryczka trochę przełazi ale nawet fajnie się komponuje, taki tonik jakby. I pytanie mam, cały ten chmiel na rynku jest od jednego producenta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogaty Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Oktawia ze zbiorów 2017 jest mega. W połączeniu z Jungą na goryczkę wyszło mi najlepsze Polskie Pale Ale do dziś. Aromaty są intensywne po chmieleniu na cichą, nie spodziewał bym się aż tak wysokiej intensywności. Te jabłka i limonka to na granicy auto-sugestii wyczuwam. Konkretnie nie jestem w stanie powiedzieć co czuję, natomiast na pewno nie jest to klasyczny "europejski' chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się