dMYGOo Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Cześć, Od 5 dni fermentuje na burzliwej moje Belgian Dark Strong Ale, ilosc brzeczki nastawnej 16 l - 22 Blg Niedługo dodam do niego jeszcze cukru kandyzowanego rozcienczonego w 3 l wody, wg obliczen to tak jakbym mial 19 l brzeczki nastawnej około 21 Blg Chciałbym, żeby piwo po fermentacji zachowało profil słodowy (cos w stylu rochefort trappistes 10), stąd moje pytanie, do ilu stopni Blg powinienem mniej wiecej odfermentowac to piwo, zeby bylo slodowe, ale rownoczesnie bylo bezpiecznie zabutelkowac je po fermentacji cichej? Pozdrawiam, dMYGOo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Wrażenie słodowości nie musi być skorelowane z niskim odfermentowaniem, BDSA są raczej mocno odfermentowane. Piwo należy butelkować jak skończy fermentować, najlepiej puścić FFT aby wiedzieć czego się spodziewać. Sacharomycy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 dMYGOo no proszę Cię , moja szklana kula nie wyrabia. Drożdże, temp. zacieranie? Jak chcesz rozkazywać drożdżom do ilu mają fermentować to życzę powodzenia. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 całą walkę z tym czy ma być słodowe czy wytrawne masz już za sobą, na etapie zacierania. Teraz to już tylko możesz obserwować jak drożdże pożerają cukry i na podstawie tego wyciągnąć wnioski co zmienić w kolejnej warce..Nawet nie myśl o butelkowaniu według słodowości piwa, bo drożdżaki mogą się zemścić na Tobie okrutnie. A w przypadku BDSA to jeszcze trochę czasu musi upłynąć zanim zaczniesz myśleć o butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 W zasadzie każde piwo powyżej 20 blg będzie miało solidną podstawę słodową. Jeśli używasz tych WLP545 ode mnie, to one schodzą dość nisko. U mnie BDSA zeżarły z 23 do 1, ale to odfermentowanie pozorne (wynik jest zaburzony przez fakt, że alkohol jest lżejszy niż woda) i piwo na pewno wodniste nie będzie. Każde piwo rozlewasz jak odfermentuje do końca, ale w piwach takich jak BDSA jest to podwójnie ważne. To nie jest piwo do szybkiego wypicia, tylko będzie dojrzewać miesiącami. Nie powinno być przegazowane więc trzeba zminimalizować ryzyko że będzie dojadać w butelkach. Ja fermentowałem jakieś 2 tygodnie w około 21°C, potem na kilka dni podniosłem temperaturę powyżej 25°C żeby drożdże dojadły (pudło styropianowe + PETy z gorącą wodą). Potem zostawiłem jeszcze na kilka tygodni, żeby sobie w spokoju dochodziło. Jeśli fermentuje od 5 dni to o butelkowaniu myślałbym najwcześniej w okolicach nowego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMYGOo Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Ok, mniej wiecej rozumiem swój błąd w rozumowaniu, im wiecej na etapie zacierania wytworzonych będzie cukrów wysokich, których drożdze nie ruszą, tym bardziej słodowe będzie piwo, tak? W takim razie koncowe Blg, jesli dobrze zrozumialem, po zjedzeniu przez drozdze cukrów prostszych, bedzie wynikiem stężenia w piwie cukrów złożonych + fakt o ktorym pisze adamsky. W takim razie pozostaje jedynie obserwować kiedy burzliwa sie uspokoi i przelac na cicha.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 im wiecej na etapie zacierania wytworzonych będzie cukrów wysokich, których drożdze nie ruszą, tym bardziej słodowe będzie piwo, tak? Nie do końca. Im więcej cukrów nierefermentowalnych zostanie tym piwo będzie pełniejsze. Odczucie słodowości to bardziej kwestia smaków wnoszonych przez słody niż wytrawności piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Do tylu w zależności od tego jak zacierałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMYGOo Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zacierane jednotemperaturowo 90 min mniej wiecej w T= 67°C, aczkolwiek wahania były dość spore (1 warka na nowym sprzecie znajomych, sami jeszcze nie potrafili utrzymac dobrze na nim temperatury) Najmniej spadło do 59°C, najwiecej podgrzalismy do ok 70°C. wiec ciezko bedzie przewidziec co z tego wyjdzie (dluzej jednak utrzymywalismy sie blisko 67*). Mam nadzieje ze wyjdzie tresciwe, dzieki wszystkim za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 W zasadzie każde piwo powyżej 20 blg będzie miało solidną podstawę słodową. Jeśli używasz tych WLP545 ode mnie, to one schodzą dość nisko. U mnie BDSA zeżarły z 23 do 1, ale to odfermentowanie pozorne (wynik jest zaburzony przez fakt, że alkohol jest lżejszy niż woda) i piwo na pewno wodniste nie będzie. Chciałbym zapytać odnośnie drożdży.Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera?Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Chciałbym zapytać odnośnie drożdży. Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera? Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą. Do obliczenia ilości drożdży potrzebnej do przeprowadzenia poprawnej fermentacji, użyj kalkulatora Mr. Malty, albo dostępnego na stronie BrewersFriend.Ale 30 litrów i odpowiednie do stylu BLG to na oko spory starter albo gestwa. Najlepiej gestwa. Edytowane 5 Maja 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Chciałbym zapytać odnośnie drożdży. Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera? Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą. Żartujesz, prawda? Ale 30 litrów i odpowiednie do stylu BLG to na oko spory starter albo gestwa. Najlepiej gestwa. Nawet jakby to było 12 Blg to starter lub gęstwa będą potrzebne, a co dopiero do gęstości stylowej BDSA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Nawet jakby to było 12 Blg to starter lub gęstwa będą potrzebne, a co dopiero do gęstości stylowej BDSA Do 12 l BPA 12 BLG Malty wyliczył mi fiolkę bez startera. Zrobiłem go tak czy inaczej, ale wyliczył co wyliczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 xyz, dnia 05 maj 2016 - 07:39, napisał: Chciałbym zapytać odnośnie drożdży. Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera? Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą. Żartujesz, prawda? Nie żartuję, na stronie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/whitelabs-gorna-fermentacja/89-white-labs-wlp545-belgian-strong-ale.htmlpokazują, że można od razu wlać, stąd moje pytanie. Reasumując, nie obejdzie się bez startera/gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Do 12 l BPA 12 BLG Malty wyliczył mi fiolkę bez startera. Zrobiłem go tak czy inaczej, ale wyliczył co wyliczył Kalkulator to jedno, a realia to drugie Nie żartuję, na stronie http://twojbrowar.pl...strong-ale.htmlpokazują,że można od razu wlać, stąd moje pytanie. A jest tam napisane do piwa o jakiej gęstości czy tylko na jaką ilość w L??? Wystarczy trochę pomyśleć - czy ta sama fiolka pójdzie na 20L brzeczki 10Blg i 25 Blg??? To, że drożdże mają nazwę stylu piwa to nie znaczy, że fiolka jest na konkretną gęstość w tym stylu piwa. Reasumując, nie obejdzie się bez startera/gęstwy. Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) A jest tam napisane do piwa o jakiej gęstości czy tylko na jaką ilość w L??? Wystarczy trochę pomyśleć - czy ta sama fiolka pójdzie na 20L brzeczki 10Blg i 25 Blg??? To, że drożdże mają nazwę stylu piwa to nie znaczy, że fiolka jest na konkretną gęstość w tym stylu piwa. Słuchaj, jeżeli jest napisane do BDSA tzn. że przewidziane jest do wysokiej gęstości, a nie do pilsów 11. Dzięki za pomoc. pzdr Edytowane 5 Maja 2016 przez xyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Słuchaj, jeżeli jest napisane do BDSA tzn. że przewidziane jest do wysokiej gęstości, a nie do pilsów 11. Widzę, że zupełnie nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Udanej warki życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Przydałby się jakiś podpięty, wyróżniony temat dla początkujących, że instrukcje do zestawów i zalecenia producentów są zazwyczaj gówniane, bo w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić Jest coś dziwnego, jest coś mega dziwnego, że się nie czyta, nie zdobywa wiedzy, tylko robi się na pałę. To jest bardzo dziwne i dla mnie niezrozumiałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Budex - jedni wola naukę przez praktykęa inni nie. Ale po co się męczyć aby wynaleźć koło? Xyz to nie tak jak myślisz. To jest szczep drożdży do tego gatunku piwa. Ale w każdej fiolce jest tyle samo drożdży. Temu powstały kalkulatory które na podstawie blg i wielkości warki wyliczą ci ile tych drożdży potrzebujesz. A potrzebujesz ich w zależności od ilości cukrów czyli czym więcej blg i czym większą warka tym potrzeba więcej drożdży. Ty chcesz zrobić 30l piwa o dużym blg. Wiec albo podwójny starter albo lekkie piwko które dobrze napowietrzysz przed dodaniem starter. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Sęk w tym że na fiolkach np wlp jest napisane:pitch directly info wort. Kiedyś kupowałem w sklepie wlp099 do piwa 32 blg, pytam sprzedawcy czy robić starter a on pokazał mi ten napis i mówi że nie trzeba.( Inna sprawa że w tym samym sklepie mojemu koledze do Hefeweizena polecili s-33). Więc jak ktoś się nie zna, drożdże dedykowane do stylu, napisane na opakowaniu pitch info wort, i sprawa jasna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić Jest coś dziwnego, jest coś mega dziwnego, że się nie czyta, nie zdobywa wiedzy, tylko robi się na pałę. To jest bardzo dziwne i dla mnie niezrozumiałe. Dla mnie również jest to dosyć dziwne, aczkolwiek potrafię zrozumieć, że początkujący może się tym zasugerować, a po co zepsuć pierwsze 2-3 piwa i się zrazić. Gdyby we wstępnym artykule na wiki.piwo.org było wielkimi literami "wyrzuć instrukcję do śmieci, przeczytaj forum i dopiero warz" może udałoby się uratować kilka pierwszych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Właśnie o to mi chodziło.Dzięki za info i oczywiście zrobię starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się